Pradawni
Napisano 05.09.2003 - |18:35|
Pradawni wchodzili w skład sojuszu dzielącego się wiedzą, no i przed ascendencją zostawili "miejsce naszego spadku". Dlaczego Azgard i inne rasy miał by nie móc skorzystać z tego miejsca? To nie było powiedziane, że tylko ludzie mogą. Na Netu Apofis chyba próbował poznać lokalizację tego miejsca. Gdyby nie mogło mu to przynieść jakiś korzyści nie robiłby tego. No i jak Azgard tym swoim kryształem wyjął wiedzę pradawnych Jacka, to czemu jej nie zaadoptował?
Napisano 05.09.2003 - |20:05|
Kwestia wirusa moim zdaniem rzeczywiscie jest troche dziwna jak na tak bardzo rozwinieta cywilizacje.
Mogli w jakis sposob napewno sobie z nia poradzic!
Co powiecie na teorie, ze mieli ten sam problem z rozmnazaniem co Asgard?
Zasiedlili wiele planet, ludnosc byla rozproszona i nim sie zorientowali przyrost naturalny stal sie ujemy?
Próbowali cos z tym zrobic, ale bylo za pozno. stąd ta maszyna czasu, która nie zadzialala.
Mogli próbowac tez klonów jak asgard, ale inna fizjologia nie pozwolila im na uzyskanie porzadanych rezultatow.
Co do wstapienia na wyzszy poziom egzystencji to mozliwe że niekktorzy pradawni osiagneli ja wczesniej podczas roznych prob, a inni poprostu umierali bez oddania potomstwa!
I tak wysokocywilizowana rasa wymarla. Tworzyla wrota, statki i rozne inne techniczne bajery, a nie przewidziala takiego problemu?
Pozdrowienia Afik!
p.s.mam nadzieje ze rezyserowie wyjasnią tą kwestie pod koniec serialu tak jak i wiele innych!
Napisano 05.09.2003 - |22:23|
I tu kolega moze byc najnlizszy prawdy. Jezeli nawet popatrzymy na Ziemi na kraje najlepiej rozwiniete, to zauwazymy zaleznosc = im wyzszy poziom dobrobytu, tym nizszy przyrost naturalny. Moze Pradawni bylitak bardzo zaawansowani, ze mogli miec prawie zerowo liczbe narodzin. Jezeli ich potrzeby zyciowe byly zaspokajane przez automaty. Nie musieli pracowac. Nie musieli sie uczyc (kazda wiedze mogli przyswoic blyskawicznie). Podroze kosmiczne przestaly byc atrakcja - na kazda planete mogli sie przeciez dostac blyskawicznie. (Nasuwaja mi sie tutaj skojarzenia z rasa Q z ST TNG). Na materialnym poziomie egzystencji wszystko przestalo miec jakakolwiek wartosc. Zatem dazyli do doskonalenia duchowego-metafizycznego. Odkryli sposob calkowitego przejscia na te plaszczyzne i to zrobili.Co powiecie na teorie, ze mieli ten sam problem z rozmnazaniem co Asgard?
Zasiedlili wiele planet, ludnosc byla rozproszona i nim sie zorientowali przyrost naturalny stal sie ujemy?
Próbowali cos z tym zrobic, ale bylo za pozno. stąd ta maszyna czasu, która nie zadzialala.
Mogli próbowac tez klonów jak asgard, ale inna fizjologia nie pozwolila im na uzyskanie porzadanych rezultatow.
Napisano 05.09.2003 - |22:30|
Ale to by oznaczało, że CAŁA cywilizacja Pradawnych była na wysokim poziomie rozwoju. Nie było dysproporcji pomiędzy mieszkańcami, nie było warstw uprzywilejowanych, itd. Jak dla mnie to utopia. Poza tym z tego co wiemy o Pradawnych, to ich kultura była podobna do naszej (znany wątek, że ludzie pochodzą w jakiś sposób od Pradawnych). A to musi uwzględniać dysproporcje, ponieważ kiedy jeden coś ma, to drugi tego nie na. Chyba że rzeczywiście istniał system czysto utopijny, z nieograniczonymi nakładami środków i surowców na mieszkańca. Ale jakoś w to nie wierzę.Moze Pradawni bylitak bardzo zaawansowani, ze mogli miec prawie zerowo liczbe narodzin. Jezeli ich potrzeby zyciowe byly zaspokajane przez automaty. Nie musieli pracowac. Nie musieli sie uczyc (kazda wiedze mogli przyswoic blyskawicznie). Podroze kosmiczne przestaly byc atrakcja - na kazda planete mogli sie przeciez dostac blyskawicznie. (Nasuwaja mi sie tutaj skojarzenia z rasa Q z ST TNG). Na materialnym poziomie egzystencji wszystko przestalo miec jakakolwiek wartosc. Zatem dazyli do doskonalenia duchowego-metafizycznego. Odkryli sposob calkowitego przejscia na te plaszczyzne i to zrobili.
Napisano 05.09.2003 - |22:43|
M.M napisał:
Jak to nie chcą, ciągle gdzieś wyłażą. A to dzieciaka wezmą na wychowanie, a to całą planetę do siebie przygarną. Jak to jest brak zaangażowania, to co powiecie o Furlingach?Ja myślę, że to sami Pradawni nie chcą się kontaktować z niższymi bytami
Co do braku pojemnościGoauldowych mózgów na wiedzę Pradawnych - Anubisowi to nie przeszkadza.
gulus
Napisano 05.09.2003 - |23:35|
A fakty są takie że - pradwani wygineli z powodu zarazy która szalała po całe galktyce. Faktem jest że trwało to chwile zanim "wytłukła" ich nadobre.
A i jakoś pradawna którą znalezli nie wyglądała na bezpłodną itp.
Luźna wypowiedz: Nie wiem skąd przekonanie że im bardziej rozwinięta rasa tym bardziej ogranicza swoją liczebność. Bo niechce mi sie wierzyć żeby postęp technologiczny i naukowy był tego przyczyną. Wręcz odwrotnie.
Napisano 05.09.2003 - |23:38|
W odniesieniu do warunków panujących na Ziemii tak właśnie jest. Największym przyrostem naturalnym charakteryzują się państwa afrykańskie, zazwyczaj o charakterze rolniczym. Przyrost jest mały w państwach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej, tak więc rozwiniętych i z przewagą przemysłu. Czyli związek z tevchniką i nauką (propagowanie antykoncepcji w krajach rozwiniętych) jest i to duży.Luźna wypowiedz: Nie wiem skąd przekonanie że im bardziej rozwinięta rasa tym bardziej ogranicza swoją liczebność. Bo niechce mi sie wierzyć żeby postęp technologiczny i naukowy był tego przyczyną. Wręcz odwrotnie.
Napisano 06.09.2003 - |00:05|
Przyrost jest mały w państwach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej, tak więc rozwiniętych i z przewagą przemysłu
Ale ja uważam że im lepszy stanadard życia, komfort - jego łatwość, tym większa sansa na szybki rozwój populacji. To co obserwujem teraz uważam z aokres przejściowy.
Powtóże to co w rozmowie z gulusem - ja to uważam za stan przejściowy - nie wiemy jak będziemy zachowywac sie za 200 lat - nie możemy naszego przyszłego zachowania opierać na stanie obecnym
Napisano 06.09.2003 - |09:02|
Przyznaje sie ze nie pamietam kiedy bylo to powiedzane po raz pierwszy.
Równie dobrze wlasnie ona mogla spowodowac bezplodnosc.
Co do różnic niedzy samymi pradawnymi:
Wydaje mi sie ze skoro rzeczywiscie byli tak bardzo wysoko rozwinieta cywilizacja to ze tak jak asgard nie mieli tych różnic.
Asgard sa sobie równi żaden nie jest gorszy (w sesie biedniejszy czy nizej postawiony). Pradawni juz podczas wyginiecia zdawali sie być jepiej rozwinieci niz Asgardczycy, mogli wszyscy zyc na rownym poziomie.
Napisano 06.09.2003 - |10:28|
Cala dotychczasowa historia ludzkosci wskazuje, ze nie masz racji. Caly rozwoj prowadzi do zmiany do zmiany priorytetow u wiekszosci ludzi: wlasnie lepszy standard zycia, komfort stawia sie na pierwszym miejscu. Niestety przszkadzaja w tym ludzie starzy, ktorzy laduja w domach starcow, oraz dzieci. Kazdy wie,lub sie dowie, ile problemow dostarcza wychowywanie dzieci. Ponadto ludzie coraz rzadziej decyduja sie na stale zwiazki sluzace prokreacji, a czesciej na zaspokajanie popedu. Dzieje sie tak od tysiecy lat i nie widze mozliwosci, zeby 200 lat to zmienilo. Wrecz pzeciwnie. Rozwoj technologiczny sluzy izolacji jednostek. Wystarczy pamietac, ze ludzie latwo nawiazujacy rozmowe na chatach maja niejednokrotnie wielkie problemy z rozmowa w towarzystwie.Ale ja uważam że im lepszy stanadard życia, komfort - jego łatwość, tym większa sansa na szybki rozwój populacji. To co obserwujem teraz uważam z aokres przejściowy.
Powtóże to co w rozmowie z gulusem - ja to uważam za stan przejściowy - nie wiemy jak będziemy zachowywac sie za 200 lat - nie możemy naszego przyszłego zachowania opierać na stanie obecnym
Jezeli przyjmujemy, pierwona forma Pradawnych jest forma ludzka, to implikuje to takie same problemy u nich
Napisano 06.09.2003 - |12:46|
Dzięki \/
Użytkownik M.M edytował ten post 06.09.2003 - |18:48|
Napisano 06.09.2003 - |13:12|
Cala dotychczasowa historia ludzkosci wskazuje, ze nie masz racji. Caly rozwoj prowadzi do zmiany do zmiany priorytetow u wiekszosci ludzi: wlasnie lepszy standard zycia, komfort stawia sie na pierwszym miejscu.
Jaramt - masz po częsci racje. Ale kiedy nasza cywilzacja dojedzie do punktu kiedy przestniemy te sprawy stawiać napierwszym miejscu (staną sie one powszechne) to co wtedy. Człowiek musi się czymś zająć - a jeżeli ma wszystko czego mu potrzeba pragnie mieć potomstwo żeby zostawić coś po sobie - tak jest nasza narura i nie wierze żeby nawet za 1000 lat to się zmieniło.
Skąd wiemy Ze to zaraza wybila Pradawnych?
Z dwóch odcinków 4x06 i 6x22
Użytkownik rexus edytował ten post 06.09.2003 - |13:14|
Napisano 06.09.2003 - |22:16|
Napisano 08.09.2003 - |01:11|
... a wystarczy poatrzeć na społeczeństwa zachodnie , na nasz przyrost naturalny...to już się zmienia...Człowiek musi się czymś zająć - a jeżeli ma wszystko czego mu potrzeba pragnie mieć potomstwo żeby zostawić coś po sobie - tak jest nasza narura i nie wierze żeby nawet za 1000 lat to się zmieniło.
Napisano 11.09.2003 - |11:54|
Napisano 11.09.2003 - |18:08|
No cóz, zawsze znajdą się "równiejsi".Widze ze niektorzy opisuja super socjalizm, cos takiego mamy w innym serjalu Startrek.
Nawiązuję do "Folwarku zwierzęcego"
Użytkownik M.M edytował ten post 11.09.2003 - |19:45|
Napisano 12.09.2003 - |20:09|
w tym temacie nawet byla dyskusja na ten temat (strony 2/3) - ale przypomneSkąd wiemy Ze to zaraza wybila Pradawnych?
Z dwóch odcinków 4x06 i 6x22
4x06 - "struck with some sort of cataclysm,..." - byc moze zaraza
6x22 - "plague that was sweeping across the galaxy." - a co moze oznaczac "plague" to niech sie anglisci wypowiedza
ale na zachodzie nie zmienila sie natura czlowieka tylko warunki w jakich zyje/rozwija sie - natura na razie pozostaje taka sama i w innych okolicznosciach moglby byc przyrost dodatni... a wystarczy poatrzeć na społeczeństwa zachodnie , na nasz przyrost naturalny...to już się zmienia...
ps. - rexus - twoje info:
I have been her before
(...)
byles nią wczesniej?
Użytkownik Dag edytował ten post 12.09.2003 - |20:11|
Napisano 11.11.2003 - |16:09|
Może pradawni wcale nie byli aż tak potężni jak nam się zdaje – swoja drogą, swą wiedze o potędze technologicznej opieramy głównie na tym do czego ich technologie wykorzystał Anubis, pozatym reszta ich technologii jest osiągalna przez inne rasy .
Zastanawiający jest fakt, dlaczego guldowie tak łatwo odpuścili sobie archiwum pradawnych. Wiadomo że nie zadziała ono na nich – ale czy nie można by było np.: znaleźć ochotnika któremu zapakowało by się całą wiedzę a potem wsiąść go na nosiciela (choć z drugiej storny – hmm.. czy ja już o tym nie pisałem.. – wiedza ta może być przeznaczona tylko dla ludzi i zabezpieczona w taki sposób ze nawet Asgard nie jest w stanie nic z tym zrobić)
W TV często puszczają programy o „dzikich” plemionach. Wiele z nich bazuje na wspólnym majątku, o który wszyscy się troszczą, i na sprawiedliwym podziale. Nie chcę za bardzo idealizować tych plemion, za mało o nich wiem, ale wystarczy by zadać sobie pytanie kto tu jest „dziki”. Społeczeństwo Pradawnych nie musiało wyglądać jak nasze.
Trafnie to ująłeś M.M. Zakładanie, że społeczeństwo pradawnych było podobne do naszego tylko z tego powodu, że pod względem fizycznym bardzo nas przypominają – jest to błędne. To, że nasza cywilizacja rozwija się tak a nie inaczej jest tylko jedną z możliwości. Nie wiemy jak byśmy dziś żyli gdyby np.: nie było II Wojny Śwatowej, jak dziś wyglądałby świat.
Za powiedzmy 100 lat może nasz sposób myślenia i postrzegania świata może zmienić się na taki, jaki sobie dziś nie jesteśmy w stanie wyobrazić.
Widze ze niektorzy opisuja super socjalizm, cos takiego mamy w innym serjalu Startrek.
A dlaczego nie, dlaczego rozwijająca się cywilizacja nie ma dążyć do super socjalizmu, i dlaczego nie ma być to celem każdej cywilizacji – przykład Nox’owie – lub dążyć do władzy absolutnej (co jest raczej destruktywne dla całej rasy) - przykład Guldziki.
Więc może u pradawnych był taki super socjalizm – a ich rozwój kierowany był pędem ku zdobywaniu wiedzy, a rzeczy materialne przestały mieć dal nich znaczenie. Lecz może pewnego pięknego poranka urodziła się jakaś czarna owca (coś ala Hitlerek), która zapoczątkował koniec cywilizacji …. (podział społeczeństwa, wojny itp..)
Napisano 11.11.2003 - |18:40|
Dlaczego Gauldowie odpuścili sobie archiwum Pradawnych. A kto powiedział, że sobie odpuścili? Może w ogóle o nim nie wiedzą, albo nie wiedzą gdzie się znajduje. Pamiętasz chyba, że Gauldowie nie znają wszystkich planet z Wrotami. No i Apofis próbował od Jacka dowiedzieć się, gdzie jest to archiwum. A co do sposobu jak Gauldowie mogli by poznać jego zawartość to też o tym pomyślałem. :-)
Pamiętasz jak Azgard wyjęli tę wiedzę z Jacka (Ależ to fajnie brzmi po Polsku). Zrobili to od ręki bez żadnych problemów. Sądzę, że ta technologia jest przez nich całkowicie opanowana. Może niema tam niczego co mogli by się nauczyć?
Super socjalizm. Hm... Kiedy to pisałem nawet się nie spodziewałem, że ktoś to skojarzy z takim ustrojem politycznym. :-) W dzisiejszych czasach coraz więcej zakładów kupuje maszyny, które zastępują w pracy wielu ludzi, a są obsługiwane przez jedną osobę. Kiedyś praca będzie wykonywana wyłącznie przez maszyny- roboty. Pracodawcy ograniczają liczbę pracowników zwiększając jednocześnie produkcję. Bezrobocie rośnie, ludzi przybywa a wybrani mają coraz większe zyski. Ta sytuacja nie ma według mnie przyszłości. I tym optymistycznym stwierdzeniem postanowiłem zakończyć moją wypowiedź. :-)
Napisano 11.11.2003 - |19:44|
Niekoniecznie , na pewno prześcigneli pradawnych w genetyce , ale co technologi wojskowej to jak wiem nie - niema co się dziwić , może Asgard niewiedział niebezpieczeństwa ( od momentu znikniecia pradawnych do pojawienia się Goa`uldów ) , wiec nie rozwijał tych technologii . Ale z drugiej strony Azgard wciąż góruje technologicznie nad Goa`uldami i technologią pradawnych jeśli hodzi o podruże kosmiczne i teleportacje krótkozasięgową .Porównajmy wygląd Pradawnych i Azgardu. Po tych ostatnich widać długą drogę ewolucji. To powinno mieć swoje odzwierciedlenie w technologii. To znaczy technologia Azgardu powinna dogonić i przegonić tech. Pradawnych. A tak nie jest.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych