Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 043 - S03E10 - The Passage

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (126 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (15 głosów [13.64%])

Procent z głosów: 13.64%

2. 9,5 (15 głosów [13.64%])

Procent z głosów: 13.64%

3. 9 (30 głosów [27.27%])

Procent z głosów: 27.27%

4. 8,5 (12 głosów [10.91%])

Procent z głosów: 10.91%

5. 8 (17 głosów [15.45%])

Procent z głosów: 15.45%

6. 7,5 (9 głosów [8.18%])

Procent z głosów: 8.18%

7. 7 (4 głosów [3.64%])

Procent z głosów: 3.64%

8. 6,5 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

9. 6 (1 głosów [0.91%])

Procent z głosów: 0.91%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.91%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.91%])

14. 3,5 (1 głosów [0.91%])

15. 3 (2 głosów [1.82%])

Procent z głosów: 1.82%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 tystax

tystax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 12.03.2008 - |00:32|

A mnie zastanwia jedno.. Skoro raptory mogly sie porzumiewac w tej chmurze, to dlaczego nie mogli sie porozumiec z tymi statkami cywilnymi. I dlaczego, zeby przeslac dane do skoku, trzeba bylo miec kontakt wzrokowy.. troche tego nie czaje..

Statki wojskowe miały system komunikacji zdolny pracować pod wpływem promieniowania, cywilne nie, zeby statki cywilne były w stanie coś tam odebrać trzeba było podlecieć blisko nich
  • 0

#82 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 21.01.2009 - |23:50|

Kolejny odcinek pomijający główny wątek. Wydały się niektóre fakty z życia Kat ... oj niegrzeczna dziewczynka. Ale coś jednak do niej dotarło. Ciekawe czy wyjdzie z tego cało.

Jakoś tylko nie chwyciłem dlaczego akurat w ten sposób odbywały się skoki. Raptor znajdujący się na pokładzie statku nie może określić swojej pozycji? Albo skok mógł zostać wykonany kiedy raptor był w hangarze a potem wylatywał wyznaczał kurs i skok. Ale tak większy dramatyzm się wkrada.

Jakoś nie zauważyłem w którym momencie to się stało. Kiedy Lee został zdegradowany do stopnia majora?
  • 0
don't try

#83 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.01.2009 - |00:51|

Kolejny odcinek pomijający główny wątek. Wydały się niektóre fakty z życia Kat ... oj niegrzeczna dziewczynka. Ale coś jednak do niej dotarło. Ciekawe czy wyjdzie z tego cało.

Jakoś tylko nie chwyciłem dlaczego akurat w ten sposób odbywały się skoki. Raptor znajdujący się na pokładzie statku nie może określić swojej pozycji? Albo skok mógł zostać wykonany kiedy raptor był w hangarze a potem wylatywał wyznaczał kurs i skok. Ale tak większy dramatyzm się wkrada.

Jakoś nie zauważyłem w którym momencie to się stało. Kiedy Lee został zdegradowany do stopnia majora?

Lee nigdy nie zostal awansowany do stopnia pulkowanika. Sprawowal funkcje komandora (Pegaza) bedac w randze majora.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#84 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.01.2009 - |12:56|

To w takim razie mój błąd. Wnioskowałem na podstawie tej scenki kiedy admirał mówił do niego 'gratuluję komandorze' kiedy Lee obejmował dowództwo nad Pegasusem. To by nawet pasowało bo jakoś wtedy wydawało mi się że jakoś zbyt szybko przeskoczył kilka stopni naraz.
  • 0
don't try

#85 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 23.10.2010 - |23:59|

Kolejny odcinek w którym brak jest jakiejś ciekawej akcji z Cylonami czy poszukiwań Ziemii. Niby akcja posuwa się do przodu, ale stanowczo za wolno.
Co do Kat to nigdy za nią nie przepadałem, ale zawsze szkoda człowieka zwłaszcza, że poświęcił się dla dobra innych. Niby nie była to jakaś pierwszoplanowa postać, ale zawsze fajnie oglądało się jej potyczki ze Starbuck.
Z plusów to fajnie zrobione wszystkie sceny w kosmosie, ale w BSG to standard więc nie pownienem nawet o tym wspominać.
Odcinek oglądało się nie najgorzej, według mnie wypada jednak minimalnie lepiej niż kilka ostatnich odcinków.
Ocena 8/10.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 23.03.2012 - |09:34|

• 0

#86 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 13.03.2012 - |17:44|

Delta! POSUUUUUWA! Dam szowinistyczny wierszyk na utrwalenie ;) Panie i gimbusiarnia nie czytają.
Skuty, ale rozsuwa suwak i posuwa, taka była zasuwka jaka jej skuwa!

A teraz na temat:
Trójka przyznaje Baltarowi, że w wizji, w czasie przeładunku do ładowarki, widzi ostateczną piątkę cylonów. Ale nie jest zdolna zapamietać ich twarzy, rysuje to, co spamiętała.

Kara jedzie po psychice Kat.

Hybryda do Baltara: Znajdź dłoń osłabiającą cienie blasku. W oku męża, w oku krowy. Baltar interpretuje wypowiedź Hybrydy. Hera to jego zdaniem krowiooka. Mężem Hery jest Jupiter. Xena wnioskuje, że mowa o Oku Jupitera, co jest wspominane w Pismach. Xena wysnuwa hipotezę o powiązaniu Bogów Kobolu i Boga cylonów. Baltar wysnuwa wniosek o ukrytej planecie i zawartej na niej artefakcie (symbol dłoni). Ręka - pięć palców - symbol Ostatecznej Piątki i wizje Trójki.

Całkiem widowiskowa logika tej analizy. Dr Daniel z SG-1 by wymiękł ;)

Na końcu przykra scena, Kara daje umierającej Kat proszki, "wystarczającą ilość.... jeśli chcesz" i nagrobek, czyli zdjęcie na tej ścianie płaczu.

Odcinek - taki powrót fabularny do pierwszego sezonu. Nie wiem, czy to było potrzebne. Ale w sumie epizod ma ten motyw, który przewija się w porządnych serialach wojennych, kiedy przełożony pomaga zakończyć ból i życie towarzyszowi broni. Taka fabularna pozycja obowiązkowa.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 23.03.2012 - |13:06|

• 1

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#87 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.03.2012 - |20:57|

Wyciskacz łez z Kat w roli głównej, dużo sentymentów, amerykańskiego patosu, ale i tak mi się podobało - świetne zdjęcia w kosmosie, a poza tym lubię takie klimaty, które mnie wzruszają. Z drugiej strony czy Kat umarła? Tak do końca to nie było pokazane.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#88 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 23.03.2012 - |09:34|

Delta! POSUUUUUWA! Dam szowinistyczny wierszyk na utrwalenie ;) Panie i gimbusiarnia nie czytają.
Skuty, ale rozsuwa suwak i posuwa, taka była zasuwka jaka jej skuwa!

Się poprawiłem ;) A wierszyk w ogóle się nie rymuje.
  • 0

#89 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 27.03.2012 - |19:57|

@Maxmax: Skoro Starbuck zawiesza jej zdjęcia na ścianie pamięci to zapewne tak umarła. Awans też był symboliczny w sumie, spodziewałem się że Adama zaraz potem zdejmie jej nazwisko na stałe.

Co do odcinka to szybko wyjaśnili dlaczego muszą przedostać się przez skupisko gwiazd i wzięli się za akcję. Takie to z nikąd było w sumie, że nagle im zatrute jedzenie dostało się do systemów przetwarzających. Zwłaszcza, że nigdy o tym nie było wcześniej mowy raczej. No ale w środku sezonu między odcinkami są duże przeskoki czasowe, podczas gdy początki i końce sezonów dzieją się w bardzo krótkim czasie, więc ciągle coś się poza widokiem naszym zmienia.

Odcinek w sumie stand-alone, a przecież to chyba jest midseason finale. Żadnego cliffhangera w stylu Pegasusa, chyba że dedukcja Baltara ma nim być.

edit: widzę że midseason finale to dopiero następny odcinek.

Użytkownik cymrean edytował ten post 11.04.2012 - |08:31|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych