Skocz do zawartości

Zdjęcie

Destiny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
184 odpowiedzi w tym temacie

#101 Orici

Orici

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoCity of Celestis

Napisano 19.01.2010 - |20:33|

Hmm, o ile pamiętam, to Aurory mają ok. 10 tysięcy lat, a Atlantyda kilka milionów lat. Przeznaczenie jest raczej starsze, bo jest beznadziejnie wystrojone, DHD jest większe niż Lanteańskie, wszystko trzeba przyciskać, a Wrota są jeszcze prymitywniejsze niż te w Drodze Mlecznej.
  • 0

#102 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.01.2010 - |20:39|

To jest liczba mnoga: setki czyli 10 setek, 20 setek a nawet i setki setek :)
Polacy oczywiście użyliby formy "miliony lat".
Amerykanie (anglosasi) to lubią np. "Zabiłem tuziny Indian" oznacza wiele tuzinów.
Jak wiele? A tego nikt nie jest w stanie zliczyć...

PS.
A skąd ci się wziął ten milion lat lotu Aurory do Pegasa ?
Tam było zdecydowanie mniej lat.

Użytkownik psjodko edytował ten post 19.01.2010 - |20:44|

::. GRUPA TARDIS .::

#103 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.01.2010 - |22:40|

SGA 02x09

[9425][9470]Według dzienników Atlantydy, Aurora|opuściła miasto podczas Żniw, co oznacza,
[9471][9501]że miasto już było na dnie oceanu.

Nie wiem skąd wziął Ci się ten milion lat...
  • 0

#104 Yakeub

Yakeub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 19.01.2010 - |23:01|

[03x10]
[4154][4201]Statek, który porusza się tak szybko,|zakładając, że jest to statek,
[4201][4223]będzie potrzebował przynajmniej|miliona lat,
[4223][4235]zanim dotrze do Drogi Mlecznej.

Byli wtedy na Midway kiedy spotkali Trie, więc może nie milion, a pół miliona.
  • 0

#105 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.01.2010 - |23:10|

A kto powiedział, że oni przez całą drogę lecieli na podświetlnej?
  • 0

#106 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 19.01.2010 - |23:53|

Wujek_Szatan odpowiadasz na pytanie, którego pytający nie zadał:) Może miał na myśli, ale wyszło mu coś innego.

@ Yakeub napisałeś:

Chodzi mi o to, że jeżeli statek Tria (klasa Aurora), leciał ponad milion do PEgaza,
to musi być starszy niż Destiny, który, jak nam cały czas na początku odcinka przypomina Rush -
został zbudowany setki tysięcu lat temu. Jednak to Aurora jest bardziej zaawansowanym statkiem.
Jak to jest?
....

[03x10]
[4154][4201]Statek, który porusza się tak szybko,|zakładając, że jest to statek,
[4201][4223]będzie potrzebował przynajmniej|miliona lat,
[4223][4235]zanim dotrze do Drogi Mlecznej.

Byli wtedy na Midway kiedy spotkali Trie, więc może nie milion, a pół miliona.

@ Yakeub!!!!!
Jakim cudem z prezentowanego cytatu wywnioskowałeś, że statek Tria leciał ponad milion lat do Pegaza. To jest absurd i pomieszanie z poplątaniem. Po pierwsze leciał nie do Pegaza a do Drogi Mlecznej, po wtóre uwaga z Midway mówi o pokonaniu dystansu do Ziemi ale licząc od obecnego położenia statku i przy obserwowalnej prędkości i to w przeliczeniu "na oko".
Po trzecie nawet gdybyś bez błędów merytorycznych zadał to pytanie, które zadałeś, to ono nie ma logicznego sensu.

Z faktu, że wystrzelę w przestrzeń kosmiczną wnerwiającego mnie psa sąsiada w podróż trwajacą milion lat do Galaktyki Hycla, nijak nie wynika, że ów pies jest starszy od duszy Popiela, która, z tego co pisze doktor Gal, ma tysiąc lat na karku na dziś.

Nijak, bo już piernik ma więcej związku z wiatrakiem :)

A jeżeli próbować dedukcji, co miałeś na myśli - na co Wujek_Szatan przenikając Twoją jaźń odpowiedział :), to prawdopodobnie zastanawia Cię jakim cudem ta trzecia aurora dokuśtykała aż w rejon Midway przez te 10 tysięcy lat od zatopienia Atlantydy.

A tu odpowidzi jest wiele. Ja dorzucę tę, że nie wiadomo w jakim miejscu w Pegazie padł napęd - nie wykluczone, że było to 0,99*10 tysięcy lat świetlnych od stacji Midway - i żadnych sprzeczności nie ma. (Bo lecieli z prędkoscią 99% prędkości swiatła).

PZDR:)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 19.01.2010 - |23:55|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#107 Yakeub

Yakeub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 20.01.2010 - |00:31|

Może moje pytanie nie było najpoprawniej złożone ale to wynikało z pośpiechu :)
Ale nie wiem dlaczego twierdzisz że nie miało sensu? Zakładałem, że napęd zepsuł się jeszcze przed startem do Drogi Mlecznej, wtedy musieli by lecieć przynajmniej milion lat, tak jak podałem w cytacie. A skoro są w połowie drogi, to pół miliona lat statek musiałby już mieć (cały czas mówię o moim pierwotnym założeniu). Ale, można też założyć że milion lat zajęłaby im podróż z Midway, wtedy całość trwałaby ok. 2 miliony lat. Destiny ma setki tysięcy lat (jakoś mi ta wersja z 20 setkami nie pasuje), więc tak czy inaczej byłoby nowsze aniżeli Aurora.
Najlepszą odpowiedzią na moje pytanie jest to, że napęd zepsuł im się już podczas drogi.
  • 0

#108 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.01.2010 - |17:58|

Jak już tak sobie rozprawiacie o tych podróżach w okolicach prędkości światła to polecam ten filmik The Known Universe by AMNH .
Całkiem fajnie "pokazano" odległości, z opisem prędkości/czasu na dole ekranu.
:)

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#109 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 20.01.2010 - |18:01|

Hmmmm

Mnie przekonuje argumentacja Psjodko o figurze retorycznej, co do określenia wieku Destiny. Inne argumenty co do starszeństwa Przeznaczenia padały już wcześniej. Dodatkowo tę hipotezę wesprzeć można faktem, że na pokładzie jest prototyp fotela Pradawnych, a statki klasy Aurora są współczesne czasom zatopienia Atlantydy, kiedy to fotelowa technologia była w pełni rozwinięta i wykorzystana w nowym celu - innym niż transfer wiedzy. Ale widzę, że dywagacji nie będzie końca póki nie padnie w SGU jednoznaczne stwierdzenie, co jest starsze.

PZDR :)

PS. Bardzo sympatyczny filmik, i o dziwo startuje z Dachu Świata a nie z Ameryki ;)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 20.01.2010 - |18:10|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#110 lumahk

lumahk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 21.01.2010 - |21:20|

przeznaczenie za to lata powyzej predkosci swiatla nie wchadzac w hierprzestzren...
z drugiej strony moze to wynikac z braku takiej mozliwosci. potem przestali budowac tak szybkie statki bo w hiperprzestrzeni i tak ganiaja szybciej. do tego przeznaczenie jakby nie patrzec sie rozpada. i nie mamy jednoznacznie okreslone ile ma lat. jest tylko przypuszczenie.
  • 0

#111 Orici

Orici

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoCity of Celestis

Napisano 21.01.2010 - |21:37|

O ile się nie mylę, to było jasno powiedziane, że Przeznaczenie korzysta z FTL, aby podróżować w miarę szybko i jednocześnie korzystać z Wrót, co w nadprzestrzeni jest niemożliwe.
  • 0

#112 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.01.2010 - |10:46|

Dokładnie tak. Brak możliwości używania Wrót w hiperprzestrzeni to ograniczenie związane z fizyką proponowaną w serialu. Destiny nie lata więc w hiperprzestrzeni dlatego, że Pradawni nie potrafili zbudować takiego silnika.
  • 0

#113 lumahk

lumahk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 22.01.2010 - |12:20|

z drugiej strony wchodzac w zasieg wrót zwalnia;), mała nieścisłość? nie widzialem zeby w serialu korzystano z wrót gdy leci ponad predkoscia światła;]
  • 0

#114 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 22.01.2010 - |15:11|

O ile się nie mylę, to było jasno powiedziane, że Przeznaczenie korzysta z FTL, aby podróżować w miarę szybko i jednocześnie korzystać z Wrót, co w nadprzestrzeni jest niemożliwe.

FTL to klasa napędu bez wskazywania na mechanizm działania. Wrota to też FTL - wystarczy policzyć odległość pomiędzy dwoma wrotami i podzielić przez czas podróży. Jest Faster Than Light? Jest...
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#115 Orici

Orici

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoCity of Celestis

Napisano 23.01.2010 - |11:59|

Tutaj FTL odnosi się do napędu, a nie do tego, czy szybsze, czy nie. A poza tym zalecam dokładne oglądanie odcinków, tam jest powiedziane, że te napędy dają możliwość korzystania z Wrót, zaś napędy nadprzestrzenne nie. Wszak otwarcie tunelu w tunelu nie miałoby zbyt pozytywnych skutków.
A co do wyłączania napędu podczas "zwiedzania" planet: może Przeznaczenie za daleko by odleciało, gdyby nie wyłączyło napędu, albo miało bronić terytorium podczas wizyty na planecie?
  • 0

#116 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.01.2010 - |12:21|

. A poza tym zalecam dokładne oglądanie odcinków, tam jest powiedziane, że te napędy dają możliwość korzystania z Wrót,

No nie. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale by użyć wrót, Destiny musi się zatrzymać... znaczy się zwolnić do podświetlnej. Zdaje się, że może się komunikować zwrotami lecąc nadświetlną, ale nie jestem tego pewien.

A różnica w napędach jest taka, że hipernapęd porusza statkiem w hiperprzestrzeni. Natomiast Destiny zawsze jest w normalnej przestrzeni, nawet jak porusza się w nadświetlnej. (Z założenia, hipernapęd nie pozwala rozwijać prędkości większej niż światło.)

#117 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 23.01.2010 - |15:42|

Tutaj FTL odnosi się do napędu, a nie do tego, czy szybsze, czy nie. A poza tym zalecam dokładne oglądanie odcinków, tam jest powiedziane, że te napędy dają możliwość korzystania z Wrót, zaś napędy nadprzestrzenne nie. Wszak otwarcie tunelu w tunelu nie miałoby zbyt pozytywnych skutków.

Odcinki oglądam w miarę dokładnie - przy najmniej na tyle dokładnie, żeby się połapać w różnych technicznych niuansach. To czy ktoś sypia z kimś tam niewiele mnie interesuje.

Powtórzę się - FTL to klasa napędu i nazywa się tak dlatego, że obiekt porusza się szybciej niż światło w globalnym układzie odniesienia. Rodzajów napędów FTL jest całe mnóstwo. Jednym z wariantów FTL jest hiperdrive, innym warpdrive, etc. W SGU mówią na napęd FTL bo nie wiedzą jak na prawdę działa. W SG-1/SGA wszelkie FTL wykorzystywały nadprzestrzeń, a ten nie. Jak w końcu odkryją jak ten FTL działa, prawdopodobnie będą mówili na niego inaczej.

Trudno powiedzieć przy jakich rodzajach napędów można otwierać wrota. Przyzwyczailiśmy się do tego, że w przypadku hiperdrive nie można, właściwie nie wiadomo dlaczego (może ktoś znajdzie odpowiedni fragment w SG-1 i mnie oświeci, bo dawno nie odświeżałem sobie tego serialu, więc nie pamiętam czy gdzieś jest to wyraźnie powiedziane) - coś mi kołacze, że tunele też korzystają z nadprzestrzeni ale mogę równie dobrze wygadywać bzdury. Patrząc na problem najbardziej ogólnie, można przyjąć, że trudności z wrotami przy szybkościach większych niż światło mogą wynikać z tego, że parametry wormhole'a dużo trudniej jest policzyć (albo jest to praktycznie niemożliwe).

Użytkownik graffi edytował ten post 23.01.2010 - |15:43|

• 0

#118 lumahk

lumahk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 23.01.2010 - |15:48|

wrota korzystaja z podprzestrzeni;]
  • 0

#119 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 23.01.2010 - |16:56|

A tak, właśnie... To wszystko wyjaśnia... Użycie wrót podczas lotu w nadprzestrzeni jest niemożliwe, bo na pewno istnieje takie prawo, które pozwala na przechodzenie tylko o jeden stopień przestrzeni, tzn. nie można od razu przejść z nad- do podprzestrzeni, tylko trzeba najpierw z nad- do zwykłej a dopiero potem do podprzestrzeni :P .

Operowanie nad/podprzestrzenią jest w SG dość luźne. Czasami odnoszę wrażenie, że nadprzestrzeń niewiele różni się od podprzestrzeni...
  • 0

#120 Orici

Orici

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoCity of Celestis

Napisano 23.01.2010 - |21:25|

Graffi, za przeproszeniem, ale od kiedy napędy nadprzestrzenne umożliwiają rozwijanie prędkości nad świetlnych? Tutaj się kłania teoria nadprzestrzeni (jakoś inaczej to Einstein nazwał, ale nie pamiętam jak), gdzie to droga ulega zmianie, a nie prędkość. Tunel "zakrzywia" przestrzeń skracając drogę, ale nie przyspiesza obiektu, przynajmniej nie w danym układzie inercjalnym. Dla istot patrzących na to z boku, podróż jest nadświetlna, jednak tylko pozornie.
Zgadzam się, Wrota korzystają z podprzestrzeni, wiele razy było to powiedziane, dziesiątki, jak nie setki.
Podprzestrzeń znacząco się różni od nadprzestrzeni (wedle mych domysłów) biorąc jako przykład Attero. Wprowadza zakłócenia w nadprzestrzeni w odpowiedniej częstotliwości oddziaływając na dane obiekty, zaś wpływ na podprzestrzeń jest istotny. Drgania bowiem destabilizują podprzestrzeń prowadząc do przeładowania Wrót.
A skoro Wrota korzystają z podprzestrzeni, zaś sam okręt jest w nadprzestrzeni, to wydaje mi się, że otwarcie tunelu jest niemożliwe. To tak, jakbyś chciał zrobić większy tunel w mniejszym. Wszak transport nadprzestrzenią trwać może lata, zaś podprzestrzenią w to samo miejsce potrwa kilka sekund.

Użytkownik Orici edytował ten post 23.01.2010 - |21:30|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych