Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 053 - S03E20 - Crossroads (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (234 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (121 głosów [60.80%])

Procent z głosów: 60.80%

2. 9,5 (26 głosów [13.07%])

Procent z głosów: 13.07%

3. 9 (21 głosów [10.55%])

Procent z głosów: 10.55%

4. 8,5 (8 głosów [4.02%])

Procent z głosów: 4.02%

5. 8 (11 głosów [5.53%])

Procent z głosów: 5.53%

6. 7,5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

7. 7 (2 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 28.03.2007 - |18:56|

REWELACJA

coz mozna powiedziec

10 rewelacja doslownie odcinej zucajacy na kolana. cala toczka cala akcja rozwiazanie paru problemow ale to nie koniec

1 za to ze na nastepne odcinki bedziemy tak dlugo czekac
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#82 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.03.2007 - |19:29|

Ja uwazam, ze na 95% oni nie sa cylonami :)

Im dłużej o tym myślę, tym bardziej jestem przekonany (a raczej mam nadzieje), że autorzy zrobili nam psikusa i że czwórka odkryła, nie ze są Cylonami lecz czymś Innym. Być może jeszcze przez poczatek sezonu będa nas zwodzić, a potem okaże się, że w mitologii Kobola jest cos na temat czterech wybranych by czegoś tam dokonać. I właśnie w tej pustej ładowni oświecono ich, poznali swoje przeznaczenie.

Sądzę, ze gdyby odkryli, że sa Cylonami inaczej by się zachwywali.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#83 Febe

Febe

Redakcja GHN

• Email
  • 9 postów
  • MiastoSopot

Napisano 28.03.2007 - |20:12|

hahaha!! wiedzialam że starbuck wróci :)
nie mam siły do przeczytania tego wszystkiego więc, nie wiem czy była już podobna wypowiedź:
mysle że starbuck jakimś sposobem trafiła na ziemie... nie wiem jak, ale pomińmy to na chwile. spotkała tam ziemian innych niż u nas :) chodzi mi o to, że są na tym samym poziome rozwoju technicznego co pozostała część koloni, mają też flote, która przybyła wraz z Starbuck po flote kolonialną i tak dalej...
oj sama już nie wiem co pisze...
w każdym bądź razie odcinek super, najlepszym wątkiem była "czwórka" :)
  • 0

#84 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.03.2007 - |20:30|

hahaha!! wiedzialam że starbuck wróci :)
nie mam siły do przeczytania tego wszystkiego więc, nie wiem czy była już podobna wypowiedź:
mysle że starbuck jakimś sposobem trafiła na ziemie... nie wiem jak, ale pomińmy to na chwile. spotkała tam ziemian innych niż u nas :) chodzi mi o to, że są na tym samym poziome rozwoju technicznego co pozostała część koloni, mają też flote, która przybyła wraz z Starbuck po flote kolonialną i tak dalej...
oj sama już nie wiem co pisze...
w każdym bądź razie odcinek super, najlepszym wątkiem była "czwórka" :)

A skąd wiadomo, że sa na tak wysokim stopniu rozwoju. Może ciągle sa na w epoce kamiennej.
  • 0
Genesis

#85 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.03.2007 - |20:38|

Czy nikt nie sądzi, żę Starbuck to piątą z final five? Nie zauważyłem, żeby ktoś tak myślał, przecierz na końcu właśnie ją pokazali jako ostatnią cylonkę.
  • 0

Dołączona grafika

#86 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 29.03.2007 - |10:40|

Ja uwazam, ze na 95% oni nie sa cylonami

no to moze byc to bo tak teraz siedze i rozmyslał moze no jest jakis kolejny Battlestar i jakas czesc statków cywilnych które udało im sie uratowac. W koncu Pegasus tez miał dużą czesc floty cywilnej ale jak wiadomo pozabierali im co wydawało im sie wartosciowe do przetrwania i opuscili ich na p-astwe lostu :> .A nowy Battlestar mogl postapic inaczej i tak jak Galactica uratowac co sie dało .

Ta wiec mogł by byc to Battlestar Prometheus albo Acropolis fajne nazwy mają ....... kto wie może tak będzie :D :D
  • 0

#87 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 29.03.2007 - |13:01|

przecierz na końcu właśnie ją pokazali jako ostatnią cylonkę.

Juki pokazali co widzi Lee i tyle... jakoś nie widziałem wielkiego neonu nad jej głową z napisem: JESTEM Cylonem!

#88 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 30.03.2007 - |12:43|

Czy nikt nie sądzi, żę Starbuck to piątą z final five? Nie zauważyłem, żeby ktoś tak myślał, przecierz na końcu właśnie ją pokazali jako ostatnią cylonkę.

Jeśli przyjmujemy, że Chief, Tory, Anders i Tigh to 4z5, to Starbuck się w ten wzór również całkowicie wpasowuje. Roslin czy Adama to IMO złe tropy - oni mają zupełnie inne cele ... no i aktorzy nie pozwoliliby, żeby ich postacie tak znienacka udziwnić ;] Na pewno będzie pociągnięty wątek Roslin i jej przeznaczenia plus dodatkowe wydarzenia związane z faktem, że ma w sobie cylońską krew.

Trzeba jednak pamiętać, że to niekoniecznie muszą być klasyczni Cyloni, może po prostu jakieś inne istoty nie będące do końca ani 100% Cylonami, ani ludźmi.
Gdyby Starbuck była zwykłym Cylonem, chyba badania dr Simona by to wykazały? No, chyba że był zobowiązany do milczenia cylońską przysięgą Hipokratesa;))
  • 0

#89 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 30.03.2007 - |18:31|

Gdyby Starbuck była zwykłym Cylonem, chyba badania dr Simona by to wykazały? No, chyba że był zobowiązany do milczenia cylońską przysięgą Hipokratesa;))

Hi, hi :D

W sumie to Cyloni przecież też nie wiedzą, kto jest w tej piątce więc mogli ją badać z uwagi na jej "przeznaczenie". Podobno nawet RDM twierdził, że Thrace nie jest Cylonem. No ale po tym co zrobił z Tighem to już mu nie wierzę :).

Tak, że wcale bym mnie nie zdziwiło gdyby Cylonami byli Roslin z Adamą. Ale jak dla mnie po tym numerze z czwórką to mi to już wisi. Może nawet Baltara zrobić bogiem Cylonów. Na zdrowie. Może mi przejdzie ale na razie mi się ten pomysł średnio podoba. Inaczej - nie pomysł (bo ten jest perwersyjny :D ) ale sposób jego pokazania - zestroili się z jakąś dziwaczną muzą. Chyba, że ta muza to kolejny drogowskaz na Ziemie, pozostawioną przez 13-tkę, a ostateczna piątka rzeczywiście jest jakimś odpowiednikiem wspominanych pięciu kapłanów wielbiących jednego, którego imię nie może być wypowiedziane. I z tego powodu tylko oni mogli ją usłyszeć. Tylko po co?

Pożyjemy, zobaczymy jak ekipa wybrnie z tego zamieszania.
  • 0

#90 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.03.2007 - |19:15|

Juki pokazali co widzi Lee i tyle... jakoś nie widziałem wielkiego neonu nad jej głową z napisem: JESTEM Cylonem!

Skoro Starbuck żyje to musiała się odrodzić, a to potrafią tylko cyloni. Specjalnie nie potwierdzili tamtej czwórki, że są cylonami, żeby stworzyć większy efekt ze Starbuck jako piątą i że napewno jest cylonką.

W sumie to Cyloni przecież też nie wiedzą, kto jest w tej piątce więc mogli ją badać z uwagi na jej "przeznaczenie". Podobno nawet RDM twierdził, że Thrace nie jest Cylonem. No ale po tym co zrobił z Tighem to już mu nie wierzę smile.gif.

Może by tak wspomnieć, że Tigh w Classiku był murzynem :D, ale po 40 latach mógł zmienić się jak Michael Jackson.

Może nawet Baltara zrobić bogiem Cylonów. Na zdrowie. Może mi przejdzie ale na razie mi się ten pomysł średnio podoba. Inaczej - nie pomysł (bo ten jest perwersyjny biggrin.gif ) ale sposób jego pokazania - zestroili się z jakąś dziwaczną muzą.

To było genialne!!! no... ale moim zdaniem....
Wywrócili serial prawie do góry nogami przez tych bohaterów jako cylonów. Ciekawe czy było to zaplanowane od początku tworzenia serialu... może trzeba oglądnąć całe BSG od początku :)
  • 0

Dołączona grafika

#91 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.03.2007 - |19:18|

Odpowiedź jest jedna i tu przepraszam, że się powtarzam. Ujawniona czwówka to nie Cyloni. Jeden drobny fakt - muzyka. Jak dotychczas nie zauważyłem by Cyloni tworzyli jakąkolwiek formę sztuki. Wygląda na to, że twórczość artystyczna jest im obca. Dla czego wię na przebudzenie czwórki wybrali by własnei muzykę. Gdy uaktywniono Shannon, po prostu w pewnym momencie nastąpił klik i zaczeła realizowac swój program. Nasza czwórka usłyszała zew czegoś, lecz raczej nie Cykloństwa. Trzeba chyba przyjac za pewnik, ze humanoidalnych modeli Cylonów jest tylko siedem (teraz juz sześc). Piątka zaś, choć przez Cylonów w jakim sensie czczona, Cylonami nie sa.

Po pierwszym przesłuchaniu Baltara, gdy wpomina, ze w świątyni Jupitera było pieciu, pani prezydent nie była zaskoczona i zacytowała pasaz z Pisma "pięc kolumn, dla pięciu arcykapłanów" czy cos w tym rodzaju. W tych pismach leży klucz do zrozumienia co się stało. Być może przed dotaciem do Ziemi ludzkośc musi przejśc jakiś proces samooczyszczenia i w tym dziele ma jej przywodzić piątka.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 30.03.2007 - |19:19|

• 0
Genesis

#92 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.03.2007 - |19:22|

Hehe Ron już oficjalnie potwierdził, że to Cyloni, koniec dyskusji.
http://www.post-gaze.../770732-352.stm

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 30.03.2007 - |19:31|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#93 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.03.2007 - |19:44|

Hehe Ron już oficjalnie potwierdził, że to Cyloni, koniec dyskusji.
http://www.post-gaze.../770732-352.stm

So say we all!

Odpowiedź jest jedna i tu przepraszam, że się powtarzam. Ujawniona czwówka to nie Cyloni. Jeden drobny fakt - muzyka. Jak dotychczas nie zauważyłem by Cyloni tworzyli jakąkolwiek formę sztuki. Wygląda na to, że twórczość artystyczna jest im obca. Dla czego wię na przebudzenie czwórki wybrali by własnei muzykę. Gdy uaktywniono Shannon, po prostu w pewnym momencie nastąpił klik i zaczeła realizowac swój program. Nasza czwórka usłyszała zew czegoś, lecz raczej nie Cykloństwa. Trzeba chyba przyjac za pewnik, ze humanoidalnych modeli Cylonów jest tylko siedem (teraz juz sześc). Piątka zaś, choć przez Cylonów w jakim sensie czczona, Cylonami nie sa.

Na wojnie chyba trudno zobaczyć u maszyn coś co by przypominało ich sztukę, narazie zajmują się własną filozofią i rozwojem, jak zauważyłem. Skoro mowa o sztuce to wydaje mi się, że zobaczymy jakieś nawiązania do twórczości cylonów, w końcu jest to nowa wersja cylonów, (ciepłe bułeczki :) ) zakładając, że w pilocie pojawili się odrazu po ich ewolucji to do tej pory mało pokazali o cylonach. Twórczość może jeszcze być jednym ciekawym wątkiem do zwiedzenia w następnym sezonie, budzącym kontrowersje we flocie jak i na forum :) .
  • 0

Dołączona grafika

#94 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.03.2007 - |19:45|

Hans Olo czytałem to już wiele dni temu...
tam są takie głupoty, że jeśli są prawdą, to ten serial będzie, jest i był beznadziejny...

jęśli on wymyślił, kto ma być cytlonem na poczekaniu.. to ja dziękuję... moim zdaniem ta 12 powinna być zaplanowana przed serialem... a nie potem sprawdzać czy da sie wpleść ich w fabułę...

#95 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.03.2007 - |19:52|

jęśli on wymyślił, kto ma być cytlonem na poczekaniu.. to ja dziękuję... moim zdaniem ta 12 powinna być zaplanowana przed serialem... a nie potem sprawdzać czy da sie wpleść ich w fabułę...

Czemu tak uważasz? Przecierz niewinnie coś zaczęło działać w ich łbach i zaczęli słyszeć tą muzykę, tak jak Sharon, było spoko jak nie wiedzieliśmy, że jest cylonką, potem gdy się dowiedzieliśmy jest źle? Może to złe porównanie, ale ten cały pomysł ze zrobieniem z kilku bohaterów cylonów - wrogów (może) to całkiem dobra rzecz, nikt chyba czegoś takiego nie zrobił. Teraz jak będziemy oglądać serial od początku to będziemy znać sekrety od samego początku. Może nie będziemu się tak burzyć jak dowiemy się kim tak naprawdę jest final five.
  • 0

Dołączona grafika

#96 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 30.03.2007 - |20:11|

Hans Olo czytałem to już wiele dni temu...
tam są takie głupoty, że jeśli są prawdą, to ten serial będzie, jest i był beznadziejny...

Ja mam od początku wrażenie, że coś nie gra w tym wywiadzie. Zobaczymy co powie w podcascie - jak tam też będzie twierdził, że to Cyloni to zacznę mu wierzyć, ale nie do końca :). Może ktoś z tej czwórki jest Cylonem - ale wszyscy nijak mi nie pasują.
  • 0

#97 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.03.2007 - |20:31|

Nie? To przeczytaj dokladniej raz jeszcze watek. wkazowka niech bedzie moj post: http://forum.gwrota....s...st&p=226900

A co do samego artykulu: IMO to stek bzdur stworzony w celu podniesienia atmosfery i stworzenia sporow w czasie czekania na nowy sezon. W koncu o serialu musi sie mowic bo inaczej, przez tak dlugi czas widownia moze sie zmniejszyc. Sadze tez, ze rozwiazanie, w ktorym to wskazana w odcinku czworka nalezy do piatki brakujacych Cylonow, jest zbyt trywialne jak na ten serial. On, w przeciwienstwie do innych umie zaskakiwac i jak juz sie nauczylismy - niektore rzeczy nie musza byc takie na jakie wygladaja.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#98 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 30.03.2007 - |20:31|

Większość już została powiedziana, więc i ode mnie słówko.
Zasadniczo zupełnie inne podejście do finału sezonu niż rok temu.
Końcówka naprawdę zaskakująca. Dzięki Bogu nie czytałem od jakiegoś czasu spoilerów, więc niespodzianka była tym większa. Mocna dziewiątka z nadzieją, że season 4 will kick my socks off!
Wykonanie All Along - cudne.

Ktoś stwierdził, że Viper Starbuck nie posiada oznaczeń i jest zbyt czysty. Przed chwilą obejrzałem jeszcze raz zakończenie i pozwalam sobie zauważyć, że to czym Starbuck leci wcale nie jest Viperem Mark II. Konstrukcyjnie bardziej mi przypomina kosmiczne F-16 niż wyglądające jak Corvetty stare, dobre Viperki.

Dołączona grafika

Wiemy, że jesteśmy w tym samym ramieniu galaktyki (ramię Oriona). Do tego pamiętajmy, że także w starej serii Starbuck wrócił.

Inna sprawa to fotografia Ziemi na końcu. Twórcy dbają o szczegóły i można zauważyć, że układ kontynentów (a przynajmniej amerykańskiego, skąd inąd najbardziej wszędobylskiego z punktu widzenia tektoniki) jest taki sam jak dzisiaj. Wniosek - teraźniejszość albo czas niedaleki w przeszłości/przyszłości.
Z pewnością nie więcej niż kilka tysięcy lat.

Użytkownik Promethe edytował ten post 30.03.2007 - |20:34|

• 0
Dołączona grafika

#99 Yoggoth

Yoggoth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 31.03.2007 - |09:22|

Wszystko pieknie, tylko dlaczego scene wczesniej Apollo sie patrzy w lewo? ;P Tz ze statku po prawej, na ten po lewej.
Cosik zle posklejali sceny? ;P co to wlasciwie jest za typ statku ten po prawej?
  • 0

#100 Kermit

Kermit

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 31.03.2007 - |10:00|

Promethe napisałeś że Vipery się nie zgadzają:) ale sie myliłeś, zobacz czym leci Apollo od początku (leci tym innym Viperem, moze tym co wyladował na Galactice w I sezonie) i nie jest to Mark II, mało tego zobacz scene gdy Apollo leci i z lewej strony widać Vipera Starbuck to na jego przedniej części widać czerwony pasek który posiada każdy Mark II:) na końcu też jest ukazane że po lewej stronie leci Viper z czerwonym paskiem, nie przyglądałeś się uważnie:)

aha i jeszcze krótkie kawałki jak ktoś (Starbuck) bawi się z Apollo w kotka i myszkę:) i jest moment gdy widzimy myśliwca nie znanej nam osoby która nagle wyprzedza apolla, to ukazane zostały 3 silnik które zgadzają się z viperami typu Mark II

Użytkownik Kermit edytował ten post 31.03.2007 - |10:06|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych