Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 185 - S09E11 - The Fourth Horseman - Part 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (140 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (22 głosów [17.46%])

Procent z głosów: 17.46%

2. 9.5 (17 głosów [13.49%])

Procent z głosów: 13.49%

3. 9 (25 głosów [19.84%])

Procent z głosów: 19.84%

4. 8.5 (18 głosów [14.29%])

Procent z głosów: 14.29%

5. 8 (12 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

6. 7.5 (6 głosów [4.76%])

Procent z głosów: 4.76%

7. 7 (10 głosów [7.94%])

Procent z głosów: 7.94%

8. 6.5 (3 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

9. 6 (5 głosów [3.97%])

Procent z głosów: 3.97%

10. 5.5 (1 głosów [0.79%])

Procent z głosów: 0.79%

11. 5 (3 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

12. 4.5 (2 głosów [1.59%])

Procent z głosów: 1.59%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (1 głosów [0.79%])

17. 2 (1 głosów [0.79%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 07.06.2007 - |18:02|

Myslalem ze bedzie lepiej. A bylo nudniej. Daje 8.
Najlepszy moment jak kaplan stracil moc. Bezcenne.

Może coś przegapiłem ale niech mi ktoś powie dlaczego te dwa odcinki nazywają się 4 jeźdzec??? Od 4 jeźców apokalipsy???

Tak, tylko dziwne, skoro jest zaraza to powinen byc 2 jezdziec, bo 4. to smierc (1. Wojna, 3. Głód)
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#102 Mira Ceti

Mira Ceti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoKrk

Napisano 28.07.2007 - |15:29|

Naprawde niezły odcinek.
Fajne dialogi pomiędzy Danielem i Cameronem (nie przypominam sobie takich miedzy Danielem a Jackie'm :> )Zwłasza
"- Jak dotąd nic, a u ciebie?|- W ogóle nic.
- Jestem trochę spragniony.|- To się nie liczy.Nie, nie liczy się."
I przepis na omlet (niezbyt śmieszne ale lubię omlety :))
Dzieciak był spoko ,świetny kontrast -potężna istota znająca sekrety wrzechświata uwięziona w materialnym ciele dziecka ,które w dodatktu nie jest w stanie wytrzymać cieżaru takiej ogromnej wiedzy.W sumie to że poprzedni aktor nie mógł wystapić dodało nieco dramatyzmu (chociaż na ogół irytuje mnie wprowadzanie dzieci -bo to takie bezbronne biedne stworzenia ,wiec wszystkich wzrusza gdy dzieję sie im krzywda (np.w Battlestar Galactica był taki chwyt -dziecko beztrosko bawiące sie lalką kiedy wiadomoże zaraz zginie w ataku)
No i sie wyjaśnia dużo o Ori (po co im te hordy ślepo wierzących )
Teal'c at his best
A co do butów Geraka- dopóki nie przeczytałam postów żyłam w słodkiej niewiedzy co do ich wyglądu :] Mało istotne i nie zaliczyłam bym ich do minusów.
Tylko z tym wirusem poradzili sobie szybko (w końcu to była globalna pandemia!).
  • 0

#103 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 18.06.2008 - |17:14|

Dobra kontynuacja poprzedniego odcinka w dodatku trzymająca w napięciu prawie do samego końca. No i wreszcie broń, która chociaż chwilowo potrafi pozbawić kapłanów mocy. Niby nic wielkiego, ale zawsze jakiś początek.

Ocena: 9.5/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#104 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 22.12.2008 - |22:07|

Kontynuacja w sumie równie dobra co pierwsza część. Wreszcie odnosimy jakieś małe sukcesy w walce przeciw kapłanowi, które zresztą wpychają naszą drużynę w butę i nadmierną pewność siebie - niepotrzebnie, bo za chwilę okazuje się, ze jednak nasze urządzenie nie jest tak na 100% sprawne. Przy tej okazji muszę stwierdzić, że naprawdę przesadzają z tym O'Neillowym stylem Mitchella - mogliby mu przecież wymyślić zupełnie oryginalną osobowość. Fajnie, że pokazano, jakie pranie mózgu Ori robią kapłanom - cokolwiek nie powiesz to jak grochem o scianę. Dreszczyk emocji budzi stwierdzenie Orlina, ze kapłan właśnie przekazał im wieść, że Ori zmierzają do naszej galaktyki. Kwestia wyjaśnienia motywów i ewentualnej interwencji Pradawnych jak zwykle mętna i niezadowalająca. Muszę też powiedzieć, że szkoda mi Orlina - od początku jest taką tragiczną postacią. Miło natomiast, że Gerak ostatecznie stanął po naszej stronie (naszej i swoich braci - Jaffa) - przy tej okazji trzeba pochwalić zagrywkę dyplomatyczną Teal'ca.

Podobnie jak poprzednikowi daję 8,5.

Użytkownik Altair edytował ten post 22.12.2008 - |22:07|

• 0

#105 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.12.2008 - |22:27|

Zastanawia mnie tylko skąd Orlin wiedział tyle o kapłanie. Jak dobrze pamiętam dosyć że nazwał go po imieniu to jeszcze wymienił członków jego rodziny. Plus dla niego że zrobił na nim wrażenie. Ori mało że zmierzają do naszej galaktyki to jeszcze robią to żeby zniszczyć pradawnych, a ci dalej sobie siedzą na tyłkach. Zaprawdę ich postępowanie mnie zadziwia.
  • 0
don't try

#106 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.12.2008 - |02:43|

Hmm ja to rozumiem tak, ze w momencie, gdy ów kapłan wkroczył do naszej galaktyki, Orlin był jeszcze ascendentem i w zwiazku z tym odpowiednie możliwości "zeskanowania" tamtego. Dopiero później wrócił do cielesnej formy. Tak swoją drogą nie wiem czy zauważasz pewną niekonsekwencję: w Threads Oma twierdzi, ze nasza galaktyka i w ogóle cała nasza płaszczyzna istnienia jest zaledwie małym nieznaczącym skrawkiem w oczach ascendowanych Pradawnych, tymczasem z innych odcinków wynika jednak, że nasi ascendenci i ich możliwości są jednak wyraźnie związane z nasza galaktyką.

Ori mało że zmierzają do naszej galaktyki to jeszcze robią to żeby zniszczyć pradawnych, a ci dalej sobie siedzą na tyłkach. Zaprawdę ich postępowanie mnie zadziwia.

No nie?
  • 0

#107 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.12.2008 - |12:08|

Znaczy tam było chyba tak że w rozmowie o użyciu przez Anubisa broni z Darkary w celu zniszczenia życia w galaktyce Oma powiedziała że nasza galaktyka to tylko kropla we wszechświecie. Ale masz rację że Pradawni trzymają się naszej galaktyki. Chociaż nie wszyscy. Jak obejrzysz Atlantis trochę się rozjaśni.
  • 0
don't try

#108 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 27.12.2008 - |18:39|

No tak powiedziała, ale w kontekście i podtekście, że taką samą kroplą jesteśmy w oczach Pradawnych, tzn. tak nas traktują. A potem okazuje się, że grupa tychże Pradawnych jednak sama się dość trzyma tej kropli.
  • 0

#109 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 27.12.2008 - |18:54|

No ale oni raczej trzymają się miejsca a nie żyjątek. Oglądałem dzisiaj Abyss i z tego co mówił Daniel to ich postępowanie jest dość egoistyczne. Coś tam mowił że niby nie używają mocy żeby nie podawać się za bogów jak Goa'uld, według mnie to straszny egoizm i głupie wytłumaczenie a i tak wychodzi że mają się za lepszych od nas i mają życie w [beeep]e. Ale szczerze to bardziej mam pretensje do scenarzystów że nie wymyślili jakichś poważniejszych reguł dla Pradawnych.
  • 0
don't try

#110 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |15:54|

No ale oni raczej trzymają się miejsca a nie żyjątek.

No niby, tylko po co wtedy? A w szczególności martwej galaktyki lub, co gorsza z życiem stworzonym wg pomysłu Anubisa. Tak na marginesie: ta broń z Dakary ostatecznie została zniszczona, czy nie? Bo ja tego nie pamiętam albo też nie wychwyciłem, bo kojarzę tylko, że Jaffa nie chcieli jej zniszczyć, ale jak to się skończyło...

Co do reszty tego co napisałeś, to mogę się tylko zgodzić i właśnie też uważam, że szkoda, że scenarzyści jakoś lepiej tego nie rozegrali, zwłaszcza, że to chyba najciekawsza rasa i mająca duży potencjał, więc zasługiwała na porządne dopracowanie. Tymczasem ta mętność i niedopowiedzenia kodeksu ascendentów ciągle się dają we znaki i pokutują w serialu.
  • 0

#111 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |16:06|

Broń na Dakarze ma się dobrze. Nasi nie przekonali Jaffa do zniszczenia urządzenia.
  • 0
don't try

#112 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |19:45|

A to w takim razie ciekawe czy istnieje możliwość przestrojenia jej tak, aby niszczyła ascendentów. Pewnie nie, skoro są zmuszeni szukać innych rozwiązań, ale może chociaż dałoby się ją nastroić żeby działała np. selektywnie na kapłanów...
  • 0

#113 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |19:49|

Co do ascendentów to oni są na innym planie egzystencji więc raczej w tym wypadku byłaby nieskuteczna. A z kapłanami to też raczej nie wypali bo to w końcu ludzie a ta maszyna nie jest aż tak precyzyjna.,
  • 0
don't try

#114 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |20:36|

No tak, ale nie jest powiedziane, że ta broń nie może oddziaływać na inne plany egzystencji - w końcu nie wiemy jak dokładnie działa. ALe biorąc pod uwagę to, co się dzieje dalej, to chyba jednak masz rację. A co do kapłanów no to właśnie nie wiem - niby ludzie, ale jednak przekształceni przez Ori i o mocach ponadludzkich...
  • 0

#115 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |20:42|

Ori trochę ich stuningowali ale jednak wątpię żeby różnili się od ludzi do tego stopnia żeby urządzenie z Dakary mogło celować akurat w nich.
  • 0
don't try

#116 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 28.12.2008 - |21:04|

No, wszystko zależy od tego, jak bardzo selektywna potrafi być ta broń - tego niestety nie wiemy.
  • 0

#117 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |21:10|

Po Reckonign part 2 stwierdziłem że jest raczej mało selektywna. Weź pod uwagę że ostatecznie urządzenie nie zostało zbudowane jako broń a jedynie może zostać jako takowa użyte. Że przytoczę to jak z patelnią. Z zasady służy do smażenia ale jak trzeba to można komuś przywalić ;)
  • 0
don't try

#118 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 05.01.2009 - |16:30|

Pewnie masz rację - chociaż pamiętam, że ją tam jakoś dostrajali żeby np. działała tylko na replikatory i kluczem był błąd procentowy mniejszy od pewnej granicznej wartości - może po prostu w przypadku kapłanów kryteria błędu byłyby jeszcze surowsze ze względu na ich zdecydowanie większe podobieństwo do ludzi niż Replikatorów... ale to tylko takie luźne dywagacje ;)
  • 0

#119 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 05.01.2009 - |16:37|

Z tym że kapłani w zasadzie są ludźmi. Noszą w sobie tylko jakąś esencję Ori. Chociaż to też nie do końca potwierdzone bo statki mogą być pilotowane tylko przez nich więc jakaś fizyczna odmienność np. coś w stylu genu pradawnych też może się pojawiać.
  • 0
don't try

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych