Odcinek 010 - S01E10 - Justice
Napisano 12.12.2009 - |16:28|
Napisano 12.12.2009 - |17:16|
A teraz z innej beczki. Czy każdy postój Destiny odbywa się w nowej galaktyce (jakby to sugerowała scena z Aira z 37 minuty) czy też Destiny robi kilka przystanków w obrębie danej galaktyki a później rusza dalej? Z Aira gdy o tym mówią i gdy widzimy animację lotu wywnioskować można że każde zatrzymanie to oddzielna galaktyka, czy coś może przeoczyłem?
Napisano 12.12.2009 - |17:31|
Witaj
Napisano 13.12.2009 - |13:14|
Scena z pilota prezentowała drogę jaką Destiny przebył od początku swojej misji. Statek nie jest aż tak szybki, żeby co chwilę przeskakiwać sobie między galaktykami, także nasi dzielni wojacy są wciąż w tej samej galaktyce.
Co daje podstawy do porzadnego cliffhangera: Destiny opuszcza galaktyke, przez nastepne 100 lat nie bedzie planet w zasiegu i skad zbierac jedzenia. Taki ostatni dzwonek do przejecia kontroli nad statkiem.
Napisano 13.12.2009 - |13:27|
Marciin88, spostrzeżenie dobre ale wniosek do d...
Dam ci 2 zdjęcia białego poloneza - też stwierdzisz że to ten sam obiekt?
Zresztą sąsiedztwo tej wentylacji w obu przypadkach wyraźnie się różni.
Może to być ta sama rasa ale nawet tego nie byłbym pewien.
Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale wg. mnie scenarzyści nie po to na początku sezonu pokazali nam na chwilę obcy statek, żeby do niego już nie wrócić i dać nam coś innego na koniec. W air part 3 mamy czystą animacje komputerową natomiast w justice jest makieta. Wyszło jak wyszło, ale pewne szczegóły zostały zachowane aby co sprytniejsi widzowie skojarzyli że to te same statki. Ci mniej sprytni mają teraz łamigłówkę do rozwiązania, "na cholerę oni nam pokazali dwa obce statki które w dodatku nie są ze sobą powiązane?"
Scenarzyści już przygotowali widza i udowodnili w poprzednich odcinkach że potrafią wracać do motywów z poprzednich epizodów.( Air part3 oraz Water)
Napisano 13.12.2009 - |13:58|
Napisano 13.12.2009 - |19:53|
Ci mniej sprytni mają teraz łamigłówkę do rozwiązania, "na cholerę oni nam pokazali dwa obce statki które w dodatku nie są ze sobą powiązane?"
- pierwszy statek może już sie nie pokazać - To mogła być zwykła sonda bezzałogowa. Ot informacja że coś tam jest.
- To że obecnie mamy do czynienia z innym obiektem to jest akurat oczywiste. Poza różnicami (jeden to praktycznie kula, drugi jest płaski ) widać że w obu są zastosowane podobne rozwiązania, czyli związek mają choćby ze względu na twórców.
A pokazane zostało coby małosprytni mieli zagwozdkę " to jest ten sam statek czy inny?"
Ale niech ci będzie Marcin, ten statek to ten sam i należy do trzeciej generacji replikatorów i zmienia swój kształt w zależności od otoczenia. Ta planeta to tak naprawdę Cybertron i po przerwie Rush pogada sobie chwilę z Optimusem Prime'm
Użytkownik LunatiK edytował ten post 13.12.2009 - |19:57|
Napisano 13.12.2009 - |19:54|
Rozumiem że to taki żarcik z twojej strony. Przy fakcie że serial oglądają ludzie, którzy bardzo lubią czepiać się szczegółów za taki numer z dwoma innymi statkami grającymi jeden ekipa została by zjedzona żywcem a plan filmowy doszczętnie spalony. Przytoczę fakt, że ziemskie statki Apollo, Odyseja i Hammond wyglądają niemal identycznie a jednak to 3 różne statki. Poza tym obcą rasę posiadającą technologię podróży między gwiezdnych chyba stać na więcej niż jeden statek.Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale wg. mnie scenarzyści nie po to na początku sezonu pokazali nam na chwilę obcy statek, żeby do niego już nie wrócić i dać nam coś innego na koniec. W air part 3 mamy czystą animacje komputerową natomiast w justice jest makieta. Wyszło jak wyszło, ale pewne szczegóły zostały zachowane aby co sprytniejsi widzowie skojarzyli że to te same statki. Ci mniej sprytni mają teraz łamigłówkę do rozwiązania, "na cholerę oni nam pokazali dwa obce statki które w dodatku nie są ze sobą powiązane?"
Scenarzyści już przygotowali widza i udowodnili w poprzednich odcinkach że potrafią wracać do motywów z poprzednich epizodów.( Air part3 oraz Water)
Napisano 13.12.2009 - |20:44|
Zresztą cała argumentacja za tym, że to ten sam statek wygląda tak:
-- "o ten ma dysze napędu z tyłu i są okrągłe"
-- "o ten też ma napęd z tyłu"
-- "o to musi być ten sam statek".
To, że ma jakiś element wspólny to najwyżej świadczy o lenistwie scenografów czy tych od efektów a nie, że jest to ten sam pojazd.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 14.12.2009 - |17:08|
oba pojazdy w sumie się różnią, ale mam wrażenie, że zostały zbudowane przez tą samą rasę
Napisano 14.12.2009 - |21:06|
(tak na marginesie dziwne, dlaczego gatunek w Science Fiction utożsamia się z rasą)
Napisano 30.12.2009 - |00:48|
Zgodzę się jeśli Ty przyznasz, że pojazd musiał być w międzyczasie przemalowanywłaśnie w internecie znalazłem dwa ciekawe zdjęcia. na podstawie zaznaczonych elementów wnioskuje ze to ten sam pojazd
A teraz off-topic:
Tu pozwolę sobie przytoczyć cytat z wikipedii:tak na marginesie dziwne, dlaczego gatunek w Science Fiction utożsamia się z rasą
Jako argumentację napiszę, że mógłbym przytoczyć co najmniej kilka przykładów krzyżowania się "obcych ras" z ludźmi w różnych dziełach sci-fi. I tak w SG łatwo podać przykład Pradawnych, a zaryzykowałbym stwierdzenie, że z Jaffa mogłoby się też "udać" . Z drugiej strony jednak trudno wyobrazić sobie podobne dokonania w przypadku replikatorów, czy np. Asgardczyków xD .Mianem gatunku biologicznego określa się grupę naturalnych populacji, których osobniki swobodnie krzyżują się wzajemnie i nie mogą krzyżować się z osobnikami innych gatunków, wydając płodne potomstwo(...).
Napisano 31.12.2009 - |12:16|
Spekulacja: Nie pamiętam już za dobrze Sg:A odcinka z Dedalem skaczącym po rzeczywistościach, ale mi ten statek przypomina tamtą rasę Borgo-idalna, mniej a więcej kształt podobny. fajnie by było gdyby ta rasa się pojawiła w SG:U
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda
Napisano 04.01.2010 - |13:49|
Ze smutkiem w sercu muszę się zgodzić z przedmówcą. Wszak do SGA mam mieszane uczucia jednak SG-1 wprost ubóstwiam - przynajmniej pierwsze 7-8 sezonów. Gdyby nie to to sam nie wiem czy oglądałbym SGU. Odejście od klasycznej konwencji SG mogło być dobrym pomysłem, ale w praktyce wyszło średnio.Fajne, i nudne nie wiem czemu ale nie pasuje mi ekipa tego statku, nie podobają mi się o ile w light i darkness było jako tako ciekawie resztę oglądam przez wzgląd na Sg-1 i Sg:A... ten statek mam nadzieje nas jeszcze zaskoczy
Czy on taki ciekawy to już rzecz gustu. Jak dla mnie scenarzyści starają się szokować na wzór BSG - nieco nieudolnie moim zdaniem, ale jak napisałem wyżej - rzecz gustu.bo wreszcie ciekawy motyw szkoda ze w końcówce odcinka,
Tego nie wiem, natomiast z całą stanowczością stwierdzam, iż zepsuło to użytkownika xD .i ten fotelik rulez Ciekawe czy to ze próbowali go zdjąć w trakcie operacji, mogło zepsuć jego działanie ?
Napisano 06.01.2010 - |16:51|
Zeby nie bylo offtopicowo - 10 odcinek ocenilem dosc wysoko za zakonczenie, obcy statek, jakies tam klimaty. Poprzednie - odc. 8 i 9 otrzymaly jedynie po 4 pkt.
To jest bardzo kiepski serial. Mozecie sobie tupac do woli, a i tak watpie abym zmienil zdanie.
Napisano 14.01.2010 - |12:05|
zmusilem sie do ich zobaczenia
A ja przestałem się zmuszać i nie oglądam.
Poczekam co będzie dalej, jeśli nagle serial zrobi się strawny, to do niego wrócę.
W obecnej formie mi nie odpowiada i szkoda na niego marnować czasu.
Fantastyka rodzaju "lecą przez 10 odcinków i nic się nie dzieje" - to nie dla mnie.
Użytkownik DanielP edytował ten post 14.01.2010 - |12:05|
Napisano 14.01.2010 - |16:55|
Nie no świat się nie zawali. Jakoś to przeżyjemy jak nie zmienisz zdania.a i tak watpie abym zmienil zdanie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych