Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sklepy Internetowe (zagraniczne)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#81 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.03.2009 - |19:02|

Mam pytanie. Kupiłem coś od dziewczyny z Austrii na eBay. Problem w tym że życzy sobie wpłatę przelewem. Nie wiem czy PayPal ściągnie mi całą sumę z karty w Lucasie i przeleje ją jej, czy też muszę mieć środki na koncie w PayPal i je przelać. Pomoże mi ktoś bo przelew zrobiłem wczoraj z poziomu eBay a dziewczyna zaczyna się niepokoić.
  • 0

#82 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 04.03.2009 - |19:23|

Nerwowa jakaś dziewoja. ;)
A co do PayPala to gdy robię zakupy mi ściąga kwotę nie z konta w PayPalu tylko z karty bankowej jaką podałem w ustawieniach konta PP.
Chyba o to ci chodzi ,tak ?
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#83 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.03.2009 - |19:28|

Owszem tak bywa ale pod warunkiem że pieniądze idą pomiędzy kontami na PayPal. Dziewczyna, z tego co zrozumiałem bo aukcja była tłumaczona z niemieckiego na polski, życzy sobie przelew. Tylko nie mam bladego pojęcia gdzie ten przelew ma iść. Czy na jej konto w PayPal czy do austriackiego banku. Zrobiłem przelew z poziomu eBay, zresztą PalPay rekomenduje właśnie ten sposób, ale minęły dwa dni i nic. Chcę to zrobić poprzez PayPal, jest to możliwe, ale co będzie jak za pierwszym razem pieniądze poszły a je wpłacę drugi raz?
Trochę to skomplikowane ale to wina Austriaczki.
  • 0

#84 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 04.03.2009 - |19:43|

Hi hi to nie tylko jej ale Wasz,a boście się nie dogadali do końca. :)
Znasz jej konto PayPal ?
Na jakie konto teraz wysyłałeś ? [tzn jak rozumiem korzystałeś z automatycznego przekierowania z eBay na PP]
Czy dostałeś maila z PP o dokonanej transakcji ?
Czy ściągnęło Ci tą kwotę z konta w banku ?
Jeśli Ci ściągnęło to z Twojego konta i nic nie namieszano po drodze i dostałeś maila z PP o zapłacie to powinno być dobrze.
Ewentualnie wyślij go jej jako potwierdzenie.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#85 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.03.2009 - |21:11|

Z eBay dostałem jedynie maila z tytułem "Wkrótce wyślę EUR 7,50 jako płatność za przedmiot kupiony w serwisie eBay: Castlevania Dawn of Sorrow (Nintendo DS) (280317162786#)". Z konta jeszcze pieniędzy nie pobrano. Znając mój bank to może równie dobrze nastąpić za kilka dni. Zrobiłem wyciągi transakcji na PP i tam nic nie pisze o tym przelewie. Mało tego, mogę z poziomu PP zapłacić tej miłej i sympatycznej pani.
Wszystko wskazuje na to że eBay przekierował mnie na PP ale transakcja nie przeszła i muszę to zrobić ręcznie.
  • 0

#86 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 04.03.2009 - |22:32|

Nigdy nie spotkałam się z takimi akcjami... zazwyczaj sprawa jest prosta:

1. jak płaci się poprzez PP, to po kliknięciu ZAPŁAĆ TERAZ eBay automatycznie przerzuca kupującego na stronę PP, gdzie po zalogowaniu się na konto dokonuje się płatności

2. jeśli ma być płatność przelewem, to po kliknięciu ZAPŁAĆ TERAZ eBay wyświetla stronę z danymi do przelewu - w przypadku zagranicznego to jest to numer IBAN czyli nr konta w standardzie europejskim oraz kod SWIFT/BIC jej banku... jeśli nie ustawiła tego podczas wystawiania przedmiotu, to powinna Ci mailem podesłać te dane... i wtedy normalnie robisz przelew ze swojego banku i modlisz się, żeby prowizja Cię nie dobiła :D
  • 0
Dołączona grafika

#87 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.03.2009 - |22:37|

2. jeśli ma być płatność przelewem, to po kliknięciu ZAPŁAĆ TERAZ eBay wyświetla stronę z danymi do przelewu - w przypadku zagranicznego to jest to numer IBAN czyli nr konta w standardzie europejskim oraz kod SWIFT/BIC jej banku... jeśli nie ustawiła tego podczas wystawiania przedmiotu, to powinna Ci mailem podesłać te dane... i wtedy normalnie robisz przelew ze swojego banku i modlisz się, żeby prowizja Cię nie dobiła :D

No to zgłupiałem. Nie mam takiego doświadczenia w kupowaniu na eBay. Mam te dane ale czy mogę to ominąć by nie płacić prowizji i zrobić to poprzez PP tak jak zwykle?

Odpowiedziałem obie sam. PP pobrał pieniądze z karty i wpłacił je na moje konto. Następnie dokonał przelew na konto w Austrii. Swoją drogą cwany patent na omijanie banków i ich prowizji.

Użytkownik wergora edytował ten post 04.03.2009 - |22:43|

• 0

#88 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 05.03.2009 - |08:24|

PayPal się teraz rozbudowuje i ciągle dorzuca jakieś nowości, nie sposób nad tym nadążyć :D
  • 0
Dołączona grafika

#89 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 04.05.2009 - |05:03|

Myślę , że gdyby to się udało to wiele osób by się ucieszyło.

Dołączona grafika

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#90 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 04.05.2009 - |14:30|

Szczerze mówiąc dobrze by było, ale obecnie UE jest tak zbiurokratyzowana, że trzeba lat na takie cuda :/
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#91 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 04.05.2009 - |14:48|

Etam czarnowidztwo ;) my być cierpliwi.
Poza tym o tym słyszałem już do roku albo troszkę więcej i jak widać powoli coś tam zaczynają działać w tym kierunku.

4554

Użytkownik biku1 edytował ten post 04.05.2009 - |14:49|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#92 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 04.05.2009 - |15:01|

Pozostaje tylko mieć nadzieję, że dodadzą Polskę do amazon payment countries i że amazon zaktualizuje to globalnie, bo jak tylko w obrębie UE, to na drzewo z tym... mało kupuję w UE, a do tego 90% można kupić taniej na eBay, to i reforma mi nie potrzebna :D
  • 0
Dołączona grafika

#93 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.05.2009 - |17:54|

Z Amazona akurat najbardziej zależy mi na grach na konsole. Część jest w śmiesznych cenach. Co z tego skoro ich nie wysyłają do nas. Podobnie XBOXLive do X360. Roczny abonament 140zł a oni zakładają blokady na rzeczy z Marketplace. W efekcie nie można kupić i ściągnąć sporej ilości dem, gier i dodatków.

Poza tym sklepy z Azji czy Australii jakoś nie mają problemów z wysyłką do nas

Użytkownik wergora edytował ten post 04.05.2009 - |17:58|

• 0

#94 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.05.2009 - |17:59|

Dzisiaj odbieram maila od amazona i tak sobie czytam i widzę coś takiego.

Dołączona grafika

Myślę o fajnie czyżby już coś się ruszyło, dla jak to napisali mieszkających poza UK , że mogą takie przedmioty kupować.
Ale gdzie tam zapomnieli dodać, że tu chodzi o tzw Europę Zachodnią co wychodzi po kliknięciu w linka. :mellow: :angry:

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#95 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 21.05.2009 - |09:58|

Pytanie odnośnie PayPal.
Sprzedałem swój pierwszy przedmiot na eBay, chłopak 12 godzin temu dokonał płatności PayPalem ale pieniędzy jeszcze nie ma. Ile czasu to może trwać? Jestem przyzwyczajony że jak płacę to sprzedawcy kasę mają od razu. Przyznam że się trochę denerwuję. To moja pierwsza sprzedaż i chcę dobrze wypaść.

Oczywiście konta na eBay i PayPal są powiązane.

Użytkownik wergora edytował ten post 21.05.2009 - |10:01|

• 0

#96 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 21.05.2009 - |11:03|

nigdy nie odbierałam kasy PayPalem, ale sama jak coś kupuję, to praktycznie chwilę po zakończeniu transakcji dostaję info od sprzedawcy, że dziękuje za wpłatę... ale może to działa podobnie jak Płatności Allegro, że dostają tylko potwierdzenie przelewu, a kasa trafia na konto w ciągu kilku dni... no idea :/
  • 0
Dołączona grafika

#97 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 21.05.2009 - |11:36|

Podobno pieniądze idą do 24 godzin.
Zawsze po zakupie płacę i kasa od razu jest na koncie. Jak zwykle Polska leży w innym wymiarze.
  • 0

#98 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 21.05.2009 - |12:46|

no dokładnie, pod tym względem to my jesteśmy jak zwykle sto lat za jaskiniowcami :/
  • 0
Dołączona grafika

#99 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 23.05.2009 - |22:35|

no dokładnie, pod tym względem to my jesteśmy jak zwykle sto lat za jaskiniowcami :/

Właśnie udowodniłem ten fakt empirycznie. Idą natychmiast przelewy z Polski do Chin, Nowej Zelandii i Japonii. Z kolei z Niemiec na moje konto w PayPal kasa szła trzy dni. Powtarzam: trzy dni.
  • 0

#100 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 23.09.2009 - |08:24|

Ja to mam kurcze ostatnio pecha... od tylu lat kupuję na amazon i nic, a teraz nagle dwie reklamacje w ciągu miesiąca :D

Pierwsza płyta w boksie Sanktuarium ma zabójczą rysę, przez co odcinki 2 i 4 leżą i kwiczą... nie przeszły ani przez zwykły napęd, ani przez bd, a stacjonarnego nie chce mi się podłączać :D

Wiem, że są jakieś "magiczne" pasty, które podobno pomagają trochę na takie przypadłości, ale osobiście nigdy się tym nie bawiłam i jakoś nie mam ochoty... a taki ładny boksik i bardzo dobry transfer na DVD, obraz żyleta...

Amazon już wysłał drugi, mam nadzieję, że tym razem będzie ok :D Pod tym względem po prostu uwielbiam ten sklep, zero problemów, nawet nie chcą, żeby im odsyłać wadliwy box, tylko od razu myk...

Dla ciekawych dodam, że w momencie składania reklamacji należy zapewnić na swojej karcie odpowiednią kwotę (jeśli ktoś ma te wirtualne karty, w przypadku kredytowych to nie ma zastosowania :D), ponieważ amazon ponownie pobiera opłatę, dokładnie tyle, ile brał za pierwszym razem i zaraz potem wystawiają refund i oddają to, co wzięli... takie wymogi systemu :D I widzę, że zawsze wysyłają opcją expedited, nawet jeśli pierwotne zamówienie miało zwykły shipping :)

A wracając do Sanktuarium - jeśli ktoś ma ochotę zmierzyć się z tą rysą na płycie nr 1, to proszę o PW, oddam box w dobre ręce :D
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych