Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zakręcone spostrzeżenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
312 odpowiedzi w tym temacie

#101 Hedee

Hedee

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 23.11.2005 - |00:32|

MOJE SPOSTRZEŻENIE (JEZELI WIDZIELISCIE PIERWSZYCH 7 ODC. 2 SEZ.)

Też mi się wydaje, że Ci "Inni" chorują na jakąś chorobę i jak porywają kogoś z rozbitków to ta osoba zachorowywuje i staje się "Innym"

Przykład:

W 5 bodajże odcinku, jak Jin szukał Micheala, schował się on razem z Eko w krzakach, bo zobaczyli Innym. Było pokazane nogi Innych jak koło nich przechodzili. Mozna było zorpoznać dziecko, które trzymało misia pluszowego. Natomiast w 7 odcinku, gdzie widzimy 48 początkowych dni z życia rozbitków z tyłu samolotu, Inni porywają dwójke dzieci, przy czym dziewczynka miała właśnie tego misia.

Co o tym sądzicie.?

pozdrawiam

Użytkownik Hedee edytował ten post 23.11.2005 - |00:32|

• 0

#102 Kasia

Kasia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 110 postów

Napisano 23.11.2005 - |18:25|

Radeko przecież rozbitkowie2 wcale nie zdziczeli, tylko Others ich porywali. Rozbitkowie2 nie dziwili się, że nikt z plaży nie zachorował, tylko że Others ich nie porywali (oprócz Walta). Tym dziwił się Desmond i rzeczywiście - Francuzka.
  • 0

#103 Valerie

Valerie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoRuda ŚLąska

Napisano 28.11.2005 - |17:01|

nasuwa mi się takie spostrzeżenie, że moze to Francuzka się zaraziła i dlatego zabiła swoją ekipę, a naszym rozbitkom powiedziala, że to oni byli chorzy. to by poniekąd tłumaczyło dlaczego coś ja łaczyło z Ethanem i porwaniem dziecka Claire... tak sobie gdybam :rolleyes:
  • 0

#104 stud

stud

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 28.11.2005 - |22:43|

witam
no moim skromnym zdaniem to "musi" byc jakis ekperyment :) W koncu jak porwali Walta to plyneli lodzia motorowa a jakby tak nie mieli kontaktu z "innym" swiatem to skad by mieli rope (chyba ze maja wlasne pole naftowe :P ). Prowadza pewnie jakies badania (zoologia -> stad niedzwiedzie polarne) albo prowadzili ale wydarzyl sie jakis wypadek i wymknelo sie spod kontroli.
Jak juz ktos wspomnial, zastanawiajacy jest fakt, ze jedni zachowuja sie jak w transie (porwani jakby automatycznie akceptuja swoj los, Walt zamiast gadac od tylu moglby przeciez uciec do Jacka itd - moim zdaniem to jakas hipnoza - parapsychologia) no i inni, Goodwin, Ethan, ktorzy przebiegle wtapiaja sie w rozbitkow.
Jelsi chodzi o wyspe to wydaje mi sie ze prace nad elektromagnetyzmem uniemozliwiaja wyslanie SOS i nikt ich nie slyszy.
Podsumowujac sklaniam sie do teorii spiskowych :)

a tak w ogole, ktos porownywal prawniczke zony michaela do laski z lodzi (porwanie walta). Moim zdaniem prawniczka to jest ta sama laska co przetrwala w 2 grupie razem z mr eko itd (psycholog kliniczny)

Użytkownik stud edytował ten post 29.11.2005 - |00:28|

• 0

#105 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.12.2005 - |00:46|

Zajrzalem do tego topicu pierwszy raz i musze powiedziec ze jestem w szoku :]

Rewelacja jestem w szoku ze ludzie tak bardzo dokladnie ogladaja ten serial.
A cytat z Biblii jest ekstra :)
w 2x02 Lock mowi ze sa 44 dni na wyspie mi tam sie to skojarzylo odrazu z Mickwiecziem, ale nie sadze by tworcy serialu znali "Dziady" i by Amerykanie widzieli o co biega.
Fakt nie bralem tego pod uwage ale tak to wlasnie wszytko sie nazywa jak odcinki.
Musze do tego tematu czesciej zagalac bo ten serial mialbyc taki tylko mini, a tu prosze cholenie mnie wciagnal jestem pod wrazeniem ze tworcy udzwigneli ciezar popularnosci i trzymaja ekstra poziom. A odwolania i zagadki sa na bardzo wysokim poziomie.

PEACE :P

Kabalisci przyjmują, że każdej literze hebrajskiego alfabetu przypisuje się liczbę. To taki uniwersalny alfabet językowo matematyczny. Okazuje się, że słowo "matka" daje liczbe bodajze 6 a "ojciec" 38, 44 to suma tych słów i okazuje się, że odpowiada ona liczbie reprezentowanej przez słowo "dziecko". Ale nie mam pojęcia, czy jest sens wiązać to z serialem, bo jeszcze nie mam 2 sezonu. Ale to by w każdym badź razie mogło być dobrą interpretacją monologu z "Dziadów". Choć nie wiadomo czy Mickiewicz miał jakieś pojęcie o kabale.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 21.12.2005 - |00:48|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#106 Nino

Nino

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 21.12.2005 - |15:29|

Mnie zainteresowała inna rzecz. Desmond wstrzykuje sobie jakiś specyfik. Uciekając z bunkra zabrał kilka ampułek ale jeszcze sporo tego zostało. Dziwne że doktorek tymi lekarstwami (o ile sa to lekarstwa) się nie zainteresował.
  • 0

#107 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 22.12.2005 - |00:32|

Według mnie Dharma jest tajnym projektem, który miał służyć nauce i "wychodować" idealne społeczeństwo. Dlatego też były tam prowadzone różne badania w dziedzinach fizyki, zoologii, meteorologii i psychologii. Starano się tam stworzyc utopijne społeczeństwo, jednak coś poszło nie tak. Z naukowców nie zostało wiele, bo eksperyment wymknął się spod kontroli - pozostali tylko oni - Inni.

To tylko zalożenie bo nie chce mi się teraz gdybać dlaczego porywaja dzieci, skąd mają paliwo i inne takie pierdoły. Sądzę jednak, że to może byc dobry trop - lepszy od teorii Ostatecznej, gdyż tamta ma kilka dużych nieścisłości i luk.

A w kwestii spostrzeżeń z serialu - w odcinku Homecoming kiedy Ethan zabija Steve'a (czy jak mu tam było) Jack (albo ktoś inny) mówi, że skoro obóz był obstawiony to Ethan musiał ich zaskoczyć od strony morza. Ktos kiedyś wspominał, że jedna ze stacji Dharmy znajduje się pod wodą. Jest to bardzo prawdopodobne i jeśli rzeczywiście tak będzie to pojawia się wiele nowych pytań...

A więc:
Ethan zaatakował ich od strony morza. Walt, który ukazywał sie Shannon był cały przemoczony - to budzi skojarzenie z morzem - być może byłto znak. Walt znajduje się zresztą w jednej ze stacji, gdyż w odcinku 'What's Kate Did?' rozmawia on ze swoim ojcem za pomoca komputera. Jedna ze stacji badawczych Dharmy zajmowała się jesli sie nie mylę "dziećmi Utopii" czy jakoś tak. Jak już wyżej napisałem sądzę, że Inni to właśnie owe Dzieci - lepsze i silniejsze od innych ludzi (np. Ethan). Tak więc myślę, że ta podwodna stacja jest "siedzibą" Innych i zajmowała się niegdyś badaniami nad dziećmi toteż teraz Inni porywają dzieci, ale po co to już nie wiem.

I teraz pytania...
Jeśli porwane przez Innych osoby stają się Innymi, to Claire jest Inną, gdyż została porwana przez Ethana. Jednakże może ona sama o tym nie wiedzieć, bo w końcu nic nie pamięta.
Jeśli pod wodą rzeczywiście jest bunkier i są w nim Inni to francuska albo trzyma z nimi sztamę (bardziej prawdopodobne) albo jest nienormalna (mniej prawdopodobne). W końcu kabel, który doprowadza prąd do jej "domu" wychodzi z morza. A chyba głupia nie jest i zadała sobie kiedyś pytanie co jest w wodzie. A zresztą skoro przybyła na wyspę z grupą naukowców to chyba wiedziała bardzo dużo o Dharmie. A więc myslę, że trzyma ona z Innymi, ale jednocześnie się ich boi. Ona chce odzyskać Alex i nie zawacha się przed niczym by tego dokonać. Chyba współpracowała z Ethanem - zwróćcie uwagę na wspomnienie Claire, kiedy widzi podrapaną renkę Russeau w Exodus II. Nie wiem czy to było wspomnienie z obozu czy z momentu, kiedy Claire uciekła. Danielle raczej nie chciała zabić tego dziecka tylko dać je Innym żywe więc raczej z ucieczki. Pytanie tylko kto chciał zabić? Ethan?

Tak mi sie teraz przypomniało - francuska zapisywała na kartce piosenkę o morzu tak? Może wiedziała, że Alex jest z Innymi w bunkrze w morzu i dlatego pisała w kółko tą piosenkę? Wszystkie drogi prowadzą w głąb morza ;]

I kolejna rzecz, która mnie naszła - ta piosenka jest w "Gdzie jest Nemo". Skoro tak to:
1. jest to jej oryginalne wykonanie, które później ktoś przerobił na potrzeby Finding Nemo, a Danielle znała ją z oryginalnego wykonania.
2. teoria ostateczna jest rzeczywiście prawdziwa i francuska oglądała "gdzie jest Nemo" we Francji, później poleciała na wyspę, gdzie w tym samym czasie rozbił się samolot 815. Russeau żyła przez te 16 lat, a rozbitkowie zostali zamrożeni na ten czas.
3. W ciągu tych 16 lat na wyspie rozbił sie jeszcze jeden samolot z osobami, które znały piosenkę z Finding Nemo i to jest najmniej prawdopodobna teoria. Oczywiście nie mówie tutaj o nigeryjczykach.

Tak btw to mam do Was pytanie - powiedziano w którymś odcinku czy Mr. Eko jest tym nigeryjczykiem z samolotu z prochami czy też leciał lotem 815. To jest chyba dość proste pytanie i według mnie jest nigeryjczykiem z samolotu z prochami, ale nie wiem czy wspomniano o tym w którymś odcinku 2 serii bo oglądałem tylko 6 odcinków drugiego sezonu.
  • 0

#108 ko000

ko000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 22.12.2005 - |13:24|

To mój pierwszy post na lostowym forum więc witam wszystkich serdecznie.

Co się zaś tyczy wypowiedzi Sahara to raczej nic nie wskazuje na to, że Mr Eko jest Nigeryjczykiem z awionetki z heroiną. Wystarczy obejrzeć odcinek "The Other 48 days" żeby się przekonać.
  • 0

#109 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.12.2005 - |17:40|

Nie wiem, czy już ktoś o tym pisał. Wiemy, że tytuł 1 sezonu to "genesis", tytulu drugiego sezonu nie znam, ale chodzi mi o to, że skoro ma byc 5 sezonów to mi się wydaje, że każdy sezon będzie miał sporo nawiązan do kolejnych ksiag Tory:
1. Bereszit (genesis) - ksiega rodzaju
2. Szernot - księga wyjścia
3. Wajikra - księga kapłańska
4. Bernidbar - księga liczb
5. Dwarim - Księga powtórzonego prawa
W "Genesis" widać sporo podobieństw do księgi biblijnej. Ale nie wszystko da sie znaleźć. Np.: z pozornie chaotycznie wybranej grupy ludzi wyłania się porządek. Wiemy, że są ze sobą powiązani. Budują tratwę, która ma ich uratować, tak jak Noe wybudował Arkę by uratować życie na Ziemii. Już ostatnie odcinki można właściwie uznać za ksiegę wyjścia. Poród Claire można przyrównać do narodzin Mojżesza. Drugiego sezonu nie widziałem więc za dużo nie będę sie rozgadywał. Ale podejrzewam, że dojdzie do czegoś w rodzaju uwolnienia od niewoli, lecz nasza grupa będzie bardzo długo błądzić. Nie mam tu na myśli uwolnienia od wyspy, lecz od "czegoś" bliżej nieokreślonego.
  • 0

#110 Lostek

Lostek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 24.12.2005 - |22:39|

Witam Wszystkich,

Nie wiem czy było o tym na forum ale zobaczcie to:

http://maps.google.c...9&iwloc=A&hl=en

Co wy na to??
  • 0

#111 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 24.12.2005 - |22:58|

Poród Claire można przyrównać do narodzin Mojżesza.

Gdy to pisałem, nie widziałem jeszcze koncówki pierwszego sezonu,ale byłem blisko, bo AAron to przecież brat Mojżesza.
Oczekuję, że Lost jest tak jakby nową wersją opowieści biblijnych. TRudno je ze soba porównywać. Biblia jest księgą niezwykle skomplikowaną, ale podziwiam rzucanie się na takie wyzwanie.
Co do tej współrzędnej to w sumie nawet pasuje, ale to raczej nie tam jest wyspa, to raczej współrzędne punktu w którym zostali przerzuceni "do nikąd".
  • 0

#112 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 30.12.2005 - |13:47|

może i masz rację ..... troche z tą biblią tam namieszali, ale jeżeli sie okaże prawdą to co napisałeś to zdeka mnie to rozczaruje ... serial sie dobrze prezentują i niech sie na tym skupią a nie jeszzcze religie w to wplątują :/
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#113 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 01.01.2006 - |17:54|

Eee... czegoś nie rozumiem... Jestem dość ciemny w lotach samolotem więc nie bijcie ale o ile się nie mylę to w 24 odcinku I sezonu Hurley wchodził do samolotu przez bramkę 23 a tymczasem jak znalazłem na forum 4815162342.com do niedawna było tam coś takiego:

http://i19.photobuck...ost/Tracker.jpg

Poza tym:

http://i19.photobuck.../Lost/Chart.jpg

o ile się nie mylę to lot miał numer 815 a nie 777
  • 0

#114 Jizo

Jizo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoKrarko

Napisano 01.01.2006 - |18:57|

A zauwazyliscie ze na tym pierwszym zdjeciu z postu wyzej tez wystepuje nasz ciag nieszczesnych cyferek...
  • 0

#115 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 02.01.2006 - |16:14|

Ogólnie ta strona, którą podałem jest dość ciekawa :) Nie wiem jednak czy traktować ją serio czy jako ciekawostkę... Na przykład po aktualizacji strony (bodajże po zakończeniu pierwszego sezonu) dodano coś takiego: http://i19.photobuck...st/Tracker2.jpg
Kto zakapował o co chodzi? :) Give Us THE BOY.

Albo metka Jacka: http://homepage.mac....ote/jacktag.jpg
21 września 2009?!

no i przetłumaczono też paszport Sayida http://img334.images...sayid7kn5ow.jpg

Wyszło na to, że jego prawdziwe imię to Abdol-Reza Liaghat Hassan i pochodzi z Teheranu...

Nie wiem czy można poważnie traktować tą stronę. Były tam np. fałszywe scenariusze....
  • 0

#116 Andy

Andy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 02.01.2006 - |21:42|

Sprawa z bramką na lotnisku do której wchodzi Hurley to jedna z zagadek serialu. Oczywiście nierozwiązanych. Na pewno nie jest to żaden błąd twórców. Te numery były pokazane w taki sposób żeby widz je zauważył.

Co do daty 2009 na metce Jacka to na oficjalnym forum Lost na stronach ABC wiele osób udowodniło że akcja serialu dzieje się własnie w 2009 roku.
  • 0

#117 Seher

Seher

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 02.01.2006 - |23:06|

Andy - mógłbys podać jak to udowodnili?

Akurat flashbacki w Exodus II oglądałem dość nieuważnie i moglem przegapić kilka liczb z nich więc nie wiem czy mówisz o tej zagadce tylko na podstawie Hurleya i strony czy czegoś innego. I nie wiem co mysleć o tej stronie - te fałszywe scenariusze jednak były fałszywe... No ale jeśli stronka jest prawdziwa to może potwierdzić teorię ostateczną ;]
  • 0

#118 Slide

Slide

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 11.01.2006 - |20:50|

Może za dużo myślę w oczekiwaniu na 10 odcinek, ale coś mi przyszło na myśl. Do tej pory zginął Boone i Shannon. Próbowałem się tutaj czegoś doszukać, poza faktem, że producenci nie chcieli już płacić aktorom, bo ciągle wołają więcej ;P i w pewnym momencie sobie coś skojarzyłem. Mianowicie najpierw Boone miał zwidy po narkotykach(?może tak naprawde nie był narkotyk, a wyspa to spowodowała), że Shannon umiera, później podobnie miał Locke zwidy/sen, w którym zobaczył zmasakrowanego Boone'a. Może wcale te wizje nie były bez przyczyny?
  • 0

#119 veN

veN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 11.01.2006 - |22:08|

dobra teoria ... wyspa daje znaki kto umrze ... hmm narazie sie potwierdza zobaczymy jak bedzie w kolejnych odcinkach :)
  • 0

#120 maruch

maruch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 12.01.2006 - |12:54|

Desmond sięga po leki. Ktoś już to dawał, ale nie było screena.
http://img480.images...531/m0108ys.jpg
:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych