Skocz do zawartości

Zdjęcie

Caprica - plotki, ciekawostki, fakty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
215 odpowiedzi w tym temacie

#81 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.07.2008 - |19:25|

Chyba szykuje nam sie serial niemal w całości dramatyczny. Przynajmniej trailer wydał mi sie wyzuty z elementów sci-fi. Zabrakło mi chociaż jakiejś panoramy z kosmosu. Ponad to wszystko było jak z naszych czasów. Ale zobaczymy jak będzie naprawdę. Oglądać oczywiście będę nawet jeśli nie pokażą ani jednego statku kosmicznego (to jednak pewna podstawa/znak szczególny w produkcjach s-f).

No to tylko pozostaje czekać :(
  • 0

#82 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.07.2008 - |19:32|

Chyba szykuje nam sie serial niemal w całości dramatyczny. Przynajmniej trailer wydał mi sie wyzuty z elementów sci-fi. Zabrakło mi chociaż jakiejś panoramy z kosmosu. Ponad to wszystko było jak z naszych czasów. Ale zobaczymy jak będzie naprawdę. Oglądać oczywiście będę nawet jeśli nie pokażą ani jednego statku kosmicznego (to jednak pewna podstawa/znak szczególny w produkcjach s-f).

Kosmos na pewno pokażą, a przynajmniej będą o nim wspominać, w końcu jest to historia 12 Kolonii, a każda kolonia, to inna planeta. A z BSG wiemy, że występowały relację między koloniami, a w czasie wojny zdaje się nastąpiło ich połączenie w jedno "państwo".

Użytkownik Toudi edytował ten post 22.07.2008 - |19:32|

#83 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.07.2008 - |19:43|

Zapewne pokażą w serialu pierwsze testy lub budowę pierwszych statków kosmicznych, ale wydaje mi się, że dopiero w 2 sezonie tego serialu bo pierwszy musi być głównie o cylonach.
  • 0

Dołączona grafika

#84 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.07.2008 - |20:13|

A po co tak zgadywać. :P
Wystarczy poczytać co pisałem tutaj lub w temacie "BSG-plotki,pogłoski,fakty" :

Jak to ładnie powiedział Eric Stolz [gra Daniela Graystone]: "......Caprica będzie bardzo podobna do naszego obecnego społeczeństwa, żadnych latających samochodów, latających statków kosmicznych. Żyjemy na ziemio- podobnej planecie. Ubieramy się tak samo. Mamy podobne problemy..."

Na pewno nie będzie na początku żadnych fascynujących potyczek w kosmosie itp.
Będzie to dramat z elementami SF w "znanym" nam już świecie BSG.
Jak choćby tworzenie sobowtóra zmarłej córki itp do tego dojdzie jeszcze wątek religijny czyli i to co teraz mamy w BSG.

Przypomnijcie sobie miniserię tam też poza latającymi pojazdami Caprica nie odbiegała zbytnio od "naszej rzeczywistości".

że dopiero w 2 sezonie tego serialu bo pierwszy musi być głównie o cylonach.

Pierwszy jeśli już będzie głównie o dwóch rodzinach Adamy i Graystone i o tym co z ich czynów wyniknie dla reszty ludzkości.

Użytkownik biku1 edytował ten post 22.07.2008 - |20:18|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#85 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 23.07.2008 - |15:51|

Po pierwszym trailerze jestem bardzo pozytywnie nastawiony do Caprici. To co mi się podoba że będzie to dramat z elementami sci-fi. Oczekuję bardzie szczegółowego życia na 12 koloniach(religii, polityki, stosunków między koloniami).

Fajny jest motyw z kortem do tenisa na koloniach i w naszej rzeczywistości:) lice że będzie więcej takich smaczków.

Oby do premiery, i oby pojawił się jakiś pre-air:)
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#86 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.07.2008 - |16:02|

Caprica's Eric Stoltz Talks To io9 About Meeting The First Cylons ---> http://io9.com/50279...he-first-cylons
Podoba mi się jak Eric określił swoją postać [Daniel Graystone] : "He's a lot like Bill Gates... only richer." LOL ;)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#87 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.08.2008 - |21:04|

Pojawiły się informacje, że "Caprica" zostanie wyemitowana również poza rynkiem amerykańskim. [oczywiście na razie mowa o 2 godzinnym pilocie]
Stacja SPACE kupiła prawa na rynek kanadyjski do "Capriki" a stacja Sky One na rynek wysp brytyjskich.
W sumie to dobra informacja świadcząca o zainteresowaniu tą produkcją co zwiększa szanse na kontynuację po pilocie w postaci serialu.

:) ----> http://www.digitalsp...rica-cilla.html i http://www.variety.c...4...yid=14&cs=1

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.08.2008 - |18:53|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#88 spok

spok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 08.08.2008 - |23:44|

Właśnie (dopiero!) obejrzałem zwiastun Caprici i wręcz nie mogę się już doczekać odcinka pilotażowego. Liczę na to, że po przeniesieniu akcji serialu do nieco bliższych nam realiów pozwoli twórcom jeszcze bardziej wyeksponować to co mi się w BSG podoba najbardziej, tj. podejmowanie trudnych tematów o religii, polityce, nauce, decydowaniu i tego konsekwencjach, etyce i moralności etc. Mam nadzieję, że się nie zwiodę. :)
  • 0

#89 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.08.2008 - |18:44|

Kolejne zdjęcie promocyjne do Capriki..

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.08.2008 - |18:53|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#90 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.08.2008 - |18:17|

Sky1 secures exclusive UK rights to Battlestar Galactica prequel CAPRICA ---> http://www.skypresso...w...8&year=2008

Kolejne potwierdzenie zakupu Capriki przez Anglików.
I według tej informacje "Caprica" będzie wyemitowana już w listopadzie przez kanały Sky1 i Sky1 HD.
Co przybliża nas o miesiąc wobec pierwotnie pojawiających się informacji o emisji w grudniu.
Ciekawe tylko czy Anglicy wyprzedzą USA w emisji tego pilota. :)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#91 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 29.08.2008 - |09:41|

Trochę wiadomości-wypowiedzi na temat "Capriki".

Co-executive producer Michael Angeli: "In fact, I don't think we ever go into space" - czyli jest mało prawdopodobne abyśmy zobaczyli jakieś sceny w kosmosie w tym serialu.
Poza robotami i lokalizacją kolejną sprawą łączącą BSG z "Capriką" będzie osoba Josepha Adama granego przez Esai Moralesa.
O ile w wypadku BSG mogliśmy powiedzieć, ,że poruszała takie kwestie jak wojna, terroryzm, tortury, religia i kwestie moralne. To o "Caprice" powiemy, że będzie miała jeszcze wiele do powiedzenia na temat naszego społeczeństwa.
Będzie o naprawdę wielkim biznesie, jego machinacjach, fortelach jakich używają kiedy posiadają coś co może wstrząsnąć społeczeństwem , jego sposobem życia i całą przyszłością. W tym wypadku akurat są to prace na sztuczną inteligencją. [a my już wiemy jak to się skończy = Cyloni ;)]

Executive producer Ronald D. Moore: Mimo, że mówimy obecnie o fikcyjnym społeczeństwie i koloni to łatwo to możemy odnieść do dzisiejszej Ameryki. Będziemy mieli dynamicznie rozwijające się społeczeństwo. Właściwie będzie to okres wzrostu jego potęgi i rozwoju jak i również wzrastać będzie w tym samym czasie jego dekadencja. Ten moment prosperity tego społeczeństwa będzie swoistym ekscytującym roller coasterem kiedy zobaczymy dokąd to ta droga może ich zaprowadzić.

ps. później coś jeszcze dopiszę na temat BSG w temacie "BSG- plotki, pogłoski, fakty". W końcu znany jest już roboczy tytuł zapowiadanego filmu BSG. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 29.08.2008 - |11:36|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#92 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 29.08.2008 - |11:18|

Wie ktoś może co oni tam krzyczą po słowach "She's a copy, she's a perfect copy. 'Copy of soul' ?", jakiś koleś chyba na koncercie krzyczy coś o bogu.

Jak pierwszy raz oglądałem trailer, to przez moment miałem wrażenie, że padają słowa: Copy of Saul... dopiero potem się domyśliłem, że chodzi o soul.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#93 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 05.10.2008 - |22:36|

Tak przypadkiem usłyszałem muzykę z trailera do Capriki, dla BSG-wyjadaczy:
Utwór ten to: Future World Music - Confrontation, to jest połowa trailera do drugiej części jeszcze nie znalazłem.
  • 0

Dołączona grafika

#94 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.10.2008 - |05:18|

Odnośnie Capriki to najgorsze jest to ,że Sci Fi Channel wciąż jeszcze się nie zdecydowało czy zrobią całą serię czy tylko pilota.
Zdaje się, że się trochę sami pogubili co mają robić bo obecnie mają w "planach" trzy 2 godzinne piloty do różnych seriali.
A są to "Caprica" ,
-- "Warehouse 13" [połączenie "X-files"-"Moonlight"-"Poszukiwaczy zaginionej Arki" uf ale misz masz, pociesza jedynie , że zabrały się za to osoby z doświadczeniem w SF -- Rockne O'Bannon {Farscape} , Jane Espenson i D. Brent Mote {BSG} ] ,
-- oraz "Revolution" ["....Akcja ma rozgrywać się w Nowej Ameryce - kolonii na odległej, przypominającej Ziemię planecie, będącej pod władaniem Zjednoczonego Stanu. Serial opowiada historię dwóch rodzin, jednej lojalnej władzom a drugiej skłaniającej się ku rebelii. Interesujące w całym przedsięwzięciu są podobieństwa do planowanego spin-offa BSG Caprica. ...."].
I niestety na decyzję który albo czy wszystkie zostaną rozwinięte w normalne seriale musimy poczekać. :(

http://www.hollywood...af9a94dfef0df71

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.10.2008 - |05:21|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#95 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.12.2008 - |06:15|

Caprika dostała zielone światło.

Po kilku miesiącach niepewności Sci Fi Channel dał w końcu pozwolenie na produkcję tego serialu.
Zdjęcia powinny się rozpocząć w połowie przyszłego roku a sam serial powinniśmy zobaczyć w 2010 roku.
Choć jak widać przyjdzie nam się uzbroić w cierpliwość to sama wiadomość w końcu rozwiązuje ostatecznie sprawę "kontynuacji" BSG.

Dobrze po kilku miesiącach pisać takie wiadomości i to do tego odrazu w 3 tematach: webisody, film "The Plan" i serial "Caprika".

Sci Fi greenlights 'Battlestar' prequel ---> http://www.variety.c...4...yId=14&cs=1

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.12.2008 - |06:17|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#96 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 30.12.2008 - |16:42|

Jeśli jesteś wytrwały/a :P , masz zacięcie a przede wszystkim znasz angielski to możesz przeczytać sporą część skryptu do początku "Capriki". :D

Script "Caprica" ---> http://www.docstoc.c...ipt_Caprica_pt1

A jeśli dobrze poszukacie to znajdziecie tam również skrypty do innych seriali np do wspominanego 2 posty wyżej "Warehouse 13" [nowy serial Jane Espenson] lub wspominanego w innym temacie serialu "Virtuality" [nowy serial RDM].

Użytkownik biku1 edytował ten post 30.12.2008 - |16:52|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#97 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.01.2009 - |17:31|

Nowy klip. :P
Lacy Rand ( Magda Apanowicz m in z "Kyle XY") pokazuje Danielowi Graystone (Eric Stoltz) mroczny, hedonistyczny undergroundowy klub - V-Club - pełen virtualnych avatarów młodzieży z Capriki.

A jak usłyszałem jak Lacy mówi najpierw "... tu był najlepszy sex grupowy...." a za chwilę "....jest dobro i zło na tym świecie...."
[......There is good and there is evil in the world.
There is a right and there is a wrong.
But only through the one true and singular God can you know the difference.
Zoe knew.
Because Zoe knew God.
And God touched her heart and gave her the ability to create... life itself.......]

- u jakbym słyszał Cavila albo innego nawiedzonego Cylona. :D

Caprica - Sneak Peek ---> http://video.scifi.c...ayer/?id=907641

Co najlepsze to jak się nie mylę scena jest w miarę zgodna z skryptem jaki podawałem w poprzednim poscie.
Wygląda na to, że wbrew wcześniejszym obawom Sci Fi Ch. nie nalegało na RDM aby stonował mroczną wymowę napisanego scenariusza.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.06.2009 - |11:55|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#98 nihil novi

nihil novi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 05.01.2009 - |21:31|

nie wiem czemu ale ta scenografia to jakby opera hause :)
  • 0

#99 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.01.2009 - |17:32|

Ok wypada coś napisać bo pojawiło się już trochę nowych informacji i niektóre już trochę czasu u mnie leżą. :)
Ale już nie mam zamiaru tłumaczyć całych artykułów, za dużo na to czasu idzie więc tylko wynotuję co najważniejsze.

"Let me tell you a story about what happened 51 year ago."

-- Zobaczymy William Adama jako małego chłopca. Oczywiście granego przez młodego aktora.
-- Jak to ładnie ujęli " flash forward into the Battlestar world and flash back" -- nie powinniśmy zobaczyć żadnych "przebłysków" w przyszłość do znanego nam świata BSG ani w przeszłość. Przynajmniej tego nie zobaczymy w pilocie. Co do odcinków to nie jest do końca jeszcze postanowione.
-- Twórcy "środkami stylistycznymi" będą starali się oddać realia jakbyśmy oglądali swojego rodzaju "historię retro" kiedy to BSG z założenia jest nam historią współczesną.
-- Na pytanie czy będzie jakiś humor w Caprice czy też będzie takie ponure i ciężkie jak BSG twórcy odpowiadają. Sam sposób opowiadania/przedstawiania historii powinien się różnić od BSG bo to "...nie post apokaliptyczne uniwersum gdzie miliardy ludzi giną na początku a potem jest już tylko jazda w dół ku gorszemu...". To będzie o dynamicznym społeczeństwie korzystającym ze swoich dobrodziejstw w dekadencki sposób.
-- Jako, że twórcy stoją na stanowisku, że pytania jakie powstały w Battlestarze otrzymają lub już otrzymały swoje odpowiedzi w Battlestarze. Więc nie powinno tu być czegoś takiego, że "... o tu mamy sekret który schowaliśmy specjalnie dla Capriki...". Oba show będą w pewnym sensie oddzielnymi historiami choć oczywiście pewne wydarzenia znane nam z BSG pomogą nam zrozumieć to co się dzieje w Caprice i na odwrót.
-- Raczej nie powinniśmy zobaczyć rodziców innych bohaterów znanych nam z BSG poza rodziną Adamy.
-- W pilocie powinniśmy zobaczyć inne Kolonie poza Capriką ale potem w serialu akcja będzie się działa na tej planecie.
Zobaczmy rożne Kolonie, każda z własnym rządem a Caprika będzie miała swojego premiera. [jak to dobrze zauważył w jednym z powyższych postów Toudi - Kolonie zjednoczyły się/federacja w czasie 1 Wojny Cylońskiej.]
Tak więc nie będzie w tym serialu kogoś w stylu odpowiednika prezydent Roslin który by służył wszystkim obywatelom 12 Koloni.
-- Pomiędzy Koloniami będzie istniał: handel, spiskowanie przeciwko sobie, wojny, rożnego rodzaju relacje i kontakty.
Oczywiście wiąże się to z lotami kosmicznymi i pojazdami do tego potrzebnymi. W serialu będą do tego odniesienia ale nie będzie tego za dużo i "na codzień" nie będziemy oglądać lotów w przestrzeni. Jak to ujął RDM, możesz przedstawiać akcję np w San Francisco i bohaterowie mogą czasami lecieć do Londynu czy na Hawaje ale za każdym razem nie będziesz pokazywał jak siedzą w samolocie 747 i gdzieś lecą - tu będzie taka sama zasada. [wydaje mi się to słusznie wytłumaczone]
Akcja będzie się działa na planecie Caprika , w mieście bo tam żyją nasi bohaterowie i to będzie współczesny dramat.
-- W serialu tym nie loty kosmiczne a właśnie sztuczna inteligencja [AI] będzie przełomem, czynnikiem przełamującym tabu, wyznaczającym nowe granice a podróże kosmiczne będą elementem istniejącej technologi. [fajnie powiedziane takie tam sobie loty w przestrzeni hi hi hi :P]
-- Sci Fi Channel zamówiło 20 godzin Capriki - z czego 2 godziny pójdą na pilota i pozostanie 18 godzinnych odcinków. [do 2 są już scenariusze i chcą mieć napisane większość zanim zaczną kręcić]
-- Zdjęcia do odcinków - bo jak wiemy pilota nakręcili w 2008 - powinni zacząć kręcić w lipcu.
-- Kolejną dobrą wiadomością jest to ,że do produkcji Capriki przystąpili/przystępują właściwie wszyscy zaangażowani w BSG. Czyli zaczynając od scenarzystów, producentów, ludzi od efektów specjalnych a kończąc na Bearze McCreary od muzyki.
Czyli powinniśmy mieć zachowany solidny styl BSG choć to innego rodzaju opowieść ale nie będzie jakichś niepotrzebnych udziwnień.

Dobra koniec bo i tak mi mnóstwo czasu na to poszło. :D

źródła
Back in Time with the Crew of Caprica ---> http://www.thedeadbo...a_interview.php
'Battlestar Galactica' veterans move on to 'Caprica' ---> http://featuresblogs...e-espenson.html

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#100 Nighteagle

Nighteagle

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 08.02.2009 - |14:27|

Ja mam pytanie, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
W kwietniu będzie premiera tzw. pilota do Capricki na dvd, a dopiero w 2010r. będzie kontynuowany serial telewizyjny?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych