Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 068 - S04E15 - No Exit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
166 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (146 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (45 głosów [35.43%])

Procent z głosów: 35.43%

2. 9,5 (30 głosów [23.62%])

Procent z głosów: 23.62%

3. 9 (28 głosów [22.05%])

Procent z głosów: 22.05%

4. 8,5 (8 głosów [6.30%])

Procent z głosów: 6.30%

5. 8 (4 głosów [3.15%])

Procent z głosów: 3.15%

6. 7,5 (1 głosów [0.79%])

Procent z głosów: 0.79%

7. 7 (3 głosów [2.36%])

Procent z głosów: 2.36%

8. 6,5 (1 głosów [0.79%])

9. 6 (2 głosów [1.57%])

Procent z głosów: 1.57%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.79%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.79%])

14. 3,5 (2 głosów [1.57%])

Procent z głosów: 1.57%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.79%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 quisatz

quisatz

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoPiotrkow

Napisano 16.02.2009 - |14:05|

wstecz???!

w przeciwny zwrot

a wiem co oznacza slowo "wstecz" ale w calym serialu informowano nas ze my podazamy droga 13plemienia(start(12k)->meta(Ziemia)) a nie cofamy sie na start ich podrozy 12(13)k

update:
ok niewzne ona wspominala pod katem podrozy ff a nie kolonistow :rolleyes:

Użytkownik quisatz edytował ten post 16.02.2009 - |14:13|

• 0

A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.

#102 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 16.02.2009 - |15:39|

Odcinek perfekcyjny. Takiego napływu informacji to się nie spodziewałem w tym momencie serialu, przeciez jeszcze mamy trochę odcinków do końca, a zostaliśmy wręcz zasypani odpowiedziami. Pewną wskazówką dla nas widzów na pewno są obrazy widoczne w tle podczas rozmowy Ellen i Cavila - wyraźnie widać okrąg, który siedzi w głowie Kary już od wielu lat. I to w niej chyba wypada najbardziej szukać Cylona, nawet pomimo tego, że Sam użył męskiego imienia dla 7.
  • 0

#103 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 16.02.2009 - |15:55|

I to w niej chyba wypada najbardziej szukać Cylona, nawet pomimo tego, że Sam użył męskiego imienia dla 7.

Nie, założę się, że Kara nie jest Cylonem, a już na pewno nie Danielem, tylko nie wiem o co. ;)

Użytkownik Magnes edytował ten post 16.02.2009 - |15:55|

• 0
http://magory.net - moja strona

#104 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 16.02.2009 - |16:09|

I to w niej chyba wypada najbardziej szukać Cylona, nawet pomimo tego, że Sam użył męskiego imienia dla 7.

Daniel, czy raczej Danielle , to może także być imię żeńskie, czyta się chyba taka samo. Trzeba by jeszcze wsłuchać się w filmie, czy mówili o tym Cylonie On, czy Ona...

Właśnie poszukałem i jest moment w filmie (czas 0:30:55 ), gdy Sam mówi "She was seven" (tak mi się wydaje), ale też potem jest scena Ellen z Johnem, gdy mówiąc o siódemce używa Ona zaimka "him"...
  • 0

#105 Cahir

Cahir

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 16.02.2009 - |16:15|

A ja się już mocno pogubiłem. Nie kapują skąd cyloni na ziemi, czy to 13 plemie ich stworzyło? No i co Cyloni żyli sobie na ziemie. Ktoś ich zaatakował. Piątce udało się ucieć i postanowili udać się do 12 kolonii?

Pogubiłem się i to całkiem mocno :P
  • 0

#106 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.02.2009 - |16:20|

ja się już mocno pogubiłem. Nie kapują skąd cyloni na ziemi, czy to 13 plemie ich stworzyło?

13 Plemie, to "Cyloni" stworzeni przez ludzi Kobolu. Pytaniem jest kto i dlaczego ich zniszczył - móże sami siebie zniszczyli - ludzka natura w końcu to dążyć do samozagłady...

#107 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 16.02.2009 - |17:47|

Daniel, czy raczej Danielle , to może także być imię żeńskie, czyta się chyba taka samo. Trzeba by jeszcze wsłuchać się w filmie, czy mówili o tym Cylonie On, czy Ona...

Właśnie poszukałem i jest moment w filmie (czas 0:30:55 ), gdy Sam mówi "She was seven" (tak mi się wydaje), ale też potem jest scena Ellen z Johnem, gdy mówiąc o siódemce używa Ona zaimka "him"...

Jest to imię męskie i tak je wypowiadają. W męskim imieniu Daniel akcent pada na pierwszą sylabę, a w żeńskim Danielle akcent pada na ostatnią sylabę, po za tym Sam mówi "he was seven", a nie "she was seven".
  • 0

#108 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 16.02.2009 - |17:53|

po za tym Sam mówi "he was seven", a nie "she was seven".

Możliwe, ale ja w tym angielskim bełkocie usłyszałem "she" :)
  • 0

#109 Gemini

Gemini

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 16.02.2009 - |18:28|

Odcinek super. Wiele wyjaśnia. Ciekawe , że Sam powiedział że "wszyscy świecicie", Kara też. Czyli chyba ma coś jednak wspólnego z Cylonami. Kara też dobrze rysuje czy może raczej maluje /rys na Nwej Caprice i na Demetriusie/ . Dla mnie wiele wskazuje ze może jest Danielem
  • 0

#110 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 16.02.2009 - |18:46|

Chyba pierwszy raz widzimy szczesliwego Tigh'a w serialu.. Chyba nawet bardziej, niz wtedy kiedy Adama znalazl Ellen.

Świecą, bo takie mogą być objawy wylewu - co zostało już wyjaśnione.

Ja też słyszałem "she was seven", ale to calkiem na pewno jest wina tej sałatki słownej.
  • 0

#111 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 16.02.2009 - |19:26|

(Wybaczcie, za brak pl znakow)

Ja jestem praktycznie pewien, ze slyszalem "he". Spokoju to mi nie daja obrazy, ktore malowala Kara i ktore byly w Swiatyni Pieciu. Moze po prostu Cavil jakos zdobyl do nich dostep i dlatego sa widoczne na Basestarze, ale wydaje mi sie, ze raczej posiadal je duzo wczeniej. Jak wytlumaczyc, ze siedzialy one w glowie Kary. Moze nie jest Cylonem, ale jakies silne powiazanie po prostu byc musi.
  • 0

#112 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.02.2009 - |19:52|

13 Plemie, to "Cyloni" stworzeni przez ludzi Kobolu. Pytaniem jest kto i dlaczego ich zniszczył - móże sami siebie zniszczyli - ludzka natura w końcu to dążyć do samozagłady...

Tylko w tym serialu i wśród rozlewaczonych, bezmózgich, nieasertywnych propagandzistów-hipokrytów z holiłódu. Jestem przekonany, że jakby przylecieli do nas kosmici nie mieliby żadnego zdania na temat naszych wojen, niszczenia środowiska ani małżeństw homoseksualnych, bo po prostu nie rozumieliby w czym leży problem i świadomi tego faktu nie zajęliby stanowiska. A jakby zajęli, rozumiejąc odgórnie i obiektywnie wręcz pochwalaliby ciągłe wyżynanie się, walkę itd. Samobiczowanie się to moda z lat 60-tych w SF. Kino jednak nie nadąża za literaturą od lat. Pod tym względem BSG to prehistoryka, choć muszę przyznać że monolog Cavila robi wrażenie, choć nie jest niczym nowym. Ba-dodatkowo ten koleś ma rację.

Po przemyśleniu odcinka (już dawno temu wstawiłem zasłużone 9-wyższe oceny zachowuję na lepsze rzeczy) doszedłem do konkluzji, że technologia cylonów, AI została wynaleziona od nowa na podstawie czegoś, co wszystkie 13 kolonii już miało od momentu eksodusu z Kobolu. To by tłumaczyło, dlaczego wszędzie powtarzała się ta sama historia-na Kobolu, na Ziemi i na Koloniach. Powtarzano ten sam błąd, odtwarzano tą samą technologię w ten sam fatalny sposób.

Nadal jednak otwarta kwestią jest istnienie jeszcze jednego czynnika, na co wskazuje wiele poszlak (choć na boski pierwiastek bym nie liczył, wypowiedzi twórców wskazują, że akurat nie ma wytłumaczenia dlaczego wiele kluczowych postaci przeżyło, choć nie powinno. Choć jeden z scenarzystów chciał zrobić zakończenie w tym stylu-Baltar wchodzi do jakiegoś pomieszczenia, a tam niewyraźna, świetlista postać pyta się go, czy długo na nią czekał i BĘC koniec serialu. Dzięki Bogu doszli do wniosku, żebyśmy ich zaj..... Dołączona grafika , gdyby coś takiego zrobili)

Jestem przekonany, że odsłonięto dopiero pierwszą warstwę plot twista. Zobaczmy, co będzie się działo dalej.

Poza tym-przeklinam swój angielski. To jeden z tych przypadków, gdy czuję, że jest on niedorozwinięty i muszę rzecz oglądać parę razy, by zakumać o co chodzi. Ale widzę, że nie tylko ja mam ten problem, ten docinek jest po prostu przeładowany rewelacjami.

Użytkownik biku1 edytował ten post 16.02.2009 - |20:42|
a) zabrania się używania słów wulgarnych.... więc dodałem emotkę i widać o co chodzi. :) //biku

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#113 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 16.02.2009 - |21:35|

Wtedy wszystko by mu się świeciło a nie tylko wybrane osoby

Wybrane? Przecież tam nie ma nikogo innego:
Dołączona grafika
jak wyraźnie widać, wszystko mu się świeci - ponoć to jest typowy obraz dla wylewu....

Tamten się nie świeci:
Dołączona grafika
  • 0

#114 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 16.02.2009 - |23:02|

Tamten się nie świeci:

Pragnę zauważyć, że świeci się wszystko do o koła łącznie ze ścianami, a tamten korytarz cały jest nieświecący, nie tylko ten żołdak (czy tam ktoś). Może kwestia bliskości jakiegoś źródła światła, które oświetla całą gromadkę. Widać, że im dalej od sama, tym mniej świetliście.

Użytkownik graffi edytował ten post 16.02.2009 - |23:03|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#115 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 16.02.2009 - |23:13|

Przestancie tworzyc niestworzone historie z tym swiecieniem.. to normalne jak sie traci przytomosc etc.. Mi tez sie wszystko i wszyscy swiecili jak kiedys tracilem przytomosc.
  • 0

#116 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.02.2009 - |00:00|

i muszę rzecz oglądać parę razy, by zakumać o co chodzi. Ale widzę, że nie tylko ja mam ten problem, ten docinek jest po prostu przeładowany rewelacjami.

Przestancie tworzyc niestworzone historie z tym swiecieniem....

Teorii i prób zrozumienia tego co teraz otrzymaliśmy w serialu powstaje całkiem sporo. :unsure:

Ostatnio np ciekawy punkt widzenia mają dwie teorie odnośnie przepowiedni o "Dying Leader-Umierającym Przywódcy".
Na wszelki wypadek zasłonię.
Spoiler

:)

Oczywiście to wszystko to takie gdybanie bo twórcom trzeba przyznać dobrze udało się namotać nam w głowach.

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.02.2009 - |09:37|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#117 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 17.02.2009 - |00:23|

Przestancie tworzyc niestworzone historie z tym swiecieniem.. to normalne jak sie traci przytomosc etc.. Mi tez sie wszystko i wszyscy swiecili jak kiedys tracilem przytomosc.

Dziwne, bo mi się zrobiło ciemno i myślałem, że zwymiotuję... A innym razem to nie pamiętam, tak samo jak zresztą nie pamiętam całego dnia w którym zderzyłem się z asfaltem (a przynajmniej tam mi wszyscy mówili)... :lol:

Pomimo posiadania innych wrażeń z tracenia przytomności, popieram. Myślę, że to świecenie zostało zrobione z całkowitą premedytacją po to, żebyśmy zachodzili w głowę o co chodzi, a prawdopodobnie nie chodzi o nic specjalnego.
  • 0

#118 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.02.2009 - |01:52|

Co do tego świecenia to też uważam, że nie ma to żadnego związku z tym kto jest Cylonem. Zresztą raczej nikt z nas nie miał kuli w głowie, więc trudno to porównywać ze "zwykłym" omdleniem. Jeżeli chodzi o teorię, że Galactica jest "dying leader", to wg mnie byłaby to zbyt daleko idąca metafora. W księdze Pythii było napisane, że "umierający przywódca, cierpiący z powodu nieuleczalnej choroby", no chyba że przyjmiemy, że te pęknięcia, to nieuleczalna choroba, ale dla mnie są to już zbyt daleko idące wnioski. Co nie zmienia faktu, ze mam nadzieję, że Galactica zostanie zniszczona i aniołem na którego skrzydłach odnajdą ziemię obiecaną (jak to mówiła hybryda z Razora) będzie Baseship.
  • 0

#119 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.02.2009 - |09:31|

Po kolejnym i kolejnym obejrzeniu tego odcinka muszę z całą stanowczością podtrzymać swoją pierwotną ocenę - czyli 10/10.

Odcinek rewelacyjny bo i rewelacje jakie otrzymujemy są... rewelacyjne. Wiedziałem, że Cavil to taki mały "szwarc-charakterek" ale nie spodziewałem się że to on wydym... - znaczy się wykiwał swoich stworzycieli i to jeszcze w tak perfidny sposób.
Trzeba mu przyznać że miał inwencję chłopaczek...

Kolejna ciekawa rzecz to fakt, iż jednak nasze siedem nowożytnych modeli nie miało pojęcia jak działa technologia downloadu. Po prostu dostali ją od FF. Czyli zniszczenia RS'ów i potem Huba było dla nich olbrzymim ciosem. Nie mogli ich odbudować bo nie wiedzieli jak.
Jesli dobrze zrozumiałem, ta technologia został stworzona przez ludzi z Kobolu razem ze stworzeniem pierwszych Cylonów - czyli m.in. FF. Potem "pierwsi" Cyloni odlecieli (czy może raczej z tego co wiemy zostali wygnani) na Ziemię i tam uzyskali możliwość reprodukcji biologicznej i technologia wskrzeszania została zarzucona. Odtworzyła ją dopiero FF po doleceniu do 12 Kolonii w ramach ugody z Centurionami.

Najciekawsze jest IMO to, że na 12 koloniach popełniono dokładnie te same błędy i doprowadziło to do wojny z Cylonami. Ciekawe jest to, że i na Kobolu i długo, długo później na 12 Koloniach stworzono takie same maszyny...
Choć z drugiej strony nigdzie nie powiedziano, że ludzie z Kobolu w ogóle stworzyli "blaszane" odmiany Cylonów. Wiemy że stworzyli Cylonów jakich znamy z FF. I tyle. A może "ludzcy" Cyloni zostali wygnani z Kobolu i osiedli na Ziemi a potem ich stwórcy z Kobolu stwierdzili, że to niebezpieczne i stworzyli "bojowe" odmiany Cylonów - Centurionów i wysłali za nimi na Ziemię celem eksterminacji swojego pierwotnego dzieła...

Osobiście uważam, że niedługo dowiemy się, że "nowych" cylonów (Centurionów) stworzono na 12 Koloniach w oparciu o jakieś starożytne zapiski przywiezione przez uciekinierów z Kobolu - taka Pytia dla programistów... Centurioni jakich szczątki znaleźli na Ziemi byli BARDZO podobni do tych z Koloni. A to raczej za dużo jak na przypadek.
To ciekawe że Cyloni na 12 koloniach w ogóle zbuntowali się przeciwko stwórcom. Może koloniści nieświadomie powielili jakiś błąd w ich "planach" a może co bardziej prawdopodobne nie za bardzo potrafili odtworzyć tą technologię na podstawie szczątkowych informacji przywiezionych z Kobolu...

Dostaliśmy odpowiedzi na wiele pytań ale i stworzono wiele nowych:

- kim jest w końcu Kara ? raczej nie cylonem, choć na pewno jest jakoś z nimi związana. IMO teoria o niej jako zmutowanych Danielu jest całkiem ciekawa. Osobiście dla mnie zawsze jej postac była jakas taka "babo-chłopowata" i mówienie o Karze per "laska" jest mocnym nadużyciem. Ale to kwestia gustu. Mam jednak nadzieję, że to jednak nie to i okaże się że jest kimś/czymś innym...
Niby sporo przemawia za tym że nie jest cylonem - ani nowożytni cyloni jej nie kojarzą (zresztą jest NIBY skończona ilość modeli i brak juz miejsc w tej bandzie) ani - co ważniejsze - twórcy wszystkich skór nie kojarzą jej jako cylona - ani "nowego" ani "starego".
No chyba że jednak jak ktoś pisał wcześniej z holocaustu Ziemi ocalało więcej niż pięciu i ona jest najzwyczajniej Final Six - o czym nasza FF po prostu nie wie.
I powiem szczerze że taka teoria jest IMO najciekawsza. Niestety ma jedną mocną wadę, która ja raczej wyklucza - ten wrak i te zwłoki... Musiałaby pamiętać download i skąd ma nowego Vipera. A jeśli ktoś miałby jej zablokować te wiadomości to - no właśnie - nie bardzo jest komu to zrobić, bo chyba wszystkie "strony" historii znamy...

No chyba że... :) nie wszyscy ludzie polecieli na kolonie i gdzieś jest sobie "14 plemię". Albo nie wszyscy "pierwsi" Cyloni zgineli i zamiast lecieć tysiące lat za kolonistami zostali gdzies w pobliżu Ziemi i odtwarzali swoją cywilizację - a ponieważ mieli na to duuużo czasu są obecnie na sporo wyższym poziomie rozwoju niż ludzie. I nasza "ziemia obiecana" kolonistów to planeta na której żyją pierwsi Cyloni ocaleni z holocaustu Ziemi, odbudowali oni swoją cywiliację, nasi koloniści tam dolecą i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie. :D
Ale to już baardzo daleko idące "gdyby"...

- dlaczego 12 plemion opuściło Kobol? 13 plemię zostało wygnane - stawiam na to że ludzie przestraszyli się swojego dzieła ale nie chcieli masowych mordów więc wybrali "lżejsze" rozwiązanie i wygnali cylońskie plemię. Ale dlaczego sami opuścili potem Kobol ? A może wygnanie nie było takie spokojne, wybuchła wojna, ludzie ją wygrali i ostatecznie wygnali Cylonów ale Kobol nie nadawał się do życia i stąd exodus...

Wiemy że FF ocalała i leciała sobie na podświetlnej tysiące lat a kiedy dotarła do 12 Koloni juz trwała wojna z "nowymi" Centurionami. W końcu mamy bardzo zgrabne wyjaśnienie ogromnych rozbieżności czasowych pomiędzy cylońskimi faktami "starożytnymi" a cylońskimi faktami "nowożytnymi" - co mi osobiście od długiego czasu nie dawało spokoju. Dlatego mam jednak nadzieję że twórcy serialu nie idą na żywioł i fabuła jest starannie przemyślana od początku.

Zabawne że to w ramach rozejmu z Centurionami FF stworzyła "nowe" skóry. Skóry zostały stworzone na ich żądanie a potem przejęły nad nimi władzę, nawet doszło do pozbawiania ich wolnej woli przez skóry (Raidery, Centurioni i Cavil...). To takie ludzkie - co za ironia...

Jedno mnie zastanawia - statek, którym leciała FF nie miał FTL, dolecieli na 12 kolonii w czasie wojny i zawarli ugodę z Centurionami na stworzenie skór - i odtworzenie przy okazji technologii wskrzeszania. Cavil mówi o "kolonii" ze sprzętem.
A to IMO implikuje bardzo ważny fakt - z racji braku napędu FTL ta "kolonia" i zapewne statek którym przylecieli i którym tam wylądowali MUSI być stosunkowo blisko 12 Kolonii. Inaczej nie miałoby to sensu, bo latanie na podświetlnej nie wiadomo gdzie byłoby dość bezsensowne. No chyba że dostali napęd FTL od Centurionów w ramach "ugody" - ale to byłoby takie... zbyt proste. No i nie za proste - myślę że raczej napęd FTL zajmuje całkiem sporo miejsca w statku i jego instalacja wymaga praktycznie przebudowy połowy statku a nie podłączenia paru kabelków...

Ale się rozpisałem - ale ten odcinek to same rewelacje w pigułce. I mam nadzieję, że pozostałe będą podobne.

Użytkownik Lukassuss edytował ten post 17.02.2009 - |09:33|

• 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#120 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 17.02.2009 - |11:43|

I powiem szczerze że taka teoria jest IMO najciekawsza. Niestety ma jedną mocną wadę, która ja raczej wyklucza - ten wrak i te zwłoki... Musiałaby pamiętać download i skąd ma nowego Vipera. A jeśli ktoś miałby jej zablokować te wiadomości to - no właśnie - nie bardzo jest komu to zrobić, bo chyba wszystkie "strony" historii znamy...

Już od dłuższego czasu zastanawiam się czy/kiedy się okaże, że zwykłego człowieka można zdownloadować. Trzeba by jeszcze mieć drugie ciało, ale dla wysoko rozwiniętej cywilizacji to prawdopodobnie żaden problem. W końcu odpowiednio zaawansowana technologia jest nie do odróżnienia od magii.

Użytkownik graffi edytował ten post 17.02.2009 - |11:44|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych