Oglądanie po latach, ciąg dalszy.
Etniczne czystki wśród cylonów i Cavil, który wysnuwa z tego wniosek, że to uczy, by nie należy wierzyć w demokrację. He, he - Cavil ma świetny zmysł analityczny. Z zapomnianych przez moją pamięć ciekawostek pocałunek Cavila i Boomer Sharon - tej od strzału w Adamę. Następnie wielka cylonobójcza pułapka Cavila.
Demetrius, czyli należący do bogini Demeter. Dla Greków to bogini płodności ziemi a jej córką była Kora (czyli Persefona - córka Zeusa, po mieczu siostra Apolla). Tak sprawdziłem czy nazwa statku ma znaczenie.
U cylonów Szóstka zgłasza ideę odnowienia jedności cylonów poprzez odpuszkowanie Trójki i pełne zjednoczenie 12 modeli cylonów.
Co do wątku Cally - uleciało mi z pamięci, że ona była na antydepresantach, które jak stwierdził Cottle długotrwale brane w połączeniu ze zmęczeniem, mogą wywoływać paranoję - to na lekką obronę jej irracjonalnego pomysłu z wyrzuceniem dziecka przez śluzę.
Kara mówi, że
Wydaje się, jakby wszystko było takie odległe. Sposób w jaki rzeczy się czuje, to jak smakują ...jakbym obserwowała siebie, ale nie doświadczała tego. Jakby moje ciało było obce, a ja nadal jestem do niego przywiązana.
Za względu na spojlery zostawiam cytat bez komentarza.
Odcinek nie należy do moich ulubionych. Na plus Cavil jako ludobójca części swojej rasy, odczucia Kary, i przemiana Tori, którą pokazano na tle wydarzeń z Cally. Relacja Tori - Galen, teraz mega nudna, jednak się kiedyś przyda. W odcinku konsekwentnie, jakby na nowo poznajemy postacie. Jak już wspominałem - czwarty sezon je radykalnie redefiniuje i trzeba je na nowo poznać.
Odcinek 056 - S04E03 - The Ties That Bind
Rozpoczęty przez
_Neoo_
, 19.03.2008 - |20:27|
101 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01.11.2012 - |11:12|
Raczej nudny epizod, choć miał kilka dobrych momentów, wątek Cally, choć nie do końca dla mnie zrozumiały był interesujący i trzymał w napięciu. Podobnie jak wątek Cylonów i ich podziału.
Dziwne zachowanie Cally, zamiast iść poinformować Adamę, spowodować alarm to ona postanowiła zabić się z dzieckiem.
Jeśli chodzi o Apollo i Karę to poszli w nudne rejony - politykę i abstrakcyjną sztukę, słabo to wygląda.
Dziwne zachowanie Cally, zamiast iść poinformować Adamę, spowodować alarm to ona postanowiła zabić się z dzieckiem.
Jeśli chodzi o Apollo i Karę to poszli w nudne rejony - politykę i abstrakcyjną sztukę, słabo to wygląda.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych