Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odtwarzacze DivX/XviD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#101 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 20.06.2008 - |14:59|

1. Ferguson D 880 HX (270zł)
2. WIWA HD 280U (170zł)
3. Pociągnąć od kompa kabel Pro-Linka SVHS+Audio 10m (70zł)

Trójkę stanowczo odradzam. Jeśli masz już kompa, który może pociągnąć filmy HD (kodek x264) to zdecydowanie kabelek DVI.
Jeśli idzie o stacjonarne odtwarzacze to raczej brałbym Ferdka. Droższy ale i zdecydowanie pewniejszy.

Coś było tutaj o jakimś Pioneerze, ale modelu nie znam.

To chyba chodziło o te Pioneery bez gwarancji z Allegro. Ponoć mało zawodne one są więc można by zaryzykować, chociaż ja bym jednak zdecydował się na Ferdka.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#102 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 02.07.2008 - |13:48|

Od dzisiaj jestem posiadaczem Fergusia 880. Jak na razie wszystko wygląda znakomicie. :]

PS Ferguś bez problemu czyta MPL2!! (oprócz wczytywania kolorów i kursywy za pomocą slasha)

Użytkownik VeeDee edytował ten post 04.07.2008 - |10:10|

• 0
VeeDee

#103 hallass

hallass

Szeregowy

• VIP
  • 45 postów
  • MiastoOpole

Napisano 29.07.2008 - |16:50|

Oj, tu nie masz racji. Markowe odtwarzacze sa o wiele trwalsze, jesli kupisz renomowanej firmy, kupujesz go na kilka lat, a jesli kupisz mante lub inny shit, to mozesz byc pewien ze za pol roku - rok, mozesz go wywalic.
Moja rada, kup sobie dobry TV, dobry ampli i podlacz pod kompa - mozesz ogladac oc chcesz i w jakim formacie chcesz :)

Ja mam Dwie wiwy hd128 czytają wszystko i nie mam wcale zamiaru ich wywalać bo pomimo 2 lat śmigania prawie co dzień śmigają mi nadal bez zaciachów

Ale słyszałem jeszcze gdzieś dobre słowa na temat Fergusonów. Poszukaj na necie

Użytkownik hallass edytował ten post 29.07.2008 - |16:57|

• 0

#104 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 18.02.2009 - |21:15|

witam
zdaje sobie sprawę że dawno w tym temacie nikt się nie udzielał ale mam kilka pytań:

1 - do posiadaczy fergusona 880 - czy występowały jakieś usterki w czasie eksploatacji?
2 - czy ukazał się nowszy model bardziej udoskonalony tej firmy?
3 - jak wygląda obsługa usb - oglądanie filmów z pendrive'a i dysków przenośnych? jakieś zacięcia itd?

będę wdzięczny za odpowiedzi :)
  • 0

#105 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 20.02.2009 - |08:51|

1. Mam swój egzemplarz od 04.2008 i do tej pory żadnej awarii.
2. Jest jakiś nowszy z obsługą divx-ow wysokiej rozdielczości ale są osoby, które mocno na niego narzekają.
Poczytaj sobie o tym np. tu: http://hdtvpolska.co...showtopic=14280
3. USB jest w wersji 2.0 i z odtwarzaniem filmów z penów nie ma problemów. Jest jednak taka kwestia, że są niektóre modele penów, które nie są poprawnie wykrywane przez odtwarzacz. Tak było np. z Kingstonami 8GB i większymi (chociaż to z tego co pamiętam poprawili w jednym z softów). Ja z moim Corsairem 4GB nie mam kłopotów.

Użytkownik dzidzia edytował ten post 20.02.2009 - |08:55|

• 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia
2. Sikanie z wiatrem jest pójściem na łatwiznę

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#106 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 22.04.2009 - |12:28|

Test odtwarzaczy:
http://www.pcformat....rzaczy-dvd-divx

Co prawda sprzed roku, ale to i tak chyba najnowszy test.
A w tym temacie niewiele się już zmienia.
  • 0

#107 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 23.04.2009 - |10:22|

Na ten dość stary już test nie załapał się Ferguson, który wchodził na nasz rynek niemal dokładnie w dniach gdy test był publikowany a który według mnie jest lepszy od wszystkich testowanych.
A co do zmian to właśnie pojawiają się pierwsze odtwarzacze Blu Ray z obsługą matroski. Jako pierwsze z popularnych marek zdecydowało się na to LG z modelem BD 370 i właśnie pojawiającym się BD 390.
To oczywiście inna klasa cenowa bo w tej chwili cena za 370-kę to 900-1100 pln, ale tego typu sprzętu będzie coraz więcej i pewnie będzie taniał wraz z pojawianiem się kolejnych modeli także z innych firm. Ponadto dla kogoś kto lubi mieć sprzęt typu "all in one" i nie narzeka na brak kasy jest to dość ciekawa propozycja.

Jako ciekawostkę można też podać telewizory Samsunga które potrafią odtworzyć pliki .mkv.

Użytkownik dzidzia edytował ten post 23.04.2009 - |10:24|

• 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#108 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 23.04.2009 - |13:29|

pliki mkv to jest w sumie dwutorowe zadanie, bo raz - grajek musi umieć odtworzyć kontener mkv, a takich już jest kilka... a dwa - musi obsługiwać kodek wrzucony w ten kontener, w 99% x264 i tu już jest dups centralis... odtwarzanie kontenera mkv absolutnie nie gwarantuje, że jak ktoś sobie zaciągnie najnowszego Losta 720p czy cuś, to sobie zasiądzie przed tv i spokojnie obejrzy... także tu trzeba bardzo uważać :D

ja osobiście polecam centra multimedialne - Manta albo HumanMedia, wystarczy trochę poszperać... większość z nich umie ugryźć kontener mkv, ale kodeka x264 chyba żadne z nich... prędzej bliźniaczy H.264 i na pewno DivX HD (mówię o sprzęcie w cenie ok. 500 zł, wywalanie większej ilości kasy to już z deka przesada :D)... myślę, że jeśli ktoś rzuci na rynek takie urządzenie, które będzie obsługiwać odtwarzanie struktury BD z dysku - to będzie to genialny wynalazek... ja dopiero od niedawna doceniam możliwość odtwarzania struktur DVD z dysku... posiadam HDD-2000 Recorder i płytę zgrywam sobie na pendrive, odpalam VIDEO_VTS.IFO i wszystko śmiga jak z płyty, tylko płytka nie jest katowana w napędzie :D
  • 0
Dołączona grafika

#109 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 23.04.2009 - |14:07|

Kodek x264 stosowany w plikach .mkv nie jest problemem. Mogę się założyć że z 90%+ plików 720p dostepnych w sieci da się odtworzyć bez najmniejszych problemów. Problemy zaczynają się gdy goście którzy wypuszczają te pliki zaczynają wydziwiać z kodekami audio. Gorzej wygląda sprawa z plikami 1080p i coraz częściej stosowane w nich profile wyższe od @4.1 oraz tzw. poziom reference frames co dla oglądającego objawia się "pikselozą" i rwaniem obrazu.

Kłopot z ogromną większością odtwarzaczy "sieciowych", centrów multimedialnych itp jest taki że i tak trzeba mieć osobny napęd DVD czy Blu Ray w komputerze albo stacjonarny jeśli chce się z korzystać z płyt (chociażby po to by coś zrzucić na dysk).
Rozwiązania takie jak wspomniany napęd LG i tak będą cieszyły się wiekszą popularnośćią bo na jednym sprzęcie odtworzysz divx, matroskę (nawet jeśli nie wszystki pliki to i tak nie jest to wielki problem) dvd, blu ray, i do tego z pełną obsługą polskich napisów.
  • 0
Maruda

#110 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 23.04.2009 - |17:36|

zależy, do czego komuś jest potrzebny taki grajek... dla mnie od razu odpada, bo cena przeraża i nie jest region-free, a ja zaopatruję się w 90% przypadków w płytki z USA... wolę poczekać na inne rozwiązanie

mówimy tu głównie o grajkach za max 300 zł, ja osobiście wolałabym dołożyć te 200 zł i nabyć takie centrum multimedialne (co zresztą zrobiłam), bo przy moich potrzebach to odtwarza wszystko, oprócz płyt chodnikowych :D ... możliwość odtwarzania struktur płyt DVD z pena to piękna rzecz, zgranie płytki na kompie trwa 5 minut, regionami nie trzeba się przejmować i można się delektować bezproblemowym odtwarzaniem pliczków :)
  • 0
Dołączona grafika

#111 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14.12.2009 - |09:28|

Polecam odtwarzacz bluray LG BD370. Czyta oczywiście bluray, dvd, obsługuje dyski poprzez usb - czyta divx, xvid, mkv, napisy. Wszystkie seriale w 720p odtwarza bez problemu :)
  • 0

#112 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 14.12.2009 - |09:34|

Polecam odtwarzacz bluray LG BD370. Czyta oczywiście bluray, dvd, obsługuje dyski poprzez usb - czyta divx, xvid, mkv, napisy. Wszystkie seriale w 720p odtwarza bez problemu :)

Jakie czyta napisy? Tzn. srt i txt zapewne, ale czy radzi sobie z mpl2?
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#113 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 14.12.2009 - |13:17|

microdvd, tmplayer, srt i może jakieś inne :) mpl2 nie czyta...
Bardzo fajnie obsługuje przenośne dyski - ja podłaczyłem twardy dysk Samsung 2.5" 500GB - widzi wszystko. Można też oglądać ściągniete trailery quicktime mov - tylko trzeba zapisac do kontenera mkv - polecam program mkvtoolnix.
  • 0

#114 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.12.2009 - |13:21|

Napisy .srt, .txt, smi, .ssa, .sub (SubRip, SAMI, SubStation Alpha, MicroDVD, SubViewer, TMPlayer, DVD Subtitle System)

Dokładny opis i recenzja:

TUTAJ

Użytkownik psjodko edytował ten post 14.12.2009 - |13:21|

::. GRUPA TARDIS .::

#115 cebit

cebit

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 03.12.2010 - |22:31|

Witam

Moja stara Manta odmówiła dziś posłuszeństwa i stoję przed zakupem nowego pudła pod TV.
Może ktoś z Was kupował niedawno odtwarzacz i może polecić jakiś konkretny model w okolicach 150 PLN?
Zależy mi na DivX/Xvidzie z poslkimi napisami i USB, z tego co widziałem to pojawiła się manta z obsługą RMVB ale w wyższej cenie a do tego nie zależy mi na tym formacie. Miłym dodatkiem było by HDMI ale to niekoniecznie.
Spodobał mi się http://allegro.pl/od...1338008783.html ale w internecie przeczytałem o kłopotach z nim przy pracy w trybie StandBy, żeby móc normalnie używać TV trzeba wyłączać dvd przyciskiem na urządzeniu, nie wystarczy na pilocie. Czy ktoś z użytkowników ma i może potwierdzić takie działanie?

Jakieś propozycje?

Z góry dzięki za pomoc

PS: Mam nadzieję, że temat w dobrym dziale ;-)
  • 0

#116 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 25.05.2011 - |09:31|

Czy ktoś byłby w stanie polecić jakiś ciekawy odtwarzacz multimedialny w okolicach 400 zł? Zacząłem się interesować tematem i nawet na teraz nie wiem na co zwracać uwagę ;)

Siłą rzeczy chodziłoby o odtwarzanie FullHD plus porządny dźwięk do tego. Tak patrzę na to http://www.euro.com....46&p3=346377204 i generalnie wychodzi mi na to, że Manta nie odtworzy HD z braku wbudowanego kodeka?

Może jakieś dobre rady odnośnie wyboru? :)

I teraz jeszcze znalazłem http://www.komputron...-1000_Mb-s.html Do WD zawsze miałem zaufanie, ich dyski mnie nie zawodziły...

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 25.05.2011 - |10:01|

• 0

->1019<-

#117 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 25.05.2011 - |20:00|

Zainteresuj sie sprzetem pod nazwa Xtreamer. Nieco droższy bo najtansze w okolicach 500 pln, ale możliwościami bije WD o głowe.
Przykładowa aukcja http://allegro.pl/hi...1626786961.html
  • 0
Maruda

#118 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 25.05.2011 - |21:11|

Jeśli masz kompa w rejonie TV, to najlepszym rozwiązaniem jest podpięcie kompa do TV, ja dałam 500 zeta za kartę graficzną, kabel HDMI i pilot do kompa i nigdy więcej żadne ustrojstwo w moim domu przystani nie znajdzie :D
  • 0
Dołączona grafika

#119 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.05.2011 - |08:56|

Akurat ta opcja wymagałaby raczej nowego kompa, bo obecny nawet z 720 sobie nie radzi.
  • 0

->1019<-

#120 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 26.05.2011 - |09:16|

Zgadzam się ze @SliderOh. Komp w okolicach tv i masz najlepszy odtwarzać filmów :D. Ale faktycznie jeśli wymagałoby to inwestycji w kompa to zastanowiłbym się na Twoim miejscu nad tą maszynką, - Xtreamer. Miałem okazje w tamtym roku ją potestować na różnych telewizorach i na różnym materiale (od divixów po 1080p). Naprawdę fajna sprawa, chociaż znajomy, który ją sobie sprawił narzeka że przy dłuższym użytkowaniu lubi się mocno nagrzewać.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych