Błędy w SG-1
Napisano 08.02.2004 - |23:52|
Napisano 08.02.2004 - |23:54|
Poza tym chyba to nie jest dział na dyskusję o fizyce świata SG.
gulus
Napisano 09.02.2004 - |00:05|
Oki - moj bladhmmm... pytanie DLACZEGO nie dotyczyło dlaczego idealny tylko dlaczego niemożliwe
Postaram sie uzasadnic - realne jest (stosunkowo - pisze tak myslaco przyszlosci - moze bedziemy mieli technologie) wykorzystanie technologii wrot do szybkich podrozy miedzygwiezdnych w sposob jaki znamy z praktyki iz niego korzystamy. Mam na mysli juz wspominane bramy - mozna im przypisac niezmienne adresy (korygowane podobnie jak w przypadku planet).
Jesli zas chodzi o nieskrepowane podrozowanie za pomoca technologi wrot przy pomocy statkow miedzygwiezdnych bez zadnych urzadzen pomocniczych - jest to badzo, niezwykle trudne - przede wszystkim - potrzebne bylyby dwa zestawy wspolrzednych - jeden opisujacy punkt wejscia, drugi opisujacy punkt wyjscia. Teraz - kolejna sprawa - o ile z pkt wejscia nie ma wielkich problemow (wzglednie) - mozemy je okreslic powiedzmy z pomiarow lokalnych otoczenia statku, to z punktem wyjscia jest gorzej - pol biedy jesli skaczemy do przestrzeni zmapowanej i zbadanej - ale co ze skokiem w nieznane.
Moim zdaniem to jest lekki bug serialu - jak dotad nikt go nie zauwazyl - widzimy w jednym odcinku jak w X-302 wybiera sie wspolrzedne dla okna poprzestrzennego - no i sa to symbole z wrot - nie jest to zbyt dobre rozwiazanie w przypadku skakania w nieznane.
Wracając zas do problemowdochodzi tutaj kwestia przechodzenia tunelu przez ciala niebieskie - efekty mozemy podziwiac np w innym odcinku - tunel przeszedl przez slonce. Mozna ten problem rozwiazac w przypadku stacjonarnych bram - ale co ze skaczacym tatkiem w dodatku znowu w nieznane. Co z innymi osobliwosciami???
Nie chce pisac ze nie jest calkiem mozliwe zapanowanie nad tym wszystkim, ale wydaje mi sie to watpliwe.
To na razie wszystko co mi przychodzi o tej godzinie do glowy - jesli cos wymysle sensownego to napisze
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 09.02.2004 - |01:49|
Podczas podróży przez wrota, z tego co było opisywane przez Sam (nie pamiętam teraz w którym odcinku, to był odcinek gdzie Teal'c jest uwięziony we wrotach)wrota po obu stronach tunelu działają jak okładki gigantycznego kondensatora, a dowolne ciało jest rozbijane na atomy i przekazywane jako energia do drugich wrót, dopiero one regenerują dany obiekt po drugiej stronie (piszę to z małym uproszczeniem, w odcinku jest to o wiele dokładniej przedstawione).
Użytkownik Tebulot edytował ten post 09.02.2004 - |01:50|
Napisano 14.02.2004 - |04:08|
Dzis wogole ogladalem sobie THORS HAMMER (ogladam od poczatku, bo nie widzialem nic poza 2 seria a niechce konceptu stracic) i zaciekawila mnie jedna rzecz.. Otoz kiedy przechodza przez wrota Teal'ca i przez przypadek RDA "zabiera" powyzszy.. Fajnie.. odcinek sobie leci, w koncu wychodza...blabla No i rozbawilo mnie to ze przeciez znowu stoja obok obelisku ktory to zamieszanie rozpetal. Teal'C powinien wiec byc znowu "porwany" . Przeciez zniszczyli tylko mechanizm zabijajacy pasozyta, o wylaczaniu jakiegokolwiek zasilania w odcinku nie ma mowy... Pewnie niedopatrzenie..
pzdrr
Napisano 14.02.2004 - |11:38|
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 14.02.2004 - |12:16|
Nazywać możemy całość, jednak moim zdaniem samo urządzenie do teleportacji i do niszczenia Goauldów to dwie zupełnie inne maszyny, które na dodatek jeszcze są położone w sporej odległości między sobą.Młotem Thora nie nazywamy tylko tego mechanizmu zabijajacego pasożyta, ale całość.
Napisano 14.02.2004 - |14:50|
Wydaje mi sie ze ten odcinek (spoila przeczytalem na wlasne ryzyko ) jest sposobem wyjasnienia niejasnosci. Mozliwe jest przeciez ze autorzy rowniez pozniej zobaczyli ten "bug", a fani sg1 sa czujni Zreszta gdyby cos sie stalo tym Goa'uldom to bylaby to niekonsekwencja wzgledem tego co napisalem. Inaczej wiec sie stac nie moglo...Skoro ogladałes cała drugą serię, to mam nadzieję, ze nie napisze ci tu żadnego spoila. Na wszelki wypadek [spoiler]Wiec w odcinku 2x06 Thor's Chariot na tą własnie planętę przybywają Goa'uldzi i robią małą demolkę. Skoro oni weszli, to oznacza, że Młotem Thora nie nazywamy tylko tego mechanizmu zabijajacego pasożyta, ale całość. Jeśli zepsuli jedno to i drugie nie działa. Takie są moje spostrzeżenia.
pozdro
wasz n00bie
Napisano 15.02.2004 - |18:44|
Otoz ogladajac odcinek TIN MAN ( 1x18 ) zauwazylem ciekawa rzecz. Otoz pod koniec, gdy czlownkowie sg1 zegnaja sie ze swoimi duplikatami Teal'C "nie moze ze smiechu" Wyraznie widac ze scena zostala scieta i nakrecona od momentu gdy pewnie wybuchl smiechem... Chodzi mi konkretnie o 0:42:23 minute filmu. (wypust 350mb, calkowity czas 0:44:12) Na maksa po lewej, zza szyi RDA widac pol twarzy Teal'C-a, ktory na poczatku sie usmiecha, a potem juz widac ze nie moze wytrzymac O czym moze zreszta swiadczy fakt ze sekunde pozniej stoi lekko z tylu (czyli zrobili ciecie )
nie wiem czy ktos to zauwazyl
wasz noobie-bug.hunter
pozdro
Napisano 15.02.2004 - |19:23|
Użytkownik mirc edytował ten post 15.02.2004 - |19:23|
Napisano 15.02.2004 - |19:45|
skoro nie znamy zasady dzialania wrot to moze to nie jest blad.tak mnie teraz wzielo w 2x16 A Matter of Time czarna dziura oddzialuje na czas w sgc, ale dlaczego za wrotami widzimy wir(lejek niewiem jak to nazwac) zgodzilbym sie gdyby byl tylko widoczny z przodu wrot - powiedzmy ze horyzont zostalby wciagniety do wormhola - ale z tylu czym to wyjasnic bo ja nie wiem.
moze z jakichs powodow ksztalt tunelu po obu stronach musi byc taki sam (albo odbity symetrycznie zeby byc precyzyjnym) - wiec to moze ok.
ale mi sie przypomnialo ze jak wrzucali gwiezdne wrota do gwiazdy to nie bylo chyba tego wiru - wiec niestety dalej mamy blad :/
#92 Gość_Kel'karim_*
Napisano 19.02.2004 - |08:24|
to jak jest możliwe porozumiewanie się przez radio i sterowanie sondą MALP przez wrota.
Bo o ile dobrze pamiętam to nie mozna skorzystać z wrot w celu powrotu na ziemię
z innej planety jeżeli wrota są otwarte z ziemi. A sygnały radiowe podlegają chyba tym samym prawom fizyki
Napisano 19.02.2004 - |18:32|
Napisano 19.02.2004 - |18:41|
gulus zaciekawiony
Napisano 19.02.2004 - |19:01|
sa o roznych czestotliwosciach - roznia sie wlasciwosciami.Jest kilka fal elektromagnetycznych?
Napisano 23.02.2004 - |11:03|
Poza tym .. czemu powatarzaja sie aktorzy ?? np w odcinku gdzie sadzono Teal'ca jego "oskarzyciel" jest tym samymktory systepuje w odcinku o tym jak Unas zabiera "chorych" ludzi z srediowiecznej osady ...
No i kusze .. we wczesniej wspomniamym odcinku ( sad nad tealc'em ) mieszkancy uzywaja kuszy takich samych jak w puzniejszym odcinku SPIRITS ... no niestety, jak sie oglada po raz kolejny serial to mozna sie dopatrzyc wielu rzeczy
Napisano 23.02.2004 - |11:32|
Napisano 23.02.2004 - |12:59|
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM
Napisano 23.02.2004 - |14:18|
Wiecie gdzie leży różnica??
Wrota przesyłają energię...tylko....
Zadzwońcie do kolegi w USA, a wyślijcie mu list....
Ta sama różnica
Statek zakrzywia czasoprzestrzeń (notabene zużywając ogromne ilości energii) tworząc "skok" między dwoma punktami w przestrzeni.
Jednak, ponieważ e=m*c^2.....nie da się osiągnąć takiej szybkości transferu jak we wrotach.
A tak wogóle to poprawna nazwa tuneli Wrót powinna brzmieć Tunele Robacze
I jest to zupełnie coś innego niż hperprzestrzeń.
Twórcy SG namieszali trochę technologii i stąd dużo nieścisłości....które potem próbowali na siłę wyprostowywać.
Zoisyte po kolejnym przewertowaniu "Fizyki podróży międzygwiezdnych"
Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.
Napisano 01.03.2004 - |02:02|
W odcinku bodaj Thors Chariot, podczas gdy druzyna podbiega do wrot i kleka przy głazach (w celach "oslonnych") Teal'C "puka" w jeden z nich, a ten -jak na 300kilowy głaz przystalo- buja sie elegancko przez jakies 2 sekundy Co daje nam podejrzenie ze na innych planetach głazy sa ze styropianu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych