Skocz do zawartości

Zdjęcie

Technologia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
529 odpowiedzi w tym temacie

#81 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 31.08.2003 - |19:31|

...i pokrycie pocisku teflonem.

Co do LW: System nie jest jeszcze do końca opracowany. (Fakt można go używać i daje przewagę nad wrogiem.) Ja osobiście czekam na nanokombinezon. :D (Choć jak wiemy ludziom nie idzie zbytnio z nanotechnologią.)
Zauważ jednak, że taki Bra'tac posiada "szósty zmysł wojownika" i nie potrzebuje systemu LW.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#82 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 31.08.2003 - |19:56|

Dosyć ciekawa zależność się rysuje: ani Asgard, ani Władcy Galaktyki, chyba także i Tollanie nie posiadają broni miotających materię, a tylko mają bronie energetyczne. Czyżby broń palna z pistoletami, karabinami, miała być naszym, Ziemskim wymysłem? Co i tak nie zmienia, że pancerze Jaffa pełnią raczej rolę reprezentacyjno-zastraszającą, niż obronną.

gulus
  • 0

#83 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 31.08.2003 - |19:59|

Należy pamnientać że dla Goa`uldów Jaffa to jedynie niewolnicy oraz nosiciele przyszłej konkurencji ( czasem sług ) , wiec nie opłaca się inwestować w ich bezpiećeństwo . Dochodzi do tego że nawet wśród Jaffa zdażają sie zdrajcy którzy służa innemu "bogowi" niż to pokazują i mogli by donieść taką nowinnke innemu ( co prawda predzej zrobił to by jakiś Goa`uld w niszej radze aby zdobyćwiekszą władze ) .

A co? Inny nie potrafił by sobie sam stworzyć? Chociaż taka technologia mogła by być groźna w razie buntu.

A po drugie : Gdy Jaffa Kupa to i Ozyrys D..A

ZGADZAM SIĘ :D :D

w FN p90 - 60 pocisków a w MP5 coś około 35

FN P-90 ma 50 naboi w magazynku, a MP-5 20/30, a w magazynku bębnowym nawet 100.

Chociaż ja osobiście przesiadł się na ich miejscu na HK G-11.

POPIERAM! Ale OICW i tak lepszy! Jak go stworzą. Poza tym G-11 chyba też jest jeszcze projektowany.

Co do LW: System nie jest jeszcze do końca opracowany

Ludzie jeszcze mają z tym trochę problemu, ale Gauldowie?

Ja osobiście czekam na nanokombinezon.  (Choć jak wiemy ludziom nie idzie zbytnio z nanotechnologią.)

Tylko się nie zdziw. Ta technologia jest tuż tuż. A poza tym podaj mi powód dla którego Gauldowie nie mieli by korzystać z czegoś takiego?

Zauważ jednak, że taki Bra'tac posiada "szósty zmysł wojownika" i nie potrzebuje systemu LW.

Nie każdy wojownik jest Bra'tackiem, a poza tym L.W. i tak mógł by mu bardzo pomóc.
  • 0

#84 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 31.08.2003 - |21:15|

POPIERAM! Ale OICW i tak lepszy! Jak go stworzą. Poza tym G-11 chyba też jest jeszcze projektowany

Już dawno by wszedł jako uzbrojenie dla armi RFN gdyby nie połaczenie Niemiec i wynikające z tego tytułu braki funduszy na modernizacje uzbrojenia piechoty , ale zasadniczo sprawa wyglada tak że zamawiasz i po 2-3 tygodniach masz dostawe :) .

Co do LW: System nie jest jeszcze do końca opracowany

Co prawda US Army przyznaje się do 3 generacji LW ( pewnie 5 lub pużniejszą testują ) , to mimo faktu że technologia niedokońca opracowana , to zastosowanie jej w odziałach daje wymierne efekty. Przykłądem jest opis manewrów weteranów ze 101 powietrzno desantowej ( bioracych udział wcześniej w operacji Pustynna Burza ) i nowego odziału zołnierzy wspomaganych LW ver.3 , którzy zdobyli wszystkie cele których broniła 101 , przy zasadniczo niewielkich stratach własnych (2 rannych - 10 osobowym składzie ) , przy 2-krotnej przewadze liczebnej 101. Aby dokładnie wyszło chłopcy awili się jakąś precyzyjna odmianą paintballu .
W SG nie pokaża takiego sprzetu z tego powodu aby nie informować dokładnie wszystkich mozliwych wrogów co taki sprzed potrafi .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#85 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 01.09.2003 - |06:48|

Tak czy inaczej jakby przenieść Sam do labolatoriów Land Wariora, no powiedzmy na dwa... dni, to byśmy mieli gotowy cały system, włącznie z nanokombinezonem, karabinem co sam celuje i plecakiem odrzutowym. :D
  • 0

#86 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.09.2003 - |09:16|

Już dawno by wszedł jako uzbrojenie dla armi RFN gdyby nie połaczenie Niemiec i wynikające z tego tytułu braki funduszy na modernizacje uzbrojenia piechoty , ale zasadniczo sprawa wyglada tak że zamawiasz i po 2-3 tygodniach masz dostawe  .

Dzięki za informację.
Co do reszty mówiłem o Gauldach, a nie o US Army. :rolleyes: Nie sądzę, aby jakaś filmowa odmiana L.W. stosowana przez Władców mogła by zagrozić tajności technologi USA. A poza tym coś takiego było już na jednym filmie. Chodzi oczywiście o "Predatora".Chyba od tego się wszystko zaczeło.

Tak czy inaczej jakby przenieść Sam do labolatoriów Land Wariora, no powiedzmy na dwa... dni, to byśmy mieli gotowy cały system, włącznie z nanokombinezonem, karabinem co sam celuje i plecakiem odrzutowym. 

Napewno! :D I był by jeszcze nowoczesniejszy od sustemu Gauldów. :D :D
  • 0

#87 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 01.09.2003 - |09:26|

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie zastanawia. Jak wiemy typowe uzbrojenie Jaffa składa się ze staffa i zbroi. Wydaje mi się, że jest to trochę prymitywne ...

To nie jest wcale takie dziwne. Pierwsza rzecz ktora mi sie kojarzy, to to, ze energia jest latwiejsza do pozyskania niz specyficzna materia (np stopy do produkcji amunicji, skladniki prochu itp). Statki Goauld sa przystosowane do poruszania sie i walki w kosmosie. Jak sobie wyobrazic uzupelnianie amunicji. I ile by musiala wazyc. Co jest w stanie zrobic ziemski pocisk flocie Goauld widzielismy w odcinku 1x21. Jakiego kalibru musialyby byc dziala? Dodajmy do tego, ze ziemskie wojsko gania objuczone plecakami, mnostwem amunicji a i tak nieraz im zabraknie. Natomiast Jaffa maja bron duzo lzejsza. Jezeli dodamy do tego, ze jest to armia terroru (chcialbym widziec zolnierzy objuczony plecakami, bronia, amunicja jak tlumia zamieszki) to widzimy ze taka bron po prostu lepiej sie sprawdza.
  • 0
There is always a bigger fish.

#88 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.09.2003 - |09:48|

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie zastanawia. Jak wiemy typowe uzbrojenie Jaffa składa się ze staffa i zbroi. Wydaje mi się, że jest to trochę prymitywne ...

To nie jest wcale takie dziwne. Pierwsza rzecz ktora mi sie kojarzy, to to, ze energia jest latwiejsza do pozyskania niz specyficzna materia (np stopy do produkcji amunicji, skladniki prochu itp). Statki Goauld sa przystosowane do poruszania sie i walki w kosmosie. Jak sobie wyobrazic uzupelnianie amunicji. I ile by musiala wazyc. Co jest w stanie zrobic ziemski pocisk flocie Goauld widzielismy w odcinku 1x21. Jakiego kalibru musialyby byc dziala? Dodajmy do tego, ze ziemskie wojsko gania objuczone plecakami, mnostwem amunicji a i tak nieraz im zabraknie. Natomiast Jaffa maja bron duzo lzejsza. Jezeli dodamy do tego, ze jest to armia terroru (chcialbym widziec zolnierzy objuczony plecakami, bronia, amunicja jak tlumia zamieszki) to widzimy ze taka bron po prostu lepiej sie sprawdza.

Kolega jarmat chyba żle mnie zrozumiał. Ja nie mówiłem, że laser gazowo plazmowy jest prymitywny i nie efektywny. Tutaj w zupełności się zgadzam i jestem przekonany, że jak opracujemy odpowiednie technologie i żródła energi, to broń palna zostanie całkowicie wyparta z uzbrojenia na rzecz broni energetycznej. A codo tej amunicji. Wyobraźmy sobie współczesny laser gazowy, czyli taki, gdzie żródłem powstawania fotonów, jest jakiś gaz. Wraz z używaniem tej broni tego gazu jest coraz mniej i po jakimś czasie trzeba uzupełnić amunicję :D :D czyli gaz. Chociaż Gauldowie pewnie nie mają takich problemów. Oni chyba używają jakiś kryształów.

Użytkownik M.M edytował ten post 01.09.2003 - |09:49|

• 0

#89 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 01.09.2003 - |09:55|

Oni chyba używają jakiś kryształów.

W Staff'ach znajduje sie maly zbiorniczek z seledynowa jaskrawo fosforyzujaca ciecza - mozemy podziwiac go w kilku odc - np. The Fifth Race. Nie wiem co to za ciecz ale jednymz jej skladnikow jest chyba naquada.
Zas jesli chodzi o krysztaly to dla Goa'uld'ow odpowiednik naszego twardego dysku :) i elementow sterujacych.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#90 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 01.09.2003 - |10:41|

Wyobraźmy sobie współczesny laser gazowy, czyli taki, gdzie żródłem powstawania fotonów, jest jakiś gaz. Wraz z używaniem tej broni tego gazu jest coraz mniej i po jakimś czasie trzeba uzupełnić amunicję :D  :D czyli gaz. Chociaż Gauldowie pewnie nie mają takich problemów.

Na pewno nie maja. Zauwazmy, jaka jest roznica miedzy starozytnymi Ogniami Chinskimiktore mogly sluzyc w najlepszym razie do podpalania okretow przciwnika, a dzisiejszymi armatami. Wg mnie wlasnie taka jest roznica miedzy naszymi laserami a bronia Goauld. Zreszta mam powazne watpliwosci, czy ich bron jest laserowa. Jesli opracowali zimna synteze (a sadze ze tak), to jest to technologia znacznie nowoczesniejsza.
  • 0

#91 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.09.2003 - |11:10|

chcialbym widziec zolnierzy objuczony plecakami, bronia, amunicja jak tlumia zamieszki

Poodlądaj sobie zdjeńcia z Iraku , a zobaczysz "wspaniałe' US Army w akci :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#92 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 01.09.2003 - |14:24|

Poodlądaj  sobie zdjeńcia z Iraku , a zobaczysz "wspaniałe' US Army w akci :D

No i sam widzisz, ze batalion Jaffa lepiej by sobie poradzil.
  • 0

#93 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.09.2003 - |17:36|

Oni chyba używają jakiś kryształów.

W Staff'ach znajduje sie maly zbiorniczek z seledynowa jaskrawo fosforyzujaca ciecza - mozemy podziwiac go w kilku odc - np. The Fifth Race. Nie wiem co to za ciecz ale jednymz jej skladnikow jest chyba naquada.
Zas jesli chodzi o krysztaly to dla Goa'uld'ow odpowiednik naszego twardego dysku :) i elementow sterujacych.

Zapewne mówisz o płynnym naquada, używanym jako źródła energii. A czego używają do wytwarzania pocisku?

Zreszta mam powazne watpliwosci, czy ich bron jest laserowa.

Staff to laser plazmowo- gazowy cokolwiek to znaczy. Było to mówione chyba w pierwszym odcinku serialu i na starym forum, ktoś też tak napisał. Poza tym jest to prymitywna broń jak na możliwości Gauldów, ale w pełni wystarczająca.
Kryształy mogą mieć różne zastosowanie. Słyszałeś o laserze rubinowym? Kryształ rubinu to jedno z pierwszych źródeł lasera na Ziemi. Gauldowie też mogą wytwarzać pocisk energetyczny po dostarczeniu energii do kryształu np. "urządzenie ręki".

Użytkownik M.M edytował ten post 01.09.2003 - |17:42|

• 0

#94 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 01.09.2003 - |18:00|

Słyszałeś o laserze rubinowym? Kryształ rubinu to jedno z pierwszych źródeł lasera na Ziemi. Gauldowie też mogą wytwarzać pocisk energetyczny po dostarczeniu energii do kryształu np. "urządzenie ręki".

Slyszalem :D Lasery to ciekawy temat (np. laser X-ray) :D Fakt - Ribbon Device (urzadzenie wstegowe) mamy chyba krysztal, poza tym cos podobnego miala Hathor do robienia kieszeni nowym Jaffa.
Jednak nie jestem pewny czy to byly krysztaly w stu procentach.

#95 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 01.09.2003 - |18:12|

Poodlądaj  sobie zdjeńcia z Iraku , a zobaczysz "wspaniałe' US Army w akci :D

No i sam widzisz, ze batalion Jaffa lepiej by sobie poradzil.

Na ulicy panował tłok. Grupka Irakijczyków ośmieliła się zaatakować jaffa. Ostrzelali obcych z AK-74. Pod ogniem ludzi padło trzech najeźdzców, jednak siły Goa'uld mające przewagę liczbeną szybko pozbyły się rebeliantów. Dowódca odziału obcych wybrał z tłumu dziewięć przypadkowych osób. Postawił ich pod ścianą.
- Jaffa! Kree!
Jaffa otworzyli staffy.
- Za każdego zabitego jaffa, zginie trzech Tauri. Kek!
Zupełnie niewinni ludzie padli na ziemię pod ogniem staffów.

Ale mamy SG-1, więc coś takiego nigdy nie będzie mieć miejsca. :D
  • 0

#96 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.09.2003 - |18:28|

No cóż, całkowitej pewności miec niemożemy. Jednak wiemy, że technologia Gauld opiera się na kryształach. Są podstawą ich elektroniki.
  • 0

#97 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 01.09.2003 - |18:32|

Tak właściwie to jakie to są kryształy (skład chemiczny) górskie?
  • 0

#98 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.09.2003 - |18:37|

W filmach s-f wszystko jest możliwe. :D Więc może i górskie.
Tak lasery to bardzo ciekawy temat. Kiedyś szukałem tego w internecie. Ale o x-ray nic nie znalazłem :angry: Może napiszesz coś więcej?
  • 0

#99 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 01.09.2003 - |19:43|

Może napiszesz coś więcej?

Hmm... Z tego co wiem (mowil nam o tym fizyk na wykladach z tego przedmiotu rok temu :)) jest to laser w ktorym wykorzystane zostanie promieniowanie Roendgena (ang. X-ray). Niestety nie posiadam wiadomosci czy zostal juz taki zbudowany - glowna trudnosc polega na spolaryzowaniu takiego promieniowania. Jak narazie polaryzacja taka odbywa sie z tego co wiep poprzez wielokrotne odbicie - w ten sposob w wyniku uzyskujemy promien koherentny. Promienie X zas maja zdolnosc do duzej przenikalnosci i powstaje problem z ich odbiciem. moze ktos wie wiecej na ten temat - jesli tak to prosze o wypowiedz. Kto wie moze takowy laser pojawi sie na wyposarzeniu X-303 :D

#100 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 01.09.2003 - |20:34|

Staff to laser plazmowo- gazowy cokolwiek to znaczy. Było to mówione chyba w pierwszym odcinku serialu i na starym forum, ktoś też tak napisał. Poza tym jest to prymitywna broń jak na możliwości Gauldów, ale w pełni wystarczająca.

To by znaczylo, ze ta ciecz w staffie to amunicja. Zostaje ona podgrzana i przechodzi w stan gazowy, a ten z kolei w stan plazmy. Efekt trafienia mozna by bylo porownac do mikro-reakcji jadrowej.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych