Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najlepszy serial SF

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Najlepszy serial SF (143 użytkowników oddało głos)

Najlepszy serial sci-fi EVER!!!

1. Andromeda (2 głosów [1.60%])

Procent z głosów: 1.60%

2. Babylon 5 (23 głosów [18.40%])

Procent z głosów: 18.40%

3. Earth: Final Conflict (2 głosów [1.60%])

4. Farscape (16 głosów [12.80%])

Procent z głosów: 12.80%

5. Seaquest (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

6. Smallville (4 głosów [3.20%])

Procent z głosów: 3.20%

7. Space Above & Beyond (SAAB) (3 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

8. Stargate: SG-1 (35 głosów [28.00%])

Procent z głosów: 28.00%

9. Star Trek: The Original Series (0 głosów [0.00%])

10. Star Trek: Next Generation (8 głosów [6.40%])

Procent z głosów: 6.40%

11. Star Trek: Voyager (0 głosów [0.00%])

12. Star Trek: Deep Space 9 (2 głosów [1.60%])

13. Star Trek: Enterprise (1 głosów [0.80%])

Procent z głosów: 0.80%

14. X-Files (4 głosów [3.20%])

Procent z głosów: 3.20%

15. The 4400 (3 głosów [2.40%])

16. BSG 2004 (17 głosów [13.60%])

Procent z głosów: 13.60%

17. SG Atlantis (3 głosów [2.40%])

18. LEX (0 głosów [0.00%])

19. Point Pleasant (0 głosów [0.00%])

20. Tripping the Rift (0 głosów [0.00%])

21. Doctor Who (1 głosów [0.80%])

22. Earth 2 (1 głosów [0.80%])

23. Kosmos 1999 (0 głosów [0.00%])

24. Buffy The Vampire Slayer (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 02.08.2004 - |12:05|

AAAAA!!!!! Heretyk!!! Spalić na stosie!!!!

Ha, ha jestem heretykiem i jestem z tego dumny! Mówiąc poważnie (mimo, że trochę nie na temat) napiszę dlaczego SG-1 NIE JEST najlepszym serialem SF:

- obcy mówią płynną angielszczyzną (choc piszą tak, że tylko "wszechwiedzący" Daniel potrafi to odcyfrować). Do tego nie zawsze (czasem trzeba coś tłumaczyć) co jeszcze bardziej zaciemnia obraz. Nie dość, że głupie to jeszcze niekonsekwentne!
- bardzo sztampowe nakreślenie "czarnych charakterów". Od razu widać kto dobry, a kto zły - jest tylko czarne albo białe. O póltonach nie słyszeli.
- błędy logiczne: czasem coś działa tak, a czasem inaczej. To jest fantastyka i różne generatory "naquadah" są ok, ale jeśli coś ma takie a nie inne działanie, to nie można tego zmieniać bo akurat w tym odcinku komuś zabrakło pomysłów.
- cywylizacje: zwłaszcza na początku łopatologia taka, że wyć się chce. Ludzkie cywilizacje pokazane na różnych światach są dokładną kalką jakiegoś okresu w historii Ziemi. Ma to pewien walor edukacyjny, ale nie pokazano tam żadnych dróg ewolucji danej kultury (przenieśli ich 2000 lat temu z Egiptu i tak już zostało :))
- bardzo nierówny poziom poszczególnych odcinków. Zdarzają się historie świetne, wątki wciągające (jak Asgaard) ale również kompletnie debilne.
- postępujaca "dewaluacja" serialu. Autorom chyba w pewnym momencie skończyły się pomysły. Mniej więcej w 6 sezonie poziom odcinków poleciał na mordę (choć i w 5 bywało różnie). teraz zacząłem 7 sezon i... chyba to wyłączę.

Uff! To było tyle. Oczywiście nie jest również serial ZŁY (bo bym go nie oglądał). Rozumiem, że jest to forum fanów SG, ale wynik ankiety jest, moim zdaniem, nieporozumieniem.

P.S. Do Setha i innych inkwizytorów: Jak będziecie układać stos, to bardzo proszę o dołożenie kilku szczap drzewa sandałowego, przynajmniej zapach będzie przyjemny :).

Pozdrawiam
G. Bruno
  • 0

#82 Malok

Malok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 06.08.2004 - |14:23|

a wiec ja wybralem BABYLON 5 (glosowalem przed czytaniem :P)

ze wzgledu na logike tego co sie dzieje, zwiezlosc i przez Londo Molari (chyba najlepsze wcielenie sie w aktora jakie widzialem)

z innych seriali to widzialem:

SG-1 (cale do chwili obecnej wlacznie z Atlantisem, od s8 sciagam i ogladam ale juz bez zadnego entuzjazmu, a wczesniej i tak ogladalem to tylko dla O'Neilla i jego tekstow)

EFC widzialem 4 sezony (nie wiem czy jest wiecej) w sumie sam nie wiem ale muzyka bardzo mi sie podobala (bedzie serial w mojej pierwszej piatce)

Startreki cale VOY (srednie), i przynajmniej po 10 - 20 odc innych (tez sam nie wiem)

Saab cale i w telewizji pamietam ze nie przegapilem zadnego odc, jak ostatnio to zdejmowalem to po obejrzeniu chyba z 5 odc stwierdzilem ze musialem byc na glodzie sci-fi (bez urazy, ale mierne)

x-files to chyba kazdy widzial (to samo co saab z tym ze przegapialem co 2 odc)

seaquest (to co w telewizji bylo i nawet mi sie podobal, ciekawy pomysl)

andromedy nie widziale tak samo jak smallvile

farka widzialem odc pilotowy i chyba nastepny i stwierdzilem ze to jakas tania szmira, ale czytajac wypowiedzi widze ze musze dac mu druga szanse, tak samo jak DS9

to tyle prosze nie bic :P

Użytkownik Malok edytował ten post 06.08.2004 - |14:28|

• 0

#83 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 07.08.2004 - |19:34|

Większość z opisywanych tu seriali jest dobra, ale tylko BABYLON 5 ma swoją mistykę i wzbudza autentyczne uczucia. Reszta to po prostu przygody - lepsze i gorsze.

Lord Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#84 Robin75

Robin75

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 12.08.2004 - |20:07|

Głosowałem

Space Above & Beyond (SAAB)

Serial ten przypadł mi najbardzie do gustu!
Chociaż naprawde to preferowałbym głosowanie na :
1 -SAAB
2 -FARSCAPE
3 SG1
4 BABYLON 5
Ale klamka juz zapadła :clap:
  • 0
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Nie możesz mieć wszystkiego. Gdzie to położysz?"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#85 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 14.08.2004 - |14:13|

Jestem troszkę zażenowany, ponieważ większości seriali, które są w ankiecie nie widziałem.
Naprawdę Wam zazdroszczę, że mieliście czas i możliwość zobaczyć Babylon5 czy SABB albo Farca...

Wiem, że te seriale były u nas emitowane, jednakże czasami praca czy inne względy, nie pozwala nam na taką rozrywkę, jaką jest TV.

Proponuję drugą ankietę, dla takich jak ja "ignorantów", a w niej bardziej znane pozycje filmowe.
Przykładowo:

Alien (odcinki 1 do 4)
Star Wars (odcinki 1-3)
Nowe Star Wars(1-2)
Odyseja kosmiczna 2001 i Odyseja kosmiczna 2010
Powrót do przyszłości (1-3)
Critters (1-4)
Conan (ten z Arnoldem Schwarzenegerem)
Terminator (1-3)
Matrix (1-3)
Godzilla (tego było sporo)
Men in Black (1-2)
Blade (1-2)
Predator (1-2)
Starship Troopers (1-2)

Nie są to typowe seriale, jednakże jest więcej niż jeden epizod, mamy więc szansę, na kontynuację.
Pozdrawiam.

Btw.
Dla mnie najlepszy jest tylko jeden tytuł, mianowicie STAR WARS. Za duzo czasu by mi zajęło, pisać uzasadnienie.
  • 0

Th truth is out there...

#86 mmaarroo

mmaarroo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoGalaktyka

Napisano 24.08.2004 - |07:53|

Kurcze zagłosowałem na x-files bo to kolejny mój serial ale po sg-1 którego ,nie wiem dlaczego, nie zauważyłem!
  • 0

#87 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 03.10.2004 - |20:14|

Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 | Stargate: SG-1 |

:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

oto moja odpowiedź :D :D :D
  • 0

#88 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 19.10.2004 - |13:58|

Większość z opisywanych tu seriali jest dobra, ale tylko BABYLON 5 ma swoją mistykę i wzbudza autentyczne uczucia. Reszta to po prostu przygody - lepsze i gorsze.

nieeee :lol: .U mnie Farscape wzbudza duże emocje ,uczucia,nie tak jak Stargate ,że sie ciesze ze sa odcniki nowe,że fajnie sie oglada tylko nie czuje tego czegos -_- .B5 nogladalem tylko wprowadzenie i musze powiedziec ze nie bylo to nic rewelacyjnego
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#89 Astra

Astra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów
  • MiastoEłk

Napisano 19.10.2004 - |14:26|

Zagłosowałam oczywiście na SG1, choć muszę przyznać , że wciągnęły mnie również Atlantis i Farscape.
  • 0

#90 messiah

messiah

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 21.10.2004 - |13:36|

SG - Atlantis :afro:

No i Battlestar Galactica(pilot prezentuje się nieźle)^_^

Dolazłem też do 4 sezonu andromedy - odradzam, to jest jakaś hamska niskobudżetówka tego kolesia od Herkulesa (Kevin Sorbo czy jakos tak). Czesto powtarzające się klipy.. teksty (!) geez. :censored:
  • 0

#91 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 31.10.2004 - |08:13|

Wreszcie zaglądnąłem do tego tematu. Mój głos poszedł na Farscape. Owszem, SG1 było pierwsze, było ulubione, było rewelacyjne. Ale po ogladnięciu farka to on stał się tym naj (nawet mimo to, że początki ma cieniutkie...). W chwili kiedy głosuję odpadł też jeden z podawanych wcześniej negatywnych argumentów - zakończenie. Mamy w końcu "Peacekeeper Wars". Aby było totalnie jasne, Babylonu widziałem tylko kilka odcinków i nie zdążyłem się w nego wciągnąć, może to kiedyś nadrobię.
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#92 LLD

LLD

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 13.11.2004 - |13:34|

Ja swój głos oddałem na Babylon 5. Stargate wciągnął mnie od pierwszego odcinka ale B5 jak sie juz rozkręcił ... Ciekwym serialem może okazać się Battlestar Galactica ale za wcześnie żeby coś powiedzieć.
  • 0

#93 Ankh

Ankh

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów
  • MiastoBytom

Napisano 15.11.2004 - |15:07|

Hmm ... swój głos oddałem na B5, a do wyboru o dziwo miałem tylko jeszcze jeden - SG1. Po namysłach uważm że B5 jest dla mnie serialem s-f wszechczsów...
Aha, nie oglądałem jeszcze Farscape ( :hyhy: ) więc może rozkład głosów byłby inny.
Jak narazie jednak BABYLON 5 !
  • 0
Dołączona grafika

#94 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 15.11.2004 - |15:20|

Babylon 5 jako naj sposrod wszystkich.
Zaraz za nim plasuje sie DS9.
  • 0

#95 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 17.11.2004 - |06:32|

SG-1 to papka do dzieci. Taki Pop-Dance.Ot taki komiks, ale miły i relaxujący.
Już Atlantis zdecydowanie zapowiada się po 12 odcinkach prezentuje się ciekawiej.

Farscape ma klimat i to coś. Farscape to zdecydowanie perełka, serial wart czasu.

No, ale obejrzenie kompletnego Babylon 5 + dodatki zostawia to wszystko w oddali.
B5 jest można powiedzieć dla dorosłych i myślących ludzi interesujących się pełnią przedstawionego świata, lubiących ciut polityki i dużo logiki w Sci-Fi. No i przede wszystkim to kompletna i inetresująca historia + kilku genialnych aktorów (Lando, Mira Furlan etc).
IMO B5 jest zwyczajnie najlepszy.
Potem długo nic i następny Farscape.

SG-1 i większość STarTreków to średniaki na nizłym poziomie.

No idodam, że wg mnie to po 4 odcinkach i pilocie, BattleSTar Gallactica jest małą, pozytywną sensacją. Zapowiada się i ogląda znakomicie. Jeśli będzie to dłuższa seria i poziom zostanie utrzymany to może osiągnąć poziom Farscape - na B5 to i tak nie ma szans.
Pozdro.
  • 0

#96 Marcodemon

Marcodemon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 17.11.2004 - |11:09|

Najbardziej smutne jest to że będzie 9 sezon SG-1 i sorki, ale jak juz wczesniej napisano, ja traktuje SG-1 jak hip-hop, sezonowy chwilowy zachwyt, a po zastanowieniu to papka bez sensu, naginanie wszytskiego do danego odcinak, jak by na siłe trzeba go skonczyc, bardzo duzo wpadek powoduje ze przy 5 sezonie zaczyna sie oglądający nudzic, natomiast polecając Babylon 5, zawsze mowie poczekaj oglądnij pierwszy sezon, zacznij ogladac drugi, no i zawsze złapie opetanie i ogląda do końca czwartegp sezon, a potem i piąty i crusade i filmy tez sa ciekawe.
Babylon 5 to nr jeden i szkoda ze nie co liczyc na stworzenie takiego nowego projektu, sponsorzy płacą za co kolwiek co przyciągnie ta dłuzej noz 10minut bo w tym czasie zdaza sie reklama, wiec projekt typu Babylon 5 nie ma miejsca w TV, a szkoda bo jak widze Farscape lub co najgorsze Andromede to płacze ze śmiechu z tego jak potrafi sie zrobić kiche :-(
Co ja będe oglądał... Władza Pierścieni sie zakonczył, w 2005 ostatni odcinek Star Wars, Matrix tez nie ma kontynuacji, Babylon 5 nie ma kontynuacji :-(
  • 0

#97 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.11.2004 - |15:10|

Najbardziej smutne jest to że będzie 9 sezon SG-1 i sorki, ale jak juz wczesniej napisano, ja traktuje SG-1 jak hip-hop, sezonowy chwilowy zachwyt, a po zastanowieniu to papka bez sensu, naginanie wszytskiego do danego odcinak, jak by na siłe trzeba go skonczyc, bardzo duzo wpadek powoduje ze przy 5 sezonie zaczyna sie oglądający nudzic

Panowie , to wytłumaczcie mi co robicie na forum poświęconym SG1 i SGA ? Bo to że rozmawia się tu o innych seriach i filmach SF to jest raczej dodatek . Rozumiem że ludzie głosujący na inne seriale w tej ankiecie uznają je za lepsze , ale nie oceniają tak nisko SG jak Wy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#98 Donar

Donar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoSOSNOWIEC

Napisano 22.11.2004 - |15:24|

Najbardziej smutne jest to że będzie 9 sezon SG-1 i sorki, ale jak juz wcześniej napisano, ja traktuje SG-1 jak hip-hop, sezonowy chwilowy zachwyt, a po zastanowieniu to papka bez sensu

Sorry ale nie mogę się zgodzić z takimi opiniami. SG-1 jest OK, oczywiście ma trochę odcinków nudnych ale jeszcze nie widziałem serialu w którym nie było by nudnych odcinków. To wszystko zależy od tego czego widz oczekuje od danego serialu. Niestety dla niektórych osób a na szczęście dla większości maniaków s-f będą dlasze sezony SG-1.

polecając Babylon 5, zawsze mowie poczekaj oglądnij pierwszy sezon, zacznij ogladac drugi, no i zawsze złapie opętanie i ogląda do końca czwartego sezon, a potem i piąty i crusade i filmy tez sa ciekawe.

No takie teksty to już słyszałem prawie przy wszystkich serialach od większości znajomych. Po prostu jest tak jak napisałem wcześniej jednej osobie podoba się ten serial drugiej inny. A przeważnie problem leży w tym który serial zaczęło się oglądać jako pierwszy – tzw. „pierwsza miłość” – później w innych widzi się same wady.

Co ja będę oglądał... Władza Pierścieni sie zakończył, w 2005 ostatni odcinek Star Wars, Matrix tez nie ma kontynuacji,  Babylon 5 nie ma kontynuacji :-(

hymn… w tym przypadku mogę powiedzieć krótko i na temat będziesz musiał zacząć oglądać HORRORY WENEZUELSKIE :) no chyba że nakręcą jakiś serial który dogodzi twoim potrzebom s-f.

Jeśli chodzi o mnie to ja preferuje wszystkie seriale s-f. Jeśli chodzi o jakieś systematyczne uporządkowanie ulubionych seriali to wygląda to tak, że mój przypadek jest następujący :

1 - SG ATLANTIS
2 - ENTERPRISE
3 - SG1
4 - VOYAGER
5 - EARTH FINAL CONFLICT
6 - THE NEXT GENERATION
7 - SLIDERS
8 - BABYLON
9 - DEEP SPACE NINE
10 - FARSCAPE

Prawdę powiedziawszy pierwszy serial S-F jaki zacząłem oglądać to był TNG a było to dawno temu gdzieś jeszcze prze rokiem ’90. Rok temu sobie go przypomniałem i jest ok., ale to nie będzie ta „pierwsza miłość” ponieważ jak zacząłem oglądać SG1 to wszystko nabrało nowych barw. Aktualnie najlepszy serialem według mnie jest SG ATLANTIS, mało odcinków bo mało ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że wszystko to sie zacznie dopiero rozkręcać :P No co tu dużo opisywać wszystko widać powyżej i jak dla mnie jest OK.!

Użytkownik Donar edytował ten post 22.11.2004 - |15:27|

• 0

#99 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 22.11.2004 - |19:53|

5 - EARTH FINAL CONFLICT

7 - SLIDERS

lol faktycznie kazdy ma swoja gusta ja Eartha po 2 odcinkiach wywalilem
I dziwi mnie 10 pozycja Farscape u ciebie :angry: widocznie byles za maly jak go ogladales albo ine rozumiesz wogle o co w nim chodzi :] Hańba
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#100 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.11.2004 - |21:27|

10 - FARSCAPE

Naprawdę ciężko mnie wnerwić :censored:
Ale 10-te miejsce Farka i to za Sliders?
Tak bez słowa. :(
Ech....
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych