Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Mentalist

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#101 Don Pabloss

Don Pabloss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21.05.2010 - |21:42|

Co to za pokój/cela na końcu? Bo nie zrozumiałem tej sceny. To chyba nie mieszkanie Patricka? :unsure:

To raczej jego mieszkanie, a dokładniej pokój, w którym zostały zabite jego żona i córka.

Myślę, że Kristina musi mieć jakieś powiązanie z Red Johnem, bo nie uciekłaby ot tak z pilnowanego domu, by wystawić się seryjnemu zabójcy. Wersja, że to ona jest Red Johnem jest zbyt absurdalna.
Przytoczony na koniec przez Red Johna wiersz podkreśla, że traktuje on po zabójstwie żony i córki Jane'a każde kolejne morderstwo jako pojedynek z Patrickiem. Po nieujawnieniu rozmowy z Johnem CBI i ostatniej scenie w mieszkaniu Jane'a można się spodziewać że Patrick chyba załapał jakąś pokręconą aluzję, którą chciał mu John przekazać. Mam nadzieję, że więcej będzie odcinków z motywem Czerwonego Janka w następnym sezonie, bo w sumie tylko to trzyma serial jako całość w kupie.

Użytkownik Don Pabloss edytował ten post 21.05.2010 - |22:17|

• 0

#102 Faja

Faja

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 22.05.2010 - |22:11|

Finał zagrzebisty! Zawszę lubię patrzeć jak Patrick traci nad sobą kontrolę i Lisbon próbuje go doprowadzić do pionu :) Motyw z Red Jonnem jak zawsze ma klasę i jest co oglądać , spotkanie Jane'a i Jonna po prostu świetne ale było wiadomo że krzywdy mu nie zrobi.
  • 0
"Everybody lies"

#103 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 10.08.2010 - |23:08|

Od 6 września serial "Mentalista" będzie emitowany w ogólnodostępnej stacji. Mowa tu o TVN... Można go będzie oglądać w każdy poniedziałek o w miarę dogodnej godzinie bo o 22:30.
  • 0

#104 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 06.09.2010 - |22:04|

Niby prawie 20 mln ogląda ten serial, a żadnego "zachwytu" czy też ironii nie widzę w sprawie z "Mentalistą" na TVN. Właśnie oglądam 1 odcinek i serial jest naprawdę ciekawy i z pewnością obejrzę dalsze odcinki, lecz na TVN, bo 22:35 nie jest najgorsza.
  • 0

#105 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 06.09.2010 - |22:43|

Obejrzałem właśnie pierwszy odcinek i ogólnie bardzo mi się podobało. Główny bohater trochę lalusiowaty i zarozumiały ale trzeba przyznać, że przez to facet ma jakiś taki urok i z pewnością wyróżnia go to od innych bohaterów z podobnych seriali. Główny wątek też zapowiada się ciekawie; z pewnością będę oglądał kolejne odcinki a jeżeli reszta będzie trzymała poziom pilota, to może i DVD sobie sprawię :P

Użytkownik Inuki edytował ten post 06.09.2010 - |22:44|

• 0

#106 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 06.09.2010 - |23:13|

niestety poźniej serial zaliczyl forme spadkowa i przestalem go ogladac
moze wrocil do formy z pierwszych odicnkow - ktos moze sie podzielic wrazeniami?
  • 0
You are what you believe yourself to be

#107 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 07.09.2010 - |07:06|

Ja porzuciłem po pierwszym sezonie. Serial jest nawet fajnie zrobiony, ale to typowy procedural. Łatwo rozgryźć zagadki, wysoka oglądalność na CBS, średnia wieku 50 lat i będzie pewnie 8 lat, gdzie będą ciągnąć wątek Red Johna po 3 odcinki na sezon. Podziękowałem.
  • 0

#108 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.09.2010 - |07:49|

Też zacząłem wczoraj oglądanie, ale chyba byłem zbyt zmęczony po zasnąłem po 12 minutach, ale to raczej nie wina serialu. Nie przepadam za proceduralami, chociaż Monka akurat bardzo lubiłem.
Wydaje mi się, że Mentalist to coś na wzór Monka, może z ciekawszym głównym wątkiem. Obejrzę jeszcze kilka odcinków, zobaczymy co będzie.
Obejrzałem I.01 do końca i całkiem zgrabnie poprowadzony odcinek, Jane mimo jakiejś takiej lalusiowatości jest całkiem zabawnym gościem, nietaktownym i ironicznym niczym House - 8/10.

Użytkownik Macmax edytował ten post 07.09.2010 - |21:33|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#109 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.09.2010 - |11:28|

Również obejrzałem wczoraj pilota i serial jakiś porywający nie jest , ale da się to oglądać. Jeśli jednak faktycznie jest tak jak piszą inni, że opiera się na schemacie, a główny wątek Red Johna pojawia się rzadko to raczej po kilku odcinkach dam sobie spokój.
Co do odcinka to strasznie przewidywalny ze względu na obsadzenie w roli Zeljko Ivanka. Wiadomo było, że to on od samego początku bo po co inaczej było go angażować.
Serial miły dla oka z nawet fajną obsadą. Lekko humorystyczny. Główny bohater przypomina mi w jakims stopniu Sherlocka Holmesa.
Obejrzę sobie jeszcze kilka odcinków na TVN i zobaczymy co ten serial reprezentuje. Pora tez nie jest najgorsza więc da sie oglądać.
Za pilota ocena 7/10.

Zapomniałem dodać, że TVN chyba źle pociął serial tzn reklamy są nie tam gdzie powinny być z założenia scenarzystów, tak mi się przynajmniej wydaje. Chociaż nie razi to tak bardzo jak w przypadku 24 emitowanego na Polsacie, to była jakaś masakra.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 07.09.2010 - |15:48|

• 0

#110 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 14.09.2010 - |08:10|

I.02 - trochę słabszy od pierwszego, odejście od głównego wątku, choć drobne nawiązania były. I nawet zaskoczyli mnie scenarzyści, spodziewałem się że mordercą będzie ktoś inny, za to duży plus, lubię być zaskakiwany w filmach i serialach, ogląda się bardzo przyjemnie, będę oglądał dalej - 7,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#111 Shade

Shade

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 17.09.2010 - |06:45|

Mentalist rozkreca sie i to bardzo z kolejnymi odcinkami. W sumie to tak naprawde nie rozkreca sie serial tylko jego glowny bohater, Patrick Jane :)
  • 0

#112 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.09.2010 - |08:13|

Przegapiłem drugi odcinek na TVN, ale sobie dzisiaj nadrobię. Mam tylko pytanie do tych co oglądają na bieżąco, czy główny wątek Red Johna jest kontynuowany cały czas czy tylko od czasu do czasu, w niektórych odcinkach. Jeżeli jest to typowy schematyczny serial, czyli każdy odcinek inna sprawa, to chyba sobie odpuszczę. Nie przepadam zbytnio za takimi serialami, a właściwie inaczej, zaczynają być po jakimś czasie nudne jeśli brak jest jakiegoś motywu przewodniego.
  • 0

#113 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 17.09.2010 - |21:05|

Przecież to duża stacja.
Schemat i to na maxa lecz jako lekki wypełniacz da się oglądać.
Główny wątek jest na początku i końcu sezonu.

Jeśli jednak nie widziałeś Medium to radzę je oglądać bo to najlepszy lekki serial dużych stacji i do tego nowymi pomysłami prawie co odcinek.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#114 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 20.09.2010 - |09:02|

Jeśli jednak nie widziałeś Medium to radzę je oglądać

A ja odradzam, bo to przeciwieństwo racjonalnego Mentalisty.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#115 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.09.2010 - |10:07|

Do Medium kiedyś podszedłem bo leciało na Pulsie jakiś rok temu chyba albo jeszcze dawniej, nie pamiętam dokładnie. Po obejrzeniu pilota jednak odpuściłem. Co do Mentalisty to chyba też sobie daruję. Schematy to nie dla mnie. House - król schematu już mi wystarczy ;)

Użytkownik delta1908 edytował ten post 20.09.2010 - |10:07|

• 0

#116 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 21.09.2010 - |21:09|

Najsłabszy odcinek jak do tej pory, miejscami strasznie infantylny i denerwujący Jane, a scena jak lepi zamki z piasku to już obciach, z drugiej strony na plus gra aktorska i mimo wszystko kilka smiesznych scen - m.in. rozmowa Jane'a z tatuśkiem - 6/10.
4 epizod równie słaby jak i poprzedni, znów trochę śmiechu, przenikliwości Jane'a i to wszystko - 5,5/10.
I.05 - trochę dziwny serial jak dla mnie, niezbyt ciekawy, a chce się dalej oglądać:) - 7/10.
Za to 6 mi się bardzo podobał, humor, pomysł, świetna realizacja, taki sympatyczny serial - 8/10.

Użytkownik Macmax edytował ten post 12.10.2010 - |10:31|

• 0

#117 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 19.10.2010 - |11:42|

Niby taki lekki ten serial, ale końcówka 7 odcinka zmroziła mnie i piszę to jak najbardziej poważnie, nie sądziłem, że słowa wywrą takie wrażenie. Akcja i sama sprawa kryminalna niezbyt ciekawa, jednak ten wątek główny mimo wszystko w każdym odcinku się choćby jednym zdaniem przewija i dlatego polubiłem ten serial - 8,5/10 za 7 odcinek.
  • 0

#118 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 19.10.2010 - |21:47|

Jest kilka takich momentów w serialu, które potrafią zmrozić. Ale wątku głównego jest mało, więc jeśli nie podobają ci się poszczególne odcinki, to się wynudzisz oglądając dalej.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#119 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 26.10.2010 - |20:53|

Po 8 epizodzie muszę napisać - podoba mi się ten serial. Sprawy kryminalne są może słabe, ale zachowanie, teksty i czarny humor Patricka bardzo mi odpowiada. Znowu była świetna końcówka, taki pozorny happy end, momentami gorzki jest ten serial, a lubię takie:) - 8,5/10.
  • 0

#120 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 26.10.2010 - |22:21|

Po 8 epizodzie muszę napisać - podoba mi się ten serial. Sprawy kryminalne są może słabe, ale zachowanie, teksty i czarny humor Patricka bardzo mi odpowiada. Znowu była świetna końcówka, taki pozorny happy end, momentami gorzki jest ten serial, a lubię takie:) - 8,5/10.

Podzielam opinię i chyba zdecyduje się porzucić oglądanie na TVN i nadrobić te 3 sezony trochę szybciej.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych