pliki mkv to jest w sumie dwutorowe zadanie, bo raz - grajek musi umieć odtworzyć kontener mkv, a takich już jest kilka... a dwa - musi obsługiwać kodek wrzucony w ten kontener, w 99% x264 i tu już jest dups centralis... odtwarzanie kontenera mkv absolutnie nie gwarantuje, że jak ktoś sobie zaciągnie najnowszego Losta 720p czy cuś, to sobie zasiądzie przed tv i spokojnie obejrzy... także tu trzeba bardzo uważać
ja osobiście polecam centra multimedialne - Manta albo HumanMedia, wystarczy trochę poszperać... większość z nich umie ugryźć kontener mkv, ale kodeka x264 chyba żadne z nich... prędzej bliźniaczy H.264 i na pewno DivX HD (mówię o sprzęcie w cenie ok. 500 zł, wywalanie większej ilości kasy to już z deka przesada
)... myślę, że jeśli ktoś rzuci na rynek takie urządzenie, które będzie obsługiwać odtwarzanie struktury BD z dysku - to będzie to genialny wynalazek... ja dopiero od niedawna doceniam możliwość odtwarzania struktur DVD z dysku... posiadam HDD-2000 Recorder i płytę zgrywam sobie na pendrive, odpalam VIDEO_VTS.IFO i wszystko śmiga jak z płyty, tylko płytka nie jest katowana w napędzie