The Killing
Napisano 13.09.2011 - |23:55|
Podejrzewam, że scenarzyści będą tak leniwi i zabójca będzie ten sam, co w oryginale i pewnie w tej wersji nie będzie miało to sensu fabularnie. Nie będę spoilerował.
Napisano 07.10.2011 - |20:06|
Napisano 07.10.2011 - |21:55|
Napisano 24.11.2011 - |19:25|
Za całość, wytrwanie i możliwą winę lektora co do zmuły: 4.5/10
Napisano 03.12.2011 - |11:36|
Zobaczymy jak to pociągną w drugim sezonie, bo taki mix w postaci zakończenia starego śledztwa i rozpoczęcia jakiegoś nowego niekoniecznie musi dobrze wyjść. No chyba że oba śledztwa będą się jakoś łączyły i np. z wyjaśnieniem obecnego poczekamy nawet do końca 2 sezonu? Różnie to może być, chociaż pewnie jakoś muszą się trzymać oryginału.
Napisano 03.12.2011 - |13:16|
Napisano 05.02.2012 - |00:10|
Napisano 05.02.2012 - |14:07|
Napisano 05.02.2012 - |17:05|
Genesis
Napisano 05.02.2012 - |20:19|
AMC wie jak robic seriale po znakomitym Mad Man i Walking Dead i wrecz fenomenalnym Breaking Bad kolejna, bardzo mocna pozycja.
Co do Walking Dead - 1szy sezon trochę mnie zawiódł ale 2gi daje mi to czego oczekiwałem od początku.
ps Od AMC to bardzo polecam Rubicon. Klimat tam jest oj jest.
Napisano 05.02.2012 - |22:15|
Napisano 05.02.2012 - |22:34|
Napisano 06.02.2012 - |14:42|
Nudny... słaby... Bez różnicy
Rozumiem "nudny", aczkolwiek sie nei zgadzam, mnie pasjonowal. Nie moglem sie oderwac od ekranu. Obejzalem calosc w jeden weekend. Co zas do "slaby" - w jaki sposob mierzy sie moc lub slabosc serialu? jakie stosuje sie tu kryteria?
Genesis
Napisano 06.02.2012 - |15:45|
Teraz już wiem, że taki serial nie ma szans poprawić się w przyszłości póki ta osoba będzie kierowała tym z góry.
Jonasz, spytam inaczej, jak rozpoznać czy książka jest dobra czy zła, kiepska, słaba? Ano tak samo jak z serialami.
Oczywiście nie wszystko jest beee w tym serialu, przykładowo pilot jest fajnie nakręcony i atmosfera serialu jest dość ciekawie wymyślona przez reżyserkę, ale to co mnie najbardziej zaczęło śmieszyć w dalszych odcinkach jest ta sprawa z deszczem. W pilocie odgrywał on ciekawą rolę, bo przyczyniał się do tworzenia klimatu i podejrzewam, że chcieli oni to utrzymać do końca serialu, tylko pytanie po co skoro i tak reszta odcinków nie była kręcona jak pilot?
Tak jak mówię serial to jest ładne pudełko, a w środku nic.
Napisano 06.02.2012 - |16:12|
ale to co mnie najbardziej zaczęło śmieszyć w dalszych odcinkach jest ta sprawa z deszczem. W pilocie odgrywał on ciekawą rolę, bo przyczyniał się do tworzenia klimatu i podejrzewam, że chcieli oni to utrzymać do końca serialu, tylko pytanie po co skoro i tak reszta odcinków nie była kręcona jak pilot?
A wg mnie dzięki deszczowi serial uzyskał od razu +100% do klimatu.
Napisano 07.02.2012 - |00:49|
Znow to samo. Zalezy jakie stosuje sie kryteria oceny. Ja w ocenie tego serialu stosuje czysto subiektywne. Przeczytalem tutaj kilka ocen krytycznych, ktorymi jestem zaskoczony - slaby, nudny itd. Chcialbym zrozumiec dla czego moj odbior tak sie bardzo rozni od innych.
Jonasz, spytam inaczej, jak rozpoznać czy książka jest dobra czy zła, kiepska, słaba? Ano tak samo jak z serialami.
By nie byc goloslowny podam kilka mocnych punktow:
* ma mroczny, pesymistyczny nastroj. Bardzo naturalistyczny. Przerysowania sluza twozreniu anstroju a nie tanim efekta.
* postacie sa realistyczne. Jestem juz zmeczony tymi policjantkami wygladajacymi jak supermodelki, scigajacymi pzrestepcow w designer ciuszkach i na wysokich obcasach. Postacie wygladaja jak normalni ludzie, ktorych widuje sie na ulicach.
* fabyla jest intrugujaca. Dochodzenie ma swoje meandry. Ludzie popelniaja bledy. Kieruja sie w rownej mierze rozsadkiem co emocjami.
* niewiele nielogicznosci.
* znakimita praca rezyserow i realizatorow.
* postacie sa zlozone i wielowymiarowe. Nikt nie jest ani do konca zly, ani krystalicznei dobry.
* wolne tempo fabuly, ktore jak mysle przez niektorych utazsamiane jest z nuda, pozwala na glebsza refleksje juz w czasie ogladania.
* produkcyjnie rozni sie od tych krystalicznie czystych, labolaroryjnie prefekcyjnych produkcji. Jest w eralizacji cos szorstkiego, co moim zdaniem, uwiarygadnia. Odbieram to jako niemal dokumentalny zapis procesu policyjnego dochodzenia.
Genesis
Napisano 07.02.2012 - |04:44|
- jestem w stanie się z tym zgodzić, w sumie masz rację, gdyby scenariusz był dobry i serial mi się podobał to pewnie i bym polubił deszcz w dalszych odcinkach
- 50/50 dla mnie, + względem większości seriali o policji, ale pod względem realizmu to jeszcze daleko do niektórych pozycji
- moim zdaniem akurat fabuła totalnie nie wypaliła w tym serialu, kręcili się w kółko wykorzystując te same schematy i wyskakali to, że dowiecie się o zabójcy pod koniec drugiego sezonu, miłego oglądania
- , Jonasz bądźmy poważni
- zgadzam się
- 50/50, dla mnie scenariusz i tak leżał to dla mnie nie było interesujących postaci
- ja lubię powolne seriale, ale tutaj nuda w tym serialu odnosi się do braku zwrotów akcji i przewidywalności, mistrzostwem świata był wątek Ahmeda
- generalnie tak, ale są lepsze seriale pod tym względem
Użytkownik johnass edytował ten post 07.02.2012 - |09:15|
Napisano 07.02.2012 - |10:11|
Natomiast absolutnie nie można powiedzieć że to gniot czy lipa, już gdzieś to pisałem, ale dla mnie lepszy choćby najgorszy serial z kablówki niż najwspanialsze dzieło z ogólnych.
Choćby z powodu realizmu i chęci pokazania prawdziwych sytuacji życiowych, wtrącenia w to wszystko czarnego humoru i niecenzuralnych słów. To jest życie, a nie przedziwne wyspecjalizowane we wszystkim grupy wymuskanych panów i pań na obcasach w strojach od Armaniego, którym w dodatku wszystko się pięknie i składnie udaje.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 07.02.2012 - |18:30|
Polski Pitbull wgniata w ziemię The Killing, a pan Grabowski znany dla niektórych jako Ferdek mistrzostwo świata, zawstydza większość akotrów zza wielkiej wody.
Napisano 07.02.2012 - |18:37|
A co do The Killing to moim zdaniem nie było tak źle. Pomimo dosyć powolnego tempa akcji co tydzień z niecierpliwością czekałem na kolejny odcinek. Co prawda trochę się wkurzyłem jak nie dali rozwiązania sprawy w finale sezonu, ale w takim wypadku już lepiej będzie jak rozwiązanie pokażą dopiero w finale 2 sezonu niż np. w środku tegoż sezonu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych