Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smallville

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
580 odpowiedzi w tym temacie

#81 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 12.05.2007 - |00:06|

621

Dobry odcinek, ale spodziewalem sie dluzszej i bardziej spektakularnej walki z Wessem.

Ocena: 6,5/10
  • 0

#82 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 13.05.2007 - |01:50|

6-21 kolejny świetny odcinek Smallville.
DLa mnie 9/10.
Małe sentymentalizmu. Dużo akcji., Świetna fabuła i dobre rozegranie wątku. Do tego jako SUper Soldier aktor z Battlestar Gallactica co było wyjątkowo miłym akcentem. Notabene to taki Hello w BSG by mi się podobał, a że ostatnio w BSG grał ojca wszelkiego dobra to w Smallville miło było mi go obejrzeć w roli do jakiej dobrze pasuje.
Naprawdę udana końcówka 6 sezonu.
Mi się naprawdę podobało. Oby tak dalej.
  • 0

#83 Guzek9

Guzek9

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 13.05.2007 - |20:59|

ile jeszcze odcinków zostało do końca sezonu??
  • 0

#84 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 13.05.2007 - |21:15|

ile jeszcze odcinków zostało do końca sezonu??

jeden

06x22 Phantom

a propo nowego odcinka - o malo nie zasnąlem....

Użytkownik Wodzu edytował ten post 13.05.2007 - |21:15|

• 0

...:::Son of Anarchy:::...

#85 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 14.05.2007 - |12:22|

Wszystko fajnie ale mogli by ruszyć wątek miłosny Clark-Lois bo widzę że zaczynają nas robić w wała jak przy Lanie, pocałunek po 2 sezonach.

Bardzo nie lubię bezpłciowych robotów.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#86 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 15.05.2007 - |12:10|

Kurcze jeszcze tylko jeden odcinek do końca sezonu, a tu się zrobiło jakoś smętnie, nie ma jakiegoś motywu przewodniego, który by świetnie zakończył sezon, zobaczymy co wymyślą, jakoś tak przespałem szczerze mówiąc ten sezon, niby dobry, ale jakiś taki nijaki.
Zobaczymy jaki będzie siódmy sezon(jeśli będzie, ale raczej o to jestem spokojny). No i faktycznie, niech zaczynają rozkecać wątek z Lois, bo Lana to mnie już wnerwia, patrzeć na nią nie mogę.
  • 0

#87 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 15.05.2007 - |13:05|

Jak dla mnie odcinek nie wykozystal drzemiacych w nim pokladow mocy :)
Walka ? Jaka walka ?!!! Wess 2 razy gwizdnal Clarka, ten 1 raz "strzelił" Wessa i cala walka !
Trwalo to moze ulamki sekund. Za walke Clakra z Wessem daje najzyzej 2 punkty.

Calym sezonem jestem mocno rozczarowany.
Glowny watek jest niemrawy, a odcinki "poboczne" tez slabe.
Na 2 odcinkach az zasypialem.

Nie wydaje mi sie aby finalowy odcinek diametralnie zmienil opinie o sezonie nr 6.

I jeszcze jedno.
Zauwazyliscie, ze w Smallville nastapila zmiana kolorystyki ?
Farma Kentow przestala byc pieknie, optymistycznie oswietlona - wyglada bardziej jak rezydencja Luthorow, szara, ciemna i ponura. Mało jest scen na farmie, w stodole, w domu Kentow rowniez niewiele sie juz dzieje. Wiekszosc wydarzen ma miejsce sie po zmroku. I zrobilo sie tak jakos malo kolorowo i pesymistycznie.

Użytkownik DanielP edytował ten post 15.05.2007 - |13:16|

• 0

#88 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 16.05.2007 - |02:21|

Faktycznie, mało kręcą scen na farmie, a ona ma taki specyficzny klimat, który był z nami od samego początku. Tematyka idzie w tej chwili nie wiadomo w jakim kierunku, Clark jest teraz napalony na walkę z tymi upiorami i dziwolągami zmienionymi przez kryptonit, a przez to nie idzie w swoim właściwym kierunku, czyli bycia reporterem w Daily Planet i głupkowatym kolegą Lois.
Zobaczymy co pokaże 7 sezon, oby był lepszy od tego, bo jak będzie marnota, to może to być wtedy przysłowiowy gwóźdź do trumny dla tego serialu, a tego bym nie chciał. :)
  • 0

#89 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 16.05.2007 - |07:39|

Kolory i sposob krecenia sprawialy, ze serial az chcialo sie ogladac !
Wygladalo to pieknie, kolorowo, "słonecznie". Sceny na farmie, domu Kentow, w Taloonie, a nawet w szkole - tryskały zywymi kolorami. Tylko rezydencja Luthorow była zimna i ponura - jako dobrze wywazony kontrast. Teraz wszystko stało sie ciemne i takie dołujące. Proces zmiany kolorow nastapil po smierci Jonathana i trwa do teraz... i coraz wiecej jest szarzyzny w serialu. Mnie sie to wcale nie podoba, wolałem stare, miłe, kolorowe Smallville.

Użytkownik DanielP edytował ten post 16.05.2007 - |07:40|

• 0

#90 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 18.05.2007 - |12:12|

No to sezon 6 dobiegł końca, na polu walki poległy Chloe (oddała życie za Lois, w sumie ciekawa zdolność, szkoda, że jednorazowa, chyba) oraz Lana (pytanie czy na pewno, bo w sumie ciężarówka zasłoniła w odpowiednim momencie samochód Lany, więc to może jednak być tylko tak na pokaz i Lana się magicznie objawi spowrotem). Lionel też nie wyglądał najlepiej w osatniej scenie...
Jak zwykle mamy też dobry cliffhanger, Bizarro-Clark to jest to :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#91 killvack

killvack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18.05.2007 - |16:42|

Dzięki za nieukryty spoiler, teraz z przyjemnością sobie obejrzę ten ostatni odcinek !
  • 0

#92 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 18.05.2007 - |17:07|

Ja też bardzo chętnie obejżę finał sezonu jak tylko napisy się pokażą, jeśli wogóle się pokażą, bo na dzień dzisiejszy, napisy to towar deficytowy :)
  • 0

#93 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 18.05.2007 - |17:53|

Dzięki za nieukryty spoiler, teraz z przyjemnością sobie obejrzę ten ostatni odcinek !

Jeśli odcinek został wyemitowany, to nie można mówić o spoilerach, myśląc w ten sposób to nie można pisać o odcinkach z przed kilku lat, bo ktoś jeszcze ich nie widział...
Już nie raz ktoś zarzucał w niejednym temacie to, jednak jeśli nie ma osobnego działu z tematem do każdego odcinka osobno, to należy się liczyć z tym, że w temacie uniwersalnym pisze się o całym serialu, każdy wyemitowany odcinek może być tam omówiony, tylko informacje dotyczące nieemitowanych jeszcze epizodów są prawdziwymi spoilerami i do nich trzeba stosować odpowiedni sposób ukrywania.

A teraz coś bardziej na temat, sezon 7 będzie chyba ostatnim, bo kontrakty siękończą i cześć ekipy jednoznacznie mówiła, że nie chce już się w Smallville bawić, ciekawe czy ostatnią sceną będzie ubranie znanego nam wdzianka?
  • 0
Master of possimpible ;)

#94 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 18.05.2007 - |22:03|

ciekawe czy ostatnią sceną będzie ubranie znanego nam wdzianka?

z pewnoscia nie. jak juz Welling wiele razy powtarzal, nie zalozy supermanowego wdzianka. sadze, ze nie ma co liczyc, ze ujrzymy go w stroju. wg mnie w ostatniej scenie pojawi sie wdzianko... lecz tylko na wieszaku...
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#95 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 19.05.2007 - |20:43|

622

Mam mieszane odczucia co do tego odcinka. Na poczatku zaserwowali nam efektowe i pelne akcji "intro" po ktorym mozna bylo sie spodziewac odcinka w podobnym tonie. Okazalo sie jednak ze odcinek jest w wolnym tempie prowadzony (jak wiekszosc w tym serialu). Na domiar tego znow jest widoczne ze scenarzysci uwazaja widza za idiote:
- zaserwowali sobie mozliwosc przywrocenia Lany do zycia (ciezarowka przejezdza ona na nia wskakoje a bomba jest podlozona przez nia by Lex jej nie scigal)
- Ten czerwono-oki po otrzymaniu rany powinien odrazu udac sie do Clarka/Lionela a tmczasem gdzies przebywa przez dzien lub wiecej (napewno nie opatrzyl rany ani nie probowal sie zregenerowac, wiec co robil? na kawe i paczki wstapil?)
- Chloe ma super zdolnosc ... oddanie swojego zycia w zaniam za kogos innego, normalnie cudownie debilna zdolnosc.
- Clark i ... Clark uszkodzili kilka pomp i jakas rure, walneli soba kilka razy o sciane a tu sie nagle cala tama zaczyna walic. Mam pytanie: Jakim cholernie cudem ta tama wytrzymala napor tych milionow litrow wody ze kilka uderzen o sciane ja burzy? Moze to jakas zaczarowana tama?
Lecz oprocz tych oczywistych wad znajduja sie w tym odcinku takze nieprzewidziane zwroty akcji:
- czerwono-oki wspolpracuje z Lionelem
- dowiadujemy sie prawdy o oczerwono-okim
- Clark odslania sie przed Lana
- Samochod Lany wybucha (jak ta ciezarowka podjezdzala to wiedzialem ze nastapi jedna z 2 mozliwosci, Lana zostanie porwana albo
zniknie, nie sadzilem ze upozoruje swoja smierc - bo mnie sie wydaje ze to wlasnie upozorowanie, nawet jesli jej juz nigdy nie zobaczymy)
- dowiadujemy sie jaka moc ma Chloe (pisalem juz ze to debilna moc?)
- cala poczatkowa scena (ta w chatce w kanadzie) jest swietnie zrobiona, ta muzyka, te odglosy i ten ... ksiadz :D
A walka ... walka jak ostatnio w tym serialu jest zalosna. Taki przeciwnik i tylko kilka ciosow.

wg mnie w ostatniej scenie pojawi sie wdzianko... lecz tylko na wieszaku...

Mam takie samo zdanie, moze niekoniecznie na wieszaku ale cos w tym stylu.

Ocena odcinka ... trudny wybor ... postawie 7/10
Ocena sezonu: 6,5/10.

Użytkownik Modes edytował ten post 19.05.2007 - |20:49|

• 0

#96 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 20.05.2007 - |00:24|

No coś ten finał doskonały nie był. Niby finał jest szalenie efektowny i napakowany sensacjami. Mamy walką z baaardzo złym i baaaardzo potężnym bossem. Główni bohaterowie wpadają niemal wszyscy w potężne tarapaty.
No niby rewelacja. Było ciekawie, chwilami bardzo. A jednak czegoś mi zabrakło...
6 sezonów czekaliśmy na poznanie przez Lanę sekretu Clarka, a tu wreszcie bęc. Niemniej jakoś nijako to wyszło wg mnie. Zamiast, gdzieś razem uciec, nacieszyć się sobą, poopowiadać co czuli i myśleli te lata...
Lana zamiast pytać o milion szczegołów kosmitę, odnośnie jego "inności" - po prostu całuje go i jest happy. No - oni sobie kończą szybko i sprawnie w końcu rozmowę i już po krzyku. Dziwnie to wyszło. Śmiało można temu było poświęcić osobny odcinek np 6-21. Przy okazji możnaby powspominać stare czasy i pokazać sporo retrospekcji z poprzednich sezonów... A tak to chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zwykle.

Co do reszty odcinka to miałem wrażenia jekiejś sztucznej pośpieszności i jakby pustki mimo wszystko w treści. W sumie cliffinger dość miły i obiecujący, włąściwie zgodnie z kanonami sztuki scenopisarstwa serialowego tp był perfekcyjny ostatni odcinek sezonu.

Lionel raczej wg mnie przeżyje, bo jest zbyt cenną, kolorową i potrzebną serialowi postacią. Choć kto wie. Jego rola i znaczenie powoli wyczerpuje się.
Nikt też chyba nie ma wątpliwości, że Lana przeżyje i ta bomba, jej śmierć to było ściema obliczona na oderwanie się od Lexa i Luthorów, ale chyba także od CLarka - zapewne dla ich współnego dobra. Za jakiś czas cudownie się ponownie znajdzie i objawi albo też wcześniej jednak cfany Lex ją odnajdzie...
Chloe mam wrażenie naprawdę odeszła, ale tego też bym nie bvł pewien na 100%. Niestety odwrotnie do Lionela wygląda, że raczej jej rola w Smalville dobiegła końca - może jakieś scenki we wspomnieniach i tym podobne rzeczy jeszcze się z nią pokażą, ale to koniec tej postaci. Czas na prawdziwą Lois Lane w wersji jaką powszechnie znamy z historyjek o supermenie. DLatego Chloe musiała wg mnie odejść... Z przykrością muszę się zgodzić z jednym z przedmówców, że jej super zdolność wyszła cokolwiek idiotycznie. Trudno nie być zażenowanym tym co nam pokazano. Niby wzruszająco i tak bohatersko, ale jak mówię, trudno nie czuć się zażenowanym infantylnością rozegrania śmierci jej osoby i posiadanej przez nią mocy. No, ale cóż jakiś mądry człowiek od scenariuszy uznał, że tak będzie najlepiej. Oby jego ktoś w taki sposób nie uratował kiedyś to może więcej nie napisze takiej bzdury.... :) .
Zostaje poczekać na 7 sezon - zdaje się, że ostatni i chyba dobrze.

Póki co to po zniknięciu Smalville z cotygodniowej emisji to naprawdę powoli nie ma już co oglądać. Lost za tydzień też zniknie na długo... Posucha robi się straszliwa. Tyle dobrego, że skoro napisy są w megakryzysie to i tak obecnie nie ma za bardzo do czego ich tworzyć. Nadchodzą powoli wakacje...

Użytkownik Gaj edytował ten post 20.05.2007 - |00:38|

• 0

#97 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 20.05.2007 - |04:14|

Moje zdanie jest takie, że Lana wcale nie zginęła, to była zmyłka (tylko nie wiadomo kto jej pomógł), myślicie że ona wsiadła do tego auta. Napewno w tym płocie były poluzowane deski przeszła na drugą stronę a auto wysadzili zdalnie.
Może ktoś się nie zgadzać z tą teorią, ale sami się przekonacie że miałem rację, jak zacznie się 7 sezon i okaże się że Lana żyje, a ten wybuch to była mistyfikacja :)
  • 0

#98 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 21.05.2007 - |00:53|

Nic dodać nic ująć. Zgadzam się z przedmówcami. Na największy minus to tama i zdolność Cloie. Ciekawe ile nam przyjdzie czekac na 7 sezon... Oby nie tyle ile na 6 :rolleyes: Bo znowu wszystko zapomne i będe się czuł jakbym oglądal nowy serial gdzie wszystko wyrwane z kontekstu niewiadomo skąd.
  • 0

#99 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 21.05.2007 - |07:03|

A ja po głebszym zastanowieniu się... doszedłem jednak do wniosku że... LANA ZGINĘŁA !

Oto co za tym przemawia :

1. Postać Lany jest już zupełnie wyeksloatowana uczuciowo - nie wróci już do Lexa, a tym bardziej nie będzie z Clarkiem. Dla Clarka jest "szykowana" Lois.

2. Postać Lany jest już zupełnie wyeksloatowana fizycznie - nie ma juz miejsca ktore bylo by odpowiednie dla tej postaci. Do Taloonu nie wroci, z Chloe mieszkac juz nie bedzie, nauke juz zakonczyla i od dawna nie ma juz scen "szkolnych" z Laną. Dla Lany nie ma juz zadnego miejsca w serialu.

3. W scenie z wybuchajacym samochodem widac, ze ktos siedzi za kierownica. Przejezdzajacy samochod byl tylko po to, aby dac widzowi odrobine nadziei, niepewnosci - aby czekal z wyjasnieniem do kolejnego sezonu ! Ggyby smierc Lany byla juz teraz ewidentna - bylo by po prostu o wiele mnie ciekawie. A tak to w odcinku 7x1 znajda jej szczeke albo naszyjnik... i nie bedzie watpliwosci.

4. I byc moze najwazniejsza sprawa - LANA poznala sekret Clarka ! To chyba najlepszy moment, aby ja usmiercic. Razem z tym faktem Lana przestala byc postacia interesujaca. Bo interesujace bylo to, ze Lana nie wie, ale sie domysla. Teraz juz Lana wie i to jest o wiele mniej ciekawe.

5. Smierc Lany wplynie na stosunki Clark - Lex. Bo Clark bedzie odwinial za smierc Lany - Lexa, a Lex bedzie obwinial oczywiscie Clarka. I to doda nowej nienawisci pomiedzy tymi postaciami - A O TO PRZECIEZ CHODZI.

6. Sami producenci powiedzieli, ze jedna z waznych postaci opusci serial. Czy ktos pasuje bardziej ?

Zastanawiajace jest tylko - czy to bylo samobojstwo czy zabojstwo.
Bo byc moze ten pocalunek z Clarkiem... byl pocalunkiem pozegnalnym ?

Alternatywa dla smierci Lany jest jej pozostanie w serialu i ponowne wałkowanie Clany.
A tego by juz widzowie serialu nie strawili !
Mogla by tez wyjechac z miasta, ale przeciez Clarki szybko by ja odszukal - wiec taka ewentualnosc jest zupelnie bez sensu.

Ktoś się nie zgadza ?
  • 0

#100 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 21.05.2007 - |08:50|

Ja się zgadzam. Odpoczątku wiedziałem znaczy jak wybuchl samochod to wiedzialem ze zginela. NIe dpoczuszczlem mysli ze zyje... jedynie ten samochod mnie interesuja. A co do waznych postaci ktore mialy zginac uwazam ze jest nia Cloie i Lana.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych