Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 – S05E10 – First Contact

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (172 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (88 głosów [59.46%])

Procent z głosów: 59.46%

2. 9.5 (26 głosów [17.57%])

Procent z głosów: 17.57%

3. 9 (18 głosów [12.16%])

Procent z głosów: 12.16%

4. 8.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

5. 8 (4 głosów [2.70%])

Procent z głosów: 2.70%

6. 7.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

7. 7 (2 głosów [1.35%])

Procent z głosów: 1.35%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

11. 5 (1 głosów [0.68%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.68%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 03.10.2008 - |21:22|

Yes, yes, yes!!! Boże, co to był za odcinek! Nie mogę się pozbierać i nadal tkwię w niemym zachwycie nad tym epizodem!
Tak się nakręciłam, że chyba przez najbliższy tydzień kawa będzie grzecznie stać w szafce.
Skala do oceniania jest niewłaściwa- chociaż ile punktów by nie było, zdecydowanie odcinek zasługuje na maxa.
+ Miły dla ucha motyw z SG-1 przy przyjściu Daniela. Super sprawa.
+ Powrót do fajnych, typowych dla Ancients zagadek, które oczywiście Daniel rozwikłał (no, tutaj z Merem :) )
+ Ronon przystawiający się do Keller, MacKey'owi zrzedła mina. :D Extra.
+ Tajne laboratorium i tajemniczy txt NOWEGO WROGA (?) (Wow! Robi wrażenie!)
+ Pierdółka z Woolsey'a i ten jego palec przy cytowaniu (choć przychylam się do opinii, że robią z niego mameję na siłę. Wystarczy to co zaprezentował w przeszłości).
+ Zabawne dialogi Danny'ego i Mera.
+ Interesujący, niespotykany nigdy wcześniej nowy statek, który ni stąd, ni zowąd wdziera się do Atlantis!
+ Trzech gości wpadających do laboratorium, robią trochę zamieszania i wypad. Niezłe. Podobał mi się efekt specjalny, mianowicie ta żółta tarcza, zawaliście wyglądały te kule, jak się odbijały, ale kur.czę! Strzelają i strzelają! Nagle trach, tarcza przestaje działać gość jest dead. Później chcą przeciąć pancerz- gdzie tam! Nie idzie. No i w rezultacie self destruct. Takie to troszkę było nie teges... :huh:
+ Fajne urządzenie z tym hyperspace- Attero, statki Wraith obrócone w pył! Podoba mi się. Wściekły Todd robiący załogę w jajo- ekstra! I jeszcze tajemnicze urządzenie, które trzymał w ręce- podobne do ogłuszaczy tych "nowych". To może być interesujące. Może Todd współpracuje z nimi w jakiś bliżej nieokreślony sposób?
+ MacKay coś tam jeszcze zdążył ponaciskać na tej konsoli- ciekawe co zmajstrował?
+ Małe pierdut z wrotami. Ładny efekt. Teraz wybiegnijmy w przyszłość- Sheppard żyje, to chyba oczywiste...
Pytanie- dlaczego taki mały wybuch? Energia zgromadzona w tych wrotach wg mnie powinna przynajmniej rozwalić miasto...

Dobra, może to streściłam, ale po prostu nie mogę przestać telepać się z wrażenia co właśnie obejrzałam! :P
To było piękne! Przez cały odcinek nie mogłam się nadziwić, że w końcu otrzymujemy takie cacko! :D
Mam wrażenie, że to chyba będzie (i jest) najlepszy odcinek w całym SGA.
O rany, nie będę spała całą noc...

Ave. :lol:
(Spadam obejrzeć jeszcze raz...)
P.S. Jeżeli ta nowa rasa, to ta, o której piszecie w tych intrygujących czarnych ramkach (nie wiem, nie oglądam spoilera), to ja pierdziu! Ciekawa sprawa! :D
  • 0
WACKO!!

#102 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.10.2008 - |21:25|

Jeśli zrobię jakieś literówki, to nie miejcie mi tego za złe, bo piszę przez łzy. Klawiatura mi się zalewa i mogę nie zdążyć napisać wszystkiego, co chcę.

Po prostu jestem szczęśliwy. To jest właśnie to, czym jest świat Stargate, czym był i czym być powinien. Nie będę tu deliberował nad tym czy osłona utrzymałaby wybuch z wrót, czy wrota przetrwały wybuch i milion innych spraw. To jest nieistotne. Było tak fajnie, że te szczegóły nie mają żadnego znaczenia.

Baloo, Sakramentos błagam was! Udostępnijcie szerokiej publiczności wszystkie swoje dzieła, zwłaszcza te z PM'ów. Zredagujcie to tak, aby można było wydać książkę i wydajcie ją drukiem. Ja pierwszy ją kupię i poproszę was o autografy. Niech ci powaleni producenci zobaczą, że jak się chce, to się może. Aż cholera człowieka bierze, że kiedy fabuła ruszyła z kopyta, to kończą serial i robią szmirę dla niewyżytych seksualnie nastolatków.

AAAAAAA!

Nie wytrzymam do przyszłego odcinka, wyrwę sobie resztkę włosów z głowy.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 03.10.2008 - |21:31|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#103 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.10.2008 - |21:42|

Baloo, Sakramentos błagam was! Udostępnijcie szerokiej publiczności wszystkie swoje dzieła, zwłaszcza te z PM'ów. Zredagujcie to tak, aby można było wydać książkę i wydajcie ją drukiem. Ja pierwszy ją kupię i poproszę was o autografy. Niech ci powaleni producenci zobaczą, że jak się chce, to się może. Aż cholera człowieka bierze, że kiedy fabuła ruszyła z kopyta, to kończą serial i robią szmirę dla niewyżytych seksualnie nastolatków.

Rozumiem aluzję, bo sam widzę to jako eksperyment i mam sporo autokrytyki do siebie. Nie bój się nie traktuje tego poważnie. A ewentualne wyniki tego eksperymentu nie pojawią się szybko, bo nie poświęca się temu zbyt wiele czasu. ;) (praca + szkoła + relaks i nie wiele zostaje z życia) Ot próba spełnienia pomysłu na fanfica, a we dwóch łatwiej podtrzymać jako taką mobilizację. Co sam nigdy nie miałeś ochoty czegoś napisać? :huh: Uważam to za ciekawszy pomysł niż produkowanie się na blogach.

Natomiast odnośnie odcinka to miał tempo prawdziwie wyścigowe, chyba żaden inny w historii SG nie był tak przepakowany akcją, tylko dialogi między Danielem a Rodneyem służyły za chwile oddechu. Druga strona medalu to wypstrzykanie się z pomysłów w dwa odcinki.
  • 0

#104 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 03.10.2008 - |21:45|

ej, a nie przyszło wam na myśl, że to szepart tym razem może ocalić miasto? mckay i zelenka śmiali się z jego zdolności matematycznych, pewnie ich aż użyje z tego wszystkiego żeby coś ważnego obliczyć ;)
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#105 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.10.2008 - |21:48|

Baloo ja mówię jak najbardziej poważnie, to nie żaden przytyk do was. Po prostu wy macie lepsze pomysły niż większość scenarzystów kiedykolwiek miała. Co do mnie, to fakt, kilka swoich teorii opisywałem w różnych tematach, chociażby o samych Pradawnych i Wraith i tego co ich ze sobą łączy. Za mało tego na jakąś historię, jest to jedynie zarys i luźny pomysł. Nie mam takiego "talenta" piśmienniczego aby ubrać to w narrację itp, ale w zasadzie ja mogę wymyślić koncepcję i niech ludkowie od scenariuszy się zajmą twórczym rozwinięciem pomysłów :-)
  • 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#106 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 03.10.2008 - |22:06|

+ Fajne urządzenie z tym hyperspace- Attero, statki Wraith obrócone w pył!

Taaa... taaa.... dziękuję, rysunki jego mam w notesiku ktoś chce zobaczyć ? :P (OK, to akurat nie jest prawdą ;)

piszę przez łzy

Yes, I know that feeling... różnimy się tylko powodami ;)

Nie wytrzymam do przyszłego odcinka, wyrwę sobie resztkę włosów z głowy.

Ja z baloo pewnie też, choć zapewne z innych powodów (mimo że zapoznaliśmy się z spoilerami, bo co innego czekać w niecierpliwości 2 tygodnie na odcinek, a co innego 2 tygodnie być w zawieszeniu i zadawać sobie pytanie, czy ostatnie miesiące pracy były na darmo, czy nie).

Co do twojej prośby-troche z baloo oklapnęliśmy po tym odcinku, bo jego pomysły są po prostu zbyt podobne do tego, co sami wymyśliliśmy. Jeśli w następnym odcinku ta tendencja zostanie utrzymana, to szybko się nie podniesiemy. Po prostu nam trochę gruntu pod nogami ubyło. Teraz musimy zacząć myśleć nad starymi pomysłami od nowa i dać zupełnie nowe. To boli.
Tak czy siak po tym wydarzeniu jestem zdeterminowany, by gdzieś upublicznić nasze przemyślenia i pomysły, żeby potem nie było, że zżynamy stare.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 03.10.2008 - |22:07|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#107 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.10.2008 - |22:13|

A może to wy należycie do kliki scenarzystów Atlantisa, tylko, że wasze pomysły nie były do tej pory, aż do tego odcinka, brane pod uwagę. Oni strajkowali, a wy niebędący członkami związku scenarzystów pracowaliście dalej :-). Teraz z braku pomysłów zaczęli czerpać od was i z tego forum, no i z waszych komputerów dzięki backdoorom i trojanom.
  • 0
Dołączona grafika

*

#108 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 03.10.2008 - |22:15|

Dobra, ile mam ci zapłacić byś przestał paplać? ;)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#109 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.10.2008 - |22:30|

Byle reszta odcinków była tak dobra i nic nie będziesz musiał płacić.
  • 0
Dołączona grafika

*

#110 kolhubi

kolhubi

Szeregowy

• VIP
  • 5 postów

Napisano 05.10.2008 - |22:14|

Todd robiący załogę w jajo- ekstra! I jeszcze tajemnicze urządzenie, które trzymał w ręce- podobne do ogłuszaczy tych "nowych". To może być interesujące. Może Todd współpracuje z nimi w jakiś bliżej nieokreślony sposób?

Mnie tez to zaciekawilo - urzadzenie nie wyglada na tachnologie Wraith.

Dołączona grafika
  • 0

#111 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 05.10.2008 - |22:22|

Może Sakramentos wie coś na ten temat?... :ph34r:
  • 0
WACKO!!

#112 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 06.10.2008 - |06:27|

Tak, oczywiście jest to zżyna z pomysłu678, nie tylko mam szkice ale i model z lampkami ;)
dla mnie to technologia Wraith, przypomnijcie sobie kulkę którą ogłuszono SGC, efekt był podobny.
  • 0
Winchell Chung

#113 Chopin_l

Chopin_l

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.10.2008 - |08:57|

E tam... Lepszy był by bajer gdyby Todd badał technologie pradawnych i to ich urządzonko by było:) A w następnych odcinkach wyskoczył by z innymi rzeczami pradawnych:)
  • 0

#114 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 06.10.2008 - |14:19|

E tam... Lepszy był by bajer gdyby Todd badał technologie pradawnych i to ich urządzonko by było:) A w następnych odcinkach wyskoczył by z innymi rzeczami pradawnych:)

Ta i by sie okazało że sam jest pradawnym:P
  • 0

#115 Chopin_l

Chopin_l

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.10.2008 - |08:27|

Ta i by sie okazało że sam jest pradawnym:P

Nie no... To już za bardzo by Anubisa przypominało:P
Ale wyobraźcie sobie Todda który w następnym odcinku zamiast Hiveshipem przylatuje statkiem klasy Aurora xD
  • 0

#116 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 07.10.2008 - |16:43|

Tego już sobie nie wyobrażam... Ale dopuszczam możliwość badania przez Todd'a technologii Pradawnych i wykorzystywania ich pomysłów.
  • 0
WACKO!!

#117 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 08.10.2008 - |18:36|

fajna teoria, ale brakuje zasadniczego klocka -- skąd todd miałby gen ata ;D?
przychylam się do opinii, że to po prostu technologia wraith.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#118 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 08.10.2008 - |22:04|

O co kaman z ta wiara w kombinezonach,kim oni sa i skad sie wzieli,jak przenikneli tarcze atlantis???
  • 0

#119 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 09.10.2008 - |14:16|

Jeju, no właśnie nie do końca to wiemy. Może już niedługo pojawi się jakieś wyjaśnienie. Cierpliwości (taa, łatwo powiedzieć... :P)!

katja- myślałam o genie ATA, ale nie chciało mi się wtedy pisać. ;-) Faktycznie jest to dosyć ważna kwestia. Ale nigdy nie wiadomo co Todd wymyśli, może udało mu się to w jakiś sposób obejść (co uważam za mało prawdopodobne, ale co tam.)?

Użytkownik pixey edytował ten post 09.10.2008 - |14:18|

• 0
WACKO!!

#120 Chopin_l

Chopin_l

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.10.2008 - |15:30|

Ludzie obeszli gen AT to i Todd który miał dostęp do ich danych mógł go obejść:)
Tak:P Atlantis powinien się skończyć tak, że Todd na statku klasy Aurora przelatuje przez osłony Atlantis i zdobywa miasto:P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych