Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 45 - S03E05 - Progeny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (197 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (47 głosów [28.14%])

Procent z głosów: 28.14%

2. 9,5 (24 głosów [14.37%])

Procent z głosów: 14.37%

3. 9 (41 głosów [24.55%])

Procent z głosów: 24.55%

4. 8,5 (15 głosów [8.98%])

Procent z głosów: 8.98%

5. 8 (18 głosów [10.78%])

Procent z głosów: 10.78%

6. 7,5 (4 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

7. 7 (6 głosów [3.59%])

Procent z głosów: 3.59%

8. 6,5 (3 głosów [1.80%])

Procent z głosów: 1.80%

9. 6 (4 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (3 głosów [1.80%])

Procent z głosów: 1.80%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.60%])

Procent z głosów: 0.60%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.60%])

Procent z głosów: 0.60%

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 joda

joda

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 17.08.2006 - |19:01|

Odcinek poprostu rewelacja

9/10

Zastanawia mnie jedno, czemu sądzicie, że nanity szybko powrocą??

Przecież:

1. Miasto zdolne do latania zostało zniszczone,
2 wrota byly w mieście ktore zostało zniszczone

Wiem, ze oni potrafią się odbudować, ale ile im to zajmie??

po za tym stracili przywodce, wiec czy czasem nie zapanował jakiś chaos??
  • 0

#82 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 17.08.2006 - |20:46|

Odcinek poprostu rewelacja

9/10

Zastanawia mnie jedno, czemu sądzicie, że nanity szybko powrocą??

Przecież:

1. Miasto zdolne do latania zostało zniszczone,
2 wrota byly w mieście ktore zostało zniszczone
Wiem, ze oni potrafią się odbudować, ale ile im to zajmie??

po za tym stracili przywodce, wiec czy czasem nie zapanował jakiś chaos??

Hmm trzeba wziąc parę rzeczy pod uwagę.
Po pierwsze nie wiemy, czy ichsza Atlantyda byłą jedyną. Może mają więcej..
Poza tym ich świadomość może być przechowywana lub może być łatwa do otworzenia, w końcu wszystko, co robili Pradawni było redundantne (lol).. Mogą stworzyć nowe ciało i wrzucić tam świadomość dowolnej osoby, ale to tylko domysły.
Jeżeli chodzi o odbudowę.. Skoro mieszka tam kilka - kilkanaście milionów replikatoró.. To raczej duzo czasu im to nie zajmie ;)

Idea, że ojciec Reese nie był Pradawnym, też może być prawdopodobna. W końcu on stworzył tylko (a może i aż) androida. To Reese wyposażona w komputer zamiast mózgu (niewiadomo jak potężny) dopiero byłą zdolna stworzyć replikatory...
  • 0

#83 plagus

plagus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoPolska, Częstochowa

Napisano 17.08.2006 - |21:52|

modes napisal:

A gdzie masz powiedziane ze to pradawny stworzyl Reese? Nigdzie, wiec moze byc i twoja i moja wersja wink.gif Ba, moze to byc i 3 wersja, ze to naukowiec z tamtego zaawansowanego swiata sam bez wiedzy pradawnych stworzyl reese (malo prawdopodobne).

ale wiesz...teoria o tym ze reese stwrozyl inny replikator jest wyssana z palca skoro jest powiedziane ze pradawni zniszczyli wszystkich ale nie przewidzieli ze pare "komorek" przezyje i beda sie rozwijac od pozcatku
  • 0

#84 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 17.08.2006 - |22:28|

ale wiesz...teoria o tym ze reese stwrozyl inny replikator jest wyssana z palca skoro jest powiedziane ze pradawni zniszczyli wszystkich ale nie przewidzieli ze pare "komorek" przezyje i beda sie rozwijac od pozcatku

Mmi tez raczej nie podchodzi ta hipoteza.. ale do twojej argumentacji powiem jedno: co ma piernik do wiatraka??
  • 0

#85 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 18.08.2006 - |06:20|

kto, co i jak jest mniej ważne od tego, że na pewno jeszcze się spotkamy z replikatorami(nanitami) z pegaza, co nie będzie już takie proste, ponieważ się już przekonali, że nie należy nas niedoceniać :)
więc będzie ciężej :(
ale powiem jedno: miasto lantian w locie jest EEEEEEEEEEEXTRA :D
  • 0

#86 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.08.2006 - |07:46|

Piszesz coś w wordzie.. albo tworzysz stronkę HTML lub robisz co kolwiek. Uuchamiasz to na gorąco i działa.. ale jeśli nagle wyłączą ci prąd, to wsio zniknie i będizesz musiał zacząć od pocztku. McKay zmienił zapis, ale o zapisywaniu zmian chyba nic nie mówił. Więc odpowiadam twierdząco na twoje pytanie. Jesli się nie zapisze zmian, to wszystko szlag trafi :P

Ale głupotą jest nierobienie autosave lub coś w tym stylu. OK pracował na żywym organiźmie ale żeby wszystkich zatrzymać musiał chyba zapisać zmiany. Inaczej nie będziesz widział efektu ( analogicznie do pisania w html)

Prawda jest taka że oni powrócą i może nas od razu nie skopią ;P
Zastanawia mnie czy będzie rozwijany wątek tego Miam-a co lata nie daleko atlantydy w kosmosie. (Chłopak musi mieć nie zly widok i dużo czasu na przemyślenia)
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#87 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów

Napisano 18.08.2006 - |08:27|

Niam zmieni kształt swojego ciała, zamieni się w statek kosizny i odleci..:P albo wleci w atmosferę planety:P i będzie się bawił w piątą kolumnę :D
  • 0

#88 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 18.08.2006 - |08:47|

modes napisal:

A gdzie masz powiedziane ze to pradawny stworzyl Reese? Nigdzie, wiec moze byc i twoja i moja wersja wink.gif Ba, moze to byc i 3 wersja, ze to naukowiec z tamtego zaawansowanego swiata sam bez wiedzy pradawnych stworzyl reese (malo prawdopodobne).

Zniszczyly wszytskich ale kilku przezylo ... czyli nie zniszczyli wszytskich ;)
Pozatym ktorys z nich mogl uciec zakamuflowanym skoczkiem i pradawni podczas walki mogli go nie zauwazyc.

Jest jeszcze inna teoria, moli wyslac w przestrzen wiadomosc z kodem i opisem "jak zrobic wlasnego replikatora" :P

Jesli nie ma powiedziane ze cos sie nie stlao to zawsze istnieje prawdopodobienstwo ze takie cos moglo sie stac.

Aha i jeszcze cos:
Twoja teoria ze reese stworzyl pradawny jest wyssana z palca skoro NIGDZIE nie ma powiedziane ze pradawni mieli jakikolwiek zwiazek z tamta planeta, ich cywilizacja lub chociazby z poszczegolnymi osobami (naukowiec na przyklad).
  • 0

#89 Ground

Ground

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów
  • MiastoPrzemyśl

Napisano 18.08.2006 - |13:10|

Odcinek przyzwoity. Mamy nowego przeciwnika zywcem zerznietego z sg-1. Moze i maja inne zadanie/program. Ale sa prawie takie same. Mogli wymyslec cos innego.

+ciekawe miasto
+ladnie zrobiony start statku
+nowy przeciwnik co ma zamiar zniszczyc nas i Wraith.
+reszte pozniej dopisze :P

-znowu taka sama sytulacja ze ktos grupie pomaga. Bylo

Teraz to ja bym przylecial statkiem na ich planete i wyprobowal bron skonstruowana przez Jacka. Oczywiscie urzywajac jej jak Thor.

Ocena 9.0
  • 0

#90 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 18.08.2006 - |13:13|

Teraz to ja bym przylecial statkiem na ich planete i wyprobowal bron skonstruowana przez Jacka.

Dobrze mówi :) zobaczcie ile byśmy mieli wolnych ZPM'ów :D hehehe
  • 0

#91 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 18.08.2006 - |17:54|

Zastanawia mnie czy będzie rozwijany wątek tego Miam-a co lata nie daleko atlantydy w kosmosie. (Chłopak musi mieć nie zly widok i dużo czasu na przemyślenia)

Znając setki filmów i seriali i widzac taki a nie inny przebieg akcji i patrzac na tą scenkę w kosmosie na 99% jestem pewien, że doczekamy się przynajmniej 1 odcinka z Niaamem i Nanitami.
Jeśłi mam zgadywać, to wydaje mi się, ze Niaam po prostu spadnie z kosmosu gdzieś na planetę, czy to do wody czy to na jakiś ląd. I tam rozpocznie plan zemsty na Atlantis i jego mieszkańcach.
Zapowiada się ciekawy wątek, oby na dłuzej niż tylko na 1 odcinek :D
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#92 enlil

enlil

Szeregowy

• Email
  • 19 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 18.08.2006 - |21:52|

niechcialo mi sie wszystkiego czytac wiec jak cos bylo to sorry
po pierwsze ten humanoidalny robot w naszej galaktyce chodzi mi o ta dziewczyne co stwozyla replikatory zapomnialem jak sie nazywala, zostala stworzona przez takich samych jak ona , tyle ze jej "tworca" popelnil blad tym bledem byla "nienawisc", dokladnie to chyba nie potrafila odroznic dobra od zlego, jest o tym mowa w odc eee, jak to bylo? chyba 6x12 replikatory mowia ze znalezli uniej ten blad i go naprawili czego wynikiem byl piaty, on byl dobry dopoki go sg1 nie oszukala

co do wydarzen z odcinka, a moze to wszystko niemialo miejsca moze to kolejny "sen", to by tlumaczylo dlaczego im az tak latwo poszlo, dlaczego mckay tak latwo znalazl blad w kodzie i go naprawil, itp.
  • 0

#93 C0SM0

C0SM0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów
  • MiastoBrzeg/Opole

Napisano 20.08.2006 - |02:46|

ja niewiem czym wy sie tak podniecacie, ci co robia ten serial raczej nie maja pomyslu na fabule i odgrzewaja stare pomysly, jak dlamnie to jest duzy lol, ponad polowa tego byla juz w ep SG1, a na dodatek te replikatory nie maja nic wspolnego z "pajakami", heh wogle smieszne jest to ze potrafili zmienic to oprogramowanie w "5 minut" jak ta technologia wyprzedza nas o 1000-ce lat! Najsmieszniejsze jest to ze taka cywilizacja, na tak wysokim poziomie stworzyla nano technologie, ktora my po czesci juz jestesmy stanie zbudowac!
  • 0
Dołączona grafika

#94 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 20.08.2006 - |21:48|

:sam6: no,ciekawie,ciekawie.... miasto w locie,wreszcieeeeeeeeeeeeeeee......juz myslalam,ze nie dożyję tego momentu,nieważne że nie "nasze"... Ale jedyne,co mnie gryzie i nie daje spokoju,to....co oni zrobią z tymi "zwłokami" w przestrzeni...za element zaskoczenia duży plus.... daję 8...
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#95 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.08.2006 - |23:13|

Ocena 8
Dość ciekawe że wykorzystali motyw z replikatorami ale wciaz jest pare błędów w filmie. Ogólnie było troche nudnawo i nic większego się nie działo po za zniszczeniem Atlantis replikatorów bez najmniejszego problemu. Mogli by utrudnić tą akcje nie co bardziej.
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#96 Tom0000

Tom0000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21.08.2006 - |11:51|

Lubie odcinki technologiczne. Mam jednak wrazenie, ze scenarzysta nie wykorzystal wszystkich mozliwosci jakie dawal pomysl tego odcinka. Do tego (moze chwilowo) brak odniesienia do glownego watku seri wiec ocena 8.5 .
  • 0

#97 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.08.2006 - |12:40|

Dlaczego Asurianie nie ewulowali dalej . Jest na to pewne wytłumaczenie .
Po pierwsze - po odbudowie Atlantis Bis , stwierdzili że Wraith "zniszczyli" oryginalne atlantis i niejako zabrakło celu aby rozwijać sie dalej .
po drugie - Asurianie , jako maszyny są nieśmiertelne - powiedzmy ze istnieje kilka podstawowych modeli , ale ich osobowości jak i wiedza są przechowywane w wspólnej pamięci , czyli że w razie jakiegoś poważnego wypadku niszczy się tylko hardware , a soft zawsze można zgrać do nowego ciała - czyli brakuje jednego z poważniejszych czynników rozwoju - woli przetrwania .
Po trzecie - imperatyw nienawiści i chęć jego stłumienia - posiadając taki imperatyw , ma się dwa wyjścia - albo się lata po całej galaktyce i nie zostawia się kamienia na kamieniu, albo siedzi się w domu, starając nie wychylać się za bardzo . Dodatkowo , jak wiemy , to tak na prawdę mało które jednostki chciały się pozbyć tego imperatywu , bo inaczej nie zgodzili by się tak szybko i łatwo na zniszczenie porzuconego Atlantis.
To chyba wyjaśnia sprawę zastoju u Asurian .

Teraz Wraith . Jaki jest główny cel wraith - napchać "żołądek" , czyż nie . A ciężko jest się żywić na maszynach - bo inaczej starczyło by żeby przyssali się do DHD czy wrót . Dodatkowo nie byli niepokojeni przez Asurian , wiec nawet mogli nie wiedzieć o nich , biorąc pod uwagę że wyczuwają istoty żywe , to Asuria była dla wraith martwą planetą .

No i na koniec kwestia nazwy - czy ktoś widział jak Asurianie siebie nazywają Replikatorami ?? Nie , to właśnie Rodney i Elizabeth użyli takiej nazwy . I tylko wtedy jak porównywali ich do znanych nam z SG1 replikatorów .
Ode mnie 7 .

Użytkownik Obi edytował ten post 21.08.2006 - |13:38|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#98 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.08.2006 - |11:24|

Odcinek jest świetny, chociaż przewidywalny. Nie brakuje w nim akcji, więc przyjemnie się oglądało. Ciekawe zakończenie i nowe problemy dla załogi Atlantis. Jest coraz lepiej i mam nadzieję, że to się nie zmieni. Ocena 7,5 - przez to, że odcinek jest przewidywalny, reszta jest ok ;)

Użytkownik Wraith edytował ten post 23.08.2006 - |11:25|

• 0

#99 enzo

enzo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 252 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.08.2006 - |12:37|

No ale z drugiej strony Wraith niszczyli wszystkie "rozbudowane" cywilizacje. Możliwe że nawet nie wiedzą o Asuranach. Przecież to była Planeta badawcza.

A żeby prowadzić Badania trzeba mieć spokój ( przynajmniej wg mnie)
Idąc dalej tym tropem. Jeśli Wraith nie wiedzieli o Tej placówce to nie atakowali jej, czy nawet nie szukali.
Z pewnością gdyby wiedzieli że tu była budowana broń przeciwko nim To czy to roboty czy ludzie na pewno by zawitali żeby to zniszczyć (tak na wszelki wypadek)

I podejrzewam że nie przylecieliby wtedy 1 cz 2 HS'ami tylko kilkoma setkami Rojów.
Tak przecież pokonali Pradawnych (czyli liczebnie).

Ogólnie odcinek ciekawy. Zastanawiam się czy ktoś Przyleci po tego Niam-a, bo umrzeć nie umarł przecież.
  • 0
Pozdrowienia:
SG: Goauld: Jaffa Cree !!!
SG: Asgard: Greeting
Startrek: Borg: Low you shields, Prepare to assimilate :)

#100 Kansai

Kansai

Szeregowy

• Email
  • 15 postów

Napisano 23.08.2006 - |19:22|

Moja ocena to 8,5. Fajna wizja planety zamieszkałej przez Pradawnych tylko szkoda że to kolejny wróg.I tak mają scenarzysci na łbie pewnie dużo wątków ale żeby wracac do replikatorów to chyba tylko sentyment dotyczący świetnego pomysłu związanego z SG-1.Niech już pojawi się wreszcie jakis sojusznik z dobrze napakowanym plecakiem pierwszej pomocy przeciwko Wright;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych