Skocz do zawartości

Zdjęcie

Możliwości Asgardu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
183 odpowiedzi w tym temacie

#101 Blogers

Blogers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 02.07.2007 - |10:03|

a mnie naszła inna myśl - a gdyby tak przeprogramować transporter Asgardu, żeby przesłał informacje do bufora i nie wysyłał jej nigdzie, potem wzór z bufora podstawić do replikatora i z 1 np ZPM zrobic z 50 innych? :D
  • 0

#102 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.07.2007 - |10:42|

inwe:
Mam nadzieję, że moja pamieć znów mnie nie zawiedzie, ale Thor's Chariot i Nemesis, tam chyba był pokazany promień transportera.
W Nemesis jak pamiętam jest pokazane jak Jack jest transportowany na statek znajdujący się na orbicie.
Później jednak nie pokazywali tego, działało to tak jak teleport w ST (czyli siłą wyobraźni).

Blogers:
Sprawa była przerabiana, ale nie pamiętam tematu. Zawsze rozbijaliśmy się o zasadę zachowania energii lub konstrukcje samego ZPM. Więcej przemawiało za tym, że żadne magiczne powielenia ZPM są niemożliwe, czy to przy pomocy wrót, transportera, pierścieni i innych zabawek z serialu.
  • 0

#103 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 02.07.2007 - |11:05|

@baloo

w Thor's Chariot rzeczywiście jest promień; w Nemezis sobie nie przypominam żadnego promienia, ale to może być moja skleroza:); w 3. sezonie(3x13 albo 3x12) w przypadku pierścieni widać promień(zapewne służący do synchronizacji) i strumień materii; w Thor's Chariot strumienia materi nie widać; poza tym pokazano to tylko 1 raz, a w pozostałych przypadkach nawet promienia namierzającego nie było widać; dla mnie to znaczy, że materia nie jest transportowana przez Asgardczyków; a zacytowany bufor to może tylko informację o obiekcie zawiera;

Użytkownik inwe edytował ten post 02.07.2007 - |11:06|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#104 Blogers

Blogers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 02.07.2007 - |11:16|

jeśli już jest ta zasada zachowania energii, to jakim cudem przenieśli ZPM w SGA bodajże 2x01 z Dedala na Atlantis?
  • 0

#105 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.07.2007 - |11:21|

jeśli już jest ta zasada zachowania energii, to jakim cudem przenieśli ZPM w SGA bodajże 2x01 z Dedala na Atlantis?

Bo serial ma odpowiednią ilość dziur, by się go miło oglądało...

Użytkownik Toudi edytował ten post 02.07.2007 - |11:21|

#106 Glock

Glock

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 02.07.2007 - |12:44|

I dokładnie coś takiego dowodzi,że Transporter nie działa na zasadzie przytoczonej przez was....bo taka sytuacja była by nie możliwa...
Ale można o to zapytać twórców http://www.gateworld...te_expert.shtml
  • 0
Dołączona grafika

#107 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 02.07.2007 - |18:50|

Wydaje mi się że było to możliwe tylko dlatego że ZPM był transportowany jako zwykły przedmiot (broń, jedzenie itp.) a nie jako źródło mocy. Chociaż mogę się mylić. Jeśli tak to mnie poprawcie
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#108 kamkaw

kamkaw

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoTrzebinia

Napisano 02.07.2007 - |20:10|

Wydaje mi się że było to możliwe tylko dlatego że ZPM był transportowany jako zwykły przedmiot (broń, jedzenie itp.) a nie jako źródło mocy. Chociaż mogę się mylić. Jeśli tak to mnie poprawcie

To jest bez sensu bo tak to se moge przesyłać ZPM jako ozdobe choinkową a i tak czerpać z niego moc....
  • 0
████████████████████████
Rip SG-1

#109 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.07.2007 - |22:28|

hej, a ten ZPM dzialal w trakcie transportu? :D
czegos nie rozumiem w waszej dyskusji,
no bo na moj babski rozum, ZPM to jak taka kosmiczna bateria... dopoki jej nie podlaczycie do czegos, to jest po prostu kawalek krysztalu.. przeciez w roznych odcinkach przenosza wylaczone ZPMy w rekach, nie? MacKay naciska - wylacza- wyciaga.
a potem wklada gdzie trzeba - naciska- wlacza...
wiec jaki tu problem?

Użytkownik elam edytował ten post 02.07.2007 - |22:29|

• 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#110 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.07.2007 - |22:32|

ale bateria MA W SOBIE energię... więc rozkładając ją na częsci i montując na nowo, trzeba tą energię skądś wziąść... a wiemy, że nie ma poteżniejszego źródła niż ZPM... więc (w nioski można sobie samemy wysnuć)

#111 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.07.2007 - |22:37|

no dobrze, zle porownanie bo ZPM to nie bateria, nie ma w sobie mocy tylko pobiera ja skads-tam i przesyla do danego urzadzenia,
ja nie zrozumialam w czym problem z przesylaniem ZPMu

no i tez uwazam, ze nie da sie tego tak po prostu sklonowac... gdyby sie dalo ZPMy powielac, to by to juz Asgard dla nas zrobil...
  • 0

#112 Blogers

Blogers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 02.07.2007 - |23:04|

no dobrze, zle porownanie bo ZPM to nie bateria, nie ma w sobie mocy tylko pobiera ja skads-tam i przesyla do danego urzadzenia,
ja nie zrozumialam w czym problem z przesylaniem ZPMu

no i tez uwazam, ze nie da sie tego tak po prostu sklonowac... gdyby sie dalo ZPMy powielac, to by to juz Asgard dla nas zrobil...

nie przypominam sobie, żeby Asgard miał dostęp do bazy danych na Atlantis i widział jakikolwiek nasz ZPM poza tym na Odysei :) a wtedy nie było czasu, żeby bawić się w powielanie ZPM... ledwo zdążyli zamontować nowy komputer i działa anty-ori
  • 0

#113 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.07.2007 - |23:31|

cala kupe ZPM asgard musial widziec w naszej galaktyce

Użytkownik elam edytował ten post 02.07.2007 - |23:32|

• 0

#114 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.07.2007 - |07:57|

Wedlug mnie nie powinno byc problemow z powieleniem ZPM, za to po skopiowaniu nowy ZPM bedzie czerpal energie z tego samego mikrowszechswiata co stary, wiec szybciej sie on wyczerpie. :P

Użytkownik Nom edytował ten post 03.07.2007 - |07:58|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#115 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 03.07.2007 - |08:42|

Ale można o to zapytać twórców http://www.gateworld...te_expert.shtml

wątpię, żeby twórcy sami o tym pomyśleli(o poruszanych tu kwestiach); nawet jeśli dostaję się odpowiedź na taką kwestię techniczną to zazwyczaj zbywa ona pytającego; wolę podyskutować o tym na forum, gdzie ludzie naprawdę chociaż przez chwilę rozważą przedstawioną zagadkę;

Wedlug mnie nie powinno byc problemow z powieleniem ZPM, za to po skopiowaniu nowy ZPM bedzie czerpal energie z tego samego mikrowszechswiata co stary, wiec szybciej sie on wyczerpie. :P

a dlaczego miałby czerpać z tego samego wszechświata?; w takim razie w strukturze ZPM musiałby być zapisany "adres" mikrowszechświata ergo ZPM różniłby się między sobą(przynajmniej budową wewnętrzną), a wydaje się, że wszystkie są takie same;

Użytkownik inwe edytował ten post 03.07.2007 - |08:42|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#116 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 03.07.2007 - |08:59|

hej, a ten ZPM dzialal w trakcie transportu? :D
czegos nie rozumiem w waszej dyskusji,
no bo na moj babski rozum, ZPM to jak taka kosmiczna bateria... dopoki jej nie podlaczycie do czegos, to jest po prostu kawalek krysztalu.. przeciez w roznych odcinkach przenosza wylaczone ZPMy w rekach, nie? MacKay naciska - wylacza- wyciaga.
a potem wklada gdzie trzeba - naciska- wlacza...
wiec jaki tu problem?

Dokładnie o takie cos mi chodzi. Skąd właściwie wiadomo że ZPM przed podłączeniem ma w sobie jakąś energie - czy nie jest możliwe że do piero po podłączeniu tworzy się jakiś "mikro tunel"łączący ZPM z jego mikrowszechświatem i następuje pobór mocy.

w takim razie w strukturze ZPM musiałby być zapisany "adres" mikrowszechświata

Przecież nawet Taur'i nie wiedzą jak skonstruowany jest ZPM, ba sami twórcy pewnie nie mają o tym zielonego pojęcia
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#117 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 03.07.2007 - |09:11|

Przecież nawet Taur'i nie wiedzą jak skonstruowany jest ZPM, ba sami twórcy pewnie nie mają o tym zielonego pojęcia

niby tak, ale nie słyszałem McKay'a mówiącego: "No w ostatnim ZPM kształt kryształu był zupełnie inny etc."; nie znam się na adresowaniu wszechświatów, ale podejrzewam, że za czerpanie ospowiedzialny jest ten kryształ w dolnej części i zakładam, że ukierunkowanie energii związane jest z jego kształtem bądź strukturą wewnętrzną; a to coś co pod rentgenem czy innymi rodzajami badań by wyszło, a jeśli nasi naukowcy tego nie spróbowali to wydaje mi się, że powinni się cofnąć co najmniej do podstawówki :cool4: ;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#118 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 03.07.2007 - |10:43|

I znowu się rozwodzimy nad ZPM :)

1. Przesyłanie ZPM , a stworzenie jego kopii to całkiem różne rzeczy... Przy przenoszeniu go z miejsca na miejsce teleportem nie widzę żadnych podstaw żeby poruszać zasadę zachowania energii. Już to pisałem w naszym starym temacie - transportując nie wiadomo jak duże ilości energii nie jest nam potrzebna energia, tylko impuls do wysłania istniejącej, transporter zużywa energie do zamiany materii w energie... ufff, starałem się napisać jak najprościej.

2. Teleport - to ze nie pokazali ze Pradawni używali teleportera, nie oznacza to ze go nie mieli - mogli posiadać jakiś podręczny, cos ala osobista tarcza którą bawił się Mc'kay. Poza tym nie zapominajmy ze P byli na tyle rozwinięci, ze opanowali telekinezę, czego nie można powiedzieć o Szarakach.
Co do użycia transportera jako broni - po co Pradawni mieliby to robić, skoro mieli drony - puścili kilka tyś dron które szatkowały kilkanaście jednostek wroga naraz - a nie bawić się w pojedyncze namierzanie statku. - całkiem logiczne no nie?

3. Co do ZPM i zasilania Asgardu - póki co, opracowali sobie jakiś tam reaktor, który powiedzmy dostarczał dużą ilosci energii (napewno nie tyle co ZPM) i na dodatek się nie wyczerpywał, z tym ze dużych rozmiarów. I pewnie by mogli zaprojektować i taki reaktor, który by dostarczał tyle samo mocy co ZPM, ale był by potężnych rozmiarów. To tak jak z nami - przecież potrafimy zasilić cale miasto - tyle ze potrzebujemy do tego wielkich elektrowni, a P zrobili to za pomocą 3 bateryjek wielkości akumulatora.

4. ZPM jest o wiele potężniejsze od reaktorów asgardu - statki asgardu nie zniszczyły ani jednego statku ORI, a Odyseja z bronią Asgardu i zasilaniu ZPM rozwaliła 2 Ori shipy.

Podsumowując - Pradawni sa o wiele bardziej rozwiniętą rasa, nie ma wogóle co porównywac Asgardu do Pradawnych.
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#119 Blogers

Blogers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 03.07.2007 - |11:00|

4. ZPM jest o wiele potężniejsze od reaktorów asgardu - statki asgardu nie zniszczyły ani jednego statku ORI, a Odyseja z bronią Asgardu i zasilaniu ZPM rozwaliła 2 Ori shipy.
Podsumowując - Pradawni sa o wiele bardziej rozwiniętą rasa, nie ma wogóle co porównywac Asgardu do Pradawnych.

tak, tylko że na Odysei Asgard zamontował nowy rodzaj broni strzelający promieniem a nie zwykłymi pociskami jak to było w przypadku statku Szaraków podczas komitetu powitalnego Orishipów. Można to porównać do ataku Wraith na Atlantis i ostatnim ataku Replikatorów
  • 0

#120 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 03.07.2007 - |11:10|

Poza tym nie zapominajmy ze P byli na tyle rozwinięci, ze opanowali telekinezę, czego nie można powiedzieć o Szarakach.

to akurat nie jest argument; A. mogli na tyle fizjologicznie różnić się od Pradawnych, żeby niebyć w stanie opanować telekinezy; co więcej rasa, która dalej zaszła w autoewolucji niekoniecznie przwyższa inną rasę, która temu zagadnieniu nie poświęcała tyle czasu;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych