Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 171 - S08E17 - Reckoning (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (173 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (108 głosów [66.67%])

Procent z głosów: 66.67%

2. 9.5 (29 głosów [17.90%])

Procent z głosów: 17.90%

3. 9 (16 głosów [9.88%])

Procent z głosów: 9.88%

4. 8.5 (4 głosów [2.47%])

Procent z głosów: 2.47%

5. 8 (4 głosów [2.47%])

Procent z głosów: 2.47%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6.5 (1 głosów [0.62%])

Procent z głosów: 0.62%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 09.05.2006 - |22:42|

Drugi odcinek okazał sie równie dobry jak poprzedni, dlatego dasteje odemnie:

Ocena: 10

PLUSY:

+ wreszcie Jack wrocił do formy, nie dość, ze przestał sobie zartować z wszystkiego no to po długim czasie zaczął zachowywać się jak dowodca bazy i zachował zimną krew. Dodatkowo to fajnie było znów zobaczyć generała z brobią w ręku strzelającego do klocków Lego i ratujacego swoich. Stary dobry Jack B)
+ kilka pierwszych minut troszkę wolnych, ale zaraz po nich akcja rusza z kopyta aż do samego końca. Naprawdę dużo się dzieje, mnóstwo emocji, akcji, napięcia, efektów i bardzo dobre zakończenie. Odcinek na miarę ostatniego odcinka sezony
+ brawo Daniel, nasz doktorek pokazał pazurki :hyhy:
[15299][15321]Moi bracia nie zatrzymają się.
[15322][15339]Nie potrafisz ich kontrolować.
[15340][15367]Jeszcze nie, ale uczę się.
w ogóle bardzo podobały mi się rozmówki w namiocie między Danielem a RepliSam
+ mamy chyba do czynienia z najwięszą bitwą we wrzechświecie od 8 lat - setki statków replikatorów, Baala i Wolnych Jaffa. Widać pracę ludzi od efektów, zapewno cieżko było pokazać szczegółowo tak wielką bitwę kosmiczną dlatego rozumiem, że pokazali tylko 10 sekund
+ wreszcie klucuszki Lego się rozsypały :clap: Tak to jest z zbawkami, są fajne ale kiedyś muszą się rozsypać :lol:
+ fantastyczna scena którą opisał SGTokar:

Moment zwycięstwa powiązany `z momentem przegranej. Podczas gdy wrota się otwierały i broń się ładowała w międzyczasie na wszystkich frontach walczy SG-1. Jack w SGC, Sam na Dakarze, Teal'c jako dowódca floty rebelii Jaffa. Ta koordynacja działań doprowadziła do wygranej, także wojna umysłu Daniela z RepliSam przyczyniła się do wygranej jednak ostatecznie poświęcił on swoje życie za te parę minut przerwy w ataku którym kierowała RepliSam na Dakare

Jedna z lepszych scenek w serialu, naprawdę pięknie ukazane w spowolnionym tempie walki naszych herosow a potem wielki strumień energii rozpraszający się po całej galaktyce poprzez otwarte wszystkie wrota :)
+ duży plus za to, że jedenz moich ulubionych wężyków przezył :D Uwielbiam tego gościa, jego miny, zachowanie i teksty, np ten:
[12668][12701]Nikt nie zaprzecza,|że jesteśmy śmiertelnymi wrogami.
[12702][12722]Możesz to zrobić, czy nie?
[12723][12777]Nie mogę uwierzyć, że nawet rozważam|współpracę z kobietą Tau'ri...
lub ten :lol:
15666][15681]Ten.
[15700][15717]Skąd wiesz?
[15720][15761]Jestem bogiem.|Jesteśmy wszechwiedzący.
[15776][15818]Selmak nie może pracować|w takich warunkach. Ja też.

MINUSY:

- troszkę dziwna końcówka, spodziewałem sie większego patetyzmu, wznioslości sytuacji, wielkiej radości ze zniszczenia replikatorów i uzyskania upragnionej wolności przez Jaffa. Również sprawa Daniela nie jest rozstrząsana przez SG1 i jakoś przemilczana. mamy powrót do szarej rzeczywistości i takie dziwne uczucie" "OK było trochę gorąco, ale to nic, znów uratowaliśmy siwta, było fajnie ale wracajmy do roboty"
- do pełnej satysfakcji brakowało mi Asgardu i samego Thora
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#102 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.05.2006 - |23:28|

zgadzam sie, Asgard i Thor powinni byc obecni w tak niezwykle waznej wojnie, gdzie waza sie losy galaktyki. albo szaraki maja nosa i sa jasnowidzami i przewidzieli, ze damy sobie rade, albo mieli to gleboko..... :P

PS awans :)

Użytkownik szymcio edytował ten post 13.05.2006 - |23:28|

• 0

#103 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.05.2006 - |06:40|

Druga część bije na glowę poprzednią, jak dla mnie należy mu się pelne 10 punkcików. Doskonale rozwiązanie problemu z replikatorami. Zgadzam się jednak że powinni uwzględnić Asgard, w końcu replikatory to także ich problem. Szkoda tylko że motyw z Danielem nie zostal wyjaśniony ale wszystko w swoim czasie.
  • 0
don't try

#104 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 20.05.2006 - |20:32|

Cóż moge powiedzieć o tym odcninku... Jeżeli odcinek jest dobry to mało o takowym pisze... Wszysto elegancko i wspaniale...

10/10
  • 0

#105 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 14.08.2006 - |16:38|

dla mnie jeden z lepszych odcinkow w calej sadze Stargate.Dycha sie nalezy.
  • 0

#106 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 06.05.2007 - |10:11|

Gdzie jest Daniel?

10.

Odcinek równie dobry jak poprzedni, a może i nawet lepszy. Wszystko zostało już opisane, więc nic nowego chyba nie powiem - w każdym razie właśnie takiej kontynuacji pierwszego Reckoning oczekiwałem.
  • 0

#107 Kalein

Kalein

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 18.05.2007 - |12:56|

Ten odcinek był the best. Jeden z lepszych z resztą part 1 też ekstra. W ogóle ta bitwa. A przede wszystkim motyw Daniela i Sam-replikator the best. Lol. 10!!!
  • 0

#108 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 21.05.2007 - |17:28|

Bardzo dobry odcinek, lepszy od poprzedniego. Daje zasluzone 9.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#109 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 28.06.2007 - |12:55|

9/10, ale to w sumie ocena całego dwuodcinkowaca, trochę trudno dostrzec granicę pomiędzy odcinkami, jeśli ogląda się obydwa na raz, choć wydaje mi się, że część druga była trochę lepsza - wiadomo większe napięcie.
Jak już pisałem, to chyba najlepsze odcinki SG1, przyznam się, że nie widziałem możliwości pokonania replikatorów i trochę nie dawało mi to spokoju. Widzę jednak, że scenarzyści Stargata mają więcej pomysłów ode mnie, więc pewnie znajdą też sposób na niezniszczalnego Anubisa, choć myślę, że bez ingerencji ascendentów się nie obędzie.
  • 0

#110 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.07.2007 - |16:28|

10 /10, jak poprzedni - a moze i lepiej - Ba'al "rozwazajacy wspolprace z kobieta Tauri" (oj, Sam mu kiedys za to wyplaci liscia :D ) swietna akcja i w ogole.
zgadzam sie z przedmowcami, ze to jeden z lepszych odcinkow calego serialu!

tak w ogole, wszystkie te odcinki, w ktorych Ba'al wystepuje, sa bardzo dobre :D
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#111 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 12.03.2008 - |16:45|

Cześć pierwsza była bardzo dobra i taka jest też druga. Wszystko już praktycznie zostało powiedziane więc mi nie pozostaje nic innego jak wystawić tylko ocenę 10/10 i brać sie za kolejne odcinki :D.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#112 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 15.12.2008 - |01:57|

Znakomita kontynuacja bardzo dobrej pierwszej części. Posiada w sumie te same zalety co poprzednik. Dodatkowymi smaczkami było pokazanie nowej broni Pradawnych i jej działania i sceny batalistyczne z hatakami w roli głównej. Fajnie też, że pokazano i zaakcentowano niechęć z jaką śmiertelni wrogowie (Baal oraz Tau'ri i Tok'ra) zmuszeni są do współdziałania przeciw zewnętrznemu groźnemu wrogowi. Dobrze rozwiązano kwestię tego, że (prawie) wszyscy na końcu znaleźli się w tym samym miejscu - Dakarze, która początkowo miała znaczyć tylko miejsce o szczególnym znaczeniu dla Jaffa. Ciekawe, czy jeszcze spotkamy się z Replikatorami... Na razie przeciwnik ten został pokonany i na wroga numer jeden znów wyrasta Anubis najwyraźniej. No i dowiemy się może, jaki los ostatecznie spotkał Daniela.

Odcinek dostaje ode mnie zasłużone 10. Natomiast oceniając łącznie oba odcinki (tym bardziej że oglądałem jeden po drugim) to myślę, że należy im się 9 (przez te niedociągnięcia o których pisałem w poprzedniej części).

P.S. W pewnej chwili przyszło mi na myśl, że już tylko brakuje tego, żeby RepliCarter ascendowała, a za nią jej pajączki :D
  • 0

#113 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 15.12.2008 - |13:31|

Z maszynami i ascendacją to nie takie proste. Ale dojdziesz do tego.

Zakończenie wątku replikatora Carter było naprawdę mocne. Dobrze to ująłeś że kooperacja na końcu odcinka wypadła wyśmienicie ale jak dało się zauważyć Baal miał w tym swoje ukryte plany. Widać jak nie odpowiada mu koalicja z Anubisem, którego najchętniej by się pozbył nie ma jednak do tego środków. Mimo efektywnego zakończenia pozostało kilka otwartych wątków więc oglądamy dalej.
  • 0
don't try

#114 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 15.12.2008 - |16:15|

No ja się domyślam że maszyny i ascendencja to nie bardzo - choćby zważywszy na ten jednak wyraźnie duchowy wymiar ascendencji, po prostu taka mnie wizja naszła ;) Aczkolwiek jak oni by wtedy spełniali swój nadrzędny cel czyli replikację... O_o
A propos Daniel mówi w pewnym momencie do RepliCarter, że ta nigdy nie osiągnie zrozumienia Wszechświata w takim wyższym wymiarze, gdyż jest tylko maszyną - przypomina mi się nasza dyskusja o różnicach między człowiekiem i maszyną z wątku o "Gemini", wiec to tak w nawiązaniu do tamtego tematu :)

No Baal ma zdecydowanie swoje plany i ja mu się wcale nie dziwię. Anubis nie jest raczej wymarzonym szefem ;) Pomijając już charakterystyczne dla każdego Goa'ulda dążenia do władzy i dominacji oraz własną dumę i próżność, to jeszcze w tym przypadku Anubis specjalnie nie ukrywa swoich docelowych zamiarów wymazania życia z całej galaktyki (a tym samym również i Baala). Na dodatek nie wiadomo za bardzo jak się takiej istoty jak Anubis pozbyć.
  • 0

#115 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 15.12.2008 - |17:00|

Jak zaczniesz oglądać Atlantis wrócimy do ascendacji i replikatorów.

Dobrego argumentu użyłeś. Baal doskonale wiedział że jeżeli Anubis zwycięży pójdzie do piachu razem z resztą populacji Milky Way.
  • 0
don't try

#116 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 15.12.2008 - |21:12|

Szkoda, że ponoć w Atlantisie dużo jest tego doktora McKay'a, czy jak on tam się zwał (ten który miał ciągłe spięcia z Carter) - ta postać nie wzbudziła mej sympatii. I w ogóle wolałbym aby wątek Pradawnych był rozwinięty w Stargate SG-1 a nie jakiejś bocznej odnodze.
  • 0

#117 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 15.12.2008 - |21:31|

Nie nazwałbym Atlantis boczną odnogą. Serial broni się sam tylko lekko opierając się o SG-1. Poza tym Dr McKey już tak nie irytuje w Atlantis. Znaczy się ma to swoje dziwne podejście do życia ale wypada ono całkiem nieźle.
  • 0
don't try

#118 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 15.12.2008 - |21:40|

Może nie ma kogo irytować? Nie no, nie będę się na razie wypowiadał o Atlantisie ani jakoś go oceniał, dopóki nie obejrzę... Po prostu wiadomość o udziale tego doktorka mnie niezbyt ucieszyła.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych