Skocz do zawartości

Zdjęcie

Potrzebna pomoc z nauka :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#101 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 14.02.2005 - |20:21|

Ma ktoś może na kompie książkę "ABC Visual Basica dla aplikacji w Office XP PL" z Helionu? Za wszelkie namiary na nią dzięki.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#102 AGAVA

AGAVA

Wielki Organizator

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 16.02.2005 - |21:09|

Pomocy!!!!! Potrzebuję na dziś przetłumaczyć na angielski moje CV.....

Proszę o pomoc....Rozpaczliwie :(
  • 0
Znalazłam wormhole...
w jabłuszku

#103 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 19.02.2005 - |21:36|

Mam pewno zapytanie :) Niedługo czeka mnie maturka ustna z polskiego :) Mam taki temat:Herosi w literaturze,ludzie w rzeczywistości.Omów na wybranych przykładach jak powstają legendy o bohaterach.

Znacie jakieś ciekawe pozycje książkowe,które mógłbym ując w tymże temacie ?
Jak na razie mam Króla Artura,Kamienie na szaniec,Dżumę,(Roobin Hood'a ?).
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#104 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 19.02.2005 - |22:09|

Król Artur jest dobry, ale pamiętaj że nie jest to jedna książka, lecz zbiór legend/podań ludowych Anglosasów. Robin Hood'a radzę olać - niepoważny jak na maturę, polonistka będzie kręcić nosem. Natomiast może coś z pogranicza literatura/historia, dasz przykład ze nieznanej u nas literatury pamiętnikowej/wspomnieniowej. Chodzi mi o pamiętniki Napoleona, w których unieśmiertelnił on swoją postać i stworzył jej obraz, który przetrwał do dzisiaj.

Była jeszcze książka Kundery "My kolumbowie" - chyba tak się nazywała, o pokoleniu urodzonym w latach 20. Przecież "Kolumbowie" to w literaturze archetyp męstwa i poświęcenia za ojczyznę, to warto jest poruszyć.
  • 0

#105 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.02.2005 - |10:07|

Nie wiem, czy tematu nie należało by potraktować bardziej przekrojowo i omówić go na podstawie wszystkich epok. Np. wzorzec doskonałego władcy i rycerza ze Średniowiecza.
(„Pieśń o Rolandzie”) Bohater romantyczny: Gothe, Mickiewicz. No i nie należy zapomnieć o bohaterze pozytywistycznym, jakże odmiennym od innych. :D
Może przyda Ci się ta strona: http://www.staropols...mnazjum.com.pl/
  • 0

#106 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 20.02.2005 - |14:05|

Może przyda Ci się ta strona: http://www.staropols...mnazjum.com.pl/

Wyświetl post

Pewnie,że się przyda :) Dzięki Katharn.Co do Castor'a.Napoleon spoko,nie pomyślałem i rzecz jasna Kolumbowie.Tytuł jednak to nie "My Kolumbowie",ale chyba "Pokolenie Kolumbów" nie jestem pewny.Będe jutro w BUW to sprawdze :) Dzięki jeszcze raz :)
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#107 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.02.2005 - |23:22|

Robin Hood wcale nie jest niepoważnym materiałem na maturę. Po prostu teksty o tym bohaterze są mniej znane niż opowieści o królu Arturze. Podstawą do omówienia postaci banity z Sherwood byłyby angielskie ballady z XVI wieku. Poszukaj "Księgi ballad angielskich i szkockich" wybór i przekład Juliusza Kydryńskiego. Wydawnictwo Literackie Kraków 1980. Znajdziesz tam "Narodziny Robin Hooda", "Romancę o Robin Hoodzie".

Anonimowe wiersze, tak zwane "rymy" o Robin Hoodzie są datowane na wiek XIV. Pierwsza drukowana wzmianka o tych "rymach" pojawia się w poemacie o charakterze religijno-moralizatorskim "Piers Plowman" "Wizja Piotra Oracza" Williama Langlanda (1330-1387).

"5.395 I kan noght parfitly my Paternoster as the preest it syngeth,
5.396 But I kan rymes of Robyn Hood and Randolf Erl of Chestre,"

Podczas rozmowy z personifikacją rozsądku bohater utworu przyznaje, że nie zna modlitwy "Ojcze nasz" - tak, jak ją ksiądz śpiewa - ale zna wiersze o Robin Hoodzie i Randolfie, hrabim Chester. Powód jest prosty, modlitwy odprawiano po łacinie, podczas gdy popularne ballady krążyły podawane z ust do ust po angielsku.

Materiału o herosach w literaturze jest tyle, że będziesz miał problem raczej z eliminacją utworów, niż z ich brakiem. Celny dobór przykładów i skupienie się na myśli przewodniej wypowiedzi może zadecydować o jej wartości. Moim zdaniem za duży rozrzut bohaterów w czasie i rodzajach utworów literackich może sprawić, że się pogubisz. Może lepiej wybrać jakiś typ bohatera i omówić go na podstawie tylko kilku utworów literackich.

Na przykład heros z pogranicza mitu - Artur, Karol Wielki i jego paladyni, Robin Hood. Albo na odwrót, bohater współczesny - bohaterowie wojenni, Kolumbowie, etc.
  • 0

#108 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 21.02.2005 - |01:09|

Była jeszcze książka Kundery "My kolumbowie" - chyba tak się nazywała, o pokoleniu urodzonym w latach 20. Przecież "Kolumbowie" to w literaturze archetyp męstwa i poświęcenia za ojczyznę, to warto jest poruszyć.

Wyświetl post

Mi się wydaje ze chodzi Ci o książkę nie Kundery a Romana Bratnego tytuł to "Kolumbowie rocznik dwudziesty" [to właśnie stąd wzieła się nazwa Kolumbowie]

Moja propozycja, oprócz kolumbów [bo to bardzo dobry temat], to np "Zdążyć przed Panem Bogiem" Hanny Krall, opowiada ona walce żydów podczas likwidacji getta. Wg mnie to dobry przykład na pokazanie bohatera jako człowieka.
Ze współczesności heroizacja występuje jeszcze np: w "Żołnierzach z Westerplatte" Gauczyńskiego.
Ponadto pomyśleć możesz nad :
Starożytność: Iliada/Odyseja
Średniowiecze: Pieśn o Rolandzie [chyba ktoś to już wymienił ^_^ ]
Romantyzm: Konrad Wallenrod, Reduta Ordona, Dziady III
Pozytywizm: Gloria Victis, Krzyzacy, Potop, Rota, O Wrześni
Młoda Polska: Rozdziobią nas kruki wrony
XX Lecie - chyba Przedwiośnie -ale nie jestem pewny
Współczesność - pisałem wyżej

aha i sprawdź stronkę z motywami może coś znajdziesz :D ^_^
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#109 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 22.02.2005 - |18:12|

Szukam wszelakich pdfów do czystego Linuxa (UNIXA) :)
(szukałem na BT...)

Mogą być z serii For Dummies :)
  • 0
VeeDee

#110 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 27.02.2005 - |22:44|

Teraz to ja potrzebuję pomocy... Dostałem do zrobienia pięć zadań z C, te najtrudniejsze już zrobiłem...

UPDATE :)

Dostałem 5 zadań i wszystkie sam zrobiłem :) Więc moja prośba już nieaktualna. Ale być może dostane jutro kolejne 5...

Użytkownik VeeDee edytował ten post 02.03.2005 - |16:22|

• 0
VeeDee

#111 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 04.03.2005 - |15:17|

Potrzebne mi materiały do Visuala C++ (najlepiej w wersji 6.0). Oczywiście najlepiej w wersji elektronicznej i dobrze by po polsku (aczkolwiek i anglojęzycznymi materiałami niepogardzę) :P
  • 0

#112 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 10.03.2005 - |15:28|

Witam.

Mam do napisania pracę "Pojęcie virtus wśród rzymskich stoików". No i jak można się domyśleć szukam materiałów. Mam już skserowany odpowiedni rozdział z "Historii filozofii" Tatarkiewicza, no ale zawsze przyda się więcej :)

Chodziłoby mi bardziej o jakieś sprawdzona linki, albo nawet jakąś pracę na ten temat. Googal przeszukam samodzielnie :)
  • 0

->1019<-

#113 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 10.03.2005 - |16:11|

Pisze prace na temat projektorów multimedialnych, jeżeli ktoś miałby jakieś materiały i chciałby się podzielić będę bardzo wdzięczny :)
  • 0

#114 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 10.03.2005 - |17:21|

Ja mam napisać referat o nakładkach do analizy danych do Excela... Ma ktoś jakies sugestie?
  • 0
VeeDee

#115 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 20.03.2005 - |22:59|

To ja mam prosbe/pytanie
Otóż wreszcie chce zaczac ogladac filmy/seriale bez napisów :D !!!
NA lekcje nie mam czasu :> wiec macie moze jakies propozycje jak sie uczyc zeby kumac filmy :rolleyes: ?
Raczej z gramatyka nie bedzie problemu ...chyba

Czekam na jakis odzew :)
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#116 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 20.03.2005 - |23:10|

To ja mam prosbe/pytanie
Otóż wreszcie chce zaczac ogladac filmy/seriale bez napisów  :D !!!
NA lekcje nie mam czasu :>  wiec macie moze jakies propozycje jak sie uczyc  zeby kumac filmy  :rolleyes: ?
Raczej z gramatyka nie bedzie problemu ...chyba
Czekam na jakis odzew :)

Wyświetl post

Sposób banalnie prosty, co czasochłonny: zapuszczasz film po angielsku i napisy ANGIELSKIE. Potem puszczasz ten sam odcinek bez napisów. Mniej więcej się zgadza? To luz i masz spokój od napisów. Jeśli nie, to pooglądaj kilka odcinków z napisami angielskimi i znowu test - któryś odcinek z napisami obejrzyj teraz bez nich. Rozumiesz? Jak nie - powtórzyć.

Dlaczego to takie skuteczne? Seriale to te same słowa (serio!) - zrozumiesz jeden zrozumiesz wszystkie.
  • 0

#117 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 21.03.2005 - |09:59|

:D dzieki ...też o czymśtakim myślalem :)
teraz tylko trzeba znalesc napisy po angielsku i zapuszcze sobie 2 raz Farscape :D
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#118 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 13.04.2005 - |18:03|

Witajcie, mam taki oto problem. Za tydzień kolos z programowania a ja nic nie umiem, kompletnie nic :] Bardzo by mi sie przydał jakis dobry kurs Delphi dla poczatkujacych, NA PRAWDĘ początkujacych(cos co zawiera petle, tablice, rekordy). Nie podawajcie mi stron, tylko jakies konkretne linki, moze byc też na maila seth56@wp.pl

Dzięki
Pozdrawiam
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#119 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 13.04.2005 - |22:30|

Kolos jest z prgramowania w Delphi czy Pascalu?? Bo z tego co wiem, podstawy są zawsze robione w Pascalu - Delphi bardziej jest nauczany pod kątem programowania pod windą...
  • 0

#120 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 14.04.2005 - |17:46|

Czesć potrzebuje dla koleżanki napisanych w pascalu fractali:
- zbioru Juli
- zbioru Mandelbrota
- dywan Sierpińskiego
- dzrzewo pitagorasa.

Jak ktoś z was może to niech poda bezpośrednie linki albo podeślijcie na maila bo kumpela ma niedługo spr i musi się nauczyć jak je robić
Dzięki za pomoc ^_^
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych