Napisano 22.12.2005 - |00:32|
Według mnie Dharma jest tajnym projektem, który miał służyć nauce i "wychodować" idealne społeczeństwo. Dlatego też były tam prowadzone różne badania w dziedzinach fizyki, zoologii, meteorologii i psychologii. Starano się tam stworzyc utopijne społeczeństwo, jednak coś poszło nie tak. Z naukowców nie zostało wiele, bo eksperyment wymknął się spod kontroli - pozostali tylko oni - Inni.
To tylko zalożenie bo nie chce mi się teraz gdybać dlaczego porywaja dzieci, skąd mają paliwo i inne takie pierdoły. Sądzę jednak, że to może byc dobry trop - lepszy od teorii Ostatecznej, gdyż tamta ma kilka dużych nieścisłości i luk.
A w kwestii spostrzeżeń z serialu - w odcinku Homecoming kiedy Ethan zabija Steve'a (czy jak mu tam było) Jack (albo ktoś inny) mówi, że skoro obóz był obstawiony to Ethan musiał ich zaskoczyć od strony morza. Ktos kiedyś wspominał, że jedna ze stacji Dharmy znajduje się pod wodą. Jest to bardzo prawdopodobne i jeśli rzeczywiście tak będzie to pojawia się wiele nowych pytań...
A więc:
Ethan zaatakował ich od strony morza. Walt, który ukazywał sie Shannon był cały przemoczony - to budzi skojarzenie z morzem - być może byłto znak. Walt znajduje się zresztą w jednej ze stacji, gdyż w odcinku 'What's Kate Did?' rozmawia on ze swoim ojcem za pomoca komputera. Jedna ze stacji badawczych Dharmy zajmowała się jesli sie nie mylę "dziećmi Utopii" czy jakoś tak. Jak już wyżej napisałem sądzę, że Inni to właśnie owe Dzieci - lepsze i silniejsze od innych ludzi (np. Ethan). Tak więc myślę, że ta podwodna stacja jest "siedzibą" Innych i zajmowała się niegdyś badaniami nad dziećmi toteż teraz Inni porywają dzieci, ale po co to już nie wiem.
I teraz pytania...
Jeśli porwane przez Innych osoby stają się Innymi, to Claire jest Inną, gdyż została porwana przez Ethana. Jednakże może ona sama o tym nie wiedzieć, bo w końcu nic nie pamięta.
Jeśli pod wodą rzeczywiście jest bunkier i są w nim Inni to francuska albo trzyma z nimi sztamę (bardziej prawdopodobne) albo jest nienormalna (mniej prawdopodobne). W końcu kabel, który doprowadza prąd do jej "domu" wychodzi z morza. A chyba głupia nie jest i zadała sobie kiedyś pytanie co jest w wodzie. A zresztą skoro przybyła na wyspę z grupą naukowców to chyba wiedziała bardzo dużo o Dharmie. A więc myslę, że trzyma ona z Innymi, ale jednocześnie się ich boi. Ona chce odzyskać Alex i nie zawacha się przed niczym by tego dokonać. Chyba współpracowała z Ethanem - zwróćcie uwagę na wspomnienie Claire, kiedy widzi podrapaną renkę Russeau w Exodus II. Nie wiem czy to było wspomnienie z obozu czy z momentu, kiedy Claire uciekła. Danielle raczej nie chciała zabić tego dziecka tylko dać je Innym żywe więc raczej z ucieczki. Pytanie tylko kto chciał zabić? Ethan?
Tak mi sie teraz przypomniało - francuska zapisywała na kartce piosenkę o morzu tak? Może wiedziała, że Alex jest z Innymi w bunkrze w morzu i dlatego pisała w kółko tą piosenkę? Wszystkie drogi prowadzą w głąb morza ;]
I kolejna rzecz, która mnie naszła - ta piosenka jest w "Gdzie jest Nemo". Skoro tak to:
1. jest to jej oryginalne wykonanie, które później ktoś przerobił na potrzeby Finding Nemo, a Danielle znała ją z oryginalnego wykonania.
2. teoria ostateczna jest rzeczywiście prawdziwa i francuska oglądała "gdzie jest Nemo" we Francji, później poleciała na wyspę, gdzie w tym samym czasie rozbił się samolot 815. Russeau żyła przez te 16 lat, a rozbitkowie zostali zamrożeni na ten czas.
3. W ciągu tych 16 lat na wyspie rozbił sie jeszcze jeden samolot z osobami, które znały piosenkę z Finding Nemo i to jest najmniej prawdopodobna teoria. Oczywiście nie mówie tutaj o nigeryjczykach.
Tak btw to mam do Was pytanie - powiedziano w którymś odcinku czy Mr. Eko jest tym nigeryjczykiem z samolotu z prochami czy też leciał lotem 815. To jest chyba dość proste pytanie i według mnie jest nigeryjczykiem z samolotu z prochami, ale nie wiem czy wspomniano o tym w którymś odcinku 2 serii bo oglądałem tylko 6 odcinków drugiego sezonu.