Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 082 - S04E12 - There's No Place Like Home 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
178 odpowiedzi w tym temacie

#101 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 18.05.2008 - |22:25|

Sun mogło też chodzić o coś w stylu:
"My jesteśmy w szoku, że nam każesz taki kit ludziom wciskać".

albo raczej o to co stalo sie zaraz przed opuszczeniem wyspy. (w domysle, strzelaniny, wybuchy i "trup sciele sie gesto", czyli smierc kilku znajomkow)
  • 0

#102 raj

raj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.05.2008 - |02:23|

Sun moze byc w szoku przede wszystkim z powodu śmierci Jina, co mogło sie stać w trakcie opuszczania przez nich wyspy.
Co do pieniedzy, za które Sun wykupiła firme swojego ojca - pieniądze mogły pochodzic częściowo od Hurleya. Nie chciał ich, więc mógł je dac Sun która ich potrzebowała. Zresztą ktos już tu o tym wspomniał.
Ładunki wybuchowe na statku + urządzenie na rece Keamy'ego = wynika z tego, że Keamy zaplanował to tak, że jeżeli on zginie, to wyprawa ma na pewno nie wrócić. DLACZEGO?
Daniel prawie na pewno musiał mieć coś wspólnego z Dharmą, skoro wie o Orchidei, o czym nie wie nikt inny!

Użytkownik raj edytował ten post 19.05.2008 - |02:25|

• 0

#103 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 19.05.2008 - |08:46|

Ja mam takie spostrzezenie, ze Locke niekoniecznie jest tym Wybranym przez Jacoba. Moze tylko Jacob z Benem chca, aby Locke myslal ze jest tym wybranym, po to zeby latwiej nim bylo sterowac. Wiem, ze zaraz moga odezwac sie glosy: "to dlaczego wyspa chroni Locka przed smiercia i zdrowieje tak szybko" itp. No ale troche za malo informacji jest mu dostarczane jak na Wybranca i Ben jest nadal tym ktory duzo wie i wie co trzeba robic (patrz Dymek, Orchidea). Poza tym malowany Rysio nadal wysluchuje Bena co ma robic (mimo iz podpowiedzial Lockowi w jaki sposob pozbyc sie prawdziwego Sawyera). Ciekawi mnie czy Rysio tez byl kiedys Wybrancem i czy mial (ma nadal) kontakt z Jacobem, chyba ze Jacob i Hostiles maja inne interesy ?

Użytkownik misi0r edytował ten post 19.05.2008 - |08:47|

• 0

#104 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.05.2008 - |09:20|

Obejrzałam jeszcze raz i podtrzymuję to, co napisałam w piątek "na świeżo"...
Ben ma plan - hehe - wychodzi i dostaje po pysku [lostowa tradycja musi być podtrzymana] :D Ale to on znów rządzi, natomiast "wybraniec" Locke wydaje się być totalnie lost :)
Zastanawia mnie jedno - skąd Keamy wiedział, że Ben ukryje się akurat tutaj? Tak samo jak wiedział, gdzie zaczaić się na Alex i Francuzkę - przecież wówczas mapę do "Świątyni" i kod do ogrodzenia wokół Baraków dostał "na talerzu". Co tu jest grane?
No i gdzie do diabła jest Lostzilla?!? Skoro koleś chce zniszczyć (spalić?) wyspę, to Cerberek powinien już dawno gościa rozsmarować po krzakach (i to nie wzywany)! Jak pilota czy Eko, aniołem Keamy przecież nie jest :) Więc powód by się znalazł... :D
Jakoś nie wierzę, by Dymek nie pilnował tak ważnej stacji :D Więc?
BTW - zauważyłam to samo, co komentujący na DarkUfo: w scenie w "szklarni" Keamy i jego banda wyglądają na starszych niż w poprzednim odcinku na łajbie. Mam nadzieję, że to tylko charakteryzatorzy się nie popisali, a nie ukryta wskazówka, że na wyspie są jednocześnie DWIE timeline.
Skąd w ogóle Daniel wie tyle o "Orchidei"? Syn twórcy stacji? Czy może "nowe wcielenie" twórcy stacji - bawimy się w reinkarnację, jak w 04x11? Twórca stacji,"skopiowany" dzięki przesunięciu wyspy w czasie? Swoją drogą - to by tłumaczyło jego kłopoty z pamięcią.
"Secondary Protocol" to DHARMA, więc sama "Orchidea" to jej wynalazek. Ale mam jakieś dziwne wrażenie, że coś się działo na wyspie przed Dharmą. Czy "Orchidea" nie została zbudowana na jakiejś wcześniejszej stacji? Może być dokładnie tak samo, jak z kluczem w Swanie - Othersi nie mieli o nim zielonego pojęcia.
Keamy wysłannikiem ludzi, którzy byli na wyspie PRZED Dharmą (m.in. Jubilerka)? Kto wie...
I chce uruchomić coś, co było jeszcze przed "Orchideą" - zablokowano to i zbudowano "Orchideę"?
Cudowne wyzdrowienie matki Claire, przez Christiana "spisanej na straty"... I dlaczego to ona nie może wychowywać swojego wnuczka? Australijskie powietrze zaszkodzi Aaronowi? ;)
Kłamstwo o Sunda Trench na konferencji prasowej "Oceanic 6" - ich opowieść o Indonezji potwierdza wersję, gdzie znaleziono wrak.
Ale jak się to ma do zeznań Jacka na procesie Kate w 04x04? Tam mówi o tym, że rozbili się na Pacyfiku! Skąd ta zmiana wersji po 1 1/2 roku?
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#105 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 19.05.2008 - |09:35|

Odnośnie Jina: sądząc po zachowaniu Sun w samolocie, Jin raczej żyje, bo gdyby umarł pewnie byłaby w gorszym stanie. A Aarona nie może wychowywać babka, bo nie zdradzą (nie mogą?) jej, że to jest jej wnuczek.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#106 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 19.05.2008 - |11:21|

Cudowne wyzdrowienie matki Claire, przez Christiana "spisanej na straty"... I dlaczego to ona nie może wychowywać swojego wnuczka? Australijskie powietrze zaszkodzi Aaronowi? ;)
Kłamstwo o Sunda Trench na konferencji prasowej "Oceanic 6" - ich opowieść o Indonezji potwierdza wersję, gdzie znaleziono wrak.
Ale jak się to ma do zeznań Jacka na procesie Kate w 04x04? Tam mówi o tym, że rozbili się na Pacyfiku! Skąd ta zmiana wersji po 1 1/2 roku?

Co do pierwszego to moze to nie byla matka Claire tylko Dymek ? ;)
Co do drugiego to amerykanie z wiedza z geografii sa troche na bakier ;)
  • 0

#107 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 19.05.2008 - |12:07|

Co do pierwszego to moze to nie byla matka Claire tylko Dymek ?

to była matka clarie ale jak można wyczytać tu i ówdzie lub sie przypatrzeć dokładniej gra ją inna aktorka niż ta co w śpiączke zapdała
  • 0

#108 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 19.05.2008 - |12:19|

W scenie przywitania Matka Jacka zaczyna całować doktorka w usta.
To jakaś amerykańska obyczajowość...? :huh:
  • 0

#109 Mastero000

Mastero000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 19.05.2008 - |13:34|

Tak a'propos. Wlasnie wyszly spoilery od lostfan108. Zamieszczam ponizej najwazniejsze CZYTAJCIE NA WLASNA ODPOWIEDZIALNOSC. ZEPSULEM SOBIE TYM FINAL.

Oto spoilery od lostfan108 - wszystko na DarkUfo

-
Spoiler

-
Spoiler

-
Spoiler

-
Spoiler

A teraz najbardziej wyczekiwany moment, wielkie zaskoczenie, CZYTANIE GROZI TRAUMA.

- Osoba w trumnie jest...
Spoiler

Użytkownik Mastero000 edytował ten post 19.05.2008 - |13:37|

• 0

#110 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 19.05.2008 - |14:16|

to była matka clarie ale jak można wyczytać tu i ówdzie lub sie przypatrzeć dokładniej gra ją inna aktorka niż ta co w śpiączke zapdała

Lobo spokojnie, ja sobie tylko zazartowalem ;)

@Mastero000 - moze takie rzeczy w spoiler zone ?

Użytkownik misi0r edytował ten post 19.05.2008 - |14:53|

• 0

#111 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 19.05.2008 - |16:41|

to co napisałeś o gościu w trumnie ciekawe jak ma sie do notki którą ma jack w flash forwardzie w której pisze że facet z trumny osierocił nastoletniego syna.
  • 0

#112 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 19.05.2008 - |16:58|

Grzebul - też zwróciłem na to uwagę. Fuuuuuuuuuuuuuj!

Tajemnicza wyspa - można już obstawiać czy w finale pojawi się Lostzilla. Ja rzekłbym raczej, że nie. Dotychczas bywała ona rzadkim gościem, w I sezonie mieliśmy z nią do czynienia 3 razy, w drugim raz, w trzecim - dwa razy, w czwartym (na razie) raz. Monster jak dla mnie będzie zagadką rozwikłaną dopiero w 6x17 (albo kilka odcinków wcześniej). Owszem, pewne poszlaki wskazują na to, że jej siedzibą jest Orchidea (albo ma z nią dużo wspólnego), niemniej jednak nie sądzę, aby scenarzyści poptrzez rozwikłanie zagadki popsuli nam przyjemność z obcowania z tą tajemniczą istotą już teraz.

Odnośnie rozważanego przez co poniektórych przesunięcia wyspy w czasie - kiedyś wpadłem na pomysł, że Jacob to Locke. Po prostu cofnął się w czasie, zyskał jakieś supermoce i teraz siedzi sobie w chatce i bawi się w ciuciubabkę ze swoim starym "ja". Szczególnie, że ponoć własnie Terry o'Quinn zagrał na ułamek sekundy Jacoba w 3x20. Przypomina to nieco losy kapitana Siclaira i stacji B4 z serialu "Babylon 5".
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#113 Sparrowhawk

Sparrowhawk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 19.05.2008 - |16:59|

to co napisałeś o gościu w trumnie ciekawe jak ma sie do notki którą ma jack w flash forwardzie w której pisze że facet z trumny osierocił nastoletniego syna.

O ile wiem, twórcy filmu powiedzieli, że notatka ta była tylko rekwizytem i będzie "napisana na nowo". Nie należy jej zatem uważać za źródło informacji o tym, co się stanie w filmie.
(Widocznie zapomnieli, że Lost jest oglądany przez lupę i żaden dokument nie ujdzie uwagi widzów ;)
  • 0
"Couldn't find the anthuriums, could you?"

#114 Mr.UnFriendly

Mr.UnFriendly

Starszy szeregowy

• Email
  • 122 postów

Napisano 19.05.2008 - |17:15|

proszę bez komentarzy do spoilerów... dzięki Twojemu komentarzowi wiem na 99% kogo w trumnie nie ma (nie odpowiadaj!:P)

proszę, aby mod przeniósł post Mastera000 do Spoiler Zone... za bardzo kusi <_<
  • 0

#115 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 19.05.2008 - |17:20|

proszę bez komentarzy do spoilerów... dzięki Twojemu komentarzowi wiem na 99% kogo w trumnie nie ma (nie odpowiadaj!:P)

proszę, aby mod przeniósł post Mastera000 do Spoiler Zone... za bardzo kusi <_<

Jak masz taką słabą wolę to ci szczerze współczuję, ciężko musisz mieć w życiu :lol: Mi nie przeszkadza, bo nie widać ;)
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#116 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.05.2008 - |17:21|

ZEPSULEM SOBIE TYM FINAL.

a ja sobie nie popsułem bo w większości już od dawna przewidywałem :) i w sumie to było do przewidzenia.
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#117 Mastero000

Mastero000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 19.05.2008 - |17:52|

a ja sobie nie popsułem bo w większości już od dawna przewidywałem :) i w sumie to było do przewidzenia.

Nigdy bym nie pomyslal, ze w trumnie jest
Spoiler

• 0

#118 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.05.2008 - |18:15|

faktycznie ja opowiadam głupoty a ty z czytaniem widze maz nawet kłopoty.

przeanalizuj sobie, książka niepotrzebna.Jak dla ciebie pakiet kontrolny to 26% przy drugim udziałowcu co ma 25% to spoko. Pewnie strasznie kotroluje firme nie mówiąc już o tym że na drugi dzień ten 2 udziałowiec może mieć wiecej akcji od niego.

To chyba Ty masz kolego problemy z czytaniem. Ja w swoim poście chciałem pokazać/wyjaśnić, że nie trzeba posiadać 51% akcji danej firmy aby mieć pakiet kontrolny. Wg książkowych teorii można tych akcji mieć mniej. Jeśli chcesz zmienić ekonomie, to prosze bardzo. Po drugie pisałem o Paiku w trybie przypuszczającym. Chyba można mieć jakąś swoją teorie co nie? Pewnie sie myle i jest tak, że Paik jest biedny i Sun go "wykupiła" i tyle. Co nie zmienia faktu, że nie trzeba mieć 51% do pakietu kontrolnego. Tym postem kończe temat pakietów kontrolnych i Paika. Pozdrawiam
  • 0

#119 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.05.2008 - |18:48|

Dla mnie te flashforwardy psuja cala zabawa w Loscie :/ Niestety ale flashbacki byly o wiele lepsze i czlowieka wcigalo a flashforwardy? Po co komu? Nas interesuje jak sie wydostana z wyspy teraz juz wiemy przyplyna jakas tratwa itp... tylko po co ukrywaja prawde 6 Oceanica? Nieee lepiej bylo z flashbackami. Fabula coraz bardziej robi sie zagmatwana. Gdyby nie ff byloby git.

Tak Freddie, w 100% zdadzam się z Mr. UnFriendly - ile jeszcze historii dało by się wcisnąć w przeszłe życia bohaterów, co? I tak już każdy bohater miał strasznie namieszane w życiorysie. Więc poprawnym zabiegiem było przeniesienia środka cieżkości. Mamy jakby 2 punkty, wokół koncetruje się opowieść:
- dotychczasowy, czyli feralny lot: do tej pory zastanawialiśmy się jak to się stało, że wszystkie te osoby z przeplatającymi się wzajemnie historiami spotkały się na Wyspie, czy istnieje jakiś plan/przeznaczenie, itd.
- nowy punkt odniesienia - można powiedzieć, że wprowadził go 'brodaty-samóbójczy' Jack w ost. ep. sez. 3go. Znamy już (i nadal poznajemy) większą część wydarzeń z Wyspy i zastanawiamy się jak doszło do wydarzeń z ery Oceanic 6 (to jednak starczy na 1 sezon) oraz mając coraz dalej sięgające flashforwardy, jak potoczy się dalej ta historia.

W sumie interesujący zabieg i nie można powiedzieć, że oklepany. Wolę to niż odgrzewanie kotleta przez 3 sezony.

@ Grzebul i Locke w Orchidei - lol, strach go wpuszczać do nowych miejsc. Śpieszmy się kochać stacje, tak szybko przy Locku odchodzą... ;)
Nie zdziwię się jak w następnym epizodzie będą żarty/puszczone oka z łysola

@ Tajemnicza_Wyspa: INHO Keamy wpadł przypadkiem na Francuzkę z Alex, nie zabił jej tylko dlatego, że przyznała się do ojca.

To chyba Ty masz kolego problemy z czytaniem. Ja w swoim poście chciałem pokazać/wyjaśnić, że nie trzeba posiadać 51% akcji danej firmy aby mieć pakiet kontrolny.

Tak, to samo znajdziecie w polskiej Wikipedii:
Wikipedia, Pakiet kontrolny

• 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#120 Grzechu

Grzechu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoPyskowice

Napisano 19.05.2008 - |19:11|

Gadacie glupoty. Aby miec pakiet kontrolny firmy nalezy posiadac polowe jej akcji + jedna.
  • 0
Legends may sleep, but they never die.

It's better to die upon your feet, than to live upon your knees.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych