Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pradawni, mity, fakty, historia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
178 odpowiedzi w tym temacie

#101 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 15.09.2005 - |10:45|

islamista - to właśnie fanatyczny wyznawca islamu (możecie sprawdzić w słownikach)

wg PWN-u: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=20610

islamista
«badacz, znawca islamu»

ale PWN oczywiscie moze sie mylic :]

Użytkownik elbereth edytował ten post 15.09.2005 - |10:47|

• 0

#102 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.09.2005 - |18:20|

wg PWN-u: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=20610
ale PWN oczywiscie moze sie mylic :]

Wyświetl post

Po 1. - Skoro tak to TYM bardziej dziwi mnie Twoje wczesniejsze swięte oburzenie. :P

Po 2. - hasło w Wikipedia:

Islamista to pierwotnie określenie dla

1. orientalisty lub religioznawcy, specjalisty zajmującego się islamem.

W ostatnich czasach w obliczu nabierającego coraz większego znaczenia w całym współczesnym świecie fundamentalizmu religijnego, zwłaszcza związanego z islamem, pojawiło się nowe znaczenie (najprawdopodobniej jako kalka z języka francuskiego?):

2. fundamentalista islamski

Link

PS.
Dyskusja staje sie off topic.

::. GRUPA TARDIS .::

#103 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.09.2005 - |21:34|

PS.
Dyskusja staje sie off topic.

Wyświetl post

Nigdy nie wiadomo a może ORI sa wyznawcami Islamu :D
  • 0

#104 Thor1

Thor1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 15.09.2005 - |22:07|

[quote]Bardzo nam miło, że pojawiają się nowi na naszym forum. Witamy ich z otwrtymi ramionami ale...[/quote]

Sory -ignorancja, zapomniałem, że dinozauty wymarły te 65 mln lat temu, a wiedziałem (naoglądałem się spotów wyborczych przejmując ich poziom -na szczęście chwilowo) . :(

[QUOTE]

Odnośnie zniknięcia śladów - te dinozaury to żart. Może po prostu pradawni nie chcieli przeszkadzać w naszym rozwoju i zniszczyli swe pozostałości (Pewnie temat ten był już poruszony na SG-1)
  • 0

#105 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 16.09.2005 - |06:23|

Nigdy nie wiadomo a może ORI sa wyznawcami Islamu  :D

Wyświetl post

Cos w tym jest (niestety). Wiemy, że modlitwa na kolanach trwa 6 godzin. Muzułmanie modlą się 5 (?) razy dziennie. Niezrozumiała (póki co) dla ludzi zachodu ideologia itp. Samobójstwa przyjmowane z uśmiechem...
To może wskazywać, że u pierwowzoru Ori faktycznie znajdują się fundamentaliści islamscy. Zresztą nic dziwnego . FIlm jest kręcony w Ameryce z aktorami amerykańskimi i dla widowni amerykańskiej - wiemy co się tam ostatnio działo i ze zrozumieniem czego mają oni problemy...
Jednocześnie kino amerykańskie zawsze pokazywało wyższość wartości świata zachodniego (wartości chcrześcijańskich) nad innymi. Zawsze miłość bliźniego zwycięża - no może poza "czarnym kryminałem", zawsze wygrywa dążenie do wolności i demokracja.

Użytkownik psjodko edytował ten post 16.09.2005 - |06:25|

::. GRUPA TARDIS .::

#106 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 16.09.2005 - |10:37|

Porównanie co najmniej dziwaczne? Można się z nimi nie zgadzać ale iluż to ludzi zamordowali słuchacze Radia Maryja ?
islamista - to właśnie fanatyczny wyznawca islamu (możecie sprawdzić w słownikach).  Więc nie wiem czemu zapałaliście takim "politpoprawnym" gniewem na wypowiedź Ogrodnika ?

Wyświetl post

Offtopikowo: Uwaga ogolna... To taka widac, popularna figura stylistyczna - jesli chcesz byc 'trendy' w internecie, musisz uzywac Linuksa, gardzic ''imperializmem amerykanskim'', byc jako jednostka postepowa pelen dystansu do katolicyzmu i.... aha, i szlochac nad biednymi Arabami gnebionymi przez zadnych petrodolarow i ropy Amerykanow. :) Dobrze tez blysnac oryginalnymi preferencjami s :censored: alnymi. :D
Jednym slowem wszystko postawione na glowie - po mnie to splywa w sumie bo po co sie denerwowac? Ciekaw jestem tylko.....jak taka 'filozofia' ma sie do produkowanych przez amerykanskie koncerny seriali, ktorych jestesmy fanami? Toz czy nie lepiej przerzucic sie na "Nu pagadi" i bajki o Wilku i Zajacu? Albo, zamist StarTreka ogladac programy telewizji TV Dubai? Wtedy przynajmniej mozna uniknac rozdwojenia jazni....
  • 0
Dołączona grafika

#107 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 16.09.2005 - |16:38|

Cos w tym jest (niestety). Wiemy, że modlitwa na kolanach trwa 6 godzin. Muzułmanie modlą się 5 (?) razy dziennie. Niezrozumiała (póki co) dla ludzi zachodu ideologia itp. Samobójstwa przyjmowane z uśmiechem...
To może wskazywać, że u pierwowzoru Ori faktycznie znajdują się fundamentaliści islamscy. Zresztą nic dziwnego . FIlm jest kręcony w Ameryce z aktorami amerykańskimi i dla widowni amerykańskiej - wiemy co się tam ostatnio działo i ze zrozumieniem czego mają oni problemy...
Jednocześnie kino amerykańskie zawsze pokazywało wyższość wartości świata zachodniego (wartości chcrześcijańskich) nad innymi. Zawsze miłość bliźniego zwycięża - no może poza "czarnym kryminałem", zawsze wygrywa dążenie do wolności i demokracja.

Gdyby tak chciał podsumowaćwszystie produkcje, to okaże się, że większość filmów chwali swoje (tzn kraju pochodzenia) wartości. Tak jest w USA, Rosji (i w dawnej ZSRR), Polsce oraz także w krajach islamskich. Uniwersalizmem jest fakt, że dobro (rozumiana jako dobro powszechne) zawsze zwycięża, a zło przegrywa. Stąd w większości w filmach pojawiają się postaci pozytywne i negatywne. W początkach było to jasno określone (choćby w westernach - zachowanie, strój, postawa - określały, kto po której stronie stał), dopiero później bohaterowie stawali sięniejednoznaczni. Oceniano ich po wyborach, zachowaniu w danej trudnej sytuacji.
Czy tak jest w SG1 i SGA? Z pewnością. Mamy postaci pozytywne (choć nie zawsze można do końca określić je w taki sposóB) no i negatywne (podobnie - weźmy choćby NID - chce bronić Ziemię przed obcymi - toć to pozytywne, ale ich metoda - pozostawia wiele do życzenia).
Czy można określiś Pradawnych i Ori według takiego schematu? - trochę bym się bał. Przecież zasada nieingerowania Pradawnych wobec jawnych krzywd i cierpień - to troche dziwne i niezrozumiałe - dlaczego tak postępują? tłumaczenie w filmie do mnie nie przemawia. Wręcz ukazuje te istoty jako typowych egoistów i samolubnych typów - to chyba raczej nie jest zbyt pozytywna postawa. A Ori/ No cóż oni tak postępują, jak wierzą i jak nakazuje im ich kodeks. Tu wzbudzają mój szacunek. Ale znów - metody, zachowania i postępowanie ni zawsze jest zgodne z naszym wyobrażeniem etyczności.
I tak to się dzieje. Więc trudno mi określić, kto jest tak naprawdę dobry, demokratyczny i etycznie postępujący. Reguła wskazuje na Pradawnych, członków SG1, ale czy do końca?

Użytkownik jack edytował ten post 16.09.2005 - |16:39|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#108 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 17.09.2005 - |12:11|

Porównanie co najmniej dziwaczne? Można się z nimi nie zgadzać ale iluż to ludzi zamordowali słuchacze Radia Maryja ?

nie chodzi mi o to, że islamiści=słuchacze radia maryja; proszę uważnie przeczytać, a nie wypowiadać kwestie bez zrozumienia istoty; chodzi mi o mentalne nastawienie do świata zewnętrznego;

Offtopikowo: Uwaga ogolna... To taka widac, popularna figura stylistyczna - jesli chcesz byc 'trendy' w internecie, musisz uzywac Linuksa, gardzic ''imperializmem amerykanskim'', byc jako jednostka postepowa pelen dystansu do katolicyzmu i.... aha, i szlochac nad biednymi Arabami gnebionymi przez zadnych petrodolarow i ropy Amerykanow.  Dobrze tez blysnac oryginalnymi preferencjami s  alnymi.
Jednym slowem wszystko postawione na glowie - po mnie to splywa w sumie bo po co sie denerwowac? Ciekaw jestem tylko.....jak taka 'filozofia' ma sie do produkowanych przez amerykanskie koncerny seriali, ktorych jestesmy fanami? Toz czy nie lepiej przerzucic sie na "Nu pagadi" i bajki o Wilku i Zajacu? Albo, zamist StarTreka ogladac programy telewizji TV Dubai? Wtedy przynajmniej mozna uniknac rozdwojenia jazni....

mam wrażenie,że to nie jest argument ad meritum, ale raczej ad persona :angry:
coż ogrodniku jako, że czuje, że to mnie dotyczy ta wypowiedz więc odpowiadam:
nie jestem całkowicie politycznie poprawny; uważam jednak,że nie należy nie wysłuchiwać argumentów oponenta tylko dlatego, że się z nim nie zgadzasz; to "Ori's way of life"; BTW jako katolik mam prawo krytykować integrystów wewnątrz Kościoła; powtarzam to po raz wtóry:mentalne nastawienie fanatyków wszelkiej maści odgradza ich od logicznego myślenia; tylko pod takim względem i aż pod takim względem porównuje fanatyzm Ori, muzułmanów,żydów, chrześcijan,ateistów,buddystów,hinduistów,itp. itd.;

Użytkownik inwe edytował ten post 17.09.2005 - |14:49|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#109 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 17.09.2005 - |14:00|

mam wrażenie,że to nie jest argument ad meritum, ale raczej ad persona :angry:

Wyświetl post

Mylisz sie - dlatego wlasnie zaznaczylem ze jest to uwaga ogolna. Jesli jednak poczules sie moim postem dotkniety - no to sorry.Nie mam w zwyczaju tu na forum prowadzenia jakichkolwiek wojenek. Zauwazylem jedynie, jakie zachowania w internecie z niewiadomych przyczyn sa dzis 'w modzie'.
A co do zagrozen plynacych z fanatyzmu, zgoda.
  • 0
Dołączona grafika

#110 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 17.09.2005 - |14:57|

1)żeby asendować trzeba być dobrym, przynajmniej, żeby asendować samemu bez pomocy innych;
2)ori są źli;
jak więc Ori stali się asendentam?
moim zdaniem albp
1.ktoś z dobrych dał się podejść wprowadził na wyższą płaszczyznę pierwszego Ori;
2.asendencja nie zależy od etyki wstępującego;

PS.Piszę to nie oglądnąwszy jeszcze 9x09,gdzie jak sądze będzie chyba na ten temat więcej;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#111 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 17.09.2005 - |16:50|

1)żeby asendować trzeba być dobrym, przynajmniej, żeby asendować samemu bez pomocy innych;

Wyświetl post

Osobiście dochodzę do wniosku, że nie koniecznie trzeba być dobrym wydaje mi sie że jest to bardziej wymysł pradawnych i ta reguła ma za zdanie dopuszczenie tylko do wyższego poziomu tylko tych którzy myślą podobnie jak pradawni, przecierz co to za różnica że ktoś jest dobry i może się przenieść a ktoś jest zły i też moze się przenieść tylko musi mu ktoś pomóc, wydaje mi się zą gdyby tylko Ci dobzi mieli się przenosić to nie byłoby możliwości żadnej na to żeby inni się przenosili.
Po pierwsze a po drugie przecierz istnieją też inne stworznia energetyczne, jak np. te swietliki które były w którymś odcinku, i ten stworek który był w atlantis, nad którym przeprowadzali badania i on też nie wydawał sie zbyt dobry.

[Spoiler 9x09]
No to w sumie nie spoiler bo jeszcze nie oglądałem :-), ale w opisie odcinka jest że ten twór Anubisa miał Ascendować i walczyć z pradawnymi no to jak to się ma do tego czy był dobry czy nie ( raczej nie był dobry skoro miał wiedzę Anubisa), porostu Anubis widocznie jako jeden z wyższych wiedział co jest potrzebne do Ascendencji i tak go stworzył żeby mógł to zrbić pewnie bez niczyjej pomocy

Tak jak ktoś już gdzieś na tym forum napisał że może ta cała zasada o byciu dobrym słuzy tylko temu żeby pozyskać jak najwiecej oswieconych o takim samym charakterze jak pradawni żeby mogli potem walczyć z ORI albo coś w tym stylu...
  • 0

#112 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 18.09.2005 - |10:45|

ORi i Pradawni to jedna rasa jak wynika z pdotekstow ale poklocili sie ..Pradawni si ewneisli Ori rzadza

Pradawni maja w [beeep]e ze lduzie sie mroduja i nei ingeruja nawet w najwieksze ludobojstwa . hm sorry zaanalogie ale oni sa jak nasz bog ale idac dalej jesli stane obok i bede swiadkiem jak kogos morduja to w sadzie moge dostac nawet za wspoludzial . hmm czyby nasz Bog byl jak Ori i w swietle naszego prawa Kryminalista/? wybaczcie jesli kogos obrazilem taki maly przejaskrawiony zart

co do Ori wg mnie sa bardzej wporzo niz Pradawni .. owszem rzady twardej reki ale rpzynajmniej jest spokoj ni nie ma wojen z wyjatkiem niewiernych (sarkazm)

reasumujac.. ORI i Pradawni sa siebie warci ;)
  • 0

#113 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 18.09.2005 - |13:41|

Tak się zastanawiam nad tym wręcz obsesyjnym nie interwencjonizmem Pradawnych w życie niższych, no ale tak przynajmniej z punktu widzenia tego co było w serialu to na prawdę większość interwencji prawdawnych w życie niższych skończyło się źle dla tych drugich,
więc może lepiej dmuchać na zimne i nic nie robić podobnie jak Tok'ra w stosunku do sarkofagów, tak na wszelki wypadek...

Co o tym myślicie?

Wyświetl post

Coś w tym jest, osobiście to myśle że fajnie by bylo gdyby się okazało że wszystko to to rozgrywka pomiędzy ORI i pradawnymi a my (znaczy niźsi) jesteśmy tylko pionkami :-)

Tylo to american serial jest to takie coś mogłby nie przejść bo przecierz "In God we trust"
(Nawiasem mówiąć takie hasło na banknocie?!)

Użytkownik gzeho_p edytował ten post 18.09.2005 - |13:45|

• 0

#114 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 18.09.2005 - |14:41|

Po pierwsze Pradawni przed 9 serią nie ingerowali- dowody Anubis, ale jest wielkie ale: nie ingerowali w naszej galaktyce i innych  w sprawach regionalnych ale ingerowali na skalę kosmosu czyli zajmowali sie ukryciem nas!! Wydaje mi się ze kazda jawna interwencja eksponuje jakos moc Pradawnych na skalę wszechświata co może być zauważone przez ORI co tłumaczy nieinterwenconizm :)
Po drugie Pradawni i ORI to ta sama rasa, która z przyczyn światopoglądowych sie podzieliła- pradawni myknęli w kosmos, ori zostali u siebie (co moze oznaczać całe galaktyki) z tego co wiadomo jedni i drudzy ascendentowali dużo później niekoniecznie niezależnie ponieważ nawet merlin komunikował się  z galaktyką orich a to było "niedawno", Moja teoria co do tych wyznawców i szału boskości: Ascendenci aby być potężniejszymi, nie wiem wiedzieć więcej sięgać dalej czy coś w tym rodzaju muszą być doładowywani przez "wiarę" , zauważcie jak wyglądają asccendentpradawni (blade światło i chmurka) a jak ori (aż się ten ogień kotłuje)

Wyświetl post

No więc siebie samego zacytowałem, bowiem nie mogę wyjść z samozachwytu nad swoimi proroczymi słowami. W najnowszym odcinku wszystko się potwierdziło :D . Teraz czekam jedynie na jakąś konfrontację ORI-Pradawni bo co by nie mówić robi się nudno bez wyrąbanych istot po naszej stronie (nie liczę tego sklerotycznego dzieciaka, bo pewnie się przekręci niebawem). :) Pozdrawiam
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

#115 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 18.09.2005 - |14:50|

ORi i Pradawni to jedna rasa jak wynika z pdotekstow ale poklocili sie ..Pradawni si ewneisli Ori rzadza
Pradawni maja w [beeep]e ze lduzie sie mroduja i nei ingeruja nawet w najwieksze ludobojstwa . hm sorry zaanalogie ale oni sa jak nasz bog ale idac dalej jesli stane obok i bede swiadkiem jak kogos morduja to w sadzie moge dostac nawet za wspoludzial . hmm czyby nasz Bog byl jak Ori i w swietle naszego prawa Kryminalista/? wybaczcie jesli kogos obrazilem taki maly przejaskrawiony zart
co do Ori wg mnie sa bardzej wporzo niz Pradawni .. owszem rzady twardej reki ale rpzynajmniej jest spokoj ni nie ma wojen z wyjatkiem niewiernych (sarkazm)

Wyświetl post

A skad takie "oryginalne" wnioski? Gdzie to niby Alterianie posylaja ludzi na pewna smierc w imie wlasnego ego? Gdzie Alterianie oklamuja ludzi?
Mysle ze - mowiac - delikatnie, albo czegos nie zrozumiales, albo dokonujesz troche przesadnej nadinterpretacji. Odpowiedz na poruszane przez Ciebie kwestie daje m.in odcinek 10, 9 sezonu.
  • 0
Dołączona grafika

#116 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 18.09.2005 - |15:39|

reasumujac.. ORI i Pradawni sa siebie warci

ja jednak widzę przewagę moralną pradawnych; chociaż nie interweniują dają jednak wolną rękę niższym istotom; przecież nie ma żadnego dowodu, że ascendencja to najlepszy sposób rozwoju; nawet, gdyby ori oferowali tylko pomoc w rozwoju cywilizacji bez żadnego natręctwa :D to i tak wydaje mi się, że postawa pradawnych jest bardziej w porządku;

Tak się zastanawiam nad tym wręcz obsesyjnym nie interwencjonizmem Pradawnych w życie niższych, no ale tak przynajmniej z punktu widzenia tego co było w serialu to na prawdę większość interwencji prawdawnych w życie niższych skończyło się źle dla tych drugich,

właśnie; podobnie Tollanie nie dawali technologii innym rasom bo bali się skutków;
wyobraźcie sobie bombę atomową w sredniowieczu;

Użytkownik inwe edytował ten post 18.09.2005 - |15:40|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#117 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 18.09.2005 - |17:30|

ja jednak widzę przewagę moralną pradawnych; chociaż nie interweniują dają jednak wolną rękę niższym istotom; przecież nie ma żadnego dowodu, że ascendencja to najlepszy sposób rozwoju; nawet, gdyby ori oferowali tylko pomoc w rozwoju cywilizacji bez żadnego natręctwa  to i tak wydaje mi się, że postawa pradawnych jest bardziej w porządku;

Wyświetl post

godzi sie tu przypomniec, ze Pradawnych stac na cos, co nazywamy altruizmem, a co u Ori nie pojawia sie: przypomne fakt, gdy Anubis rozwalil w pyl Abydos, i mieszkancy tej planety dzieki wlasnie pomocy Pradawnych zamast umrzec - ascendowali. Tak wiec ocenialbym, ze postawa Pradawnych jest raczej pozytywna.
A ze nie chca sie wtracac - nie jest do dla mnie do konca jasne....oni troche sie zachowuja jak taka podstarzala dziewica "i chcialabym, i boje sie" :>
  • 0
Dołączona grafika

#118 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 18.09.2005 - |17:48|

może to wtórny, że tak powiem dziewicyzm pradawnych :D
BTW życie bez ciała musi być strasznie nudne :P

Użytkownik inwe edytował ten post 18.09.2005 - |17:49|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#119 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 18.09.2005 - |17:54|

może to wtórny, że tak powiem dziewicyzm pradawnych :D
BTW życie bez ciała musi być strasznie nudne :P

Wyświetl post

no nie wiem....czy nudne. Orlin na przyklad w 10 odcinku 9 sezonu ciagle marudzi z uwagi na swoja nowa 'cielesnosc'. Bo ja wiem, ale fakt - na przyklad nie moga sie ci ascendenci napic piwa! :o To dopiero koszmar! ;]
  • 0
Dołączona grafika

#120 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 18.09.2005 - |17:57|

swoją drogą czy musieli oni asendować? asenduja zaś najprawdopodoniej z powodu zarazy; więc pradawni nie umieją przeprowadzić porządnej kwarantanny w początkowej fazie epidemii?? to jakś kpina chyba :ph34r:
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych