Jeszcze się waham między 10, a 9.5 ale jedno jest pewne! Dawno tyle razy odcinka SG-1 nie oglądałem po emisji.
Wczoraj o 19:00, rano , przed snem (w dzień) i teraz wieczorem do zarysu recenzji ;]
Co do wieku Teal’ca to dziwna sprawa. W serialu wcześniej to chyba tylko w The Light podany był jego wiek i było to 101 lat. Więc zamiast 130 według „The Light” powinen teraz mieć 150. Strona GateWorld to potwierdza. Aczkolwiek inna strona oprócz głównej wzmianki o „The Light” mówi ogólnie że Fanon (wytłumaczenie słowa na angielskiej wikipedi -
http://en.wikipedia.org/wiki/Fanon) uważa że jest to 80 co by się zgadzało.
Czy ktoś miał podobnie? Łezka w oku się zakręciła. Oj zakręciła.
[quote] odcinek dobry, ale to zdecydowanie nie jest zakonczenie
jakby to bylo w srodku sezonu dalbym 10 ale jak to final to tylko 5[/quote]
SG-1 się nie kończy, będą filmy kinowe. SG-1 się nie kończy. Będą filmy kinowe. Teraz będziemy mieli odjazd z Ori w filmach.
[quote] na początku Vala mówi, że była już na tym statku w rozmowie z Danielem. (chodziło jej o tego co porwała czyli Prometeusza który już dawno został zniszczony)[/quote]
Według mnie to były oddzielne zdania w wypowiedzi Vali, nie ma tam błędu.
„Utknąć na tym statku to gorsze ich utknąć w SGC. Ostatnio gdy byłam tak znudzona brałam zakładników”.
[quote] czemu Asgard nie wgrał swojej świadomości do pamięci robotów; pamięć jest identyczna jak w komputerze, a komputer potrafi podtrzymywać świadomość Asgardczyka; jak roboty z 01x18;[/quote]
Fakt, faktem trochę dziwny ten pęd Asgardu do samobójstwa. Niby Thor mówi że wszystko co można było zrobić zostało zrobione. Może wiedzieli o zbliżających się Ori i nie byli wstanie dokończyć projektu ucieczki w roboty. Może mieli jakieś problemy ze stworzeniem takowego. Może mają opory do robotów przez historię z Replikatorami?
//hehe, katja tak samo pisze potem
[quote] ziemska Odyseja potrafiła po ulepszeniach skopać d... 2 z 3 Orishipów, to czemu w bitwie o
wrota 09x20 asgardzki statek nie zniszczył ani jednego??;[/quote]
Mamy ZPM, a Asgard nie? Zresztą ten laserk jest ciekawy. Asgard jak dotąd nie miał broni jako laser, a takie pulsacyjne ładunki. Mógł wiec to być nowy projekt na potrzeby anty Ori.
[quote] to tym bardziej statki Pradawnych są lepsze od statków Ori[/quote]
Wniosek taki też można wysunąc na podstawie faktu że placówka na Antarktydzie jest zdolna do obronienia się przed trzema statkami. Placówka ma drony, tak samo jak statki.
[quote] to był przecież pewniak, że nie umrą ze starości[/quote]
To jest zawsze pewniak, że nie umrą ;]
[quote] 1. To ze ORI mogli sledzic naszych poprzez technologie Asgaru jest smieszne, nas mogli a Asgardu nie mogli?? Jedyne wytlumaczenie to takie ze Asgard mial jakas oslone ktora niewypuszczala tego promieniowania, wiec my tez mozemy ta oslone zrobic.[/quote]
Hehe, samoodpowiedź. Możliwe że interfejs pomiędzy podzespołami powodowały jakieś skutki.
[quote] 2. A gdzie nasze maskowanie?[/quote]
Maskowanie by się na nic nie przydało, bo pewnie maskuje tylko światło widzialne, a nie promieniowanie po którym nas Ori namierzali. Aczkolwiek jako że światło to też promieniowanie problemem więc nie powinno być poszerzenia lub zmiana pasa które ma być maskowane. Chyba że zmiana ta wymagałaby przebudowę całego zespołu za to odpowiedzialnego, lepsze elementy inny układ.
Druga strona to fakt że gdy nas Ori odwiedzili po raz pierwszy to nawet nad hipernapędem Carter się męczyła by go uruchomić.
[quote] 3. Jak Asgard wynalazl bron ktora mogla spenetrowac oslony ORI to dlaczego nam tego wczesniej nie powiedzieli??[/quote]
Teraz nam mówią ;]
[quote] i niestety ale brakowało Jacka zamiast Landrego.[/quote]
Podzielam opinię że w tym wypadku brak Jack’a jest uzasadniony i nie był on w tym odcinku konieczny. Wydaje się że Jack jako największy kumpel Thor’a powinen być pierwszy chętny na taką podróż. Przypuszczalnie jednak Jack jako głowa Homeworld Security musiał się zająć sprawą Atlantis i atakiem uprzedzającym.
[quote] nie pasował mi tam Landry a Mitchell jeszcze mniej powinna być w ostatnim odcinku stara dobra sg1[/quote]
Stare dobre SG-1 skończyło się na 8x20.
[quote] BTW Odyseja znajdowała się poza naszą galaktyką; jako taka nie była pod ochroną Pradawnych; po co ścigać ją Orishipami, skoro Ori we własnej osobie mogą ja zniszczyć?[/quote]
Gdzieś jest powiedziane że Pradawni ukrywali tą „część wszechświata” przed Ori. Więc pewnie Ori myśleli że pozbyli się… Lantian i nie wiedzieli o tym że szerzyli życie w innych galaktykach odległych od Ori.
[quote] Co do Jaffa to dożywali bo mieli larwy tak mi się wydaje choć mogę się mylić. [/quote]
Tretonina, a’la RedBull ;]
[quote] Ten świat nie dąży do niczego dobrego a dokładnie do samo zagłady [/quote]
Czekaj, nie mogę ustać na nogach od powiewu tego optymizmu.
[quote] Wiec mogli latac oni wkolko po naszej galaktyce czekac az sie zregeneruje oslona, wyjsc z hiperprzestrzeni, wymanowrowac ORIShipy, rozwalic jednego i wskoczyc do hiperprzestrzeni czekajac az sie oslona zregeneruje. Zapetlic to i nie ma juz ORIShipow w naszej galaktyce [/quote]
Pytanie tylko czy w hiperprzestrzenni też nie trzeba zasilać osłony. Atlantis tak ma, pamiętam też że w 1x21 Hatak też tak miał. Nie wiemy więc czy regeneracja osłony nie byłaby mniejsza od kosztu utrzymania takiej w hiperprzestrzeni.
[quote] w każdym pojedynku SG-1 vs. Farek wybieram SG; [/quote]
Oj nie, ja to też traktował bym w innych kategoriach. Farek jest takim czystym sci-fi.
[quote] Rozwalamy jeden i uciekamy Te ich okrety sa sielkie i napewno wolno manewruja, obejdzmy ich od tylu [/quote]
Taki manewr w sumie zrobili z tymi dwoma. Zaatakowali jeden i chyba nawet zniszczyli. A w międzyczasie zanim zdążyli wskoczyć drugi ich zaczął męczyć.
[quote] dostanie super technologi od tak z nieba ... nie sadze by to uszlo. [/quote]
Dedal w 2x01
ZPM w 1x20
[quote] "To już jest koniec, nie ma już nic..." [/quote]
Hmmm… jak to nic ;]
Tak przy okazji, nawet czytając posty łezka się kręci w oku. Piękne słowa padają
[quote] Daniel i Vala byli jak dla mnie ochłapem rzuconym dla widzów - "A, macie co chcecie i tak cofniemy czas i będzie spokój z tym wątkiem" - z drugiej strony, może to i lepiej [/quote]
Teraz poczekamy na wirtualne rzeczywistości, pętle i inne urojone sytuacje
[quote] Asgard dal ciala niszczac samych siebie, co bali sie Ori?? [/quote]
Przyszła mi na myśl taka koncepcja, że może Asgard upozorował swoją śmierć by tak jak Furlingowie ulokować się na jakiejś planecie i w spokoju bez niczyjej wiedzy dążyć do ascendacji. Najwyraźniej Wielkiemu Przymierzu przyświecał od początku taki cel. Znaczy dążenie do ascendacji. Furlingowie stworzyli raj w którym może też do tego dążyli dając zaproszenia innym (zaproszenie znalezione przez maybourne na Ziemi). Noxowie też są bezkonfliktowi, leczą i używają siły umysłu. Jedynie Asgard nie pasował do tej układanki, ale może w końcu teraz stojąc pod murem poszli w tamtym kierunku… MOŻE
[quote] śmierć generała też jakoś przeszła bez echa [/quote]
A skąd myślisz tulono Teal’c – Sam i potem cisza przy stole?
[quote] Wątek Vala-Daniel w ogóle wydawał się być kompletnie oderwany od fabuły rezty odcinka [/quote]
No sorry, utykasz na statku z Valą. Albo inaczej dodając nutki romantyzmu. Z dziewczyną do której coś tam się czuje! Co robisz? Ciekawe jak Mitchell wytrzymał? Teal’c? Sam? :>
[quote] byłem prawie pewien że jakoś się cofną w czasie [/quote]
No to chyba większość z nas by wykreśliła słowo „prawie”, bo to robi różnice
! Ale, to jak się cofną no i że Teal’c nie odzyskał swoich straconych latek to chyba nie wiedział nikt!
[quote] Musisz wziąć poprawkę ,że te rzeczy biorą się z energii czyli nie uda się tak stworzyć źródła energii
Musi być zachowana równowaga energetyczna [/quote]
Niee, takie ZPM czerpie energię z podprzestrzeni. Jej nie trzeba wytwarzać, bo ona jest. Potrzebny tylko terminal.
[quote] mogli przecierz poczekać aż im sie tarcze naładują wylaczyć i uciec. [/quote]
Pytanie na jakie naładowanie pozwalało utrzymywanie pola dylatacji.
[quote] a skoro generatory nie umiały się naładować przez 50 lat... [/quote]
Zwolnienie czasu kosztuje
[quote] Odległość jest zapewne sztucznie ustawiania, jako że jest to pomysł żywcem zerżnięty ze Star Treka [/quote]
Zaczyna się… a Star Trek skąd to „zerżnął”?
[quote] Nikt nie zwrócił uwagi na moje PSTRYK a szkoda [/quote]
Zwrócił, ale to staje się żałosne.
[quote] Skoro byli w polu które zwalniało czas, to jakim cudem światło z zewnątrz do nich docierało? [/quote]
Normalnie. Fala świetlna przechodzi z jednego ośrodka do drugiego zachowując swoją prędkość. Dla odpowiedniej amplitudy i fazy fala w czasie byłą kilkakrotnie powtarzana.
[quote] Czemu nie przesunęli okrętu z linii strzału? [/quote]
Bo utworzyli w danym punkcie przestrzeni bąbel wokół statku.
[quote] A tu powstaje paradoks, bo chociaż czas zaczął płynąć w przeciwną stronę, to jednak ciągle do przodu... [/quote]
No to zależy dla której części przestrzeni. Cóż paradoksem jest wokale sci-fi jako takie.
[quote] i to cofnięcie czasu, nie proście i bardziej ekonomicznie było by po prostu wysłać Teal'ca w przeszłość, [/quote]
A co zrobili. Wysłali Teal’ca w przeszłość!
[quote] a widziałeś jakikolwiek obiekt, który w kosmosie by się nie poruszał? [/quote]
Obiekt, a czasoprzestrzeń to dwie różne rzeczy. Czasoprzestrzeń jest miejscem w którym poruszają się obiekty. Bąbel dylatacyjny związany nie jest ze zmianą obiektów, a zmianą czasoprzestrzeni
[quote] Dla mnie niestety zapchajdziura [/quote]
No straszne. Asgard zabity, dwa statki Ori zniszczone… zapchaj dziura
[quote] Wiecie co zakończę to tak jestem ppewien na milion % ,że scenarzyści serialu nie mieli by pojęcia o czym my tu piszememy wybaczcie ale taka jest prawda [/quote]
Jasne…
[quote] Przeciętny polak potrafi zrobić 100 więcej rzeczy od np przeciętego Amerykanina [/quote]
LOL. Po pierwszy jak tak narodowo mówisz to lepiej by było Polak i amerykanin.
[quote] Według mnie dyskusja jest bardzo ciekawa ale niestety nie nadaje się strikte do tego wątku bo tu już wchodzimy w nauki ścisłe i spekulacje. [/quote]
Lepsze to niż wcześniejsze nauki społeczne o Polakach pracujących i głupich amerykanach
[quote] michal_zxc ale przecież wystarczyło by przesunąć okręt wewnątrz bąbla, byle tylko wyjść z linii strzału... [/quote]
A ten bąbel jest tak duży że widać ile dzieli tą wiązkę ze statku Ori od kadłuba!
[quote] Pewnie uznał by nas za świrów jak i 99% Amerykanów.
Wiecie czemu się boją dać polakom wizy to proste bo dla nich pracy nie będzie polak zrobi to za połowę pensji i 100 lepiej niż Amerykanin.[/quote]
Ponownie – Polakom. P P nie p p ;/
Ależ ci Polacy są mądrzy a te murzyny Amerykanie głupie no. To się nadaje dyskusyjnie „strikte” do tego wątku. Hmmm strikte (stricte!) czy to nie tych amerykańców słówko?
[quote] Jeszcze jedno ale, czemu nie mogli polecieć prosto na Ziemie? [/quote]
A co tam. Sprowadzajmy dwa statki. Show zróbmy na orbicie.
[quote] Kiedy Asgard tworzyli pulapke na replikatory z takim polem moznabylo zrobic wszystko. A teraz nagle mamy tylko dwie funkcje - wlacz/wylacz. [/quote]
Znaczy co można było robić? Też włączać wyłączać i ustawiać parametry.
[quote] No ale po co stworzyc cos co chociaz pomoze znalesc rozwiazanie. Lepiej zreplikowac sobie wiolaczele, kwiatki, wrotki i kolorowe ciuchy. [/quote]
A po co w Woo O’Neill z Teal’ciem zamiast zwiewać z pętli siedzieli i się zabawiali tylko. I nie wcale Carter nie szukała rozwiązania. Wcale, tylko grała grała i grała.
[quote] Zaburaczono odcinek strasznie. Wspominane juz zrodla swiatla... ale jedna rzecz zastanawia mnie bardziej. Gdzie podzialy sie w tym odcinku dwie rzadzace swiatem zasady- zachowania pedu i zachowania energii? [/quote]
No oczywiście, a podróże w czasie według zasad fizyki są możliwe?
[quote] nie mija 5 minut a my juz wycinamy okrety Ori. Tragedia [/quote]
Co nie… beznadziejne efekty
[quote] Szkoda tylko, ze nie udalo mi sie obejrzec tego odcinka na minizlocie wroclawskim . To by byly niezapomniane wrazenia, na pewno... [/quote]
Nie było słychać w okolicy tego płaczu