Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 77 – S04E17 – Midway

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
111 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 77 – S04E17 – Midway (148 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (45 głosów [36.29%])

Procent z głosów: 36.29%

2. 9.5 (20 głosów [16.13%])

Procent z głosów: 16.13%

3. 9 (29 głosów [23.39%])

Procent z głosów: 23.39%

4. 8.5 (12 głosów [9.68%])

Procent z głosów: 9.68%

5. 8 (7 głosów [5.65%])

Procent z głosów: 5.65%

6. 7.5 (3 głosów [2.42%])

Procent z głosów: 2.42%

7. 7 (5 głosów [4.03%])

Procent z głosów: 4.03%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [0.81%])

Procent z głosów: 0.81%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.81%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.81%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#101 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 05.04.2008 - |22:21|

Wreszcie coś ciekawego i świeżego. Mimo iż akcji było nawet aż za dużo, to pomysł odcinka jak i wrazenia z jego oglądania jak najbardziej pozytywne:)

Ocena: 9

PLUSY:

+ największy plus to rewelacyjne połączenie wydarzeń i postaci z obu seriali, jednoczesna akcja ratunkowa w SGC i w Midway, walka dwóch drużyn z Wraith na dwóch odcinkach itd.
+ świetny tekst Ronona do Teal'ca iz zbyt często mowi "indeed" :D Odpowiedź była równie dobra - "nie zauważyłem" :)
+ chytry plan Wraith przejęcia Midway, a poprzez nią dotarcie do Ziemi. Po raz kolejny odowodnili, że to nie tylko "chłopcy do bicia"
+ relacje między Teal'cem a Rononem :) Ewolucja stosunków od z lekko wrogich do szorstkiej przyjaźni. Cóż, jak widać w ich przypadku, tylko poprzez wspólną walkę można było zdobyć zaufanie drugiej osoby
+ dawno już nie było wybierania wrót, przechodzenia przez nie, kłopotów z nimi związanych i wysyłanie znanego z SG1 MALP-a. Drobny szczegół, a cieszy

MINUSY:

- trochę przesadzono ze skutecznością duetu Ronon-Teal'c. W dwójkę odbijają całą bazę okupowaną przez kilkadziesiąt Wraith
- ach ten superSheppard, bez tlenu w powietrzu, wycieńczony walką z Wraith ledwo co chodzi, potem czołga się, ale jednak bez problemu ubrał cieżki i napewno niełatwy do ubioru kombinezon :/

Użytkownik Halavar edytował ten post 05.04.2008 - |22:31|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#102 Tredrus

Tredrus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 13.05.2008 - |22:04|

Czy wy też zauważyliscie brak spustu w broni Ronona w 30:12 ;)? Czysta atrapa.
  • 0

#103 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 29.09.2008 - |15:01|

Najlepszy odcinek tego sezonu po prostu bomba :D Ogrom akcji,walki i to na dwóch frontach.Teal'c w długich włosach ? Rewelacja ! Razem z Ronanem stworzyli wyborną parę.Widać,że potrafią się zgrać i razem kooperować.Oby więcej takich duetów :D Po raz kolejny połączenie SGC - SGA ! To dobrze,bo w taki o to właśnie sposób nie tracimy kontaktu z Ziemią :D

10 10 10 10 10 !!!!
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#104 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 09.12.2008 - |22:47|

Jak ktoś narzekał że w SGA jest mało akcji to ma swoje zadość uczynienie. W końcu od kuchni pokazano jak działa most ale jakoś nie do końca to załapałem. Po co tyle wrót? Wystarczyłyby jedne na skraju galaktyki, zależnie od dystansu jedne w przestrzeni pomiędzy Pegazem a Midway. Potem z Midway zależnie od dystansu wrota pomiędzy Midway a Drogą Mleczną. Jedne na skraju galaktyki i już jesteśmy na Ziemi. A tu jakieś wrota gdzieś tam po planetach porozstawiane. Domino czy co? Jak ktoś wie o co chodzi to z góry dzięki za wyjaśnienie.

Reszta odcinka całkiem niezła. W końcu coś z wrotami. Zauważyłem że wrota stały się bardziej tłem dla całęgo serialu a niejednokrotnie widać je jedynie tylko w openerze. No i na koniec stacja Midway zniszczona. Trochę szkoda ale i tak wydaje mi się że ten pomysł został wyciśnięty do ostatniej kropli.
  • 0
don't try

#105 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.12.2008 - |20:59|

Po co tyle wrót? Wystarczyłyby jedne na skraju galaktyki, zależnie od dystansu jedne w przestrzeni pomiędzy Pegazem a Midway. Potem z Midway zależnie od dystansu wrota pomiędzy Midway a Drogą Mleczną. Jedne na skraju galaktyki i już jesteśmy na Ziemi. A tu jakieś wrota gdzieś tam po planetach porozstawiane. Domino czy co? Jak ktoś wie o co chodzi to z góry dzięki za wyjaśnienie.

Nie bardzo wiem, co tu wyjasniać.
Dokładnie jest to tak zrobione jak napisałeś więc w czym problem ?
34 wrota od krańca Drogi Mlecznej do początku Pegasusa.
Dlaczego tak dużo ?
Bo odległości pomiędzy galaktykami są ogromne...

::. GRUPA TARDIS .::

#106 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 10.12.2008 - |21:12|

Yup sory źle spojrzałem na ten ekran jak McKay pokazywał które to wrota. Wydawało mi się że pomiędzy wrotami na krańcu galaktyki a Atlantis były jeszcze jakieś inne wrota i to mnie bolało. Mój błąd sory niedopatrzyłem.
  • 0
don't try

#107 freyr

freyr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • Miastołódź

Napisano 03.03.2009 - |22:17|

no w końcu porządny odcinek...poza oczywistymi niedociągnięciami...zreszta jak zobaczyłam duet tealc i ronon od razu wiedzialam że zapowiada się dobra akcja...choć nie do końca rozumiem chamskiego wręcz zachowania się ronona wobec tealca na początku odcinka

kwestia ronona "indeed" :lol:
  • 0

#108 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.03.2009 - |22:25|

Wszyscy opowiadali mu o Teal'cu jako wielkim wojowniku i pewnie go to bolało że ktoś może mieć reputację większego zabijaki niż on sam ;)
  • 0
don't try

#109 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.05.2009 - |14:30|

Na początku myślałem że szykuje sie nam kolejny zapychacz, tym razem z dodatkiem Teal'ca tak dla urozmaicenia. Jednak po zakończonym seansie jestem jak najbardziej pozytywnie zaskoczony. Bardzo dobry odcinek, chociaż, jak zwykle, wiadomo było że atak Wraith na Ziemię się nie uda, a skoczek ze stacji Midway zostanie szybko odnaleziony.
Zastanawia mnie tylko czy na tych skoczkach są jakieś kibelki ;).

Ocena: 9/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#110 Robin_DJ

Robin_DJ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 13.04.2010 - |09:00|

Zawsze było mówione, że wrota zbudowane są z naquadah, a ten materiał ogromnie wzmacnia siłę eksplozji. Jakim cudem przy wysadzeniu na końcu stacji Midway z 2 wrotami widzieliśmy tak niewielki wybuch? W SG-1 kiedy eksplodowały wrota zaatakowane przez Anubisa widzieliśmy ogromny biały błysk na niebie, natomiast tutaj wybucha 2 wrót i tylko trochę ognia wokoło...
  • 0

#111 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 14.04.2010 - |04:01|

Wrota na Midway nie wybuchły. Aby wysadzić Wrota, potrzebna jest duża energia - ludzie potrafią tego dokonać jedynie swoją najsilniejszą atomówką, w porównaniu z którą ładunki niszczące stację Midway są jak słabe fajerwerki.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#112 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.05.2010 - |14:30|

Zawsze było mówione, że wrota zbudowane są z naquadah, a ten materiał ogromnie wzmacnia siłę eksplozji. Jakim cudem przy wysadzeniu na końcu stacji Midway z 2 wrotami widzieliśmy tak niewielki wybuch? W SG-1 kiedy eksplodowały wrota zaatakowane przez Anubisa widzieliśmy ogromny biały błysk na niebie, natomiast tutaj wybucha 2 wrót i tylko trochę ognia wokoło...

Wrota atakowane przez Anubisa nie wybuchły "tak sobie". To był efekt działania urządzenia pradawnych, które ładowało je przez tunel czasoprzestrzenny i w końcu ta potężna energia musiała się uwolnić. Niemniej w serialu kwestię niszczenia wrót traktowano dość wybiórczo. Nieraz nietknięte wychodziły z wybuchu bomby atomowej, innym razem była w stanie je zniszczyć zwykła eksplozja chemiczna (patrz: Wrota na statku Apophisa na początku drugiego sezonu, bo nic nie wskazuje, żeby one nadal znajdowały się na orbicie).

No cóż... A Naquadah "tak po prostu" też nie wybucha. IMO to podobna sytuacja jak z inicjacją eksplozji bomby atomowej - nie wystarczy położyć kawałka wzbogaconego uranu obok C4 i zdetonować. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych