Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 175 - S09E01 - Avalon - Part 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (195 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (23 głosów [13.53%])

Procent z głosów: 13.53%

2. 9.5 (12 głosów [7.06%])

Procent z głosów: 7.06%

3. 9 (36 głosów [21.18%])

Procent z głosów: 21.18%

4. 8.5 (17 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

5. 8 (27 głosów [15.88%])

Procent z głosów: 15.88%

6. 7.5 (14 głosów [8.24%])

Procent z głosów: 8.24%

7. 7 (19 głosów [11.18%])

Procent z głosów: 11.18%

8. 6.5 (5 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

9. 6 (4 głosów [2.35%])

Procent z głosów: 2.35%

10. 5.5 (1 głosów [0.59%])

Procent z głosów: 0.59%

11. 5 (3 głosów [1.76%])

Procent z głosów: 1.76%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [1.18%])

Procent z głosów: 1.18%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (4 głosów [2.35%])

Procent z głosów: 2.35%

18. 1.5 (1 głosów [0.59%])

Procent z głosów: 0.59%

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (2 głosów [1.18%])

Procent z głosów: 1.18%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 27.10.2006 - |21:52|

Farscape RZĄDZI :D

Widząc razem Johna i Aeryn cieszyłem się jak małpa blaszką.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#102 zorija

zorija

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 03.02.2007 - |08:38|

Nie umiem oceniać niczego w skali dziesięciostopniowej, więc nie będę. Ale chcę opisać swoje wrażenia. Vala i Cameron świetni, ich humor powala. Scena z przesłuchaniem kandydatów to majstersztyk. Sama akcja ciekawa.
  • 0

#103 Annubis

Annubis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoPiła

Napisano 18.04.2007 - |14:55|

Ciekawie rozwiązany wątek i bardzo umiejętne zwolnienie akcji po zwycięztwie nad Goauld'ami. Z początku zapowiada sie smętnie żeby zaraz po chwili rozwinoł się wątek SG1. Osobiście byłem zdziwiony tym co się z nimi stało... Myślałem, że po pierwszych minutach odcinku odrzucę całkowicie na bok ten sezon. Byłem troszke zniesmaczony. Nagle pojawia się Vala. Zaczyna się ciekawie. O Teal'c w SGC też miło. Odkrycie Avalonu już całkiem dało do myślenia. I to cudowne zakończenie odcinka "To be continued".
Napisałem wcześniej że odechciało mi się ogląda ale w momencie zakończenia odcinka chylę głowę w stronę scenażystów. I znów lekcje poszły się ... :/ ale za to jest kolejne zajęcie na samotny wieczór :D
  • 0

#104 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 07.05.2007 - |18:57|

7.

Zmiany, zmiany, zmiany. Wiedziałem, że RDA odejdzie ze stałej obsady po ósmym sezonie, więc nie zdziwił mnie jego brak. No, pojawił się nawet gościnnie, mam nadzieję, że będzie to robił częściej. Mitchell ok, ale będę musiał poczekać zanim się do niego przyzwyczaję. Vala balansuje na krawędzi genialnych tekstów i tych... hmm... żałosnych, ale nie jest z nią też źle. Co do całego odcinka to genialny nie był, bardziej takie wprowadzenie do - tak naprawdę - nowego serialu.
  • 0

#105 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 30.05.2007 - |15:10|

I w koncu siadlem do SG-1 (jestem juz przy 5 epie SGA wiec nieco zanidbalem sie w SG-1) i jestem niepocieszony:

1. Gdzie moje SG-1? Nagle bez jakis ogrodek czy jakiejś powolnej ewolucji mamy jakby zupelnie nowy serial, teraz to wyglada jakby SG-1 byl spin-offem SGA a nie na odwrot!
2. Ben Browder jako Mitchell to jakis zart! Ten aktor nie umie grac, a postac jest taka sztywna i bezbarwna ze przy nim dr Weir to pikus! Nie rozumiem po co on ma zastepowac nam starego O'neilla (kiedy byl pulkownikiem) - wyglada to zalosnie. Mam nadzieje ze ta postac dorobi sie wlasnego stylu, bo na razie jest po prostu godne politowania
3. Poczatek sezonu, a oni daja komiediowy, lekki odcinek? Chyba to precedens. Zobaczcie z jakiej grubej rury zaczal sie 2. (rownolegly) sezon Atlantis!
4. Jack odchodzi na dobre, nie mogli zrobic jakiegos sensownego "odejscia"?
5. Nowa czalowka badziewna jak zawsze, tylk odlaczego Ben Browder na 1. miejscu, nie mowcie ze szli wg alfabetu ;)
6. Mervin, Krol Artur? Czy to jakis zart?

Na lusy zaliczam:
+ Beau Bridges grajacy nowego generala, bardzo dobry aktor kinowy. Dobrze to wrozy tej postaci
+ wyglada na to, ze reszta ekipy bedzie w serialu (Carter, tealc, Daniel), jakby jeszcze ich pogonili to juz bym sie zalamal totalnie
+ Daniel z broda - wyglada jakby lepiej... ;)

Slaby ten odcinek jak polsilver - daje 5.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#106 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 21.03.2008 - |14:13|

Całkiem niezły odcinek. Sporo zmian.
Jedno co mnie wkurzyło to scena przesłuchania kandydatów do SG-1. No sorry ale tacy debile nie powinni być brani pod uwagę nawet do pracy jako sprzątacze w SGC a co dopiero być kandydatami do zasilenia SG-1. Jeden ale poważny minus tego odcinka.

Ocena: 9/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#107 Klima

Klima

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 110 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.05.2008 - |19:30|

Odcinek fajniutki choć na początku nie mogłem się przyzwyczaić do nowych twarzy w drużynie SG-1.A motyw z "castingiem" na nowych członków świetny :lol: 8/10
  • 0

#108 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 18.12.2008 - |16:12|

Hmm trudno nawet komentować ten odcinek ze względu na spore zmiany zwłaszcza w obsadzie aktorskiej, które jeszcze nie wiadomo czy okażą się pozytywne, czy negatywne. Nowy generał... trudno go oceniać, nie jest taki zły, ale na razie mnie jeszcze nie przekonał, może kwestia przyzwyczajenia. Nowy pułkownik - cóż RDA nie zastąpi, ale chłopak ma pewien potencjał i na razie dostaje ode mnie kredyt zaufania, myślę że okaże się całkiem fajną postacią. Niemniej szkoda że Jacka nie ma - jego specyficzny sposób bycia i ironiczne poczucie humoru było jednak też jednym ze znaków rozpoznawczych SG.
Fabuła w zasadzie się wlecze i rozwija dopiero w drugiej części, więc tu jej nie będę komentował. Jak dla mnie to siłą napędową tego odcinka jest Vala - świetna i pełna humoru postać ubarwiająca SG - mogłaby zostać na stałe jako członek SG-1. Wesołe też były te próby i wysiłki Mitchella żeby przekonać starych członków SG-1 do powrotu. Nie podobała mi się natomiast wersja Daniela zarośniętego - nie wiem czy miało mu to dodać powagi (po co?), ale maszynka w garść i niech się chłopak ogoli.

6.5/10

Użytkownik Altair edytował ten post 18.12.2008 - |16:12|

• 0

#109 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.12.2008 - |16:21|

Trzeba wziąć pod uwagę że 9 sezon rozpoczyna zupełnie nowy rozdział. SG-1 się rozpadło i trzeba wszystko zbudować od początku. Na to wszystko wpada Vala i zabawa rozpoczyna się od nowa. Jak dla mnie całkiem pozytywnie. Cameron taki trochę aż zbyt zabawny. Zrobili tą postać chyba trochę zbyt dowcipną momentami mnie to irytowało ale biorąc pod uwagę całokształt nie jest źle.

Jak dla mnie to siłą napędową tego odcinka jest Vala - świetna i pełna humoru postać ubarwiająca SG - mogłaby zostać na stałe jako członek SG-1.

:)

Nie podobała mi się natomiast wersja Daniela zarośniętego - nie wiem czy miało mu to dodać powagi (po co?), ale maszynka w garść i niech się chłopak ogoli.

Chłopak chciał jak najszybciej uciec z SGC na Atlantis że nawet się nie golił żeby nie tracić czasu ... i znowu się nie udało ;)
  • 0
don't try

#110 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 19.12.2008 - |22:32|

Cameron taki trochę aż zbyt zabawny. Zrobili tą postać chyba trochę zbyt dowcipną momentami mnie to irytowało

Fakt, momentami niebezpiecznie zbliżał się do tej cienkiej granicy, kiedy coś przestaje bawić a zaczyna irytować. A z perspektywy kilku dalszych odcinków stwierdzam, że później wędruje jeszcze bliżej tej granicy i parę razy udało mu się nawet ją przekroczyć (głównie wtedy gdy stara się być bardziej "Jack'owy" od samego Jacka).
  • 0

#111 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 19.12.2008 - |23:07|

Zastanawiałem się czy to zauważysz ;) najbardziej boli mnie to używanie przez niego tekstu Jack'a 'for crying a loud'. Chyba scenarzyści trochę przekombinowali z tym klonowaniem humoru O'Neilla. Chociaż nie mówię że jest tak cały czas. To tylko szczególy.
  • 0
don't try

#112 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.12.2008 - |18:59|

Mhm, potem też np. w którymś z dalszych odcinków (zdaje się The Ties That Bind) jest taka scenka, gdy Daniel odzyskuje przytomność po kolejnym zerwaniu kontaktu z Valą, a nad nim nachyla się Mitchell z tekstem "good morning sunshine" - zaleciało Jack'iem na kilometr ;)
  • 0

#113 pinks

pinks

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 27.12.2008 - |12:57|

Nigdy nie widziałem Farscape (co trzeba będzie kiedyś nadrobić)

cóż, niekoniecznie bo to przereklamowane i zagmatwana love story-od serialu sf wymagam raczej większej powściągliwości, ale jedno trzeba przyznać że Claudia Balck (nomen omen) w obydwu serialach jest świetna i niesłychanie atrakcyjna a Ben Bowder nie razi :)
  • 0

#114 pinks

pinks

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 27.12.2008 - |12:59|

Całkiem niezły odcinek. Sporo zmian.
Jedno co mnie wkurzyło to scena przesłuchania kandydatów do SG-1. No sorry ale tacy debile nie powinni być brani pod uwagę nawet do pracy jako sprzątacze w SGC a co dopiero być kandydatami do zasilenia SG-1. Jeden ale poważny minus tego odcinka.

Ocena: 9/10.

a oni w dodatku poleżeli na Atlantis :P
  • 0

#115 CaTka

CaTka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 05.01.2009 - |17:47|

Oczywiście 10!

MOGĄ WYSTĄPIĆ SPOILERY

Wypowiem się o dwóch częściach od razu.
Wspaniały odcinek jak i jego druga część. Jest wiele zwrotów akcji. Humor Camerona jest po prostu cudowny. :D "And all that jazz".
Jestem zadowolona ,że Mitch jest w SG-1. Jest godnym następcom O'Neilla. Może i nawet jest od niego lepszy chociaż to trudno powiedzieć wiedząc ,że są to dwa różne charaktery. W sumie nawet nie należałoby ich do siebie porównywać. Avalon zrobił na mnie duże wrażenie. Ten świat do którego przedostali się Daniel i Vala spokojny ,a zarazem tak potwornie niepokojący. Cała sprawa z Ori i spaleniem Vali była naprawdę ... trudno to powiedzieć. Scena jej spalenia zrobiła na mnie OLBRZYMIE wrażenie!! Za pierwszym razem... bo jak postanowili ją spalić po raz drugi z Danielem to mi się już niedobrze robiło na samą myśl...."here we go again". Żal mi było tych ludzi ,którzy powrócić ze świadomością gdy już żarły ich płomienie. Pałac Ori... bardzo ładnie ,bardzo ładnie. Taki niby piękny ,a takie bestie w nim mieszkają. :unsure: No to tyle. Jedne z lepszych odcinków o ile nie najlepsze sezonu 9.
  • 0

#116 Alice17

Alice17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoSzczawno-Zdrój

Napisano 25.05.2009 - |20:08|

No i był sobie O'Neill i już go niema :/
Cameron jak Cameron może byc chociaż zabardzo chce zabłysnąc swoim "poczuciem humoru". Nowy generał superancki. Ale Vala najlepsza. Jej textów nikt nie przebije :)
8,5/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych