Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wszystko o tajemniczych liczbach...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
157 odpowiedzi w tym temacie

#101 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 15.02.2006 - |18:57|

a teraz z innej beczki bo juz dosc tych liczb. Zaciekawiła mnie ta czarna skała (okret ktory lezy w srodku dzungli) i chcialbym pokazac pewna fote
Dołączona grafika
jest jeszcze pare ujec ktore pokazuja ze sa trzy maszty(modelu) tak jak na czarnej skale.
  • 0

#102 Picy

Picy

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoCzłuchów

Napisano 15.02.2006 - |19:49|

no to juz byl by chyba mega przekret jesli to mialby byc galeon z wyspy.
No ale znajac a wlasciwie go nie znajac to pewnie to mozliwe :P

no ale nie mozna sie rzucac na pierwszy lepszy model.Przeciez Modeli galeonów jest tyle ze az strach.
i nie wszystkie odpowiadaly rzeczywistym okretom.
ot model jak i inne ,no chyba ze masz jeszcze jakiegos asa w rekawie :hyhy:
pozdrawiam :D

Użytkownik Picy edytował ten post 15.02.2006 - |19:52|

• 0

#103 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 15.02.2006 - |23:21|

pracuje and nim:)
tymczasem chcialbym znow powrocic do liczb , do loga projektu o to dwie foty
Dołączona grafika
(nie wiem czasami czy ktos juz o tym nie mowil) Te sklepienie przypomina znaczek naszej kochanej firmy.Zwrocie uwage na cztery dziurki wewwnatrz tego znaczka i jedna w samym srodeczku. Czy ten układ nie przypomina wam tego:
Dołączona grafika
  • 0

#104 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 16.02.2006 - |14:35|

a to kolejna fota z domu Braina (tam gdzie mieszkal walt z matka)
Dołączona grafika
pomieszczenie znow układa sie w znaczek projektu
  • 0

#105 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 16.02.2006 - |20:39|

staram sie szuakc :)
tak sobie mysle ze walt i ten maly kabaczek(aron) sa jakby tymi samymi czynnikami.Obaj mieli byc oddani do adobcji i finał rozgrywa sie w tym samym miejscu o to fota
Dołączona grafika
w tym gabinecie rozgrywa sie walka o walta
i rowniez pełnia funkcje jakby mistyczna. Walt potrafii materializowac swoje mysli a kabaczek...nie wiadomo, wiemy tylko z jest bardzo wazny...:)
pozdrawiam
  • 0

#106 Demostenes

Demostenes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoWrocek

Napisano 17.02.2006 - |09:53|

hejka wszystkim :]
co do liczb to wciskanie klawisz to wedlug mnie wysyłanie w eter tych wspołrzędnych na wyspę, które sprowadzają tam kolejnych ludzi. To dlatego Walt powtarza "nie wciskajcie klawisza", zey powstrzymac śćiąganie na wyspę nowych Lostowiczów....
  • 0

#107 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 17.02.2006 - |15:06|

odkrylem pewna rzecz a blizej szereg powiazan. Pierwsza fota pokazuje krzyzowke ktora rozwiazuje Locke w bunkrze przed chwila rozwiazywal numer 42 widac jeszcze swiezy tusz
Dołączona grafika
a to potwierdzenie ze locke zastanwia sie nad tym punktem
Dołączona grafika

opiszę może kawałek z historii z poematu Gilgamesza (2300 lub 2200 p.n.e.). Gilgamesz, wspaniały wódz przewiduje (chyba jakoś tak) wielką powódź, buduje ogormny statek, wszystkich mu poddanych na niego "ładuje", bierze po jednym zwierzęciu i jednej roślinie ze swojego państweka na statek...Gdy wielka powódź mija, Gilgamesz ze swoimi ludźmi, zwierzętami i roślinami, znajduje pusty ląd, i zaczyna się tam życie od nowa...
Znane ? Arka Noego ?

Gilgamesz moze byc tym projektem naukowym ktory przewiduje powodz jest metafora jakies katastrofy. Dalej wybrał "po jednym zwierzęciu i jednej roślinie ze swojego państweka na statek" czyli jakby najwazniejszych przedstawicieli - lekarza budowniczego ,łowce, zolnierza,policjatke itp.sa to zawody potrzebne do stoworzenia nowej cywilizacji. Czyzby oni byli jedna wielka arka noego??...no bo skad te nawiaznia ciagle do bibli...sa oni jakdyby narodem wybranym... nowym ladem jest wyspa. A jeli chodzi o te zdjecia z bunkru to mam hipoteze ale najpierw musze ja udokumentowac fotografiami sadze ze to nie chodzi o Desmona i Calvina

Użytkownik durszlak edytował ten post 17.02.2006 - |15:08|

• 0

#108 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 17.02.2006 - |15:51|

a o to fragmenty z bibli ktore mowia za bunkier jest arka, a wyspa nowym ladem
"i zrobisz wejście do arki w jej bocznej scianie"

"a ty nabierz sobie wszelkiej zywnosci, wszystkiego co nadaje sie do jedzienia"
w skladziku jest pelno zarcia

"z wszelkich zwierzat czystych weż ze soba siedem samców i siedem samic, ze zwierzat zas nieczystych, po jednej parze: saca i samice"
na marginesie razem 16

"noe wszedł z synami, z zoną i z zonami swych synów do arki"
a jak wiemy oni wszscy sa ze soba powiazani ten cytat to metafora. Wiemy ze sawyer spotyka ojca Jacka matka kate serwuje kawe Sawyerwoi , w biurze ojca Kate jest film o sayidzie( w rogu) itp.

"w pierwszym dniu miasiaca dziesiatego ukazały sie szczyty gór"
wyspa jest gorzysta

"a po 40 dniach Noe, otworzywszy okno arki, które przedtem uczynił, wypuścił kruka, ale ten wylatywał i zaraz wracał"
locke otworzyl wlaz po 40 dniach

"gdy wędrowali ze wschodu, napotkali na kraine i tam mieszkali"
lecieli ze wschodu ( z Australi do stanów)

(wspolpraca z Martą :))

jest ich o wiele wiecej ale narazie tyle poniewaz za malo wiemy
pozdrawiam

Użytkownik durszlak edytował ten post 17.02.2006 - |16:45|

• 0

#109 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 18.02.2006 - |17:24|

teorie mowiace ze inni maja kontrole nad bunkrami wydawaja sie bardzo sluszne. Jednak jest jeden szczegoł ktory burzy te stwierzdenia. Ja wiemy w bunkrze(ale i pewnie we wszystkich bunkrach) znajduja sie składziki z bronia. Wiec jesli Zeke (prawdopodobny szef eksperymentu) ma przy sobie bron z II wojny swiatowej (foty pozniej) to wynika z tego ze Inni nie kontroluja bunkrów...Jak nie oni to kto??(pewnie odcinek 15 troche nam rozjasni)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
  • 0

#110 radeksz

radeksz

Szeregowy

• Email
  • 52 postów
  • MiastoJarocin | Mechatronik

Napisano 19.02.2006 - |20:11|

a nie sadzicie ze ten swir w tym zakladzie zeswirowal od wklepywania liczb i byl na wyspie, moze to juz bylo jestem nowy i oswajam sie z watkami na forum

ten gosc wyglada jak sadam husejn moze wyspa to tajna baza usa dla wiezniow z iraku :P hahah

edit:

Napisze nowego posta bo to troche wazne jest . obejzalem 14 odcinek czy ten gosc nie przypomina wam tego amerykanina z iraku co dal Saidowi skrzynke i kazla torturowac ludzi

Użytkownik martha edytował ten post 09.06.2007 - |12:03|

• 0

#111 zydq

zydq

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 22.02.2006 - |20:31|

Ludzie ale nie przesadzajcie :P moze dodacie jeszcze ze odcinki trwaja srednio 42 minuty ?? patrzcie jak idealnie :) a ktorys nawet 42 minuty i 8 sekund :P az takiej zlozonosci nie mzoe byc jak niektorzy rozkminiaja , owszem liczby powtarzaja w serialu z premedytacja, ale jakies koordynacje miasta o tkorym wspomnial Sawyer ze ma 42 na poczatku to bez przesady :P nie wiem cyz na tym forum akurat to bylo ale gdzies :P Sam codziennie siedze i je probuje rozkminic z alfabetem jakos wlasnie ale ale tez doszedlem do DHA :P jeszcze pytanie jaki alfabet przyjac :D
  • 0

#112 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 02.03.2006 - |17:42|

Złapałem jeszcze przypadkiem takie luźne skojarzenie, z liczbą Pi przecież jest to w przybliżeniu 3,14 a liczby z LOST to między innymi 4 i 15 więc może to jest jakiś związek - ale jednak jest to zbyt luźne skojarzenie, żeby brać to na powagę...
  • 0

Dołączona grafika

#113 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 02.03.2006 - |23:10|

S02E06 Abandoned - 16 luksferów w domu Shannon
S02E15 Maternity Leave - podczas wspomnień Claire, w bunkrze, Ethan podchodzi do lodówki. Na blacie obok stoi jakiś metalowy pojemnik z 24 dziurkami. 24, przestawiamy cyfry i otrzymujemy 42
  • 0

#114 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 02.03.2006 - |23:21|

Kiedyś trafiłem na spis pojawień się liczb w serialu, i mi się w głowie zakręciło, a jednocześnie byłem pełen podziu dla twórców jak sprytnie udaje im się je poupychać. Teraz wiem, że trzeba zwracać uwagę na wszystko, co jest w tle. I nie tylko :D

edit:

http://thelostnumbers.blogspot.com/ - z boku masz menu 1 i 2 sezon
http://lost.cubit.net/numbers.php - a tutaj wszystkie liczby

edit:

Nie wiem czy to gdzieś było, ale ostatnio rzuciło mi się w oczy podczas "szukania" smaczków:
S01E18 Numbers - podczas wywiadu z Hurleyem na jednym z mikrofonów jest 8

Użytkownik martha edytował ten post 09.06.2007 - |12:05|

• 0

#115 IwCiA

IwCiA

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 03.03.2006 - |17:32|

P.S.: liczył ktoś ile razy ktoś w LOST'ach mrugnął??? :hyhy:

heh usmialabym sie gdyby ta liczba byla liczba: 4 815 162 342 czyli 4 miliardy 815 milionow 162 tysiace i 342 !!! hehe ma ktos ochote policzyc??
  • 0

#116 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 07.03.2006 - |14:22|

Zauwazylem cos takiego odnosnie liczb:

DHARMA INITIATIVE - 4 8 15 16 23 42

4 czyli D (czwarta litera w alfabecie)

8 czyli H (ósma litera w alfabecie)

15 czyli 1 i 5 ; 1 czyli A (pierwsza litera w alfabecie) 5 czyli..........
i jest juz DHA.... co na pewno nie jest przypadkiem

Pomozcie bo moze to dobry trop !!! :/

Cześć jestem nowy na tym forum i mam ciekawy wątek na ten temat. Na forum www.4815162342.com wyczytałem ciekawą rzecz na tema logo "DHARMA". Mianowicie litera "R" jest odwrócona w kryptologi najprostrzą metodą jest podstawianie liter zamiast cyfr, poniewaz litera R jest odwrócona to cyfra ukryta pod tą literą powinna zostać odwrócona:
D=4
H=8
A=1
odwrócone R = 81
m=13
A=1
no i tu jest ciekawostka bo suma tych cyfer daje oczywiście 108:)
Pozdrawiam
  • 0

#117 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 07.03.2006 - |14:52|

Moglby ktos przetlumaczyc to
http://thelostnumbers.blogspot.com/

Ja moge:)
Po krótce chodzi o to ze jeden z forumowiczów zaproponował aby odwzorować "nasze" liczby 4 8 15 16 23 42 na 42 miejscową "gre" która sie zwie - "Connect Four board" i chciał zobaczyć gdzie nasze liczby sie ułożą. Okazało się ze nasze liczy ułożyły sie na planszy identycznie jak na screen'nie z jednego z odcinków LOST (co doskonale widać na twoim linku). Najciekawsze jest jednak to iż ten wzór na screenie z LOST jest konstelacją oznaczoną w katalogu obiektów Messier'a (katalog Messier'a to zbiór skatalogowanych obiektów niebędący komentami. Messier był poszukiwaczem komet, ale zamiast nich często napotykał na obiekty przypominające komety, ponieważ było ich wiele to je skatalogował i tak powstał katalog zwany - "Nebulae and Star Clusters") jako M108:). Obiekt ten to spiralna galaktyka w konstelacji Ursa Major. No i okazuje się że jest on identyczny z odwzorowanymi naszymi magicznymi liczbami na wspomnianej grze. Czy jest to tylko przypadek czy coś więcej? tego nie wiem, jedno jest pewne te liczy nie zostały użyte przez autorów naszego serialu przypadkowo.
Pozdraiam

to już jest naciąganie na pełnej fali jakies 81 i 13

No nie do końca sie z toba zgodze, spojrz na logo "DHARMA" a potem podstaw liczy z alfabetu angielskiego pod literki a potem zsumoj je wyjdzie 108. Samo słowo "DHARMA" wywodzi się z buddyjskiej i indyjskiej religii gdzie cyfra 108 ma ogromne znaczenie takze moze to mieć jakis sens.
Pozdrawiam
  • 0

#118 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 07.03.2006 - |14:53|

Cześć jestem nowy na tym forum i mam ciekawy wątek na ten temat. Na forum www.4815162342.com wyczytałem ciekawą rzecz na tema logo "DHARMA". Mianowicie litera "R" jest odwrócona w kryptologi najprostrzą metodą jest podstawianie liter zamiast cyfr, poniewaz litera R jest odwrócona to cyfra ukryta pod tą literą powinna zostać odwrócona:
D=4
H=8
A=1
odwrócone R = 81
m=13
A=1
no i tu jest ciekawostka bo suma tych cyfer daje oczywiście 108:)
Pozdrawiam

to już jest naciąganie na pełnej fali jakies 81 i 13

Właśnie to jest już naciągane na całej linii stąd do tej wyspy gdziekolwiek ona jest (gdzieś niedaleko Hawaji - tam kręcą) jednakże to może być niezła myśl jeśli chodzi o tą kryptologię - trochę się tym zajmuję (w sensie interesuję) więc może coś odkryję...

Użytkownik Vol 7 edytował ten post 07.03.2006 - |14:53|

• 0

Dołączona grafika

#119 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 07.03.2006 - |15:21|

Ciekaw jestem czemu wycinek z tej taśmy została ucięta i przeniesiona do Stacji 3 skoro mieli sie z nią nie kontaktować :|

Mnie natomiast ciekawi co innego, podczas odtwarzania połączonego filmu na samy początku wyraźnie widać ze odtwarzany film jest 3 z 6. Nie moge znaleźć w tej chwili żadnego screena, ale jak ktos ma ochote to niech sam sprawdzi. Wydaje sie ze stacji jest 6 tyle ile cyfr kazda z nich ma swoj symbol:
- "Cetus" - wieloryb - powiązana liczba - 4
- "Draco" - smok - powiązana liczba - 8
- "Sagnitarius" - strzelec - powiązana liczba - 15
- "Cygnus" - labądź - powiązana liczba - 16
- "Serpents" - wąż - powiązana liczba - 23
- "Coma Berenices" - Warkocz Bereniki - powiązana liczba - 42
liczy odpowiadają wielkości konstelacji.
Ciekawe którą stacje odnajdą następną i czy będzie się to zgadzać z tym co napisałem.
Są to spostrzezenia forumowiczów z amerykańskich forów.
Pozdrawiam
  • 0

#120 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 07.03.2006 - |16:03|

Witam wszystkich , dobrydzien (jest 2 w nocy wiec nie wiem czy dzien, czy noc, ale dobry ;-)
A teraz do rzeczy.
Pogrzebałam trochę w google, popatrzylam sobie na rozne rzeczy no i co mi wyszlo ciekawego.
Logo projektu Dharma to chinski heksagram, jak juz nie raz zauwazono. W dodatku nie taki sobie zwykly
http://www.egoplex.c...-and-other.html
Link ciekawy, mozna poczytac sobie o wszystkich cyferkach po kolei, w dodatku wszystko powiązać na dodatek z wodą :) Wszystko za sprawa pewnego madrego czloweika King Wena :)
Cos mnie tknelo jednak, powrocilam do google'a no i trailo mi sie cos calkiem ciekawego:
http://www.valdostam...h/ichgene6.html
Straszliwy belkot, przebrnelam przez wieksza czesc, moglam opacznie zrozumiec, bo nie daje glowy ze dobrze bym zrozumiala po polskiemu ;-)
W wielkim i ogromnym skrócie - Genetic Algorithms ludzkiego DNA rozrysowac mozna za pomoca 64 heksagramow i-ching. Wiec toria moze byc badanie wlasnie.
And Dr. Craig Venter, president of Celera, has now stated that there is a third category of similar DNA regions, which are not genes but are too extensive to be control regions. No one yet knows what the mystery regions are doing. ...".

Ja tego nie przetlumacze, bo mi juz brakuje slow.
The 64 King Wen hexagrams are arranged in 32 dual pairs.
For 28 of the pairs, one is the other turned upside down.
8 hexagrams are the same turned upside down,
so they make up 4 pairs of opposites.
The 28 upside-down symmetric pairs have a similar symmetry
to the 28-dimensional antisymmetric real 8x8 matrices
that represent Spin(0,8) of the D4-D5-E6-E7 physics model.

http://www.valdostam...d4d5e6hist.html

Innymi slowy - heksagramy King Wena (tego odkrzyza 108) na dobra sprawe odzwierciedla model fizyczny D4-D5-E6-E7, ktory to opisuje:
- wszystko co widzimy i nas samych
- przestrzen, w kotrej przebywamy
- sily jakie na nas oddzialowuja
belkot? wiem, tez nie lubilam fizyki :) ale robi sie ciekawiej :)

http://www.valdostam...th/play456.html

D4 symbolizuje sily (konketnie jest ich 4)
- elektromegnetyzm
- Weak Force (mogle tluamczyc doslownie, ale nie wiem czy ma to sens) - chodzi o radioaktywnosc
- Color Force czyli reakcje sprawajaca ze atyopmy trzymaja sie kupy ;-)
- Grawitację
D5 opisuje czas i przestrzen
E6 opisuje Particles - czyli to co widzimy i to co nas otacza (niech mi nikt nie kaze tluamczyc bo nie umiem :P)
natomaist E6, E7 i E8 opisuja prawdopodobienstwa czyli wszystkie mozliwosci jakie daje nam wystapienie tych skaldnikow
innymi slowy schemat swiatow rownoleglych (jak zle tlumacze, niech mnie ktos poprawi :P)

i tu juz wchodza rzecyz, ktorych ja nie pojmuje w azadnym jezyku, lacznie z grawitacja, przestrzenia, mnostwem wzorow, teorie kwantowe (chyba:P), Ensietinem, czasem i nie wiem czym jeszcze :P Moze ktos jest madry i to przetlumaczy :P I wyjasni :P
W kazdym razie liczby nie zostaly wziete z sufitu zupelnie
nawet jak mamy poalaczenie DNA ludzkiego (ekseprymenty na potrzeby wykrozstywania potencjalu ludzkiego genomu) plus te wszystkie rzecyz o grawitacjim magnetyzmie, rownloeglym swiecie i tak dalej..

.....to w sumie i tak nic nie waidomo :P
Bo tego jest za duzo na jeden serial :P

a i jeszcze o 23:
http://www.teksty.gi...ak/dyskordia/23

Witam
Mnie sie to wydaje bardzo ciekawe ponieważ to wygląda jak proba unifikacji wszystkich podstawowych sił wysępujących w przyrodzie ale pokolei:

na temat genomu sie nie wypoowiem bo nie wiele wiem ale na temat modelu fizycznego D4-D5-E6-E7 moge coś dodać:
- elektromegnetyzm - podstawowo siła we wszechswiecie
- Weak Force (mogle tluamczyc doslownie, ale nie wiem czy ma to sens) - chodzi o radioaktywnosc - są to tak zwane oddziaływania słabe i biorą udział w rozpadach atomów
- Color Force czyli reakcje sprawajaca ze atyopmy trzymaja sie kupy ;-) - tu chodzi o oddziaływania silne czyli to co scala jądra atomowe trzyma razem protony z neutronami (z tąd jak roszczepimy atom to mamy tak potężne bum:)
- Grawitację - tu chyba nie trzeba nic dodawać:)
E5 - to czasoprzestrzeń - Einstein udowodnił swoim słynnym wzore E=mc2 że czas i przestrzeń to jedność (czas jest także wymiarem).
E6 Particles - czyli cząsteczki, podstawowy budulec, najprawdopodobniej kwarki (choć są teorie które mówią o jeszcze mniejszych cząsteczkach z których kwarki sie składają).
E7 E8 to najprawdopodobniej "przepis na wszechświat" czyli odpowiedznia kombinacja wszystkich wymienionych składników. W teorii wielu wszechświatów chodzi o to ze nasz wszechswiat nie jest w jakiś szczególny sposów wyrózniony. Jest on jednym z niekończonej liczy wszechświatów. Mozemy w nim zyc myslec czy pisac na tym forum ponieważ na samym początku (wielki wybuch) parametry początkowe wszechświata zostały dobrane w ten sposów ze wyłoniły sie z niego 5 sił podstawoych: siła elektryczn, magnetyczna czyli elektromagnetyzm, oddziaływanie słab, silne i grawitacja. Od wielu lat naukowcy próbóją zunifikować podstawowe siły natury z elektromagnetyzmem sie udało pozostały jeszcze trzy siły do zjednoczenia. Być może LOST będzie nawiązywał (bądź nawiązuje do tego problemu).
Wiem ze to co napisałem wiele nie wyjaśnia i słabo cokolwiek tłumaczy ale wierzcie ze ten temat jest mocno skomplikowany, zachacza on o mechanike kwantową dziedzine wiedzy która jest naprawde bardzo trudna do wyjaśnienia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych