Quizy, pytania, ciekawostki
Napisano 15.03.2005 - |19:44|
Nazwa ta niepada w tym odcinku TOS, tylko dopiero w TAS, z tego co pamietam po ogladaniu.
Napisano 15.03.2005 - |19:55|
Planeta sie zwie Orion.
Nazwa ta niepada w tym odcinku TOS, tylko dopiero w TAS, z tego co pamietam po ogladaniu.
Nie, raczej nie.
Kirk i Spock oglądali przeszłośc Oriona (tego od niewolnic ) gdy zmieniła sie rzeczywistość Spocka.
Ale to nie była nazwa planety Guardian of Forever.
Wydaje mi się, że nigdy nie padła nazwa te planety.
Użytkownik psjodko edytował ten post 15.03.2005 - |19:55|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 15.03.2005 - |20:34|
Pominęłam wątek McCoy'a, chcąc podkreślić podobieństwa do odcinka "Moebius" z Stargate SG-1. Głównym celem wyprawy Kirka i Spocka było przywrócenie takiej wersji czasu, w której istnieje Federacja i Enterprise, inaczej cała ekipa zwiadowcza utknęłaby w temporalnym limbo.
[7184][7204]McCoy, cofnięty w czasie,
[7204][7233]spowodował zmiany w linii czasu.
[7234][7253]Cała ziemska historia się zmieniła.
[7254][7268]Nie ma statku kosmicznego Enterprise.
[7319][7343]Spock i ja cofniemy się w czasie
[7344][7358]i postaramy się naprawić
[7359][7379]to, co zmienił McCoy.
Nie oglądałam jeszcze odcinka "Plato's Stepchildren", ale jak uda mi się dostać brakujące odcinki, z pewnością go obejrzę.
Napisano 16.03.2005 - |16:09|
"By using the Guardian of Forever, Kirk, Spock, and the historian Erikson explore the planet Orion's past."
Z tego wynika, ze nazwa plenty, to Orion, a uzywajac Guardian of Forever Kirk, Spock i Erikson odkrywaja jej przeszlosc.
Dla pewnosci kontekstu tego zdania obejrze dzis ten odcinek TAs, bo akurat kilka ich mam na hdd i dopisze w tym poscie.
Napisano 16.03.2005 - |18:18|
Cytat ze startrek.com, z recenzji odcinka TAS Yesteryear:
"By using the Guardian of Forever, Kirk, Spock, and the historian Erikson explore the planet Orion's past."
Z tego wynika, ze nazwa plenty, to Orion, a uzywajac Guardian of Forever Kirk, Spock i Erikson odkrywaja jej przeszlosc.
Dla pewnosci kontekstu tego zdania obejrze dzis ten odcinek TAs, bo akurat kilka ich mam na hdd i dopisze w tym poscie.
Niestety nadal się nie zgadzam.
Tłumaczenie:
"Używając Guardian of Forever, Kirk, Spock i historyk Erikson badaja przeszłość planety Orion."
Z tego zdania nie wynika, że planeta na której się znajduje Guardian nazywa sie Orion.
Ponieważ TAS jest uzupełnieniem TOS to najprawdopodobniej chodzi o 'zielonego" Oriona. To co nieco rozwinięto w Entku.
Guardian of Forever umożliwia badania przeszłości różnych planet. Nie tylko tej jednej na której się znajduje.
Dlatego Spock mógł dzięki niemu cofnąć się w czasie na Wolkanie.
A Kirk i Bones przeszli w przeszłość na Ziemi.
Użytkownik psjodko edytował ten post 16.03.2005 - |18:22|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 17.03.2005 - |13:36|
Napisano 17.03.2005 - |20:48|
gulus ze wstążką we włosach
Napisano 17.03.2005 - |22:36|
#109 Gość_jooboo_*
Napisano 18.03.2005 - |03:19|
1. Na jakim instrumencie muzycznym gra Miles O'Brien?
2. Co dosłownie znaczy imię "Uhura" i z jakiego języka pochodzi?
3. Gdzie, oprócz DS9, pojawiła się rasa "zmiennokształtna"?
4. Gdzie w Treku, po raz pierwszy, występuje Max Grodenchik (Rom)?
5. W jakim innym Treku (poza TNG) grała Diana Muldaur (dr. Pulaski)?
Napisano 18.03.2005 - |12:55|
2. "Uhura" to w języku swahili "wolność".
3. Zmiennokształtna kobieta pojawiła się w Star Trek VI - The Undiscovered Country.
4. Rom pojawił się już w pierwszym odcinku DS9 "Emisariusz", natomiast Max Grodenchik grał poprzednio role dwóch różnych osób w TNG. Jako Par Lenor wystąpił w odcinku "The Perfect Mate", a jako Sovak w "Captain's Holiday".
5. Diana Muldaur zagrała także rolę dr Ann Mulhall w "Return to Tomorrow" [TOS].
A te wojownicze pluszaki to kzinti z "Pierścienia" Larry'ego Nivena.
#111 Gość_jooboo_*
Napisano 18.03.2005 - |15:22|
Napisano 18.03.2005 - |16:37|
gulus
Napisano 20.03.2005 - |19:18|
2. Co dosłownie znaczy imię "Uhura" i z jakiego języka pochodzi?
Nie pochodzi z zadnego, a znaczenie jest najprawdopodobniej przypadkowe.
W filmie dokumentalnym 'After They Were Famous' Nichelle Nichols opowiada, ze Rodenberry'emu spodobal sie tytul jakiejs ksiazki 'Uhuru', ale uwazal go za zbyt szortska nazwe jak dla kobiety i razem z Nichelle zmienili je na 'Uhura'.
Taka jest historia nazwiska tej postaci z TOS.
Napisano 31.03.2005 - |12:35|
Nie pochodzi z zadnego, a znaczenie jest najprawdopodobniej przypadkowe.
W filmie dokumentalnym 'After They Were Famous' Nichelle Nichols opowiada, ze Rodenberry'emu spodobal sie tytul jakiejs ksiazki 'Uhuru', ale uwazal go za zbyt szortska nazwe jak dla kobiety i razem z Nichelle zmienili je na 'Uhura'.
Taka jest historia nazwiska tej postaci z TOS.
"Uhuru" to naprawdę "wolność" w języku swahili. W internecie można sprawdzić hasło "black uhuru" - strony o ruchu wyzwoleńczym czarnej Afryki. W samym Star Treku sugerowane było, że porucznik Uhura zna język swahili.
W serialu zmiennokształtna pojawia się w TOS 2x26 "Assignment Earth", gdzie przez większość odcinka udaje czarnego kota.
Diana Muldaur zagrała jeszcze dr. Mirandę Jones - w odcinku TOS-a "Is There in Truth No Beauty?" (1968)
#115 Gość_jooboo_*
Napisano 31.03.2005 - |13:37|
W uzupełnieniu do pytania o zmiennokształtnych. Ja osobiście przypominam sobie jeszcze jeden przypadek: w TNG 2x10 (036) - The Dauphin. Rasa Alasomorphów jak nic pasuje do określenia "zmiennokształtny" .
#116 Gość_jooboo_*
Napisano 01.05.2005 - |19:42|
1. W jaki dzień urodziny ma kpt. Janeway?
2. W czołówce Enterprise - In a Mirror, Darkly p1 i p2 wykorzystano króciutką scenę z innego serialu Trekowego - proszę podać, który to serial i podać tytuł odcinka.
3. Kto był ojcem Garaka?
4. W jakim słynnym filmie jedną z głównych ról grała aktorka odtwarzająca postać Kai Winn (Louise Fletcher)?
Użytkownik jooboo edytował ten post 01.05.2005 - |20:07|
Napisano 01.05.2005 - |20:32|
Scena pochodzi z ST:VOY , dokładnie z 6x07 Dragon's Teeth
We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One
Napisano 01.05.2005 - |22:12|
3. Ojcem Garaka był Tain.
4. Louise Fletcher zagrała w wielu filmach, ale niewątpliwie najsłynniejszym z nich był "Lot nad kukułczym gniazdem", w którym zagrała straszną siostrę Ratchett.
Z ciekawostek: Słynne zdanie Kirka "Beam me up, Scotty", nigdy nie padło w ST:TOS-ie ani żadnym trekowym filmie.
Khan w filmie "The Wrath of Khan" nie mógł rozpoznać Chekova, ponieważ kiedy załoga Enterprise spotkała Khana, (Space Seed) Chekov jeszcze się do niej nie zaliczał.
Spot, kot Daty, w trakcie serialu nie tylko zmienił kolor futerka i rasę, ale nawet płeć. Ciekawe, jak tego nie zauważył jego właściciel?
#119 Gość_jooboo_*
Napisano 01.05.2005 - |22:31|
Po raz nie wiem który gratuluję :clap: Kimerze :clap: - YOU ARE THE BEST!
P.S. Na kota Daty i jego "zmienność" (wstyd się przyznać ) nie zwróciłem uwagi...
Napisano 03.05.2005 - |09:00|
1. Jaka jest predkość maksymalna WARP oraz predkość maksymalna chwilowa USS Voyager .
2. Jakiej klasy jest USS Voyager , w którym odcinku jest to powiedziane , oraz jaki ma nr. rejestracyjny .
3. Wymień ile razy w całym ST została uzyta broń trikobaltowa oraz podaj tytuły 3 odcinków gdzie została pokazana ( Odcinki podwójne liczone są jako jeden )
4. Co doprowadziło do wojny federacyjno-klingońskiej w TNG Yesterday Enterprise .
5 . Kto do kogo i gdzie powiedział te słowa :
" Nie prowokuj Borg "
Dobra , narazie starczy pytań ; powodzenia .
We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych