Skocz do zawartości

Zdjęcie

Legend of Earthsea (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#81 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 09.10.2005 - |02:26|

Hmm...., powiem tak - książka była prosta jak konstrukcja gwoździa, to i ekranizacja jest taka. Moim zdaniem film jest więcej niż przyzwoity. Wiem, że fani Le Guin pewnie się na mnie śmiertelnie obrażą, ale prawda jest taka, że cykl Ziemiomorze to nie jest literatura klasy Władcy Pierścieni i trudno oczekiwać, żeby z takim "materiałem wyjściowym" zdziałać cuda. To po prostu kolejna niczym specjalnym się nie wyróżniająca opowieść fantasy.
  • 0

#82 Ursus

Ursus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 10.10.2005 - |08:34|

zgodze sie ztoba czesciowo ..jak cyztalem ta ksiazke majac 8 latbylem nia oczarowany :) jak czytalem majac ja 20 lat stwierdzilem ze nic specjalnego ..jest wiele lepszych i gorszych pozycji :)
  • 0

#83 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.06.2010 - |00:24|

Byłem święcie przekonany że pisałem lata temu posta w tym temacie, ale mniejsza z tym.

Mini seria co najwyżej średnia, lecz głównie nijaka.
Pomieszanie Pottera(szkoła) z fantasy raczej mało udane.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#84 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 01.07.2010 - |12:04|

Quendi, widzę, że ci się nudzi, skoro odkopujesz tematy sprzed...pięciu lat :P
Seria jest faktycznie kiepskawa że aż się płakać chce, straszne g ówno. Na tym tle zastanawia mnie ostatnia wypowiedź:

prawda jest taka, że cykl Ziemiomorze to nie jest literatura klasy Władcy Pierścieni i trudno oczekiwać, żeby z takim "materiałem wyjściowym" zdziałać cuda.

No sorry, ale ja wysiadam. "Władca" to jest straszny gniot którego jedyną rzeczą tłumaczącą pozycję w literaturze jest fakt bycia "pierwszym". Czytanie tego tego to mordęga, postacie są rzygowinowate, dialogi są prześmieszne i w szczątkach, fabuła to oklepany schemat znany z dawien dawna.. nuda wylewa się hektolitrami zewsząd. Zrobiono z tego jednak całkiem całkiem filmy, bo wpakowano w to kasę, pomyślunek i zapewne także serce. W Ziemiomorze nic nie wpakowano oprócz szufelki łajna.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 01.07.2010 - |16:30|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#85 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 01.07.2010 - |17:19|

Filmweb zrobił bazę z prawdziwego zdarzenia (podobną jak last.fm z muzyką) więc uzupełniam oceny na portalu i sprawdzam co pisałem o tej mini serii.

Użyteczne to narzędzie tak jak last.fm z muzą wyskakują mi nieoglądane filmy które powinienem według mojego profilu zobaczyć.
I zgadza się bo wiele było na mojej liście do oglądania.

Użytkownik Quendi edytował ten post 01.07.2010 - |17:20|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#86 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 07.07.2010 - |09:56|

No sorry, ale ja wysiadam. "Władca" to jest straszny gniot którego jedyną rzeczą tłumaczącą pozycję w literaturze jest fakt bycia "pierwszym".

Nie widzę w tym akurat nic dziwnego. To tak jak np. z BSG - w gruncie rzeczy knot, ale pierwszy wprowadził do zastałego światka seriali SF różnorakie nowinki i mocno skupił się na postaciach, więc pewnego rodzaju szacunek mu się należy.
Przyznam, że Władcę czytałem sumarycznie chyba 4 razy w dość długich odstępach czasu i mój odbiór systematycznie, z wiekiem był coraz gorszy. Ostatnio (jakieś 3 lata temu) miałem ochotę po raz kolejny powtórzyć ten wyczyn, ale ugrzązłem w połowie "Wyprawy", więc pewnie coś jest w tym co piszesz. Teraz elfy, krasnoludy i smoki atakują na każdym rogu, kiedyś było to coś nowego. Myślę, że czas najwyższy zacząć traktować Tolkiena jak np. Lovecrafta i czytać z pełną świadomością archaiczności.

Zrobiono z tego jednak całkiem całkiem filmy, bo wpakowano w to kasę, pomyślunek i zapewne także serce.

No nie... Trzeba dużo samozaparcia, żeby wysiedzieć na filmowym Władcy (kilka razy dokonałem tego wyczynu z różnych powodów - dobre towarzystwo, dobre piwo, etc.). Sztuczny, płaski i kiczowato patetyczny ad nauseam...

Użytkownik graffi edytował ten post 07.07.2010 - |09:57|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#87 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 07.07.2010 - |23:41|

Nie widzę w tym akurat nic dziwnego. To tak jak np. z BSG - w gruncie rzeczy knot, ale pierwszy wprowadził do zastałego światka seriali SF różnorakie nowinki i mocno skupił się na postaciach, więc pewnego rodzaju szacunek mu się należy.

Jeśli mówimy o nowym BSG to ha ha ha Babylon 5 i DS9.

• 0

#88 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 08.07.2010 - |00:50|

Jeśli mówimy o nowym BSG to ha ha ha Babylon 5 i DS9.

Krusty, rozwiń proszę, bo nie wiem o co Ci chodzi, a (nowe) BSG mam za sobą. B5 i większość DS9 też.

Inny przykład "do boskości przez pierwszeństwo" - Sapkowski. Sapek to pisarz co najwyżej przeciętny (w porównaniu do np. Grzędowicza, zwykły cienias), a że był w forpoczcie polskiego fantasy, to robi się z niego miszcza. Pomimo 50 lat rozwoju gatunku, wiedźmin Geralt to może co najwyżej hobbitom wyciągać kleszcze ze stóp.

Użytkownik graffi edytował ten post 08.07.2010 - |00:50|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych