Niezależnie od naszych poglądów na sprawy religii, kościoła, czy świętej pamięci Papieża Jana Pawła II, istnieje jeszcze coś takiego, jak takt, tolerancja i szacunek dla poglądów innych osób. Nie wypada kpić sobie z cudzych uczuć, nawet jeśli samemu się ich nie podziela. A już uskarżanie się na brak meczów albo programów rozrywkowych w telewizji w czasie żałoby jest zdecydowaną przesadą. Czyżby telewizja dla was odgrywała aż tak wielką rolę w życiu? Nie chcesz brać udziału w "szopce"? Nie musisz. Zrób w tym czasie coś pożytecznego - porozmawiaj z dziećmi albo rodzicami, idź na spacer, poczytaj książkę.
Co do nicka Sokara - według wierzeń starożytnych Egipcjan, Sokar był opiekunem zmarłych i patronem nazwanego jego imieniem cmentarza w Sakkarze niedaleko Memfis. Jako bóg śmierci i pogrzebu budził niewątpliwie lęk, ale bliżej mu do Ozyrysa, pana zmartwychwstania, z którym go często zresztą łączono, niż do demonicznej postaci, w jakiej go przedstawiono w serialu SG-1. Identyfikowanie egipskiego Sokara z Szatanem jest bardzo dużym nadużyciem.
Odszedł Jan Paweł II – Papież Polak
Rozpoczęty przez
Widar
, 02.04.2005 - |20:59|
104 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09.04.2005 - |15:31|
Napisano 09.04.2005 - |17:31|
@Sokar: Tak, tak, do poniedzialku, a znajac zycie to i tak potrwa to jeszcze z miesiac zanim sie wszystko to skonczy na dobre.
@Kimera: o tolerancji to akurat katolicy /chrzescijanie ogolnie/ maja malo do powiedzenia, bo pierwszy moj post zostal zwyczajnie zmoderowany, skasowany, a kiedy rozmawialem z tym modem na PW, to w koncu zaslonil sie tym, ze to co mowie go obraza i blablabla - czyli koniec tematu /do tego moda: bez urazy, ale tak po prostu bylo/. To jest tolerancja dla odmiennego zdania? Jesli tak, to brawo. Gdybym zalozyl tutaj topic zawirajacy to samo, co moj poprzedni post - zapewne zniknalby w mgnieniu oka.
Dalej, co do slowa szopka - jest to imo odpowiednie slowo, bo to wsyzstko co sie dzialo, to zwykle i niepotrzebne naglosnienie calej sprawy, ktora zreszta jest postawa na pokaz w wiekszosci.
Zreszta taka to rozmowa ateisty z wierzacymi - byle co powiedziec, to od razu bronicie sie brakiem szacunku, obrazaniem itp i najczesciej w tym momencie konczy sie cala dyskusja.
Nic to, nie chcialem sie w kazdym razie klocic.
Po prostu imo to zwykla przesada co sie od jakiegos czasu dzieje i mam nadzieje, ze wszystko sie szybko skonczy i wroci do normy.
@Kimera: o tolerancji to akurat katolicy /chrzescijanie ogolnie/ maja malo do powiedzenia, bo pierwszy moj post zostal zwyczajnie zmoderowany, skasowany, a kiedy rozmawialem z tym modem na PW, to w koncu zaslonil sie tym, ze to co mowie go obraza i blablabla - czyli koniec tematu /do tego moda: bez urazy, ale tak po prostu bylo/. To jest tolerancja dla odmiennego zdania? Jesli tak, to brawo. Gdybym zalozyl tutaj topic zawirajacy to samo, co moj poprzedni post - zapewne zniknalby w mgnieniu oka.
Dalej, co do slowa szopka - jest to imo odpowiednie slowo, bo to wsyzstko co sie dzialo, to zwykle i niepotrzebne naglosnienie calej sprawy, ktora zreszta jest postawa na pokaz w wiekszosci.
Zreszta taka to rozmowa ateisty z wierzacymi - byle co powiedziec, to od razu bronicie sie brakiem szacunku, obrazaniem itp i najczesciej w tym momencie konczy sie cala dyskusja.
Nic to, nie chcialem sie w kazdym razie klocic.
Po prostu imo to zwykla przesada co sie od jakiegos czasu dzieje i mam nadzieje, ze wszystko sie szybko skonczy i wroci do normy.
Napisano 09.04.2005 - |17:58|
Większość społeczeństwa, oczekiwała takiej reakcji w TV. Powiem tak, nie przepadam za sportem, ale jak w TV lecą mistrzostwa świata w piłce nożnej. To nie narzekam że przez dwa tygodnie leci piłka w TV. Zdaję sobie sprawę, że mistrzostwa nie lecą 24h na dobę. Ale wiem że się skończą po tych dwóch tygodniach. Więc naprawdę nie rozumiem w czym problem. Jeszcze bym to zrozumiał gdyby polskie TV miały jakiś poziom, ale prawda jest taka że nie mają. Przeginali trochę z tymi plotkami, …ale czy ja wiem. Sam przeskakiwałem z kanału na kanał, aby śledzić wydarzenia o Papieżu. Po śmierci Papieża reakcja TV była bardzo dobra. Z drugiej strony, nie umieram nam wybitny polak jak Papież co tydzień. Więc nie wiem skąd te nie zadowolenie.
Napisano 09.04.2005 - |18:31|
Śmierć Papieża zmieniła mnie...duchownie.Od soboty 2 kwietnia odmawiam modlitwę co noc.Poczułem wewnętrzną potrzebę i obowiązek uczestniczenia na mszy św co niedziele.Poza tym wczoraj byłem na 7:00 w kościele.To była najwcześniejsza msza w moim życiu.I co tu dużo mówić....Papież zjednał Polskę,zjednał świat.
Mam kolegę,gościa równego,inteligentnego,który uczestniczył w życiu katolickim tak jak ja.Czyli w zasadzie nie uczestniczył.W sobotę miał opis na gg:nagle pół polski zaczyna się modlić,czysta hipokryzja.Myślałem,że pójdę do niego i mu pier***mimo,że jest moim najlepszym kumplem.Jaka hipokryzja?Ciekaw jestem jak on by się zachował,gdyby jego matka zachorowała i umierała,czy by też do kościoła nie poleciał się modlić.Szkoda słów na niego.W końcu Papież,był takim Ojcem dla Poslki i świata.
Ostatnia rzecz.Dzisiaj w telewizji na TVP1 leciał odcinek Plebanii.Co było w nim ciekawego?A to,że nakręcili odcinek,w którym Papieża również nie ma.Wspominanie,rozpacz.Nie wiem jak to komentować.Po prostu nie wiem.
Mam kolegę,gościa równego,inteligentnego,który uczestniczył w życiu katolickim tak jak ja.Czyli w zasadzie nie uczestniczył.W sobotę miał opis na gg:nagle pół polski zaczyna się modlić,czysta hipokryzja.Myślałem,że pójdę do niego i mu pier***mimo,że jest moim najlepszym kumplem.Jaka hipokryzja?Ciekaw jestem jak on by się zachował,gdyby jego matka zachorowała i umierała,czy by też do kościoła nie poleciał się modlić.Szkoda słów na niego.W końcu Papież,był takim Ojcem dla Poslki i świata.
Ostatnia rzecz.Dzisiaj w telewizji na TVP1 leciał odcinek Plebanii.Co było w nim ciekawego?A to,że nakręcili odcinek,w którym Papieża również nie ma.Wspominanie,rozpacz.Nie wiem jak to komentować.Po prostu nie wiem.
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "
Napisano 09.04.2005 - |19:52|
Fakty:
1. Papież był wielkim Polakiem, i przede wszystkim dobrym człowiekiem.
2. Znaczna część narodu duchownie obudziła się dopiero, gdy Papież zmarł.
3. Atmosfera ogólnej miłości i pojednania jest bardzo dobra. Chyba się zgodzicie.
4. Papież nie umiera codziennie. Jak mówił Sokar, tydzień wytrzymamy bez TV i sensacji z WP i Onetu.
5. Ratzinger wygłosił świetną homilię, a Glemp chyba musi się sporo wytłumaczyć.
6. Uroczystości pogrzebowe się odbyły, żałoba zakończona, temat zamykamy.
1. Papież był wielkim Polakiem, i przede wszystkim dobrym człowiekiem.
2. Znaczna część narodu duchownie obudziła się dopiero, gdy Papież zmarł.
3. Atmosfera ogólnej miłości i pojednania jest bardzo dobra. Chyba się zgodzicie.
4. Papież nie umiera codziennie. Jak mówił Sokar, tydzień wytrzymamy bez TV i sensacji z WP i Onetu.
5. Ratzinger wygłosił świetną homilię, a Glemp chyba musi się sporo wytłumaczyć.
6. Uroczystości pogrzebowe się odbyły, żałoba zakończona, temat zamykamy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »