No... muszę sie dołączyć do wyrazów uznania dla odcinka, po trzech poprzednich, które były wprawdzie ładne - troche w klimacie I sezonu - ale dosyć nudne, pokazujące cały czas to samo zdarzenie (powrót O6 na wyspe) z róznych punktów widzenia, nareszcie odcinek, w którym dużo sie działo i dużo sie dowiedzieliśmy.
Wiemy już:
- czym jest dymek - tzn. moze nie wiemy "literalnie" i w sumie mało mnie interesuje czy ma on cos wspólnego z Sethem, Anubisem czy którymś innym z egipskich bogów, ale wiemy gdzie przebywa i jaką pełni role na wyspie. Wiemy że "osądza" ludzi (tak jak wcześniej Mr. Eko a teraz Bena) i "dobrym" pozwala zyć a "złych" zabija (swoją drogą, czy kryteria podziału ludzi przez Othersów na "dobrych" i "złych" nad którymi zastanawialiśmy się od początku serialu nie są własnie związane z dymkiem? Może "dobrzy" to ci, którym dymek pozwolił lub pozwoliłBY żyć - moze jest jakis sposób na dowiedzenie sie tego bez przeprowadzania "sądu", np. zapytanie Jacoba? - a źli to ci, których przeznaczył na smierć?) Wiemy też już na pewno ze potrafi przybierać postac róznych zmarłych osób.
Ja po tym odcinku uważam że - niezależnie od tego kim może być dymek z punktu widzenia mitologii egipskiej ;) - Jacob, dymek i wyspa są tym samym, są trzema róznymi formami, emanacjami tego samego bytu. Być może czwartą emanacja tegoz samego jest Richard Alpert - wszyscy się tu zastanawiają, czemu Alpert rządził kiedys Innymi, a teraz nie rządzi, jak to sie stało itp. Moim zdaniem bardzo wymowne w tym odcinku są sceny kiedy Alpert z dystansu obserwuje konflikt między Widmorem i Benem. Czy tylko mnie nasunęło się skojarzenie z szamanem plemienia? Alpert według mnie nigdy nie był przywódcą Innych w sensie wodza, czyli władzy "świeckiej". Jest kimś innym, kims spoza tego porządku, reprezentuje władze "duchową", niezależnie od tego kto aktualnie jest wodzem. Wodzowie moga sie wyrzynac nawzajem, ale szaman ma swoją nienaruszalną pozycję. W poprzednim odcinku zreszta wyraźnie mówi odnosząc się do Widmore'a i Ellie: "Nie odpowiadam przed nimi". Alpert przekazuje Othersom wolę wyspy/Jacoba i odpowiada tylko przed samym sobą. IMHO jest to jasne i wyraźne.
Co do Locke'a, kiedy poszedł do lasu wtedy gdy Ben przyzwał dymek też mi się pomyślało, że może on być postacia dymku (zdaje się Ben też o tym pomyślał bo z lekkim przestrachem zapytał Sun po co Locke poszedł ;)) chociaż z drugiej strony to że Locke twierdzi, ze czuje sie absolutnie realny, troche temu przeczy...
- wiemy jak zaczął sie konflikt między Widmorem i Benem i o co w nim chodzi; aczkolwiek nie do końca wiemy czym są "zasady" do których odwołuje sie Ben - przypominam ze kiedy Keamy zabił Alex Ben powiedział "on złamał zasady". Czy zasady np. zabraniają Othersom zabijać się nawzajem albo coś takiego?
- wiemy jak wygladało porwanie Alex przez Bena i dlaczego
Na koniec twórcy serialu zaserwowali nam kolejna zagadke w postaci Ilany, jej broni wzietej nie wiadomo skąd ("znaleźli broń" - krzyczy jakis gostek do Lapidusa; gdzie znaleźli - w samolocie czy na wyspie? czy broń była w skrzyni, a jeżeli nie to co?), jej hasła "co lezy w cieniu posągu" (faktycznie od razu kojarzy się to z pytaniem Desmonda "co jeden bałwanek powiedział do drugiego bałwanka") i jej rozkazu rzuconego jednemu z jej towarzyszy "powiedz pozostałym, ze nadszedł czas".
Komu pozostałym i
na co nadszedł czas? A zatem po raz kolejny, kim jest Ilana? Dla kogo pracuje? Raczej upada moje poprzednie przypuszczenie że jest osobą wynajetą przez Bena po to, aby sprowadzić siłą na wyspe Sayida. Ale jeżeli tak, to dlaczego zależało jej na sprowadzeniu Sayida na wyspe? Zalezało na tym przede wszystkim Benowi, zeby wszystkich O6 sprowadzić z powrotem na wyspę, ale co ciekawe i wciąz dla mnie dziwne - również Widmorowi. W jednym z poprzednich odcinków Widmore mówi do Locka że zbliza sie wojna o wyspę i trzeba stanąc po właściwej stronie. Wyglada na to że Ilana nalezy do tych, którzy będą po tej "drugiej" stronie, a więc jej raczej nie powinno zależeć na sprowadzeniu Sayida na wyspę, bo w ten sposób zmniejsza prawdopodobieństwo udanego powrotu O6 i ich staniecia po "właściwej" stronie.
No i kim jest ta "druga" strona bo z w/w wyglada raczej że to nie Widmore...
Użytkownik raj edytował ten post 12.04.2009 - |21:26|