Legend of Earthsea (2004)
Gość_jooboo_*
Napisano 09.10.2005 - |02:26|
Napisano 10.10.2005 - |08:34|
Napisano 26.06.2010 - |00:24|
Mini seria co najwyżej średnia, lecz głównie nijaka.
Pomieszanie Pottera(szkoła) z fantasy raczej mało udane.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 01.07.2010 - |12:04|
Seria jest faktycznie kiepskawa że aż się płakać chce, straszne g ówno. Na tym tle zastanawia mnie ostatnia wypowiedź:
No sorry, ale ja wysiadam. "Władca" to jest straszny gniot którego jedyną rzeczą tłumaczącą pozycję w literaturze jest fakt bycia "pierwszym". Czytanie tego tego to mordęga, postacie są rzygowinowate, dialogi są prześmieszne i w szczątkach, fabuła to oklepany schemat znany z dawien dawna.. nuda wylewa się hektolitrami zewsząd. Zrobiono z tego jednak całkiem całkiem filmy, bo wpakowano w to kasę, pomyślunek i zapewne także serce. W Ziemiomorze nic nie wpakowano oprócz szufelki łajna.prawda jest taka, że cykl Ziemiomorze to nie jest literatura klasy Władcy Pierścieni i trudno oczekiwać, żeby z takim "materiałem wyjściowym" zdziałać cuda.
Użytkownik Sakramentos edytował ten post 01.07.2010 - |16:30|
Winchell Chung
Napisano 01.07.2010 - |17:19|
Użyteczne to narzędzie tak jak last.fm z muzą wyskakują mi nieoglądane filmy które powinienem według mojego profilu zobaczyć.
I zgadza się bo wiele było na mojej liście do oglądania.
Użytkownik Quendi edytował ten post 01.07.2010 - |17:20|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 07.07.2010 - |09:56|
Nie widzę w tym akurat nic dziwnego. To tak jak np. z BSG - w gruncie rzeczy knot, ale pierwszy wprowadził do zastałego światka seriali SF różnorakie nowinki i mocno skupił się na postaciach, więc pewnego rodzaju szacunek mu się należy.No sorry, ale ja wysiadam. "Władca" to jest straszny gniot którego jedyną rzeczą tłumaczącą pozycję w literaturze jest fakt bycia "pierwszym".
Przyznam, że Władcę czytałem sumarycznie chyba 4 razy w dość długich odstępach czasu i mój odbiór systematycznie, z wiekiem był coraz gorszy. Ostatnio (jakieś 3 lata temu) miałem ochotę po raz kolejny powtórzyć ten wyczyn, ale ugrzązłem w połowie "Wyprawy", więc pewnie coś jest w tym co piszesz. Teraz elfy, krasnoludy i smoki atakują na każdym rogu, kiedyś było to coś nowego. Myślę, że czas najwyższy zacząć traktować Tolkiena jak np. Lovecrafta i czytać z pełną świadomością archaiczności.
No nie... Trzeba dużo samozaparcia, żeby wysiedzieć na filmowym Władcy (kilka razy dokonałem tego wyczynu z różnych powodów - dobre towarzystwo, dobre piwo, etc.). Sztuczny, płaski i kiczowato patetyczny ad nauseam...Zrobiono z tego jednak całkiem całkiem filmy, bo wpakowano w to kasę, pomyślunek i zapewne także serce.
Użytkownik graffi edytował ten post 07.07.2010 - |09:57|
Napisano 07.07.2010 - |23:41|
Jeśli mówimy o nowym BSG to ha ha ha Babylon 5 i DS9.Nie widzę w tym akurat nic dziwnego. To tak jak np. z BSG - w gruncie rzeczy knot, ale pierwszy wprowadził do zastałego światka seriali SF różnorakie nowinki i mocno skupił się na postaciach, więc pewnego rodzaju szacunek mu się należy.
Napisano 08.07.2010 - |00:50|
Krusty, rozwiń proszę, bo nie wiem o co Ci chodzi, a (nowe) BSG mam za sobą. B5 i większość DS9 też.Jeśli mówimy o nowym BSG to ha ha ha Babylon 5 i DS9.
Inny przykład "do boskości przez pierwszeństwo" - Sapkowski. Sapek to pisarz co najwyżej przeciętny (w porównaniu do np. Grzędowicza, zwykły cienias), a że był w forpoczcie polskiego fantasy, to robi się z niego miszcza. Pomimo 50 lat rozwoju gatunku, wiedźmin Geralt to może co najwyżej hobbitom wyciągać kleszcze ze stóp.
Użytkownik graffi edytował ten post 08.07.2010 - |00:50|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »