Potrzebna pomoc z nauka :)
Napisano 14.02.2005 - |20:21|
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat
Napisano 16.02.2005 - |21:09|
Proszę o pomoc....Rozpaczliwie
w jabłuszku
Napisano 19.02.2005 - |21:36|
Znacie jakieś ciekawe pozycje książkowe,które mógłbym ując w tymże temacie ?
Jak na razie mam Króla Artura,Kamienie na szaniec,Dżumę,(Roobin Hood'a ?).
Napisano 19.02.2005 - |22:09|
Była jeszcze książka Kundery "My kolumbowie" - chyba tak się nazywała, o pokoleniu urodzonym w latach 20. Przecież "Kolumbowie" to w literaturze archetyp męstwa i poświęcenia za ojczyznę, to warto jest poruszyć.
Napisano 20.02.2005 - |10:07|
(„Pieśń o Rolandzie”) Bohater romantyczny: Gothe, Mickiewicz. No i nie należy zapomnieć o bohaterze pozytywistycznym, jakże odmiennym od innych.
Może przyda Ci się ta strona: http://www.staropols...mnazjum.com.pl/
Napisano 20.02.2005 - |14:05|
Może przyda Ci się ta strona: http://www.staropols...mnazjum.com.pl/
Pewnie,że się przyda
Napisano 20.02.2005 - |23:22|
Anonimowe wiersze, tak zwane "rymy" o Robin Hoodzie są datowane na wiek XIV. Pierwsza drukowana wzmianka o tych "rymach" pojawia się w poemacie o charakterze religijno-moralizatorskim "Piers Plowman" "Wizja Piotra Oracza" Williama Langlanda (1330-1387).
"5.395 I kan noght parfitly my Paternoster as the preest it syngeth,
5.396 But I kan rymes of Robyn Hood and Randolf Erl of Chestre,"
Podczas rozmowy z personifikacją rozsądku bohater utworu przyznaje, że nie zna modlitwy "Ojcze nasz" - tak, jak ją ksiądz śpiewa - ale zna wiersze o Robin Hoodzie i Randolfie, hrabim Chester. Powód jest prosty, modlitwy odprawiano po łacinie, podczas gdy popularne ballady krążyły podawane z ust do ust po angielsku.
Materiału o herosach w literaturze jest tyle, że będziesz miał problem raczej z eliminacją utworów, niż z ich brakiem. Celny dobór przykładów i skupienie się na myśli przewodniej wypowiedzi może zadecydować o jej wartości. Moim zdaniem za duży rozrzut bohaterów w czasie i rodzajach utworów literackich może sprawić, że się pogubisz. Może lepiej wybrać jakiś typ bohatera i omówić go na podstawie tylko kilku utworów literackich.
Na przykład heros z pogranicza mitu - Artur, Karol Wielki i jego paladyni, Robin Hood. Albo na odwrót, bohater współczesny - bohaterowie wojenni, Kolumbowie, etc.
Napisano 21.02.2005 - |01:09|
Mi się wydaje ze chodzi Ci o książkę nie Kundery a Romana Bratnego tytuł to "Kolumbowie rocznik dwudziesty" [to właśnie stąd wzieła się nazwa Kolumbowie]Była jeszcze książka Kundery "My kolumbowie" - chyba tak się nazywała, o pokoleniu urodzonym w latach 20. Przecież "Kolumbowie" to w literaturze archetyp męstwa i poświęcenia za ojczyznę, to warto jest poruszyć.
Moja propozycja, oprócz kolumbów [bo to bardzo dobry temat], to np "Zdążyć przed Panem Bogiem" Hanny Krall, opowiada ona walce żydów podczas likwidacji getta. Wg mnie to dobry przykład na pokazanie bohatera jako człowieka.
Ze współczesności heroizacja występuje jeszcze np: w "Żołnierzach z Westerplatte" Gauczyńskiego.
Ponadto pomyśleć możesz nad :
Starożytność: Iliada/Odyseja
Średniowiecze: Pieśn o Rolandzie [chyba ktoś to już wymienił
Romantyzm: Konrad Wallenrod, Reduta Ordona, Dziady III
Pozytywizm: Gloria Victis, Krzyzacy, Potop, Rota, O Wrześni
Młoda Polska: Rozdziobią nas kruki wrony
XX Lecie - chyba Przedwiośnie -ale nie jestem pewny
Współczesność - pisałem wyżej
aha i sprawdź stronkę z motywami może coś znajdziesz
We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...
Napisano 22.02.2005 - |18:12|
(szukałem na BT...)
Mogą być z serii For Dummies
Napisano 27.02.2005 - |22:44|
UPDATE
Dostałem 5 zadań i wszystkie sam zrobiłem
Użytkownik VeeDee edytował ten post 02.03.2005 - |16:22|
Napisano 04.03.2005 - |15:17|
Napisano 10.03.2005 - |15:28|
Mam do napisania pracę "Pojęcie virtus wśród rzymskich stoików". No i jak można się domyśleć szukam materiałów. Mam już skserowany odpowiedni rozdział z "Historii filozofii" Tatarkiewicza, no ale zawsze przyda się więcej
Chodziłoby mi bardziej o jakieś sprawdzona linki, albo nawet jakąś pracę na ten temat. Googal przeszukam samodzielnie
->1019<-
Napisano 10.03.2005 - |16:11|
Napisano 10.03.2005 - |17:21|
Napisano 20.03.2005 - |22:59|
Otóż wreszcie chce zaczac ogladac filmy/seriale bez napisów
NA lekcje nie mam czasu :> wiec macie moze jakies propozycje jak sie uczyc zeby kumac filmy
Raczej z gramatyka nie bedzie problemu ...chyba
Czekam na jakis odzew

NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 20.03.2005 - |23:10|
Sposób banalnie prosty, co czasochłonny: zapuszczasz film po angielsku i napisy ANGIELSKIE. Potem puszczasz ten sam odcinek bez napisów. Mniej więcej się zgadza? To luz i masz spokój od napisów. Jeśli nie, to pooglądaj kilka odcinków z napisami angielskimi i znowu test - któryś odcinek z napisami obejrzyj teraz bez nich. Rozumiesz? Jak nie - powtórzyć.To ja mam prosbe/pytanie
Otóż wreszcie chce zaczac ogladac filmy/seriale bez napisów!!!
NA lekcje nie mam czasu :> wiec macie moze jakies propozycje jak sie uczyc zeby kumac filmy?
Raczej z gramatyka nie bedzie problemu ...chyba
Czekam na jakis odzew
Dlaczego to takie skuteczne? Seriale to te same słowa (serio!) - zrozumiesz jeden zrozumiesz wszystkie.
Napisano 21.03.2005 - |09:59|
teraz tylko trzeba znalesc napisy po angielsku i zapuszcze sobie 2 raz Farscape

NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 13.04.2005 - |18:03|
Dzięki
Pozdrawiam
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 13.04.2005 - |22:30|
Napisano 14.04.2005 - |17:46|
- zbioru Juli
- zbioru Mandelbrota
- dywan Sierpińskiego
- dzrzewo pitagorasa.
Jak ktoś z was może to niech poda bezpośrednie linki albo podeślijcie na maila bo kumpela ma niedługo spr i musi się nauczyć jak je robić
Dzięki za pomoc
We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »