Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 57 – S03E17 - Sunday

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 57 – S03E17 - Sunday (181 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (38 głosów [25.68%])

Procent z głosów: 25.68%

2. 9.5 (10 głosów [6.76%])

Procent z głosów: 6.76%

3. 9 (26 głosów [17.57%])

Procent z głosów: 17.57%

4. 8.5 (17 głosów [11.49%])

Procent z głosów: 11.49%

5. 8 (16 głosów [10.81%])

Procent z głosów: 10.81%

6. 7.5 (4 głosów [2.70%])

Procent z głosów: 2.70%

7. 7 (14 głosów [9.46%])

Procent z głosów: 9.46%

8. 6.5 (2 głosów [1.35%])

Procent z głosów: 1.35%

9. 6 (5 głosów [3.38%])

Procent z głosów: 3.38%

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

11. 5 (5 głosów [3.38%])

Procent z głosów: 3.38%

12. 4.5 (1 głosów [0.68%])

13. 4 (2 głosów [1.35%])

14. 3.5 (1 głosów [0.68%])

15. 3 (2 głosów [1.35%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 VipeR

VipeR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 23.01.2007 - |15:23|

Zetnktel mnie ubiegł, więc może na wszelki wypadek odpowiem jeszcze raz-sieci Wrót z pegaza i MilkyWay są niekompatybilne. Tylko wrota z kryształami z DHD z Atlantis są w stanie łaczyć się z naszym systemem. A żeby to zrobić, to trzeba wbić adres bezpośrednio, bo żadne Wrota nie przekażą "kodu autoryzacji" kolejnym Wrotom, mimo ze Wrota początkowe ten kod posiadają. Stąd konieczność posiadania Midway. Omija się po prostu ograniczenia związane z poborem energii i z niemożnością połączenia z naszą siecią bez "dekodera" z
Atlantis.

Nie pomyślałem o osłonie :/

Co do skoku międzygalaktycznego to raczej nie wydaje mi się, żeby te na Atlantis były takie wyjątkowe :| Wg mnie to poprostu mają zasilanie z ZPM'a i tyle, ew. jeszce może chodzić o miejsce danych wrót w galaktyce (może łatwiej jest dostać się do Atlantis niż do innych wrót).
  • 0

#82 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 23.01.2007 - |15:42|

Nie. Jasno jest powiedziane, że jedyne połączenie między Pegazem a Milky Way zapewniają Wrota na Atlantis. McKay o tym mówi w kórymś z epizodów 3 sezonu zdaje się (i jest to maniakalnie powtarzane od pierwszego epizodu pierwszego sezonu). Wtedy też pada kwestia, że to, co sprawia, że te Wrota są wyjątkowe, to kryształy z DHD, które pozwalają na wbicie adresu z naszej galaktyki. Wymontowanie ich i zamontowanie w innym DHD spowoduje, że to nowe Wrota będą miały możliwoź łżczenia się z systemem z Drogi Mlecznej. Tak więc sama energia nie wystarczy-potrzebny jest jeszcze "klucz". Zauważ, że w "Pegasus Project" "Odyseja" nie używa Wrót z Pegaza, tylko z Milky Way. Natomiast co do kontaktu z Asgardem, poczynionemu dzięki O'Neillowi, to wrota z galaktyki szaraków, Idy, należały do systemu Drogi Mlecznej.

Nie pomyślałem o osłonie :/

Możesz mi wyjaśnić, co ma osłona do tego wszystkiego?

Użytkownik Zarrow edytował ten post 23.01.2007 - |15:44|

• 0

#83 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 23.01.2007 - |20:04|

Nie. Jasno jest powiedziane, że jedyne połączenie między Pegazem a Milky Way zapewniają Wrota na Atlantis. McKay o tym mówi w kórymś z epizodów 3 sezonu zdaje się (i jest to maniakalnie powtarzane od pierwszego epizodu pierwszego sezonu).

A mi sie wydaje, ze tak mowiono ze wzgledu na to, ze adres na Ziemie byl w bazie danych Atlantis i tylko tam. Poza tym ZPM umozliwial otwarcie korytarza do Drogi Mlecznej.

• 0

#84 VipeR

VipeR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 23.01.2007 - |20:49|

Nie będę się kłucił w sprawch technicznych bo aż tak dokładnie to nie oglądałem :P

Możesz mi wyjaśnić, co ma osłona do tego wszystkiego?

No.. przesłona (sam o tym wspomiałeś), tyle że na Atlantis przesłona jest zrobiona z osłony :P ok na Ziemi jest zwykła przesłona :P

Użytkownik VipeR edytował ten post 23.01.2007 - |20:51|

• 0

#85 Newman

Newman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 23.01.2007 - |21:41|

Eh, w Atlantis wybieramy adres do stacji Midway,a na stacji Midway wybieramy adres na Ziemie xF Tak oszczędza sie energie tylko czas dolotu trwa dłużej.
  • 0

#86 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 23.01.2007 - |22:25|

Tak, zgadza się, Don Bolano, w bazie danych Atlantis istotnie jest adres Ziemi, ale sam adres nikogo nie urządza...chociaż Wraith pewnie jakoś poradziliby sobie z wbiciem adresu Ziemi-w końcu maja dosyć wysoko postawioną technologię. Ale sfabrykowanie kryształów do DHD przekracza możliwości Ziemian.
  • 0

#87 VipeR

VipeR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 23.01.2007 - |23:48|

Tak, zgadza się, Don Bolano, w bazie danych Atlantis istotnie jest adres Ziemi, ale sam adres nikogo nie urządza...chociaż Wraith pewnie jakoś poradziliby sobie z wbiciem adresu Ziemi-w końcu maja dosyć wysoko postawioną technologię. Ale sfabrykowanie kryształów do DHD przekracza możliwości Ziemian.

Po jakiego ciula fabrykować kryształy skoro mają kompa w SGC który wszędzie się dodzwoni :|
  • 0

#88 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 24.01.2007 - |14:34|

a gdzie byla mowa o tych krysztalach? bo mi troche nic nigdzie nie dzwoni...
  • 0

#89 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 24.01.2007 - |15:49|

Żeby móc wybrać adres spoza własnej galaktyki trzeba mieć specialny kryszał inaczej nic z tego.
Było o tym wiele razy, że taki jest tylko we wrotach na Atlantis w galaktyce Pegaza tylko jeden jest.
Za to u nas, czyli w Mlecznej nie ma tego problemu, chyba w każdych jest ten kryształ, przynajmniej nie spotkali DHD, w którym by nie było.
  • 0
Master of possimpible ;)

#90 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 24.01.2007 - |15:58|

Żeby móc wybrać adres spoza własnej galaktyki trzeba mieć specialny kryszał inaczej nic z tego.
Było o tym wiele razy, że taki jest tylko we wrotach na Atlantis w galaktyce Pegaza tylko jeden jest.
Za to u nas, czyli w Mlecznej nie ma tego problemu, chyba w każdych jest ten kryształ, przynajmniej nie spotkali DHD, w którym by nie było.

Hmm czyli wrota z Pegaza sa gorsze;) Heh..;) Watpie, zeby Pradawni byli na tyle przewidujacy, ze usuneli na wszelki wypadek te krysztaly z kazdego DHD albo jak sie pojawili Wraith, to wyjeli wszystkie ze wszystkich DHD w Pegazie..;) Hehe
  • 0

#91 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.01.2007 - |11:51|

Witam

Odcinek zaczął się bardzo niewinnie. Pogadanki i nagle boom.
Z początku myślałem że to zamachowiec. Puźniej kilka historii ludzi którzy w tym czasie coś robili.
Pomyślałem sobie tego jeszcze nie było, no ale jak to się ma do całego odcinka.

No i na końcu się dowiedziałem. Niestety to nie nice timing.
Zginoł jeden z głównych bohaterów sg-a.

Co prawda po heroicznym boju o życie człowieka ( przysięga Hipokratesa chyba ) no ale jakoś tak dziwnie.
Nigdy wcześniej nie zastanawiałem się że może dojść do redukcji obsady.
A może miał dość. Cały odcinek oglądałem aby dowiedzieć się o co tak naprawdę chodzi. No i się dowiedziałęm.
McKay ma uczucia, obwinia się. I ostatnia scena gdy koło McKay-a pojawia się Doktorek.

Daję 9.0
a czemu?, sam nie wiem. Za to że lubiłem Doktorka.
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#92 bbeettoonn

bbeettoonn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.01.2007 - |03:08|

Dla przypomnienia Carson zginal jak juz uratowal Watsona...
Brawo dla niego zachowal sie jak prawdziwy lekarz to juz daje duzy + dla odcinka.
Ale szkoda ze nie pomysleli nad tym aby go ocalic...
Byl postacia godna uwagi duzo wniosl do serialu i na bank ludzie go nie zapomna...
Licze nawet na to ze w najblizszych odcinkach zdolaja go wskrzesic :)

A wracajac do wczesniejszej rozmowy nie zapomnijcie iz byl plan rozwalenia mostu miedzy galaktykami gdy replikatory zaatakowaly atlantyde...chcieli wysadzic przestanek w moscie baba Mark 9 :) gdyz rozbieranie za dlugo by trwalo...swoja droga dobrze ze tego nie zrobili :)

A no i chlopaki gdzie wy macie w G.Pegaza DHD>? Jedyne DHD jakie tam sa znajduja sie w skoczkach ogladajcie uwaznie...

A przeskok miedzy galaktykami jest mozliwy jak juz ktos wzpomnial tylko z wrot na atlantydzie co potrzebuje ogromniej ilosci energi co dostarca ZPM...Dla przypomnienia maja 3 nowe po pokonaniu replikatorow w atlantis.
1 zostal w miescie 2 polecialy na ziemie...wiec jak na razie nie potrzebuja uzywac mostu...
A nie mozna sie laczyc z innych wrot wlasnie z powodu energii no i naturalnie jest to zabezpieczenie jakie pradawni zastosowali aby Wraith nie dostali sie na ziemie...Ktos moze powiedziec ze posiadaja oni statki umozliwiajace podroze miedzygwiezdne fakt maja ale jak ogladacie uwaznie to zobaczycie ze musza "skakac" co jakis czas gdzy ich napedy nie sa tak wydajne...Dedal ma naped od Asgardu i nie potrzebuje przestankow w podrozy... Natomiast zasada dzialania mostu jest prosta nastepuje wybieranie sekwencji wrot najblizej umieszczonych wlasciwie po krancu galaktyki az do przestanku.Podczas tego materia przeskakuje z wrot do wrot tworzac dlugi tunel podprzestrzenny wlasnie do przestanku...I tak dalej...A co do przeskoku miedzy galaktykami w moscie odbywa sie to na krancu gtalaktyk tam gdzie jest najmniejsza odleglosc miedzy nimi dlatego mozna przejsc miedzy roznymi typami wrot bez ZPM...

Użytkownik bbeettoonn edytował ten post 26.01.2007 - |03:10|

• 0

#93 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 26.01.2007 - |16:01|

primo mówi sie "przystanek"
secundo DHD jest tam przy każdych wrotach!
tertio statki wraith są pozatym znacznie wolniejsze od Dedala (mają napęd międzyplanetarny, a nie międzygalaktyczny) ;)
  • 0

#94 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 26.01.2007 - |16:10|

Dokładnie. Poza tym, jeśli uważnie oglądasz serial ;) to powinineś zauważyć DHD atlantisowe...Są tak wielkie i tak czesto z niego korzystają, ze trudno ich nie zuawazyć.

Poza tym...możesz mi wytłumaczyć, jak sobie wyobrazasz funkcjonowanie fabuły serialu bez DHD przy wrotach? Juz wsytarczy wzmianka, ze podróże międyzplanetarne nie sa niczym niezywkłym dla ludzi z Pegaza, własnie dzięki Wrotom.
  • 0

#95 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 26.01.2007 - |21:21|

Taki sobie ten odcinek, przede wszystkim z powodu tej dysproporcji, między lekkimi 2/3 odcinka a poważną 1/3.

Ocena: 8

PLUSY:

+ wreszcie ginie jakaś ważna postać w serialu, a nie tylko bezimienni żołnierze-pionki. Śmierć nie powinna sobie wybierać swoich celów pod względem rangi wojskowej, fajności postaci czy jej czasu na ekranie. Tutaj plus za zachowanie normalności. W SG-1 mimo iż nikt z głównej ekipy nie zginął, ale kilka postaci drugoplanowych zginęło - i to mi się podobało. Podobnie było z tym odcinkiem.
+ plus za niekonkwencjonalny styl przedstawienia owej Niedzieli z kilku perspektyw i w różnym czasie.
+ najciekawsza Niedziela była w wykonaniu Ronana i Sheparda :) Rozwalił mnie na łopatki Ronan grając w golfa jedną ręką, podczas gdy John starał się udowodnić, że gra ta wymaga wielu lat nauki. Również gra rodem z Satedy była świetna :lol:

MINUSY:

- jakby nie patrzeć na odcinek, mimo iż zginęła ważna postać, to jednak odcinek jako taki był nudnawy (głownie chodzi mi o 2/3 odcinka)
- jest to kolejny już (chyba 6 czy 7) odcinek, w stylu znajdujemy jakieś nieznane nam pomieszczenie a w nim jakieś dziwne urządzenie ktore to robi dużo złego. To już się robi na serio wkurzające, brakuje jakiś interesujących misji na innych planetach, podobnie jak brak jest kontaktu z Wraith. Zamiast tego co rusz, znajdują coś dziwnego u siebie w bazie, przez co mamy odcinki bardzo "zamknięte".
- jeśłi już ktoś ważny miał ginąć, to czemu musiał to być znów główny lekarz? Jeden z SG-1, drugi z Atlantis. Nieładnie :buu: Według mnie tutaj była idealna wręcz szansa na uśmiercenie Teyli :bag: Szkoda, że zamiast nudnej postaci, uśmiercili ciekawego, śmiesznego, miłego i sympatycznego doktorka.
- niepodobała mi się śmierć doktora (tzn. w jaki sposób miała ona miejsce). Facet zbyt ryzykował, to raz, a dwa po wyjściu z ambulatorium mógł przecież zostawić ją na korytarzu i już. Po co szedł te kilkadziesiąt metrów korytarzem to ja nie wiem.
- w przeciwieństwie chyba do większości z was, mi osobiście ostatnia scena McKay'a z niewidzialnym, martwym Beckettem kompletnie się niepodobała. Brak jakiegokolwiek wyjaśnienia logicznego jak i zbytnia lukrowatość tej scenki mnie zniesmaczyły :/

Użytkownik Halavar edytował ten post 26.01.2007 - |21:40|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#96 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 26.01.2007 - |21:58|

Dokładnie. Poza tym, jeśli uważnie oglądasz serial ;) to powinineś zauważyć DHD atlantisowe...Są tak wielkie i tak czesto z niego korzystają, ze trudno ich nie zuawazyć.

Dokładnie ! Polecam drugi odcinek (pierwszy jeśli liczyć go jako dwu "odcinkowca" w jednym). Tam o ile mnie pamięć nie myli Rodney mówi o DHD

- To jest swego rodzaju DHD

Jakoś tak to było
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#97 bbeettoonn

bbeettoonn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.01.2007 - |00:40|

A no sorki ale czekajcie nie mialem na mysli tego ze na Atlantis nie ma DHD bo jest w pokoju sterujacym ale nie ma go na wiekszosci planet w G.Pegaza gdyz jak ogladamy serial wiekszosc wrot lata wokol planet jak satelity po ich orbicie wiec spoooz ale gdzie tam DHD wiec maja je w skoczkach...Fakt powiedzialem to nie jasno sorki postaram sie nastepnym razem dokladniej wyrazac swoje mysli :) aby nie powiedziec ze sie zagalopowalem :P
  • 0

#98 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.01.2007 - |01:28|

Większość Wrót jest na orbicie? Skąd takie informacje?
  • 0

#99 bbeettoonn

bbeettoonn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.01.2007 - |01:34|

Jak ogladamy serial to widzimy ze na wiekszosci misji wrota znajduja sie na orbicie planet. Tak jest ogladalem i tak zaobserwowalem... (na wiekszosci to nie znaczy ze na wszystkich)
  • 0

#100 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 27.01.2007 - |12:21|

bzdura, to nawet nie jest 50:50, wiecej planet ma wrota na powierzchni planet. Przynajmniej te planety gdzie są ludzie, bo niezamieszkanych nie wiele pokazują. Na większości zamieszkanych planet wrota i dhd są na powierzchni.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych