Obejrzałam jeszcze raz i podtrzymuję to, co napisałam w piątek "na świeżo"...
Ben ma plan - hehe - wychodzi i dostaje po pysku [lostowa tradycja musi być podtrzymana]
Ale to on znów rządzi, natomiast "wybraniec" Locke wydaje się być totalnie lost
Zastanawia mnie jedno - skąd Keamy wiedział, że Ben ukryje się akurat tutaj? Tak samo jak wiedział, gdzie zaczaić się na Alex i Francuzkę - przecież wówczas mapę do "Świątyni" i kod do ogrodzenia wokół Baraków dostał "na talerzu". Co tu jest grane?
No i gdzie do diabła jest Lostzilla?!? Skoro koleś chce zniszczyć (spalić?) wyspę, to Cerberek powinien już dawno gościa rozsmarować po krzakach (i to nie wzywany)! Jak pilota czy Eko, aniołem Keamy przecież nie jest
Więc powód by się znalazł...
Jakoś nie wierzę, by Dymek nie pilnował tak ważnej stacji
Więc?
BTW - zauważyłam to samo, co komentujący na DarkUfo: w scenie w "szklarni" Keamy i jego banda wyglądają na starszych niż w poprzednim odcinku na łajbie. Mam nadzieję, że to tylko charakteryzatorzy się nie popisali, a nie ukryta wskazówka, że na wyspie są jednocześnie DWIE timeline.
Skąd w ogóle Daniel wie tyle o "Orchidei"? Syn twórcy stacji? Czy może "nowe wcielenie" twórcy stacji - bawimy się w reinkarnację, jak w 04x11? Twórca stacji,"skopiowany" dzięki przesunięciu wyspy w czasie? Swoją drogą - to by tłumaczyło jego kłopoty z pamięcią.
"Secondary Protocol" to DHARMA, więc sama "Orchidea" to jej wynalazek. Ale mam jakieś dziwne wrażenie, że coś się działo na wyspie przed Dharmą. Czy "Orchidea" nie została zbudowana na jakiejś wcześniejszej stacji? Może być dokładnie tak samo, jak z kluczem w Swanie - Othersi nie mieli o nim zielonego pojęcia.
Keamy wysłannikiem ludzi, którzy byli na wyspie PRZED Dharmą (m.in. Jubilerka)? Kto wie...
I chce uruchomić coś, co było jeszcze przed "Orchideą" - zablokowano to i zbudowano "Orchideę"?
Cudowne wyzdrowienie matki Claire, przez Christiana "spisanej na straty"... I dlaczego to ona nie może wychowywać swojego wnuczka? Australijskie powietrze zaszkodzi Aaronowi?
Kłamstwo o Sunda Trench na konferencji prasowej "Oceanic 6" - ich opowieść o Indonezji potwierdza wersję, gdzie znaleziono wrak.
Ale jak się to ma do zeznań Jacka na procesie Kate w 04x04? Tam mówi o tym, że rozbili się na Pacyfiku! Skąd ta zmiana wersji po 1 1/2 roku?