Skocz do zawartości

Zdjęcie

Książki polecenia warte

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#81 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 01.07.2007 - |18:37|

to ja opowiem troche o polskich pisarzach

- Robert j. Szmidt. "Apokalipsa wedlug Pana Jana"
- rzecz dzieje sie w Polsce, w bliskiej przyszlosci. na skutek nierozwaznych dzialan kilku politykow-oszolomow wybucha wojna; odpalonych zostaje pare nuke'ow...
kilka lat pozniej ze schronow pod Wroclawiem "wypuszczona" zostaje druzyna rozpoznawcza. okazuje sie, ze niewielu, ale jednak, ludzi przezylo - chorzy, umierajacy na chorobe popromienna, maja jednak nadal rozne chore ambicje - rzadza wladzy, prawo dzungli... i tajemniczy Pan Jan, dazacy do odrodzenia panstwa Polskiego, gromadzacy wokol siebie ludzi...
Polska, jako pierwsze panstwo, ktoere otrzasnie sie z pogromu, ma szanse zapanowania nad cala Europa...
-swietne postapocalyptic, osadzone w polskich realiach

- Robert Szmidt, "Ostatni zajazd przed Litwa"
- zbior opowiadan w podobnym jak powyzej stylu

- Tomasz Bochinski - " Wyjatkowo wredna ceremonia"
-Elizabediah Monck jest grabarzem; ale nie takim zwyklym grabarzem, o, nie.
Jest Mistrzem wszelkich ceremonii... takze (i przede wszystkim) tych wyjatkowo wrednych... kiedy trzeba wyslac na wieczny odpoczynek wyjatkowo upierdliwego wampira czy inna istote, kiedy zawodzi zwykle ludzkie dzialanie, wowczas wkracza Monk. A ze nie nalezy do szczesliwcow, nie wszystko uklada sie od razu tak, jak powinno, do trumny...
- bardzo dowcipne historie, ktore przy odrobinie wyrozumialosci mozna uznac za fantasy

- Jacek Komuda - "Czarna szabla"
- zbior opowiadan z pogranicza fantastyki i historii. dosadne, krwiste opisy, wierne oddanie realiow Polski sarmackiej zadowoli zarowno milosnikow powiesci historyczno-przygodowych, jak i fantastyki (to raczej paranormal niz fantasy, nie ma zadnych smokow)

- Rafal Debski - "Lzy Nemezis" - rowniez mocno osadzona w realich historycznych powiesc fantastyczna; tym razem przenosimy sie jednak do Ziemi Swietej, w czasy wypraw krzyzowych. Rycerze bez skazy i arabskie ifryty, zbrodnia i kara... wspaniale napisana ksiazka;

- Rafal Debski - "Kiedy Bog zasypia"
- rzecz dzieje sie we wczesnosredniowiecznej Polsce. Chrzescijanie usiluja wytepic kult poganskich bogow...

- Rafal Debski - "Gwiazdozbior kata"
- jeszcze nie czytalam, ale wiem mniej wiecej, o czym jest - o wedrownym kacie (znowu Polska, dawne czasy). Rafal Debski swietnie dokumentuje historie, czytajac jego powiesci naprawde mozna sie "przeniesc" .
Jesli chodzi o te powiesc, opisy (pracy kata) sa na tyle dokladne i realistyczne, ze nie jest to ponoc lektura dla osob o delikatnym zoladku. A jednak slyszalam same pozytywne opinie;

- Rafal Kosik - "Vertical"
- nominowany w tym roku do Zajdla; pomijajac fakt, ze R. Kosik to swietny gosciu, napisal naprawde ciekawa ksiazke. Swiat, w ktorym porusza sie w pionie, po linach zawieszonych pomiedzy.. no wlasnie, czym a czym? i przez kogo? Aby sie dowiedziec, nalezy siegnac po ksiazke ...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#82 Vorgoth

Vorgoth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoKłaj - o ile ktokolwiek

Napisano 09.07.2007 - |01:03|

gorąco polecam całą serie książek o świecie dysku Terrego Pratcheta.
zwłaszcza Bogów Honor i Ankh-Morpork.
Książki można czytać bez określonej kolejności - z małymi wyjątkami.

Są niezwykle śmieszne. Ale nie śmieszne typu:
kobieta idzie, i się potyka wpadając nosem w g...

Ale naprawdę śmieszne np.
"Marchewa był tak prostolinijny, że gdyby był jeszcze bardziej prostolinijny można byłoby używać go zamiast linijki."

"To miasto było zdrowe. Żadna bakteria nie była w stanie tu przetrwać."

"drzewa nie mówią! Potrzebne sa do tego płuca i te ... no ...
-struny głosowe - podpowiedziało drzewo.
-tak ... racja"
  • 0

#83 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 11.08.2007 - |23:29|

Ja żałuję, że nie potrafię przeczytać Prattcheta ze zrozumieniem w oryginale :(
  • 0

#84 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.08.2007 - |07:34|

Terry Prachet jest genialny :0
A "Nauka w świecie dysku" powinna byc obowiązkową lekturą szkolną i oddałabym za nią wszyskie pozycje o które się kłóci nasz rząd i jeszcze kilka innych wyjątkowo bzdurnych i męczących na rzecz błyskotliwej i kształacącej w kilkunastu dziedzinach na raz "Nauki...".
Uwielbiam np takie "smaczki

Demokryt uważał, że cała materia zbudowana jest z maleńkich, niepodzielnych cząsteczek, które nazwał atomami (po grecku: niepodzielny). Nie jest jasne, dlaczego ktokolwiek, nawet Demokryt, wierzył w coś takiego w czasach starożytnej Grecji - może chodziło o sprytny argument w dyskusji.
albo
prędkość ciemności - Jak dotąd prędkość ta nie została zmierzona, ale uważa się, że ciemność jest szybsza niż światło, a to ze względu na zdolność tak szybkiego usuwania się światłu z drogi.
i również z cyklu Świat dysku"
Był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla towarzystwa przedszkolnego w Betlejem.
albo
Gen ten pozwala dostrzec pranie w zlewie, zanim wyrastające na nim formy życia wynajdą koło

Użytkownik medusa edytował ten post 16.04.2008 - |12:57|

• 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#85 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 07.04.2008 - |15:53|

niedawno wpadły mi w ręce książki Hansa Hellmuta Kirsta, bardzo ciekawe;
polecam zwłaszcza "Fabrykę Oficerów" i "Noc generałów";
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#86 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 14.04.2008 - |18:36|

Dodaj do tego jeszcze 08/15 ;)
Przygody bombardiera Ascha są niezłe.
  • 0

#87 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.10.2008 - |21:33|

Ten temat powinien się nadawać, jako że dopiero dziś na to trafiłem (ehh przez remont pokoju i czytanie Webera oraz Babylon 5, zapomniałem, by czasem troche poszperać po internecie.
Gazeta Wyborcza począwszy od ostatniej środy, czyli 15 października, wydaje Stanisława Lema. Kolekcja ma się ukazywac co środę, pierwszy numer za 9,99, kolejne za 19,99.

Stanisław Lem w GW

#88 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 18.10.2008 - |00:02|

"Ślepowidzenie" Petera Wattsa. Boże, jak ja dawno nie czytałem takiej SF. Takiej, która nie dość, że operuje science, to jeszcze autor dochodzi do takich wniosków, które mi się tak nie podobają, że jest to aż niepokojące. Trochę denerwuje maniera zupełnego nie wyjaśniania niektórych założeń fabularnych, dlatego przez pół książki np. nie miałem pojęcia, do kogo się autor odnosi, pisząc "wampiry".
Bardzo ciekawa, niesztampowa wizja pierwszego kontaktu. Naprawdę warto, po tym nie będziecie już mogli w spokoju oglądać Star Treka :P
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#89 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 20.10.2008 - |10:54|

A. Sołżenicyn "Krąg pierwszy" po prostu znakomita; znakomity opis "szaraszek", więziennego zaplecza naukowego imperium Stalina;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#90 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 04.11.2008 - |12:00|

Jeżeli ktoś lubi połączenie historii z fantasy to dobrym wyborem dla niego byłyby książki pana Tomasza Pacyńskiego. Poczynając od Sherwood, Maskaradę, a kończąc na Wrotach Światów: Zła Piosenka. Ostatniego tomu Garść popiołu jeszcze nie wydano, bo w 2005 niespodziewanie autor zmarł na zawał i do dziś toczy się sprawa o prawa autorskie. Jedno co mogę napisać to, że książki czyta się jednym tchem. Pacyński osadził swoją przygodę w dobie wieków średnich, po śmierci jednego z najbardziej znanych postaci jakim był Robin Hood. Na kartach powieści spotykamy większość ze znanych nam postaci z czasów życia i działalności wymienionego Hood`a. Poczynając od Marion, kończąc na osławionym szeryfie z Nothingam. Ciekawe postacie i relacje między nimi powodują, że książki się nie nudzą, a czytelnik chce w dalszym ciągu poznawać dalsze losy bohaterów. Lektura ta powinna być obowiązkowa dla tych, którzy kochają historię i fantasy. Według mnie książki są wyśmienite pod każdym względem, z miłą chęcią do nich powracam.

Jedynym mankamentem jest to, że ostatnia z nich na razie nie jest dostępna i chyba nie będzie :(

Użytkownik Spearhawk edytował ten post 04.11.2008 - |12:10|

• 0

#91 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 04.11.2008 - |15:53|

Mam nadzieję, że jeszcze nie pisałem w tym temacie. ;)
Polecam: Tad Williams tetralogia "Inny świat" (Otherland).
  • 0
http://magory.net - moja strona

#92 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 29.11.2008 - |23:18|

Jakie książki osadzone w świecie warhammera 40k moglibyście polecić do przeczytania ??
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#93 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 30.11.2008 - |01:29|

W sumie to można by polecić Dana Abnetta z cyklem "Duchy Gaunta" , ale wedłóg mnie ksiażki które powstały na podctawie systemu bitewnego ( jakim niewatpliwie jest 40k ) , sa tylko nieco lepsze niż książki które powstaja w oparciu o gry komputerowe.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#94 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 05.12.2008 - |19:47|

Nie tak dawno przeczytałem jedną z 8 książek Bena Bovy "Wschód Księżyca". Muszę stwierdzić, że zrobiła na mnie piorunujące wrażenie. Jakby nie było, autor sześciokrotny laureat Hugo, nie mógł napisać żadnego "badziewa" i z czystym sercem mogę ją polecić.
  • 0

#95 Takera

Takera

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 02.01.2009 - |16:40|

Gorąco polecam książkę "Smocze zęby" autorstwa Juan'a Eslava'a Galan'a, swoją droga nie wiem jak inaczej odmienić znakomitego hiszpańskiego prazaika i eseistę.
Akcja książki rozgrywa się w czasach wypraw krzyżowych, jednakże występują w nim rozmaite stworzenia fantastyczne, swoją drogą doskonale wplecione.
  • 0
Gotta problem ? Ask Selmak ! ^^

#96 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 05.01.2009 - |17:08|

ja polecam "Terror" Dana Simmonsa, świetna powieść o brytyjskiej wyprawie arktycznej w połowie XIX wieku; oczywiście, pojawiają się kłopoty nie tylko z zimnem, głodem, ale również z Czymś Innym ;) ;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#97 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 16.01.2009 - |16:33|

Dawno tu nie zaglądałem :)
Cieszę się bardzo, że temat nie zdechł śmiercią naturalną.

Wpadły mi w ręce - a potem do MP3 [ leniwy jestem a Polacy nie gęsi i Expressivo wymyślili ] - powieści sąsiada z południa pana Miroslava Zambocha.
Z czystym sumieniem polecam je miłośnikom krwistej i dosadnej fantasy; choć czarów i elfów raczej tu nie uświadczycie ::)).
  • 0

#98 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 17.01.2009 - |14:17|

Ja uwielbiam czyste SCI-FI dlatego z ostatnio przeczytanych polecam "Trylogie mrocznego elfa" i "Dziedzictwo mrocznego elfa" R.A. Salvatore.
Lubie także thrillery medyczne zwłaszcza autorstwa Cooka.
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#99 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 17.01.2009 - |17:08|

@Palek21

to chyba raczej fantasy; ciężko elfy uświadczyć w czystym Sci-Fi vide Asimov,Lem;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#100 czarekcyran

czarekcyran

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 17.01.2009 - |19:51|

Ja w te wakacje czytałem bardzo wciągającą książką Dana Browna "cyfrowa twierdza". Jest to triler zamieszczony w czasach współczesnych, jak tytuł na to wskazuje. Książkę przeczytałem w jeden dzień mimo że ma 457 stron. Nie mogłem się od niej oderwać. Naprawdę polecam.
B)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych