Deutsche Post idzie, ale chyba tylko do Niemiec, ewentualnie do jakiegoś punktu przeładunku w kraju. No nie wiem jak tam u was nad morzem i przy granicy ale u mnie zawsze na końcu dostarcza Poczta Polska i (nie chce krakrać) póki co, szybko, terminowo i bez strat.-- Jeśli chodzi o przesłanie to tak na prawdę wszystkie duże czyli coś więcej niż 2 płytki na terenie Europy przechodzi przez Deutsche Post World Net znane pod nazwą DHL
Przewodnik amazon.com, co.uk
Napisano 28.12.2009 - |23:17|
Napisano 28.12.2009 - |23:45|
Zainspirowany tematem na forum postanowiłem zamówić na próbę płytę CD z amazona.co.uk. Oczywiście dodam, że płyty w Polsce nigdzie nie mogłem wcześniej kupić. Zakupy bezproblemowe. Przesyłka ok. 3 dni o ile pamiętam. Płatność kartą (kredytową - wypukłą bez podawania CVV)
Podliczyli mnie tsk:
Item Subtotal: £4.16
Shipping and handling: £3.58
VAT: £1.70
Total: £9.44
Jestem zadowolony i już złożyłem zamówienie na grubsze rzeczy (wiertarko - wkrętarka, komplet wierteł w walizce, komplet śrubokrętów i elektryczny nóż). Mieli niezłe przeceny dla przykładu.
Elektryczny nóż Bosch u nas 199 złotych u nich 16 funtów
Wiertarko wkrętarka u nas 449 złotych u nich po przecenie 58 funtów. Komplet wierteł Titanium Boscha u nas 270 złotych u nich 23 funty
Na całym zamówieniu jestem do przodu jakieś 450 złotych niż gdybym kupił u nas. Zamówienie zrobione ok 17:00 (poniedziałek) o 22:00 (poniedziałek) już wysłali 3 z 4 rzeczy (oczywiście DHL.de). Śrubokręty doślą potem bo tak sobie pogrupowali przesyłkę. Jak dojdzie to dam znać. Dzięki i pozdrawiam. Inigo.
Użytkownik Inigo Lopez edytował ten post 28.12.2009 - |23:45|
Napisano 29.12.2009 - |07:52|
Zamówienie zrobione ok 17:00 (poniedziałek) o 22:00 (poniedziałek) już wysłali 3 z 4 rzeczy (oczywiście DHL.de). Śrubokręty doślą potem bo tak sobie pogrupowali przesyłkę.
Mam pytanie jaki rodzaj przesyłki wybrałeś "Standard delivery" czy "Express Delivery" czy jeszcze jakąś inną bo piszesz że przysłali to przez niemieckiego DHL-a.
OmegaRED
Witam,
Mam jeszcze pytanie odnośnie polskich znaków w formularzach.
Z tego co wyczytałem w tym temacie to lepiej ich nie używać, ale chodzi mi o pole "Cardholder name" przy wpisywaniu numeru karty płatniczej tam użyć polskich znaków czy też lepiej nie, bo było napisane tutaj że bank może odrzucić transakcję między innymi z tego powodu?
I czy do płacenia nadają się karty wirtualne sprzedawane przez banki jako do płacenia w internecie czy musi to być karta kredytowa tłoczona?
Amazon mówi: "Credit card: We accept Visa, Delta, Visa Electron, MasterCard, Eurocard, American Express".
OmegaRED
Napisano 29.12.2009 - |08:41|
Wpisując dane do karty lepiej nie używać polskich znaków i dlatego ja np nie użyłem "ż" tylko zwykłe "z".
Tak wystarczą wirtualne karty wydawane do zakupów w necie, bo np Visa Electron nie jest przecież kartą z tłoczeniami.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 29.12.2009 - |10:35|
Zamówienie zrobione ok 17:00 (poniedziałek) o 22:00 (poniedziałek) już wysłali 3 z 4 rzeczy (oczywiście DHL.de). Śrubokręty doślą potem bo tak sobie pogrupowali przesyłkę.
1.Mam pytanie jaki rodzaj przesyłki wybrałeś "Standard delivery" czy "Express Delivery" czy jeszcze jakąś inną bo piszesz że przysłali to przez niemieckiego DHL-a.
2.Mam jeszcze pytanie odnośnie polskich znaków w formularzach.
3.I czy do płacenia nadają się karty wirtualne sprzedawane przez banki jako do płacenia w internecie czy musi to być karta kredytowa tłoczona?
Amazon mówi: "Credit card: We accept Visa, Delta, Visa Electron, MasterCard, Eurocard, American Express".
OmegaRED
ad 1. Delivery Method: Standard. Dla mnie obojętnie kto przesyła i czym, ważne że dochodzi.
ad 2. Nie używałem polskich znaków w żadnym miejscu. W nazwisku Cardholder też nie.
ad 3. nie czuję się kompetentny do wypowwiedzi w tej kwestii. Moja karta to Visa (kredytowa, wypukła).
Pozdrawiam
Napisano 29.12.2009 - |17:04|
a w kwestii przesyłki - jeśli amazon.co.uk duże paczki rzeczywiście liczy sobie od kilograma, to normalnie przeginają... amazon.com nigdy w życiu nie bawi się w kilogramy, jaki by to nie był zestaw, np. SG-1 Complete Series, przesyłka zawsze jest 6,49$... ale w sumie jak ostatnio zamawiałam Friends w UK to nie było mowy o żadnych kilogramach, a to przecież też chyba 9 czy 10 sezonów
Użytkownik SliderOh edytował ten post 29.12.2009 - |17:04|
Napisano 29.12.2009 - |17:09|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 29.12.2009 - |17:28|
Natomiast na pewno nie działają nasze Visa Electron dawane do każdego rachunku bankowego, to ostatnio nawet Rydzu potwierdził, kiedyś swego czasu wyjątkiem był "guzik" intelligo, ponoć była to jedyna Visa Electron również do zakupów w necie, ale nie wiem jak jest teraz... tak czy siak, o używaniu naszych zwykłych płatniczych o nazwie Visa Electron można zapomnieć...
Dosłownie w niedzielę za pomocą karty Visa Electron mBanku kupiłem bon na 25 funtów, zero problemów (tyle że najpierw w limitach karty musiałem przestawić limit na zakupy internetowe, bo domyślnie jest 0,00 PLN). Bon był na mailu juz po 2-3 minutach, pieniadze na karcie zostały zablokowane, następnego dnia już nawet blokady nie było, więc wszystko przebiegło całkiem normalnie.
(Miałem sobie wziąć kartę wirtualną, ale skoro i tak nie planuje częstych zakupów, a jak już to w Amazon.co.uk to podwójne przewalutowanie az tak drogo mi nie wyjdzie ;] )
Napisano 29.12.2009 - |21:01|
Ale z tymi limitami dobrze podpowiedziałeś, bo ja próbowałam Mastercardem od mBanku przejśc przez amazon.com i kazał się iść bujać, a limit przeca 0, więc jak miało przejść... mam okazję ponownie spróbować, to dam znać, czy mBankowy Mastercard przeszedł przez amerykański amazon
Napisano 30.12.2009 - |10:57|
przepraszam, jeśli mój problem jest już tutaj nudny, Mischelle już pisała o tej kwestii: "the item cannot be shipped to your selected destination". Chodzi mi tutaj o książkę i pani, która ją sprzedaje twierdzi, że wysyłała już wcześniej do Polski (amazon.com) i nie wie, czemu mój adres nie przechodzi. Próbowałam różnych kombinacji przy wpisywaniu adresu i na amazon.co.uk ten sam rezultat.
Czy może mieć znaczenie fakt, że jeszcze nie wprowadziłam numeru karty kredytowej, tylko zaczęłam od adresu wysyłkowego? Próbowałam z tym adresem wczoraj i dziś na różne sposoby, i od innego sprzedawcy także, ale sprzedawcy raczej nie wiedzą w czym problem.
byłabym wdzięczna za pomoc, bo ta książka bardzo by mi się przydała, i to teraz
Użytkownik Paola edytował ten post 30.12.2009 - |11:33|
Napisano 30.12.2009 - |11:41|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 30.12.2009 - |12:18|
Napisano 30.12.2009 - |13:22|
fragment FAQ:
To make a purchase from an independent seller, you must be located in a supported country. This coverage is steadily increasing and has already been extended to 29 countries.
Please note: if your country is not yet covered, you cannot make a Marketplace purchase. Until your country is supported, you may want to purchase the item directly from Amazon.com.
The following countries are currently supported: Australia, Belgium, Brazil, Canada, Denmark, Finland, France, Germany, Hong Kong, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Portugal, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, the United Kingdom (England, Northern Ireland, Scotland, and Wales), and the United States (including U.S. protectorates).
Rest assured that the list of supported countries will expand in the future.
--------------------------
tylko ta future to jakoś ciągle bardzo odległa dla nas...
Napisano 30.12.2009 - |19:26|
na ebay'u jakoś tego nie widzę, trudno.
Pozdrawiam.
Napisano 30.12.2009 - |19:30|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 04.01.2010 - |19:19|
Mam jeszcze pytanie o karty wirtualne (ING, mBank czy inne). Czy na tych kartach może powstać saldo ujemne, to znaczy czy jak kwota transakcji przewyższa ilość środków zgromadzonych na koncie to transakcja jest odrzucana czy powstaje właśnie saldo ujemne które ja jako użytkownik karty muszę pokryć.
OmegaRED
Napisano 04.01.2010 - |19:31|
Napisano 06.01.2010 - |01:27|
Napisano 11.01.2010 - |20:57|
Spróbuj może poszukać w jakiejś księgarni internetowej w Anglii. Może tam nie będzie problemu z przesyłką.
AbeBooks.co.uk; podobno przed 16 stycznia ma dotrzeć, mam nadzieję, że nigdzie nie utknie : )
Napisano 12.01.2010 - |23:47|
Witam
Jestem zadowolony i już złożyłem zamówienie na grubsze rzeczy (wiertarko - wkrętarka, komplet wierteł w walizce, komplet śrubokrętów i elektryczny nóż). Mieli niezłe przeceny dla przykładu.
Elektryczny nóż Bosch u nas 199 złotych u nich 16 funtów
Wiertarko wkrętarka u nas 449 złotych u nich po przecenie 58 funtów. Komplet wierteł Titanium Boscha u nas 270 złotych u nich 23 funty
Na całym zamówieniu jestem do przodu jakieś 450 złotych niż gdybym kupił u nas. Zamówienie zrobione ok 17:00 (poniedziałek) o 22:00 (poniedziałek) już wysłali 3 z 4 rzeczy (oczywiście DHL.de). Śrubokręty doślą potem bo tak sobie pogrupowali przesyłkę. Jak dojdzie to dam znać. Dzięki i pozdrawiam. Inigo.
Potwierdzam - zamówienie wysłali28.12.2009 - przesyłka dotarła 8 stycznia ważyła ok 9 kg. Dostarczyła Poczta Polska. Jestem zadowolony tym bardziej, że dziś sprawdzałem i podnieśli już ceny na te produkty. Polecam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych