Skocz do zawartości

Zdjęcie

Błędy w SG-1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
361 odpowiedzi w tym temacie

#81 Jolinar

Jolinar

Szeregowy

• VIP
  • 47 postów

Napisano 08.02.2004 - |23:52|

hmmm... pytanie DLACZEGO nie dotyczyło dlaczego idealny tylko dlaczego niemożliwe :D
  • 0

#82 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 08.02.2004 - |23:54|

Tollanie uważali za błędną teorię kwantową, podobie jak i Einstei, który się nie mógł do niej przekonać.

Poza tym chyba to nie jest dział na dyskusję o fizyce świata SG.

gulus
  • 0

#83 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 09.02.2004 - |00:05|

hmmm... pytanie DLACZEGO nie dotyczyło dlaczego idealny tylko dlaczego niemożliwe  :D

Oki - moj blad :D
Postaram sie uzasadnic - realne jest (stosunkowo - pisze tak myslaco przyszlosci - moze bedziemy mieli technologie) wykorzystanie technologii wrot do szybkich podrozy miedzygwiezdnych w sposob jaki znamy z praktyki iz niego korzystamy. Mam na mysli juz wspominane bramy - mozna im przypisac niezmienne adresy (korygowane podobnie jak w przypadku planet).

Jesli zas chodzi o nieskrepowane podrozowanie za pomoca technologi wrot przy pomocy statkow miedzygwiezdnych bez zadnych urzadzen pomocniczych - jest to badzo, niezwykle trudne - przede wszystkim - potrzebne bylyby dwa zestawy wspolrzednych - jeden opisujacy punkt wejscia, drugi opisujacy punkt wyjscia. Teraz - kolejna sprawa - o ile z pkt wejscia nie ma wielkich problemow (wzglednie) - mozemy je okreslic powiedzmy z pomiarow lokalnych otoczenia statku, to z punktem wyjscia jest gorzej - pol biedy jesli skaczemy do przestrzeni zmapowanej i zbadanej - ale co ze skokiem w nieznane.

Moim zdaniem to jest lekki bug serialu - jak dotad nikt go nie zauwazyl - widzimy w jednym odcinku jak w X-302 wybiera sie wspolrzedne dla okna poprzestrzennego - no i sa to symbole z wrot - nie jest to zbyt dobre rozwiazanie w przypadku skakania w nieznane.

Wracając zas do problemowdochodzi tutaj kwestia przechodzenia tunelu przez ciala niebieskie - efekty mozemy podziwiac np w innym odcinku - tunel przeszedl przez slonce. Mozna ten problem rozwiazac w przypadku stacjonarnych bram - ale co ze skaczacym tatkiem w dodatku znowu w nieznane. Co z innymi osobliwosciami???

Nie chce pisac ze nie jest calkiem mozliwe zapanowanie nad tym wszystkim, ale wydaje mi sie to watpliwe.

To na razie wszystko co mi przychodzi o tej godzinie do glowy - jesli cos wymysle sensownego to napisze :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#84 Tebulot

Tebulot

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 09.02.2004 - |01:49|

Tak czytając Wasze wypowiedzi dotyczące różnic pomiędzy wytworzonymi tunelami podprzestrzennymi zauważyłem, że pomijacie jeden drobny szczegół... mianowicie, kiedy statek otwiera tunel podprzestrzenny i wlatuje w niego, to porusza się po nim w całości, jest pilotowany, na pokładzie załoga może wykonywać swoje normalne czynności.

Podczas podróży przez wrota, z tego co było opisywane przez Sam (nie pamiętam teraz w którym odcinku, to był odcinek gdzie Teal'c jest uwięziony we wrotach)wrota po obu stronach tunelu działają jak okładki gigantycznego kondensatora, a dowolne ciało jest rozbijane na atomy i przekazywane jako energia do drugich wrót, dopiero one regenerują dany obiekt po drugiej stronie (piszę to z małym uproszczeniem, w odcinku jest to o wiele dokładniej przedstawione).

Użytkownik Tebulot edytował ten post 09.02.2004 - |01:50|

• 0

#85 Mlin

Mlin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 14.02.2004 - |04:08|

Hyh dziekuje za odp :)

Dzis wogole ogladalem sobie THORS HAMMER (ogladam od poczatku, bo nie widzialem nic poza 2 seria a niechce konceptu stracic) i zaciekawila mnie jedna rzecz.. Otoz kiedy przechodza przez wrota Teal'ca i przez przypadek RDA "zabiera" powyzszy.. Fajnie.. odcinek sobie leci, w koncu wychodza...blabla No i rozbawilo mnie to ze przeciez znowu stoja obok obelisku ktory to zamieszanie rozpetal. Teal'C powinien wiec byc znowu "porwany" . Przeciez zniszczyli tylko mechanizm zabijajacy pasozyta, o wylaczaniu jakiegokolwiek zasilania w odcinku nie ma mowy... Pewnie niedopatrzenie..

pzdrr
  • 0

#86 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 14.02.2004 - |11:38|

Skoro ogladałes cała drugą serię, to mam nadzieję, ze nie napisze ci tu żadnego spoila. Na wszelki wypadek [spoiler]Wiec w odcinku 2x06 Thor's Chariot na tą własnie planętę przybywają Goa'uldzi i robią małą demolkę. Skoro oni weszli, to oznacza, że Młotem Thora nie nazywamy tylko tego mechanizmu zabijajacego pasożyta, ale całość. Jeśli zepsuli jedno to i drugie nie działa. Takie są moje spostrzeżenia.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#87 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.02.2004 - |12:16|

Młotem Thora nie nazywamy tylko tego mechanizmu zabijajacego pasożyta, ale całość.

Nazywać możemy całość, jednak moim zdaniem samo urządzenie do teleportacji i do niszczenia Goauldów to dwie zupełnie inne maszyny, które na dodatek jeszcze są położone w sporej odległości między sobą.
Log65: Happy camper

#88 Mlin

Mlin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 14.02.2004 - |14:50|

Skoro ogladałes cała drugą serię, to mam nadzieję, ze nie napisze ci tu żadnego spoila. Na wszelki wypadek [spoiler]Wiec w odcinku 2x06 Thor's Chariot na tą własnie planętę przybywają Goa'uldzi i robią małą demolkę. Skoro oni weszli, to oznacza, że Młotem Thora nie nazywamy tylko tego mechanizmu zabijajacego pasożyta, ale całość. Jeśli zepsuli jedno to i drugie nie działa. Takie są moje spostrzeżenia.

Wydaje mi sie ze ten odcinek (spoila przeczytalem na wlasne ryzyko :) ) jest sposobem wyjasnienia niejasnosci. Mozliwe jest przeciez ze autorzy rowniez pozniej zobaczyli ten "bug", a fani sg1 sa czujni :) Zreszta gdyby cos sie stalo tym Goa'uldom to bylaby to niekonsekwencja wzgledem tego co napisalem. Inaczej wiec sie stac nie moglo...

pozdro

wasz n00bie :)
  • 0

#89 Mlin

Mlin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 15.02.2004 - |18:44|

nie edytuje posta z wiadomych przyczyn :)
Otoz ogladajac odcinek TIN MAN ( 1x18 ) zauwazylem ciekawa rzecz. Otoz pod koniec, gdy czlownkowie sg1 zegnaja sie ze swoimi duplikatami Teal'C "nie moze ze smiechu" :) Wyraznie widac ze scena zostala scieta i nakrecona od momentu gdy pewnie wybuchl smiechem... Chodzi mi konkretnie o 0:42:23 minute filmu. (wypust 350mb, calkowity czas 0:44:12) Na maksa po lewej, zza szyi RDA widac pol twarzy Teal'C-a, ktory na poczatku sie usmiecha, a potem juz widac ze nie moze wytrzymac :) O czym moze zreszta swiadczy fakt ze sekunde pozniej stoi lekko z tylu (czyli zrobili ciecie :) )

nie wiem czy ktos to zauwazyl :)

wasz noobie-bug.hunter :P

pozdro
  • 0

#90 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2004 - |19:23|

tak mnie teraz wzielo w 2x16 A Matter of Time czarna dziura oddzialuje na czas w sgc, ale dlaczego za wrotami widzimy wir(lejek niewiem jak to nazwac) zgodzilbym sie gdyby byl tylko widoczny z przodu wrot - powiedzmy ze horyzont zostalby wciagniety do wormhola - ale z tylu czym to wyjasnic bo ja nie wiem.

Użytkownik mirc edytował ten post 15.02.2004 - |19:23|

Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#91 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 15.02.2004 - |19:45|

tak mnie teraz wzielo w 2x16 A Matter of Time czarna dziura oddzialuje na czas w sgc, ale dlaczego za wrotami widzimy wir(lejek niewiem jak to nazwac) zgodzilbym sie gdyby byl tylko widoczny z przodu wrot - powiedzmy ze horyzont zostalby wciagniety do wormhola - ale z tylu czym to wyjasnic bo ja nie wiem.

skoro nie znamy zasady dzialania wrot to moze to nie jest blad.
moze z jakichs powodow ksztalt tunelu po obu stronach musi byc taki sam (albo odbity symetrycznie zeby byc precyzyjnym) - wiec to moze ok.

ale mi sie przypomnialo ze jak wrzucali gwiezdne wrota do gwiazdy to nie bylo chyba tego wiru - wiec niestety dalej mamy blad :/
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#92 Gość_Kel'karim_*

Gość_Kel'karim_*
  • Gość

Napisano 19.02.2004 - |08:24|

Jezeli strumien transportujący we wrotach jest jednokierukowy
to jak jest możliwe porozumiewanie się przez radio i sterowanie sondą MALP przez wrota.
Bo o ile dobrze pamiętam to nie mozna skorzystać z wrot w celu powrotu na ziemię
z innej planety jeżeli wrota są otwarte z ziemi. A sygnały radiowe podlegają chyba tym samym prawom fizyki
  • 0

#93 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.02.2004 - |18:32|

Niektóre fale EM mogą się przemieszczać w obydwu kierunkach. Zostało to wyraźnie powiedziane w serialu.
  • 0

#94 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 19.02.2004 - |18:41|

Jest kilka fal elektromagnetycznych?

gulus zaciekawiony
  • 0

#95 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 19.02.2004 - |19:01|

Jest kilka fal elektromagnetycznych?

sa o roznych czestotliwosciach - roznia sie wlasciwosciami.
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#96 TMERLIN

TMERLIN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 23.02.2004 - |11:03|

Nie wiem czy to bylo juz omawiane czy tez moze ktos juz zwrocil na to uwage, ale ... na wszstkich planetach ( prawie wszystkich ) Gwiezdne wrota nie dzialaly tak jak powinny, minowicie nie udalo by sie uruchomic 8 klamry ( tak jak to robi O'Neill gdy przenosi sie na planete Thor'a ) gdyz ta klamra jest .. w podstawie !!! ... w jednym odcinku widzimy ze nie jest mozliwe uruchomienie wrot jak sa zakopane i klamry sa zablokowane :) ...

Poza tym .. czemu powatarzaja sie aktorzy ?? np w odcinku gdzie sadzono Teal'ca jego "oskarzyciel" jest tym samymktory systepuje w odcinku o tym jak Unas zabiera "chorych" ludzi z srediowiecznej osady :) ...

No i kusze .. we wczesniej wspomniamym odcinku ( sad nad tealc'em ) mieszkancy uzywaja kuszy takich samych jak w puzniejszym odcinku SPIRITS :) ... no niestety, jak sie oglada po raz kolejny serial to mozna sie dopatrzyc wielu rzeczy :)
  • 0
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
<-=MERLIN=->
http://www.tmerlin.boo.pl

#97 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.02.2004 - |11:32|

Zauwazyliscie ze w filmie przy pierwszym otwarciu wrot za nimi stworzyl sie taki wir ja to bylo pokazane w odcinku z czarna dziura?
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#98 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 23.02.2004 - |12:59|

Mnie zaciekawiła inna sprawa. Gdy oddział SG1 spotykał jakąś nową grupke prymitywnych ludzi, to po odejściu proponował zakopanie wrót, jako zabezpieczenie. W pierwszych odcinkach dawali do zrozumienia, że zakopane wrota, nie mogą się "odpalić" (w pełnometrażowym Stargate, na wrotach w Gizie były położone kamienne tablice, które blokowały wrota). Jednak w dalszych odcinkach widzimy, że wroat otwierając się, przy formowaniu horyzontu zdarzeń, niszczą wszystko co jest przed nimi. W kilku odcinkach otwierając wrota wykopywały jaskinie (pamiętam, że w jednym z odcinków Teal'c uratował Jacka, w ten sposób, że z tej jaskini pod ziemią wykopanej przez wrota przebił się na powierzchnie).
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#99 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 23.02.2004 - |14:18|

To ja tak co do sprawy różnioc prędkości statków w tunelach hiperprzestrzennych a podróży wrotami.

Wiecie gdzie leży różnica??

Wrota przesyłają energię...tylko....
Zadzwońcie do kolegi w USA, a wyślijcie mu list.... ;)
Ta sama różnica
Statek zakrzywia czasoprzestrzeń (notabene zużywając ogromne ilości energii) tworząc "skok" między dwoma punktami w przestrzeni.
Jednak, ponieważ e=m*c^2.....nie da się osiągnąć takiej szybkości transferu jak we wrotach.

A tak wogóle to poprawna nazwa tuneli Wrót powinna brzmieć Tunele Robacze ;)
I jest to zupełnie coś innego niż hperprzestrzeń.
Twórcy SG namieszali trochę technologii i stąd dużo nieścisłości....które potem próbowali na siłę wyprostowywać.

Zoisyte po kolejnym przewertowaniu "Fizyki podróży międzygwiezdnych"
  • 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#100 Mlin

Mlin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 01.03.2004 - |02:02|

Hyhy kolejny smieszniutki bug :)
W odcinku bodaj Thors Chariot, podczas gdy druzyna podbiega do wrot i kleka przy głazach (w celach "oslonnych") Teal'C "puka" w jeden z nich, a ten -jak na 300kilowy głaz przystalo- buja sie elegancko przez jakies 2 sekundy :) Co daje nam podejrzenie ze na innych planetach głazy sa ze styropianu :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych