- walka Ben <->Charles: arcyciekawa. W tym odcinku duża zmiana przedstawienia obu : Charles to dobry, 70 letni wujcio i były obrońca wyspy,
A skąd ta pewność że Widmore dobry? Mylisz się on jest tak samo zły jak Ben! Przypomnij sobie scenę jak Widmore (młody) zabija tego kolegę i skręca mu kark jak wyjawił gdzie jest obóz richarda - i zrobił to już w wieku 17 lat! W przyszłosci to wysłał tą brygadę na wyspę aby głównie złapać bena ale poco zabijać Alex? Mógł ją zostawić ale jednak zabił. Mimo, że to zabił Keamy ale jednak Widmore tak kazał.
Azazell, qrcze, przeczytaj dokładnie zdanie, które cytujesz, wyraz po wyrazie! I pare kolejnych zdań z mojej wypowiedzi. Gdzie napisałem że jest dobry? Napisałem dokładnie to co Ty o młodym Widmorze. Przed polemiką z postami postaraj się je przeczytać, nie skanować wzrokiem. Sprobuję napisac tak, żeby dotarło tym razem:
Scenarzyscie zmienili sposób ukazania obu postaci, i to diametralnie. Zrobili to w TYM ODCINKU w odróżnieniu od np. poprzedniego sezonu, w którym Widmore był potworem nasyłającym najemników z Centexem na Wyspe, wykopującym trupy azjatów z grobów, itd. Dziś został ukazany wręcz jako troskliwy dziadzio. Dba o Locke'a (jak o byłą miłość Daniella), o O6, "John, dzwoń pod 2-3 jak Ci będzie źle"... A Ben to dziś cold blooded bastard, morderca kalek i schwarz-charakter. Cały ten zabieg (bardzo interesujący) pokazuje, że kompletnie nie wiadomo, czy którykolwiek z tej rywalizującej dwójki mówi choć odrobinę prawdy i z pewnością nikt z nich nie jest aniołem.
Wydaje mi się, że na tym forum napisałem jako pierwszy parę epizodów temu, że Charles bez chwili wahania skręcił kark pojamanemu współtowarzyszowi (post #103 w Jughead). Jestem daleki od stwierdzenia, że był dobry. Z moją pamięcia nie jest więc tak źle jak sugerujesz.
Patrząc na rywalizację tych panów absolutnie zgadzam się z tym, że nikogo z nich nie można nazwać dobrym. Ich intencje nie sa szlachetne. Chodzi o władzę nad Wyspą, która daje im... No właśnie, oto całą zagwostka co.
Dobro versus zlo. W relacji do czego. Jak to Emp slusznie zauwazyl w stosunku do Wyspy. Dobro Wyspy jest prominentne i wszystko jest temu popdorzadkowane. Ciagle nie wiemy ktory z nich dwoje dla dobra Wyspy dziala.
Jesli zas rozpatrujemy dobro i zlo w konwencjonalnych kryteriach, w meczu pomiedzy Benem a Widmorem zdecydowanie wygrywa Widmoro po stronie dobra.
Ben:
- wielokrotny morderca - osobiscie zabija swego ojca, Johna Locke i Abaddona oraz organizuje i bierze udzial w masowym morderstwie pracowanikow Dharmy; Bierze wspoludzial w morderstwie co najmniej trzech osob (Baszir, facet na polu golfowym, asystentka ekonomisty), przygotowuja plan, wspomagajac materialnie i ukrywy marderce (Syida);
-przyczyniajac sie do smierci Keniego powoduje smierc kilkunastu osob na frachtowcu
-porywa i organizuje porwanie wielu dzieci i doroslych, wiezi ich, przymusza do niewolniczej pracy; wykonuje na nich zabiegi medyczne bez ich zgody; zneca sie fizycznie i psychicznie; grozi smiercia
-naraza swych wspolpracownikow na niepotrzebne niebezpieczenstwo
-powtrzymuje sie od udzielenia pomocy kilkudziesieciu osoba po katastrofie lotniczej, w wyniku czego kilku z nich ponosi smierc, podczas gdyby udzielil im schroneinia i pomocy medycznej mogli by przezyc.
-posluguje sie falszywymi dokumentami
-naklania Mickaela do popelnienia morderstwa i narazenia osob trzecich na niebezpieczenstwo wzamian za wolnosc dla porwanego syna.
-nie przestrega umow zawartych z innymi sobami
-wielokrotnie klamie i dezinformuje
Widmore:
-Wysyla najemnikow na Wyspe, nie jest tu jasne, czy autoryzuje ich do wykonania przestestw jakich dokonali, takze jego odpowiedzialnosc za smierc kilkunastu osob w tym Alex i Daniell, moze nie byc bezposrednia
-Katuje czlowieka na tasmie pokazanej przez Bena Lockowi. Tasma jednak mzoe byc sfalszowana.
Pozostale winny, takie jak:
-spowodowanie katastrofy samolotu
-spisek majacy na celu zaprzestanie poszukiwania ofiar katastrofy u ukrywanie o niej prawdy
-morderstwo Nadii
moga byc przypisana badz Benowi badz Widmorowi. W obecnym stanie wiedzy nie mozemy tego rzstrzygnac.
Fakty jednak mowia same za siebie. Lista przewinien i zbrodni Bena jest duzo dluzsza i powazniejsza niz Widmore. Jest zatem uzasadnione byc twierdzic, ze Widmore jest lepszym czlowiekiem niz Ben.
Użytkownik Jonasz edytował ten post 27.02.2009 - |21:11|
I know what I like, and I like what I know.
Genesis