Właściwie nie tyle moja teoria, co chciałem zapytać Was jakie fakty tak naprawdę wskazują że ekipa Innych, to tak naprawdę naukowcy Dharmy ?!
Bo ja mam takie dziwne skojarzenia że Ben & Co nie do końca są ludźmi od Dharmy, a przynajmniej już nie.
Wraz z ostatnim na dzień dzisiejszy odcinkiem - 3x07 tak mnie znowu ruszyło.
Ale jeśli chodzi o fakty:
- Rozmowa Jacka z Julliet (z pamięci pisze
): Gdy on pyta się Czy jesteście tym co pozostało po tej organizacji, Juliet dość ciekawie buduje odpowiedź: Nie ważne kim byliśmy, ważne kim jesteśmy.
- W odcinku 3x07, gdy Tom już chce powiedzieć coś Jackowi i pada z jego usta zdanie: "Odkąd niebo zrobiło się fioletowe ... "
Nieważne że zdanie nie dokończone. Ale tak się zastanawiam kto by tak zdanie formułował, gdyby wiedział z jakiej przyczyny tak naprawdę niebo zrobiło się fioletowe. Czy gdyby Tom wiedział że niebo zrobiło się fioletowe bo ktoś przestał wciskać liczby, wysadził bunkier. No nie wiem, ale ja jako prostu człowiek bym raczej zdanie formułował bardziej w stylu: Odkąd Twoi kumple wysadzili bunkier ... . Po prostu dla mnie to tak zabrzmiało jakby oni nie wiedzieli do końca całej akcji z liczbami i tym bunkrem.
- Kolejna ciekawa wypowiedź, tym razem Bena, jeszcze jak był więziony powiedział coś o tym miejscu, coś w stylu:
- This place is a joke
Tak jakby może i wiedział czym DHARMA jest, ale tego nie akceptował. Był przeciwnikiem
- Kolejna wypowiedź Bena, tym razem z ostatniego odcinka 2 sezonu. Już to znane dosyć:
- We are good one Micheal
Pomijając już fakt czy inni to dobrzy ludzie, czy źli. Ale to zdanie jest także ciekawie sformułowane. Może nie jestem specem od anglistyki, ale takich zwrotów to się chyba częściej używa wtedy gdy występują "w przyrodzie" też bad one . Mógł przecież powiedzieć: We are good ppl
A to bardziej dla mnie brzmiało jak: Jesteśmy tymi dobrymi. A gdzieś są też Ci źli, których imho jeszcze widzowie nie poznali i imho to może być m.in. gość z jednym okiem.
To są takie moje fakty które dla mnie przemawiają za tym że Inni - Ci których znamy, nie do końca muszą być ludźmi DHARMY. Oni mogą być raczej właśnie przeciwko temu co robi DHARMA. Co więcej imho nie wszystkie wydarzenia musiały być zasługą tych Innych. Tj. zabicie zagubionych. Może rzeczywiście Ben, Ethan & Co chcieli np. uchronić Claire przed "Innymi 2" ?

Tak czy inaczej myślę że Ben to nie członek Dharmy, a na pewno już nie.
Użytkownik ash``` edytował ten post 11.02.2007 - |19:55|