Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 010 - S01E10 - Justice

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (180 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (36 głosów [21.56%] - Zobacz)

Procent z głosów: 21.56%

2. 9 (39 głosów [23.35%] - Zobacz)

Procent z głosów: 23.35%

3. 8 (50 głosów [29.94%] - Zobacz)

Procent z głosów: 29.94%

4. Głosowano 7 (19 głosów [11.38%] - Zobacz)

Procent z głosów: 11.38%

5. 6 (5 głosów [2.99%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.99%

6. 5 (8 głosów [4.79%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.79%

7. 4 (3 głosów [1.80%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.80%

8. 3 (2 głosów [1.20%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.20%

9. 2 (1 głosów [0.60%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.60%

10. 1 (4 głosów [2.40%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.40%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.12.2009 - |16:28|

Rasa raczej ta sama. Spójrzcie, co zawierają zaznaczone fragmenty: cztery poprzeczne "belki" + jakieś kółko pod spodem. Te elementy występują na obu zdjęciach. Nie zmienia to jednak faktu, że są to zupełnie inne statki.
  • 0

#102 Sg1

Sg1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 12.12.2009 - |17:16|

Na początek witam wszystkich! Stargate SG1, Atlantis oraz Filmy obejrzane - w universum świata SG wciągnięty - UWAGA!! zarażam innych!!! To tyle tytułem wstępu. Obecny serial jaki jest - każdy widzi. Są momenty lepsze i gorsze. Ciągle mam nadzieję, że obecne wydarzenia są tylko przygotowywaniem gruntu pod przyszłe atrakcje jakimi uraczą nas scenarzyści.
A teraz z innej beczki. Czy każdy postój Destiny odbywa się w nowej galaktyce (jakby to sugerowała scena z Aira z 37 minuty) czy też Destiny robi kilka przystanków w obrębie danej galaktyki a później rusza dalej? Z Aira gdy o tym mówią i gdy widzimy animację lotu wywnioskować można że każde zatrzymanie to oddzielna galaktyka, czy coś może przeoczyłem?
  • 0

#103 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.12.2009 - |17:31|

Scena z pilota prezentowała drogę jaką Destiny przebył od początku swojej misji. Statek nie jest aż tak szybki, żeby co chwilę przeskakiwać sobie między galaktykami, także nasi dzielni wojacy są wciąż w tej samej galaktyce.

Witaj :)
  • 0

#104 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 13.12.2009 - |13:14|

Scena z pilota prezentowała drogę jaką Destiny przebył od początku swojej misji. Statek nie jest aż tak szybki, żeby co chwilę przeskakiwać sobie między galaktykami, także nasi dzielni wojacy są wciąż w tej samej galaktyce.

Co daje podstawy do porzadnego cliffhangera: Destiny opuszcza galaktyke, przez nastepne 100 lat nie bedzie planet w zasiegu i skad zbierac jedzenia. :) Taki ostatni dzwonek do przejecia kontroli nad statkiem.
  • 0

#105 Marciin88

Marciin88

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoFrom the sky

Napisano 13.12.2009 - |13:27|

Marciin88, spostrzeżenie dobre ale wniosek do d...

Dam ci 2 zdjęcia białego poloneza - też stwierdzisz że to ten sam obiekt?

Zresztą sąsiedztwo tej wentylacji w obu przypadkach wyraźnie się różni.
Może to być ta sama rasa ale nawet tego nie byłbym pewien.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale wg. mnie scenarzyści nie po to na początku sezonu pokazali nam na chwilę obcy statek, żeby do niego już nie wrócić i dać nam coś innego na koniec.:P W air part 3 mamy czystą animacje komputerową natomiast w justice jest makieta. Wyszło jak wyszło, ale pewne szczegóły zostały zachowane aby co sprytniejsi widzowie skojarzyli że to te same statki. Ci mniej sprytni mają teraz łamigłówkę do rozwiązania, "na cholerę oni nam pokazali dwa obce statki które w dodatku nie są ze sobą powiązane?"
Scenarzyści już przygotowali widza i udowodnili w poprzednich odcinkach że potrafią wracać do motywów z poprzednich epizodów.( Air part3 oraz Water)
  • 0

#106 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.12.2009 - |13:58|

Marciin88, to nie są te same statki. Przecież to widać na pierwszy rzut oka. Statek, który odczepił się od Destiny jest bardziej okrągły od tego, który znajduje się na planecie. Ten wrak ma wyraźnie podłużny kształt. Poza tym, spójrz na kadłub statku na planecie. Widać na nim ślady korozji, więc najprawdopodobniej rozbił się o wiele wcześniej niż kilka tygodni temu.
  • 0

#107 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 13.12.2009 - |19:53|

Ci mniej sprytni mają teraz łamigłówkę do rozwiązania, "na cholerę oni nam pokazali dwa obce statki które w dodatku nie są ze sobą powiązane?"

- pierwszy statek może już sie nie pokazać - To mogła być zwykła sonda bezzałogowa. Ot informacja że coś tam jest.

- To że obecnie mamy do czynienia z innym obiektem to jest akurat oczywiste. Poza różnicami (jeden to praktycznie kula, drugi jest płaski ) widać że w obu są zastosowane podobne rozwiązania, czyli związek mają choćby ze względu na twórców.

A pokazane zostało coby małosprytni mieli zagwozdkę " to jest ten sam statek czy inny?"
Ale niech ci będzie Marcin, ten statek to ten sam i należy do trzeciej generacji replikatorów i zmienia swój kształt w zależności od otoczenia. Ta planeta to tak naprawdę Cybertron i po przerwie Rush pogada sobie chwilę z Optimusem Prime'm

Użytkownik LunatiK edytował ten post 13.12.2009 - |19:57|

• 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#108 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 13.12.2009 - |19:54|

Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale wg. mnie scenarzyści nie po to na początku sezonu pokazali nam na chwilę obcy statek, żeby do niego już nie wrócić i dać nam coś innego na koniec.:P W air part 3 mamy czystą animacje komputerową natomiast w justice jest makieta. Wyszło jak wyszło, ale pewne szczegóły zostały zachowane aby co sprytniejsi widzowie skojarzyli że to te same statki. Ci mniej sprytni mają teraz łamigłówkę do rozwiązania, "na cholerę oni nam pokazali dwa obce statki które w dodatku nie są ze sobą powiązane?"
Scenarzyści już przygotowali widza i udowodnili w poprzednich odcinkach że potrafią wracać do motywów z poprzednich epizodów.( Air part3 oraz Water)

Rozumiem że to taki żarcik z twojej strony. Przy fakcie że serial oglądają ludzie, którzy bardzo lubią czepiać się szczegółów za taki numer z dwoma innymi statkami grającymi jeden ekipa została by zjedzona żywcem a plan filmowy doszczętnie spalony. Przytoczę fakt, że ziemskie statki Apollo, Odyseja i Hammond wyglądają niemal identycznie a jednak to 3 różne statki. Poza tym obcą rasę posiadającą technologię podróży między gwiezdnych chyba stać na więcej niż jeden statek.
  • 0
don't try

#109 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 13.12.2009 - |20:38|

Jeszcze względem stateczków.
Goa'uldowie mieli właściwie takie same statki, obecnie Lucjanie mają te same czy to oznacza że to wszystko to jeden statek należący do jednego gatunku?
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#110 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 13.12.2009 - |20:44|

Panowie, spokojnie. :)
Zresztą cała argumentacja za tym, że to ten sam statek wygląda tak:
-- "o ten ma dysze napędu z tyłu i są okrągłe"
-- "o ten też ma napęd z tyłu"
-- "o to musi być ten sam statek".
To, że ma jakiś element wspólny to najwyżej świadczy o lenistwie scenografów czy tych od efektów a nie, że jest to ten sam pojazd. :)

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#111 black_spider

black_spider

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 13.12.2009 - |23:20|

właśnie w internecie znalazłem dwa ciekawe zdjęcia. na podstawie zaznaczonych elementów wnioskuje ze to ten sam pojazd :P

ZDJĘCIE

Użytkownik psjodko edytował ten post 14.12.2009 - |12:57|
rozjeżdża się forum

• 0

#112 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 14.12.2009 - |17:08|

@black_spider
oba pojazdy w sumie się różnią, ale mam wrażenie, że zostały zbudowane przez tą samą rasę ;)
  • 0

#113 DevilaN

DevilaN

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 14.12.2009 - |21:06|

Co do rasy nie jest pewne czy te auta były budowane przez jedną i tę samą rasę, ale co do gatunku to jestem święcie przekonany, że to byli Ludzie ;-)
(tak na marginesie dziwne, dlaczego gatunek w Science Fiction utożsamia się z rasą)
  • 0

#114 pulsar

pulsar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 30.12.2009 - |00:48|

Myślę że między statkami musi być jakieś powiązanie - nie bez powodu są podobieństwa. Uważam, że wprowadzono je celowo.

właśnie w internecie znalazłem dwa ciekawe zdjęcia. na podstawie zaznaczonych elementów wnioskuje ze to ten sam pojazd :P

Zgodzę się jeśli Ty przyznasz, że pojazd musiał być w międzyczasie przemalowany ;)

A teraz off-topic:

tak na marginesie dziwne, dlaczego gatunek w Science Fiction utożsamia się z rasą

Tu pozwolę sobie przytoczyć cytat z wikipedii:

Mianem gatunku biologicznego określa się grupę naturalnych populacji, których osobniki swobodnie krzyżują się wzajemnie i nie mogą krzyżować się z osobnikami innych gatunków, wydając płodne potomstwo(...).

Jako argumentację napiszę, że mógłbym przytoczyć co najmniej kilka przykładów krzyżowania się "obcych ras" z ludźmi w różnych dziełach sci-fi. I tak w SG łatwo podać przykład Pradawnych, a zaryzykowałbym stwierdzenie, że z Jaffa mogłoby się też "udać" :P . Z drugiej strony jednak trudno wyobrazić sobie podobne dokonania w przypadku replikatorów, czy np. Asgardczyków xD .
  • 0
"I wore a bomb... A nuclear bomb in a field of flowers." -John

#115 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 31.12.2009 - |12:16|

Fajne, i nudne nie wiem czemu ale nie pasuje mi ekipa tego statku, nie podobają mi się o ile w light i darkness było jako tako ciekawie resztę oglądam przez wzgląd na Sg-1 i Sg:A... ten statek mam nadzieje nas jeszcze zaskoczy :D bo wreszcie ciekawy motyw szkoda ze w końcówce odcinka,i ten fotelik rulez :D Ciekawe czy to ze próbowali go zdjąć w trakcie operacji, mogło zepsuć jego działanie ?

Spekulacja: Nie pamiętam już za dobrze Sg:A odcinka z Dedalem skaczącym po rzeczywistościach, ale mi ten statek przypomina tamtą rasę Borgo-idalna, mniej a więcej kształt podobny. fajnie by było gdyby ta rasa się pojawiła w SG:U
  • 1
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#116 pulsar

pulsar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 04.01.2010 - |13:49|

Fajne, i nudne nie wiem czemu ale nie pasuje mi ekipa tego statku, nie podobają mi się o ile w light i darkness było jako tako ciekawie resztę oglądam przez wzgląd na Sg-1 i Sg:A... ten statek mam nadzieje nas jeszcze zaskoczy :D

Ze smutkiem w sercu muszę się zgodzić z przedmówcą. Wszak do SGA mam mieszane uczucia jednak SG-1 wprost ubóstwiam - przynajmniej pierwsze 7-8 sezonów. Gdyby nie to to sam nie wiem czy oglądałbym SGU. Odejście od klasycznej konwencji SG mogło być dobrym pomysłem, ale w praktyce wyszło średnio.

bo wreszcie ciekawy motyw szkoda ze w końcówce odcinka,

Czy on taki ciekawy to już rzecz gustu. Jak dla mnie scenarzyści starają się szokować na wzór BSG - nieco nieudolnie moim zdaniem, ale jak napisałem wyżej - rzecz gustu.

i ten fotelik rulez :D Ciekawe czy to ze próbowali go zdjąć w trakcie operacji, mogło zepsuć jego działanie ?

Tego nie wiem, natomiast z całą stanowczością stwierdzam, iż zepsuło to użytkownika xD .
  • 0
"I wore a bomb... A nuclear bomb in a field of flowers." -John

#117 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 06.01.2010 - |16:51|

zobaczylem odcinki 8,9 i 10 z duzym poslizgiem. Zmusilem sie do ich zobaczenia bo odechcialo mi sie po paru odcinkach swiata Stargate w wesrji SGU. Nadal podtrzymuje ze na 10 odcinkow jedynie ciekawa byla scena "wodowania" na sloncu. Cala reszta to jakas pomylka.

Zeby nie bylo offtopicowo - 10 odcinek ocenilem dosc wysoko za zakonczenie, obcy statek, jakies tam klimaty. Poprzednie - odc. 8 i 9 otrzymaly jedynie po 4 pkt.

To jest bardzo kiepski serial. Mozecie sobie tupac do woli, a i tak watpie abym zmienil zdanie.
  • 0
Dołączona grafika

#118 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 14.01.2010 - |12:05|

zmusilem sie do ich zobaczenia

A ja przestałem się zmuszać i nie oglądam.
Poczekam co będzie dalej, jeśli nagle serial zrobi się strawny, to do niego wrócę.
W obecnej formie mi nie odpowiada i szkoda na niego marnować czasu.
Fantastyka rodzaju "lecą przez 10 odcinków i nic się nie dzieje" - to nie dla mnie.

Użytkownik DanielP edytował ten post 14.01.2010 - |12:05|

• 0

#119 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 14.01.2010 - |16:55|

a i tak watpie abym zmienil zdanie.

Nie no świat się nie zawali. Jakoś to przeżyjemy jak nie zmienisz zdania.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych