Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 204 - S10E10 - The Quest

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (30 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [32.00%])

Procent z głosów: 32.00%

2. 9.5 (2 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

3. 9 (9 głosów [36.00%])

Procent z głosów: 36.00%

4. 8.5 (4 głosów [16.00%])

Procent z głosów: 16.00%

5. 8 (2 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Visus

Visus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.10.2006 - |15:35|

Jeśli chodzi o Jaffa Baala to pokarzą się przy ewakuacji, to znaczy, że są Asem w rękawie Baala.
Co do smoka, to gdzie napisane że musi być 'ładny'.
Co do rzekomych braków w ścianach ( podobno się uginały ), to żadko oglądam filmy i liczę bochaterom naboje które wystrzeliwywują, czytając niektóre wypowiedzi to mam ważenie, że niekórzy oczekują od SG1 prawdziwej aptekarskiej dokładności. Ja oglądam serial bo go uwiebiam i niesamowicie mnie wkręca a nie po to żeby wyszukiwać na stop klatce błędów scenarzystów.

Co do ostatniego odcinka to Daniel przeszedł przez ogień sam pewnie, zaskutkuje to tym że Tylko on będzie mógł otrzymać grala.

Pozdrowienia,
Visa.

Użytkownik Visus edytował ten post 02.10.2006 - |15:41|

• 0

#82 Arkar

Arkar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 02.10.2006 - |15:45|

Odcinek fajny. A co do smoka to nie zdziwił bym się gdyby był to uwięziony Merlin(taka mała kara za stworzenie broni)
  • 0

#83 Valkirie

Valkirie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 03.10.2006 - |09:56|

Widzę, że nikt prawie nie pomija skomentowania Dragona, wręcz głównie o nim się dyskutuje... i rzeczywiście z faktu że to jeden z głównych motywujących wątków do kontynuacji odcinka można się przyczepić do niedopracowania całej sceny z w/w smokiem, niewygląda on zbyt "poważanie" ;) chociaż ujęcie za pleców smoka, gdy druzyna SG1 spoglada z przerażeniem co to za bestia, można było się spodziewać czegoś... mocniejszego, a tak mamy te owe coś.

Co do całości odcinka, tak średnio - spodziewałem się czegoś lepszego po finale "połówki" ;) ocena 7,5 aż tyle za, że sprawa sangrala jest bliska wyjaśnieniu.
  • 0

#84 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.10.2006 - |20:31|

Wstęp
Odcinek rozwija i składa w jedno główne wątki sezonu. Ori, co znaczy Adria wiedzą o Gralu chce go zdobyć wykorzystując do tego SG-1. Baal tymczasem który już raz nas wykorzystał był o krok od zdobycia broni zdolnej pokonać ascnedowane istoty.

Intryga Adri
Moment gdy Daniel demaskuję Adrię jako Osric’a jest krytycznym momentem odcinka. Humorystycznie zestawionym ze wcześniejszy zdziwieniem Baal’a że znowu się go oskarża. Podejrzeń oczywiście można było nabrać już wcześniej gdy bibliotekarz zaczął wychwalać religię Ori, jednak ja tego akurat przy pierwszym oglądaniu nie wyczułem. Ciekawe jak daleko posunięta była to pułapka. Wiemy że olśnienie Vali podczas snu nie było jednak przypadkiem. Oczywiście utarczka (swoją drogą pierwsza) którą widzimy z żołnierzami Ori też była odegrana. Pytanie czy pomoc wieśniaczki była bezinteresowna czy może częścią tego planu. Ostatecznie odkrycie Daniela było bardzo dobrym zwrotem akcji. Oprócz tego muszę zwrócić uwagę pani Einstein aka Carter która zamiast podłapać tezę Baal’a że Adria straciła moc nie wiadomo co sobie wyobraża. Dobrze że Teal’c nie zrobił jej pośmiewiska i sam nie użył kamieni lub lepiej piasku do rozwiązania pierwszej zagadki na drodze do świętego Grala.

Wyścig po Grall
Po pół roku zmagań nadchodzi czas rozwiązania zagadki gdzie Gral został ukryty. W wyścigu tym stają: zjednoczeni przedstawiciele wolności pochodzący z Tauri, przedstawiciel dawnych złych włodarzy galaktyką – Baal, i jakże gorąca od płomieni Źródła Adria. W wyścigu tym czekają nas przygody i nieoczekiwane sojusze. Pomogą nam wieśniacy i zostaniemy złapani przez układ.

Ścieżka zdrowia
Daniel z pomocą Vali złożyli układankę z trzech planet. Carter pomogła im w znalezieniu odpowiedniego adresu i wyruszyli na wyprawę podczas której Sam pomogła przejść drużynie przez pole dylatacji czasowej, Daniel wydostał ekipę z pola ochronnego, następnie wielkodusznie ratujemy dziecko, rozwiązujemy łamigłówki i zawierzamy się ścianie ognia. Dobrze został ukazany fakt że do tych wszystkich przeszkód ktoś z zespołu coś zawsze wniósł.

Podsumowanie
Nie ma co się rozwodzić. Odcinek na bardzo dobry z minusem. Łączy wszystkie wątki i stoimy na progu walki ze smokiem, a potem walki o święty Grall! Tylko czy tam znajdziemy ten Grall? To dopiero się okaże w odcinku na pewno jeszcze lepszym od tego. Tymczasem 8.5/10
Log65: Happy camper

#85 Lord_Yu

Lord_Yu

Szeregowy

• Email
  • 52 postów
  • MiastoTarnow

Napisano 08.10.2006 - |07:07|

WOW! Wkońcu odcinek który oglądnąłem z większym zainteresowaniem niż poprzednie odcinki :P
Może przez to że nastąpiła kumulacja ras, które ze sobą współpracowały.....

Ciekawe co zrobią z Orisai gdy wszyscy dowiedzą się o jej chwilowej słabości :D

A smoczek hmmm:) w "Wiedźminie" był chyba lepszy :aniolek:
  • 0
W oczekiwaniu na SGA se number 4 :]
VRIP - SG1V

#86 zat

zat

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.10.2006 - |17:12|

Rewelacja :) Dawno nie było tak dobrego odcinka. Z niecierpliwością czekam na drugą cześć.
zat :zat:

Dołączona grafika
  • 0

#87 Sliders

Sliders

Szeregowy

• Email
  • 10 postów

Napisano 08.10.2006 - |22:39|

a propo 2 czesci nie wiecie kiedy bedzie bo cos nie moge znalesc tego w naszym kalendarzu i na oficjalnej stronie jakos tak nie dostrzegam tego .... moze osleplem cos ;]
  • 0

#88 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 08.10.2006 - |22:47|

http://www.sg1.pl/kw...k/stargate.html
  • 0

#89 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 09.10.2006 - |09:58|

Odcinek całkiem fajny. Przyjemnie sie ogladalo chociaz ja za bardzo nie gustuje w wiesniakach i zagadkach.
No ale byla Adria i byl Baal. Moze byc. Prosze o jeszcze :)

Dalbym 8pkt ale NIE MOGE ZAGLOSOWAC I NIE WIEM DLACZEGO mimo ze jestem zalogowany. Panie Grinch, co sie dzieje ? :/
  • 0
Dołączona grafika

#90 Mikiks

Mikiks

Szeregowy

• Email
  • 26 postów

Napisano 09.10.2006 - |16:42|

Piekny odcinek. daje 9,5/10. tylko jedno pytanie:
- skoro Adria stracila moc, to dlaczego Daniel po prostu nie wrzuci jej w ta przepasc?!
  • 0

#91 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 09.10.2006 - |17:09|

NIE MOGE ZAGLOSOWAC I NIE WIEM DLACZEGO mimo ze jestem zalogowany. Panie Grinch, co sie dzieje ? :/

to samo

Piekny odcinek. daje 9,5/10. tylko jedno pytanie:
- skoro Adria stracila moc, to dlaczego Daniel po prostu nie wrzuci jej w ta przepasc?!

Tez o tym pomyslalem, sek w tym ze Daniel hmm nie zabil by jej bo np. jest ona corka Vali i takie tam zyciowe glupoty. Jak by zamiast Daniela byl to Mitchel albo Teal'c to pewnie juz by wpadla do dziury :P

Moja ocena 9,5/10.

Użytkownik SiLenT edytował ten post 09.10.2006 - |17:10|

• 0

Greed is eternal.

#92 Mikiks

Mikiks

Szeregowy

• Email
  • 26 postów

Napisano 09.10.2006 - |18:09|

No tak, Daniel w kwestiach moralnych zachowuje sie wyjatkowo głupio :)
  • 0

#93 FantoM

FantoM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 09.10.2006 - |23:12|

Np. jak przechodzili przez pole w ktorym czas plynie wolniej, dlaczego zamiast piasku uzyli kamieni?! Czy tylko mi przyszedl ten pomysl, ze skoro pole jest na piasku tu chyba po cos ten piasek tam jest.
Mogliby zrobic widoczny korytarz...
No ale po co, jak na kazdym zakrecie sa kamienie wink.gif.

Na początku też to mnie zastanawiało, ale dostrzegłem jeden bardzo ważny błąd jaki by popełnili po użyciu piasku.
Ponieważ w wiosce byli Ori, a nie wiedzieli jeszcze, że bibliotekasz to Adria, a gdyby użyliby piasku to zrobili by ścieże by przejść, to tak jakby zostawili by mape przejścia tego pola ze spowolnionym czasem. A kamienie ciężej skojarzyć z tym faktem. W końcu ktoś mógł sobie nim rzucać, prawda?

Pole w ktore wpadl Baal to w ogole poraszka, Carter juz dawno powinna szukac jakiegos urzadzenia lub cokolwiek, zeby to wylaczyc, a tak wszyscy stali i wsadzali suszarki do kufra..

ponieważ to próba, to postanowili przejść próbę, proste.

QUOTE(psjodko @ 24.09.2006 |11:36|) *

No cóz uparliście się na jedno tłumaczenie..............
to jest po prostu gra słów wcale nie koniecznie oznaczająca dokładnie smoka.

Cwaniak wink.gif wink.gif nieźle nas załatwiłeś. biggrin.gif Choć faktycznie można i tak spojrzeć na tego dragona.

nic dodać nic ująć

reszta została powiedziana, więc powtarzać nie będę, bo nie ma sensu...

9,0/10... a dlaczego 9/10? a nie 10/10? .. bo 16 i 17 odcinek SG-1 s08 mnie bardziej powaliły niż ten...
  • 0

#94 Blood_Lord_Aule

Blood_Lord_Aule

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoSycylia :>

Napisano 15.10.2006 - |17:05|

Eh...no sam nie wiem. Na tle niektórych, ostatnich odcinków to epizod niczego sobie. Mamy połączenie wielu wątków. Szczególnie cieszy super drużyna -> SG-1 + Vala(ja jej nie wliczam do SG-1^^) + Adria + Baal. Natomiast masa szczegółów została spaprana. :buu:
Pułapki były dziecinne:
1. Po kiego grzyba Carter męczyłą sie z kamieniem, nie mogła rzucić piasku - wtedy by był widoczny tunel. Przecież to było oczywiste od chwili jak powiedziała o polu dylatacji czasu.
2. Pułapka ze skrzynią. Carter(znowu^^) juz dawno powinna była szukać technicznego rozwiązania, ale nie - wkładała spokojnie do skrzyni rzeczy. Nie mówię, że zrobili źle, ale pani ppłk jakieś zaćmienia ma ostatnio.
3. Zagadki - tu bym się zaciął, bo dobry w to nie jestem. :rolleyes:
4. Ściana ognia - ej, sorry, to też oczywiste było, że trza przejść. :blink:
5. Gosh...poza tym "nasi" chyba zgłupieli - powinni dawno poznać, że Adria nie może używać swoich mocy. Po tekście do Baala było to przecież pewniejsze niż pewne. :blink:
6.Ostatnie - smok Żenada. Podobnie zresztą jak akcja z suszarką. :evil:
Jednakże, mimo tych i wielu innych, mniejszych defektów miło się oglądało i dam hmm...6...albo 7 -> Cieszy mnie, że to Daniel ostatnio jest ważniejszą postacią, nie Mitchell...choć jeśli by się głębiej zastanowić to do Mitchella przyczepić się nie można - do Daniela tak. Z tym, że Daniel to Daniel, a Mitchell to tylko "nowy". :D Jednakowoż brakowało też takich motywów jak "Indeed" Teal'ca itd. Dlatego też będzie 6

6/10

Podsumowując 1/2 sezonu 10. Zawiódł mnie. Takich "miodzo" były tylko 3 odcinki -> Najlepszy "The Pegasus Project" oraz za nim "Insiders" i "Company of Thieves". Wątek z Ori ładnie narazie poprowadzony, chociaż fakt, że mogli by się jeszcze bardziej na nim skupić. Fajnie też pokazane wątki Jaffa i Lucian. Szkoda jednak, że już nie ma nic o Tok'ra...przecież nie wyginęli całkowicie. :/ Asgard też ostatnio milczący. Mogli by wrocić do tych dwóch wątków choć raz. :(

PS. :-D Średnia odcinków pierwszej połowy mi wyszła 6.9...tak źle jeszcze nigdy nie było^^

Edit//

Jeszcze jedno. Widać analogię poszukiwań Sangraala do poszukiwań Zaginionego Miasta. Jednakowoż w "The Quest" nie czułem w żadnym stopniu takich emocji czy napięcia jak w odcinkach "The Lost City".

Użytkownik Blood_Lord_Aule edytował ten post 15.10.2006 - |17:10|

• 0
You are not even human fucking beings.

#95 FantoM

FantoM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 15.10.2006 - |22:02|

1. Po kiego grzyba Carter męczyłą sie z kamieniem, nie mogła rzucić piasku - wtedy by był widoczny tunel. Przecież

patrz moj poprzedni post, tam napisalem dlaczego tak nie zrobili...
bo Ori by mogli przejsc spokojnie przez tunel!
a jak wysoczy ktos, ze bibliotekarz to Adria i by ich nie scigali, to chyba wybuchne smiechem (po czesci to prawda), ale wtedy o tym nie wiedzieli ;P
  • 0

#96 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.10.2006 - |11:18|

smok troche badziewny, fakt. z tunelem bym sie nie upierala , kamien, piasek... ja sama bym pewnie jakas galezia macala, albo i kamykami, na piasek moze bym nie wpadla.. :)

mnie troche rozdraznilo, ze znalazwszy Baala, najpierw go karmia, a kiedy bariera opada, Mitchell od razu chce go zastrzelic. pfff. bezbronnego. !! ta scena jest do kitu.
no rozumiem, ze byla potrzebna, by usprawiedliwic udzial Baala w wyprawie.
o, a to oznacza, ze ten udzial jest wazny i ze w drugiej czesci Baal bedzie mial naprawde cos do roboty. a to akurat mi sie podoba i mnie cieszy, jako niepoprawna fanke :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#97 Buzzek

Buzzek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów
  • MiastoSg-1

Napisano 17.10.2006 - |12:51|

Ja daje tak
+ Za Baala
+ Za suszarkę Vali w pustej skrzyni
+ Za sen Vali
++ Adria
++++ Adria i Baal w drużynie
+ Za przejście daniela przez ogień
+ Za odgadnięcie zagadki przez Adrie choć Daniel nie mógł odczytać reszty zagadki
++++++++++ Za dragona 10 +

+ dodać + dodać + dodać ++ dodać ++++ dodać + dodać + dodać ++++++++++ równa się +++++++++++++++++++++ słownie 21 plusów :)

- Za głupie przebranie Adrii
- Za to że nic nie mówili o DRAGONIE w części jaskini z Sangraalem. Najpierw mogli sie zdziwić : A gdzie jest ten smok??
- (Nie chodzi o te odcinek) Musimy czekać długo na CIĄG DALSZY TEGO MIEJSCA GDZIE DRAGON ZROBIŁ OGNISKO. :) (Zionął ogniem) czyli - dodać - dodać - równa się --- słownie 3 minusy = 3 minusy 21 Plusów = 10

1. Po kiego grzyba Carter męczyła się z kamieniem, nie mogła rzucić piasku - wtedy by był widoczny tunel. Przecież to było oczywiste od chwili jak powiedziała o polu dylatacji czasu.

Ja też tak myślę.

patrz mój poprzedni post, tam napisałem dlaczego tak nie zrobili...
bo Ori by mogli przejść spokojnie przez tunel!

A nie mogła nogą?? tak to by nie zauważyli nawet ORI.
A po co mieliby ORI iść za nimi?? Przecież tam była ADRIA ORISAY

4. Ściana ognia - ej, sorry, to też oczywiste było, że trza przejść.

A ty przeszedł byś ?? Mógłbyś się spalić . Trzeba być bardzo mądrym żeby zrozumieć tą próbę bo by wyszło że trzeba zrobić dziurę obok.

a jak wyskoczy ktoś, ze bibliotekarz to Adria i by ich nie ścigali, to chyba wybuchnę śmiechem (po części to prawda), ale wtedy o tym nie wiedzieli

Wszystko było zaplanowane tak jak mówiła Adria : i sen Vali , i atak ORI. :)

Na początku też to mnie zastanawiało, ale dostrzegłem jeden bardzo ważny błąd jaki by popełnili po użyciu piasku.
Ponieważ w wiosce byli Ori, a nie wiedzieli jeszcze, że bibliotekarz to Adria, a gdyby użyliby piasku to zrobili by ścieżke by przejść, to tak jakby zostawili by mapę przejścia tego pola ze spowolnionym czasem. A kamienie ciężej skojarzyć z tym faktem. W końcu ktoś mógł sobie nim rzucać, prawda?

Tak jak już mówiłem WSZYSTKO było zaplanowane więc po co ORI mieliby ich gonić.
Na 1 000 000 % ORI wiedzieli że bibliotekarz to Adria.
Adria miała z nimi pójść jako bibliotekarz a Ori zrobić cyrk żeby SG-1 myślało że ORI zaatakowali na serio.

Użytkownik Buzzek edytował ten post 30.10.2006 - |14:43|

• 0

#98 -Zygfryd-

-Zygfryd-

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 27.10.2006 - |19:51|

Witam
Wprowadźcie mnie w temat.
Dlaczego od kilku tygodni wciąż nie ukazał się 2gi odcinek The Quest? :angry:
Oglądam SG1 sporadycznie, ale interesuje mnie dlaczego wstrzymano emisję

Pozdrawiam :D
  • 0

#99 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 27.10.2006 - |20:14|

po 10 odc każdej serii następuje przerwa w emisji kontynuacja SGA jest w listopadzie a SG-1 niewiem w nowym roku chyba
  • 0

#100 jelonek

jelonek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16.11.2006 - |13:45|

odcinek byl super klimat rewelacja sredniowiecze pasuje i do sf wartka akcja niewiadomo kiedy przelecial miodzio
p.s. serial ma sie podobac i fajnie sie ogladac rozbieranie go na czynniki pierwsze temu chyba nie sluzy
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych