Skocz do zawartości

Zdjęcie

Borg

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#101 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.03.2005 - |15:23|

Zerknij na STARTREK.COM.

Tak, to to . Ale idzie gorzej niż "krew z nosa" .
Mmisiek - jak chcesz to go gdzieś wrzucę .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#102 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.04.2005 - |18:11|

na wstępie chcialem sie przywitać :] jestem tu nowy :]

ale do rzeczy. teoria moja to taka że Borg kiedyś była dość słabą fizycznie rasą nękaną przez sąsiadów ciągle podbijaną itp więc postawili na technikę. najpierw cyber-implanty pozwoliły im dorównać fizycznie innym rasom a później by działać efektywniej postanowili połączyć się w kolektywną świadomość. i albo coś poszło nie tak albo jakiś mały sabotaż jednego z przedstawicieli rasy 0, możliwe też że na początku wszystko szło po myśli a to co teraz mamy to swoista "ewolucja" kolektywnej swiadmosci (która notabene na poczatku mogła wyglądać cos jak u Wraith w atl). myśle że ewoluując dalej system ten musiał wyłączyć idywidualność jednostek. popatrzmy na to tak: osobników rasy 0 jest coraz mniej - resztki decydują się asymilować drony jako swiostą "armię" i konsekwencją tego jest wyłączenie indywidualnosci - w koncu kto by chcial byc zamienionym w drona i walczyc po stronie swoich do niedawna wrogów?
później możliwe ze rasa 0 wymarła lub jej pula genowa rozproszyła się po kolektywie i zostało to co jest, możliwe że królowa jest swoistą wypaczoną może troche pozostałością po świadomości rasy 0...

taka jest moja teoria, może w sprzecznosci z niektórymi faktami ale wydaje mi się że za bardzo nie łamie kanonu :]

pozdr
  • 0

#103 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 07.04.2005 - |19:13|

Ciekawa teoria, a ja mam inną na inny temat. Więc wcześniej była prowadzona dyskusja na temat tego czemu Borg tak lekcewarzy Federacje i nie chce definitywnie z nią skączyć, więc przyszła mi na myśl odpowiedź na to pytanie. Borg opiera się na kolektywie który ma na celu ulebszanie sie i asymilacje innych gatunków, a więc aby się rozwijać potrzebuje wciąrz nowych technologij i nowych gatunków do asymilacj, a z filmiku podanego wcześniej który opisuje Borga dowiadujemy się tego że nie tworzy on własnej technologj, wychodzi na to że jeśli podbił by całą galaktyke przestał by mieć cel do którego wciąż dąrzy, przechodząc do meritum po co ma niszczyć federacje skoro ona dostarcza mu technologje i nowe drony. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#104 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.04.2005 - |19:38|

wychodzi na to że jeśli podbił by całą galaktyke przestał by mieć cel do którego wciąż dąrzy, przechodząc do meritum po co ma niszczyć federacje skoro ona dostarcza mu technologje i nowe drony.

Jeżeli doszło by do podbicia tej galaktyki , to już wiemy na pewno że borg by szukał nowych technologi w innych galaktykach lub wymiarach (przykład z gatunkiem 8742 - chyba to był ten numer :D. )
Albo mogło by dość do tego że czesć dron by uzyskała podobną "wolność" do tej którą miał Locutus lub 7z9 i przy wsparciu całego kolektywu mógłby opracować nową technologię , lub ulepszyć istniejące .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#105 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.04.2005 - |20:47|

i nowe drony.

borg akurat nie potrzebuje federacji by dostarczała mu dronów gdyz sam moze hodować własne bez potrzeby asymilacji..

Użytkownik elbereth edytował ten post 22.04.2005 - |20:48|

• 0

#106 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.04.2005 - |21:11|

Wiesz, nieprzypominam sobie hodowania drony Borg przez Borg . Z tego co wiem , wszystkie drony pochodzą z asymilacji .

Voyager - nie pamiętam teraz nazwy odcinka - Borg hodował sobie nowe drony.
Był nawet statek z inkubatorami.

Voyager - nie pamiętam teraz nazwy odcinka - Borg hodował sobie nowe drony.
Był nawet statek z inkubatorami.

To nie inkubatory (chociaż można je tak nazwać ) , to urządenia przyszpieszające dojżewanie dron (małych dzieci - tak jak w przypadku Aniki ) .
Jedyną droną która się "urodziła" to był ten Borg co powstał z połączenia nanosond i holoemitera doktora .

Użytkownik psjodko edytował ten post 23.04.2005 - |07:27|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#107 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 23.04.2005 - |16:24|

Moment, chcecie powiedzieć, że te noworodki ( a właściwie niemowlęta), które widzimy w TNG, w pierwszym spotkaniu Federacji z Borg (ukłony dla Q) były porwane z jakiejś planety, a w sześcianie tylko przyspieszono ich cyBorgizację?? Nie wiem, ale chyba jednak z tego odcinka wynikało, że Borg nie tylko asymilował nowe jednostki, ale także "tworzył".

gulus
  • 0

#108 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.04.2005 - |16:30|

Tak . Tak też wynika z wspomnianego wczesniej "star trek the borg documentary".
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#109 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 23.04.2005 - |16:55|

Twoje tak do czego się odnosi? Tak - porywali noworodki? Tak - "tworzyli" sami noworodki?

gulus niedoinformowany
  • 0

#110 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.04.2005 - |19:15|

Tak - porywali noworodki?

Dokładnie oto . Jeżeli dochodziło do asymilacji populacji całej planety ,ty nie zwracali uwagi na wiek osobników - z tego co się orientuje , nawet lepiej dla Borg jeżeli drony były asymilowane we wczesnym okresie życia (w razie awarii nie wracały wspomnienia ).

Użytkownik Obi edytował ten post 23.04.2005 - |19:16|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#111 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.04.2005 - |20:12|

Dokładnie oto . Jeżeli dochodziło do asymilacji populacji całej planety ,ty nie zwracali uwagi na wiek osobników - z tego co się orientuje , nawet lepiej dla Borg jeżeli drony były asymilowane we wczesnym okresie życia (w razie awarii nie wracały wspomnienia ).

oczywiscie ale zwróćmy uwage że drony też sie starzeją a w samym centrum terytorium Borga chyba wiele do asymilacji juz nie ma natomiast wysylanie calych armii tylko po to zeby szukac nowych dronów jest bezceleowe (po pierwsze nie wiemy czy ich technological i biological distictivnes byłyby godne asymilacji) w związku z czym (i jestem tego na 90% pewien) Borg hoduje drony ktróre juz w zyciu płodowym lub tuż po narodzinach są wyposażane w implanty. co do rasy tych wyhodowanych podejżewam ze jest to mix genów najbardziej przydatnych w dalszej funkcji drona.
  • 0

#112 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.04.2005 - |21:12|

oczywiscie ale zwróćmy uwage że drony też sie starzeją

Nie tyle co stażeją się , lecz zużywają lub psują . Ale dużo wolniej niż by się stażał normalny przectawiciel danej rasy .

samym centrum terytorium Borga chyba wiele do asymilacji

W centrum nie , ale Delta jest pełna istot żywych , którymi Borg wykazuje zainteresowanie .

natomiast wysylanie calych armii tylko po to zeby szukac nowych dronów jest bezceleowe

W przypadku Borg nie mówimy o armi , co najwyżej jeden sześcian (Mało kto się potrafi oprzeć ) .

w związku z czym (i jestem tego na 90% pewien) Borg hoduje drony ktróre juz w zyciu płodowym lub tuż po narodzinach są wyposażane w implanty

Tu znowu powołuje się na to co mówiła Anika - ona sama była zaskoczona faktem zaistnienia "urodzonego Borg" .
Aczkolwiek , mogę założyć że się mylę , ponieważ Anika nieposiadała całej wiedzy Borg (była przecież droną odpowiedzialną za astrometrię ) .

Użytkownik Obi edytował ten post 23.04.2005 - |21:13|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#113 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów

Napisano 06.05.2005 - |13:48|

Jak by nie patrzeć to borg myśli że jest najlepszy, skoro wysyła tylko jeden sześcian, ciekawe jest to że po tym jak stracił 2 sześciany w przestrzeni federacji nie zainteresował się tym co się z nimi stało. Patrząc logicznie to jeśli traci się statek zwłaszcca tak silny jak sześcian to ktoś musiał się oprzeć i trzeba z tego wnioskowąć że stanowi dla Borga zagrożenie, a borg co robi wysyła co jakiś czas kolejne sześciany jak by od niechcenia. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#114 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 07.05.2005 - |20:49|

Jak by nie patrzeć to borg myśli że jest najlepszy, skoro wysyła tylko jeden sześcian, ciekawe jest to że po tym jak stracił 2 sześciany w przestrzeni federacji nie zainteresował się tym co się z nimi stało. Patrząc logicznie to jeśli traci się statek zwłaszcca tak silny jak sześcian to ktoś musiał się oprzeć i trzeba z tego wnioskowąć że stanowi dla Borga zagrożenie, a borg co robi wysyła co jakiś czas kolejne sześciany jak by od niechcenia. :afro:

View Post

I byc może tu jest ten haczyk. Borg strocił 2 szeciany, w pewnym odtępnie czasu, i teraz zakładająć że znajdowały sie poza siecią, czyli nie mogło sie z kolektywem porozumieć, to znaczy zę borg nie wie że stracił sześciany w przestrzenii federacji. Zakładająć że Borg uważa że federacja jest za słaba by zniszczyć Borg, to teraz tracąc 2 szesciany, w nieznanej przestrzenii, znaczy sie zę znalazał sie wróg zdolny znisczyć sześciany borg, który nie atakuje, więc po co wysyłać armię, nieznając skutków. Byc może borg boi sie przegranej.

Druga możliwość , to taka że borg nie mająć łacznąści ze sześcianami, nie wie że uległy zniszczeniu, być może Borg czeka naście lat na konkt czy coś w tym stylu.

3 możliwość, borg uważa federację za niegrąźną, a jako że znajduje sie DALEKO, nie widzi potrzeby jej asymilacji, JESZCZE.

4 możliwość, borg może toczyć jakąś wojnę, w której nie wygrywa (może ma jakieś zawieszenie broni czy coś, tak jak z tą rasą 78xx (jakosć tak)) i teraz szuka rasy której asymylacja pozwoli mu wygrać. Może borg widzi potencjał federacji, ze za powiedzmy 200 lat, federacja osiagnie odpowiedni poziom, by po asymilacji borg wygrał. Należy pamiętać że borg się nie rozwija, tylko asymiluje nową wiedzę i technologię.

#115 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.05.2005 - |22:35|

Borg strocił 2 szeciany, w pewnym odtępnie czasu, i teraz zakładająć że znajdowały sie poza siecią, czyli nie mogło sie z kolektywem porozumieć, to znaczy zę borg nie wie że stracił sześciany w przestrzenii federacji

Nie , Borg doskonale wie że stracił sześciany , a nawet wie jak .

Co do twojich rozważań , polecam obejżenie jeszcze raz Voyagera (najlepiej same oddcinki z Borg . Jest tam powiedziane wiele o Federacji i planach Borg).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#116 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów

Napisano 16.05.2005 - |20:30|

Tak myśląc realistycznie to terytorium Borga powino się bardzo szybko roższeżać, z tego powodu że okres asymilacji jest bardzo krótki a w galaktyce nie ma chyba żadnej siły ktra zatrzyma go, a co ciekawe w jak wiem to nie trafiłem jeszcze na dosłowną line frątu borga który podbija planety w zelu ich asymilacji, oczywiście widziałem efekty asymilacji planet ale nie procesu zdobywania planet.
  • 0
Prawo Clarke'a

#117 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 16.05.2005 - |20:42|

Borg chyba nie zdobywa planet jako takich - przynajmniej dopoki nie potrzebuje nowych zrodel surowcow (o ile wogole je potrzebuje). Nawet centralna czesc Borg (Unimatryca 01) jest gigantyczna stacja kosmiczna a nie planeta. wiadomo ze Borg ma planety, ale moze juz ich nie asymiluje (w calosci)

Co do Federacji - Borg z cala pewnoscia uwaza ja za zagrozenie. Nawet sciagnal 7z9 z powrotem do kolektywu zeby pomogla opracowac super-bron przeciwko Federacji.
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#118 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.05.2005 - |20:46|

A mnie się wydaje że scenarzyści nie bardzo mają pomysł jak rozwiazać sprawę borg i federacji, podejżewam że wiedzą że federacja przy frontalnym ataku nie ma szans, więć nie ma ataku, bo co komu po filmie w którym głowni bahaterowie giną na starcie?

Nalęzy także pamiętać, że federacja istnieje także w 29 wieku, więc myślę że mamy dużo czasu nim nastąpi jakiś zmasowany atak Borg na federację.

#119 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów

Napisano 16.05.2005 - |21:13|

Nalęzy także pamiętać, że federacja istnieje także w 29 wieku, więc myślę że mamy dużo czasu nim nastąpi jakiś zmasowany atak Borg na federację.

View Post

No tak ale nie wiemy co w okresie przed 29 wiekiem się działo, może federacjia osiągneła taki poziom gdyż musiała rozwinąć nowoczesne technologie po tao aby pokonać borga. A co do wcześniejszego postu to w "pierwszym kontakcie" mamy doczynienia z asymilowaną ziemią.
  • 0
Prawo Clarke'a

#120 Peru

Peru

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 28.03.2007 - |14:29|

to Borg też ćwiczy na siłowni ? :blink:

http://www.mgrinz200...pl/IMG_0807.jpg
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych