Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wraiths

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
264 odpowiedzi w tym temacie

#101 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 24.07.2004 - |21:31|

Atlantis odlatuje do galaktyki Pegaza, tam w trakcie rozwoju wielu Pradawnych staje się Wraiths, reszta toczy z nimi wojnę, którą przegrywa. Niedobitki udają się na Ziemię, gdzie po wielu tysiącach lat następuje przekazanie genu (może nawety przyśpieszenie ewolucji) ludzi. W tym scenariuszu Wraiths nie mieli żadnej styczności z ludźmi i dwa gatunki nie mają wspólnego DNA.
  • 0

#102 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.07.2004 - |21:43|

Atlantis odlatuje do galaktyki Pegaza, tam w trakcie rozwoju wielu Pradawnych staje się Wraiths, reszta toczy z nimi wojnę, którą przegrywa. Niedobitki udają się na Ziemię, gdzie po wielu tysiącach lat następuje przekazanie genu (może nawety przyśpieszenie ewolucji) ludzi. W tym scenariuszu Wraiths nie mieli żadnej styczności z ludźmi i dwa gatunki nie mają wspólnego DNA.

wydaje mi się, że w Twoim rozumowaniu jest jednak błąd. Nie wydaje mi się, ze Pradawni mogli przekazać tylko jeden gen. Bo żeby to działało to musi byc kompatybilne. Zauważ, że w odcinku z tą zamrożoną Pradawną, ludzie załapali jakieś świństwo, więc musieli mieć bardzo podobną strukturę. Lekarz a Atlantis mówi wtręcz o innej strukturze tkanki, zupełnie obcej ludziom....
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#103 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 24.07.2004 - |21:51|

Ulan, genów mogło być i z 10000000000000000 - ty patrz na chronologię, a nie łap mnie za słowa :angry:
  • 0

#104 Xsellos

Xsellos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 24.07.2004 - |23:42|

jak myślicie w którym odcinku Wraiths odwiedzą znane planet z Stargate - SG-1

nie moge doczekać się kolejnych cześci :( dziaiaj skończyłem oglądać 8x1-8x2 i atlantis 1x1-1x2
  • 0

#105 mader

mader

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 25.07.2004 - |10:11|

jak myślicie w którym odcinku Wraiths odwiedzą  znane planet z Stargate - SG-1

w którym ? w tym, w którym zapewne poznają ich adresy, czyż to nie banalne rozwiazanie ? :blink:
a czy poznają? trudno powiedzieć. jedyną osoba, która może znać adresy z pamięci wydaje się być McKay. no chyba, że mają książkę telefoniczna ;)
  • 0

#106 mrjanus

mrjanus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 25.07.2004 - |10:51|

Mnie ciekawi ilu Pradawnych, których wcześniej skonsumowali, znało adres planety macierzystej. To generuje następne pytanie - dlaczego Wraits nie uzyskali takich danych wtedy, tylko teraz zaczynają zadawać głupie pytania?? A może nie mogli złamać umysłów rodzimych Pradawnych??
  • 0

#107 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 25.07.2004 - |11:17|

Możliwe, ze poznali adresy wszystkich planet Pradawnych, wlacznie z adresem Atlantydy. Mozliwe, ze wszystkie ich ataki byly zatrzymywane na przeslonie (tym fajnym polu silowym). Wraith zobaczyli ze to nie ma sensu i darowali sobie juz ostatnie miasto, bo i tak pokonali Pradawnych
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#108 mrjanus

mrjanus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 25.07.2004 - |11:24|

Możliwe, ze poznali adresy wszystkich planet Pradawnych, wlacznie z adresem Atlantydy. Mozliwe, ze wszystkie ich ataki byly zatrzymywane na przeslonie (tym fajnym polu silowym). Wraith zobaczyli ze to nie ma sensu i darowali sobie juz ostatnie miasto, bo i tak pokonali Pradawnych

Ja tam na ich miejscu bym się bał zostawić tak zaawansowanego przeciwnika bez właściwej opieki... Nigdy nie wiadomo co takim może przyjść do głowy...
  • 0

#109 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.07.2004 - |12:23|

Nie sądzę, aby Wraith byli spokrewnieni z Pradawnymi. Hologram wyraźnie mówi, że to ktoś z zewnątrz. Dla mnie ta teoria ostatecznie upadła. No chyba że w serialu pojawią się jakieś nowe informacje, ale na podstawie tego co już wiem, raczej bym na to nie liczył.
Zastanawiam się, czemu Wraith tak bardzo chcą poznać adres Ziemi. Nie wystarczy im po prostu polecieć do pierwszej lepszej galaktyki, gdzie ich jeszcze nie było? Jedzenia mieli by w bród. Chyba, że nie dysponują umiejętnością litów międzygalaktycznych i nie znają adresów do Wrót w innych galaktykach. W tedy by to miało sens. Z drugiej strony to by dowodziło, Wraith nie mają tak bardzo zaawansowanej technologii jak Pradawni. Jedynie militarnie by im dorównywali tylko dlatego, że Pradawni nie dbali o rozbudowę broni.
  • 0

#110 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 25.07.2004 - |12:23|

Pradawni nie pokazywali sie od tysiecy lat, wiec mogli stwierdzic, ze przeciwnika juz nie ma. Chociaz, to troche dziwne, ze Pradawni, jako juz ci wyzej rozwinieci, nie chcieli pokonac rasy, ktora im bruzdzila...

Moze Wraith, nie maja statków mogacych pokonywac odleglosci miedzy galaktyczne, a moze, tylko w tych dwoch galaktykach sa ludzie (przy takiej liczbie galaktyk, znalezienie naszej jest trudne)

Użytkownik Loki edytował ten post 25.07.2004 - |12:25|

• 0
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i

#111 mrjanus

mrjanus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 25.07.2004 - |12:44|

Chociaz, to troche dziwne, ze Pradawni, jako juz ci wyzej rozwinieci, nie chcieli pokonac rasy, ktora im bruzdzila...

Zapraszam do lektury mojego wczorajszego eseju na ten temat.
  • 0

#112 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 25.07.2004 - |13:43|

Zapraszam do lektury mojego wczorajszego eseju na ten temat.

Chodzi mi o to, że gdy Pradawni wstapili na wyzszy stopien rozwoju (ten duchowy) mieli duzo wieksza moc i nie potrzebowali juz statków, ani broni palnej...
  • 0
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i

#113 Syriusz

Syriusz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25.07.2004 - |14:08|

wystarczy ze zmieniali planety na których przebywała Atlantyda, a to wiąże się z ciągła zmiana adresu wrót, z tego powodu Wraiths nie znają adresu obecnego położenia Atlantydy,
może po ostatniej zmianie planety tylko raz użyli wrót by opuścić galaktykę, nie dając Wraiths szansy na poznanie nowego położenia
co do zatrzymywania na przesłonie to raczej nie realne bo ziemianie by sie nie dostali :)

Użytkownik Syriusz edytował ten post 25.07.2004 - |14:09|

• 0

#114 mrjanus

mrjanus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 25.07.2004 - |14:14|

Chodzi mi o to, że gdy Pradawni wstapili na wyzszy stopien rozwoju (ten duchowy) mieli duzo wieksza moc i nie potrzebowali juz statków, ani broni palnej...

Tak , ale czy pamiętasz że podstawową zasadą dla Ascendentów była zasada "nieingerowania"? Tą zasadę złamał Daniel i to napewno było główną przyczyną jego powrotu.
  • 0

#115 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 25.07.2004 - |14:24|

Ta zasada jest ładna ze wględu na fabułe serialu, ale nie jest za bardzo zyciowa, przeciez mogli by delikatnie pomagac, aby zwyciezali ci dobrzy

Oni zatrzymywali sie na przeslonie jak jeszcze zyli Pradawni..... Potem darowali sobie i dopiero pradawni odeszli

Użytkownik Loki edytował ten post 25.07.2004 - |14:26|

• 0
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i

#116 mrjanus

mrjanus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 25.07.2004 - |14:30|

Na to wygląda. Chyba że autorzy w jakiś inny sposób nam to wytłumaczą w kolejnych odcinkach.
Będę wypatrywał tego uważnie :wacko:
  • 0

#117 haldeman

haldeman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoKraków

Napisano 25.07.2004 - |17:23|

Tak na podstawie zmagań Pradawnych z Wraiths, nie orientuje się we wszystkich aspektach i czasem się myle w interpretacji (jak w przypadku odlotu pradawnych z Ziemi) więc może ktoś bardziej zaawansowany w sprawach SG powie mi w którym momencie Pradawni postanowili przejść na wyższy "poziom istnienia", czy może było to spowodowane właśnie napotkaniem Wraiths i dlaczego Ci "duchowi" Pradawni nie chcieli nigdy wrócić na Atlantyde, nie mówie to o jakiejś chęci zemsty która jest raczej obca Pradawnym w ich obecnej formie ale po prostu aby odzyskać swoje dziedzictwo, w końcu każdy kiedyś chce wrócić do swojego pierwotnego domu...
  • 0

#118 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 25.07.2004 - |17:45|

Daniel też nie chciał wracać. Poprostu ascendacja daje ogromne możliwości i jak daniel powiedział, pozwala patrzeć na świat zupełnie inaczej. Poza tym Atlantis już im nie potrzebne do niczego.
  • 0

#119 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 25.07.2004 - |18:33|

Proszę pisać BARDZIEJ na temat. To nie jest temat "Pradawni".
  • 0

#120 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 25.07.2004 - |18:51|

Ciekawi mnie proces "wysysania" przez Wraiths energii życiowej ofiary. Jak to dokładnie się odbywa?
Oglądając serial doznałem dziwnego skojarzenia z finałową sceną z filmu "Indiana Jones i Święty Grall".
Ofiara Wraiths doznaje jakby gwałtownie przyspieszonego procesu starzenia. Mnie jednak interesuje jak to się dzieje?
Może kiedyś poznam odpowiedz.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych