Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#81 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 31.03.2006 - |22:31|

nie jest duże, a o Desmondzie to, że prawie na pewno znał łacinę JUŻ WIADOMO (o ile wtedy nie kłamał, tylko po co miałby to robić?)

np. z tego samego powodu co Henry - jednak znajomaością łaciny można się tylko chwalić (też chciałbym umieć...) ...
  • 0

Dołączona grafika

#82 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.03.2006 - |22:41|

prawie zostal lekarzem, ale nie wiadomo w jakiej specjalnosci. bo przeciez nie kazdy lekarz musi znac lacine prawda? czy jednak musi ?
  • 0

#83 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 31.03.2006 - |22:45|

Musi. Choroby opisuje się po łacinie, leki czasem też.
Ale tej łaciny Des nie musi znać dobrze mógł nawet zapomnieć przez te wszystkie lata.
  • 0

#84 erf

erf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 31.03.2006 - |23:20|

z resztą on PRAWIE został lekarzem,a jak wiemy "prawie" robi różnicę :D

mógł np. całkiem poważnie myśleć o studiach medycznych, choć nie sądzę, żeby o tym wspominali, myślę, że rzeczywiście znał łacinę....
co wcale nie znaczy, że zrobił mapę - zapiski łacińskie mogą być jego, reszta nie musi...

Desmond raczej znalazł się w bunkrze przypadkiem, i nie sądzę aby się na tyle rozeznał w sytuacji na wyspie, że rozrysowałby cały kompleks bunkrów...
  • 0

#85 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.03.2006 - |23:29|

zgodze sie. w koncu Desmond dolaczyl do Calvina i pomagal jemu a tamten raczej nie zdradzil mu wszystkiego :)
  • 0

#86 erf

erf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 31.03.2006 - |23:37|

Jeśli autor mapy był operatorem kompa - to jakimś przypadkiem dorwał się do planów kompleksu Dharmy albo zwiedził dość dokładnie wyspę - a swoje spostrzeżenia zawarł na "ukrytej" w drzwiach mapie.

Przemawiają za tym następujące fakty:

1. Film instruktażowy był wyjątkowo oszczędny w informacje. Skoro nie chcieli operatorom powiedzieć, że za pośrednictwem komputera można się komuniikować nie podaliby najprawdopodobniej informacji, na podstawie których możnaby sporządzić taką mapę.

2. Mapa była ukryta. Nie sądzę, że spodziewali się gości, ani osób niepowołanych w bunkrze. Chyba, że... ktoś ich czasem odwiedzał i nie mógł zobaczyć tej mapy...

Użytkownik erf edytował ten post 31.03.2006 - |23:38|

• 0

#87 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 31.03.2006 - |23:41|

2. Mapa była ukryta. Nie sądzę, że spodziewali się gości, ani osób niepowołanych w bunkrze. Chyba, że... ktoś ich czasem odwiedzał i nie mógł zobaczyć tej mapy...

tutaj pozwolę sobie zauważyć, że lamby UV były zamontowane "fabrycznie" więc czemuś musiały służyć, a Ktoś je poprostu wykorzystał w troszkę inny sposób niż życzyłby sobie dekorator wnętrz bunkra... :]
  • 0

Dołączona grafika

#88 kleox

kleox

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 31.03.2006 - |23:48|

z resztą on PRAWIE został lekarzem,a jak wiemy "prawie" robi różnicę :D

to prawda :)

mógł np. całkiem poważnie myśleć o studiach medycznych, choć nie sądzę, żeby o tym wspominali, myślę, że rzeczywiście znał łacinę....

w tej scenie na stadione dialog (napisy pl) wyglądał tak: - Znasz się na zwichnięciach?|- Kiedyś prawie zostałem lekarzem.
z tego wynika, że Desmond zna się na zwichnięciach, a więc nie tylko myślał o tym zawodzie, ale miał z nim jakoś do czynienia w praktyce.
  • 0

#89 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.03.2006 - |23:59|

Jeśli autor mapy był operatorem kompa - to jakimś przypadkiem dorwał się do planów kompleksu Dharmy albo zwiedził dość dokładnie wyspę - a swoje spostrzeżenia zawarł na "ukrytej" w drzwiach mapie.

kiedy mial zwiedzic dosc dokladnie wyspe jak musial wpisywac cyferki do komputera?

poza tym film instruktazowy posiadal dosc informacji ale zostaly one przez kogos wyciete i schowane w biblii w innym bunkrze :)
  • 0

#90 kleox

kleox

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 01.04.2006 - |00:09|

kiedy mial zwiedzic dosc dokladnie wyspe jak musial wpisywac cyferki do komputera?

a kiedy miał to zrobić ktokolwiek inny ze zmienników? a jednak jakoś sobie to tłumaczyliśmy do tej pory... więc jeśli przyjmujemy, że zrobił to jakoś któryś ze zmienników, to czemu nie Desmond? ja tylko z dużą dozą prawdopodobieństwa twierdzę, że to był on. a w jaki sposób to zrobił? nie mamy jeszcze takich informacji.

Użytkownik kleox edytował ten post 01.04.2006 - |00:14|

• 0

#91 Lizard

Lizard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01.04.2006 - |00:27|

Jak dla mnie to nie jest to mapka narysowana w jedna noc - na pewno tworzenie jej zajelo mnostwo czasu i widac jakby byla ciagle uzupelniana i dopisywane byly kolenje obserwacje. Operator siedzi w bunkrze, nagle COS sie dzieje i opadaja drzwi. Pisze wiec swoje uwagi "multiple escape conduits blocked after incident" - drogi ucieczki zablokowane przez incydent. Nastepnym razem pisze o rozleglej awarii intranetu i podaje daty owych awarii. Kolejny wpis : "complete shutdown in effect" - czyli ze efektem czegos byla kompletna "padaka". I tak za kazdym razem. Efektem tych wszystkich zapiskow jest ta wlasnie mapa, byc moze uzupelniana przez kolejnych operatorow.

Ciekawia mnie:
- zapiski o systemie informatycznym wyspy ("dharmatel servers/hub/cabling", "e.e.p. network") - tak jakby ktos wiedzial choc mniej wiecej jak to wszystko jest podlaczone
-dziwne wspolrzedne (x4 y8 z15)
- fatalities:5 - w jakim kontekscie? ofiary smiertelne? wypadki smiertelne? zgony? ciezko powiedziec. Chyba ma to zwiazek z tymi p.r.d. co 6-8 miesiecy.
- suspected shutdown date - skad wiadomo ??
- no i te zapiski o "route dravel", "survey teams", "delegation inspection" - tak jakby operator na mapie nanosil nie tylko info o systemie i infrastrukturze, ale i o (moze?) innych grupach badawczych czy jakis innych osobach - nie wiem, tylko takie spostrzezenie.

Mapa rzadzi - ;] daje wiecej pytan niz czlowiek jest w stanie przyswoic :)
  • 0

#92 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.04.2006 - |01:03|

Jak dla mnie to nie jest to mapka narysowana w jedna noc - na pewno tworzenie jej zajelo mnostwo czasu i widac jakby byla ciagle uzupelniana i dopisywane byly kolenje obserwacje.

zgadzam sie, to samo stwierdzilem jak tylko zobaczylem ta mapke :)

fatalities:5 - w jakim kontekscie?

wypadek smiertelny, zgon - w takim :)

Mapa rzadzi - daje wiecej pytan niz czlowiek jest w stanie przyswoic

jestem pewien ze poznamy odpowiedzi :)
jestem tego calkowicie pewien :)
  • 0

#93 ktostam

ktostam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 01.04.2006 - |14:15|

Jak chyba wiemy bunkry (przynajmniej 2) są połączane siecią, więc czemu nie miały by być podłączone wszystkie? w końcu te linie łączące bunkry muszą czymś być? Więc możliwe że niektóre załogi komunikowały się ze sobą stąd też nazwy bunkrów i ich wygląd wenętrzny są narysowane na mapie, te bunkry narysowane przerywaną linią to zapewne bunkry z którymi nie mieli kontaktu i tylko domyślano się ich istnienia.

Narysowane góry wskazują na to że mapka wskazuje właściwe miejsce istnienia bunkrów a nie jest mapką symboliczną, więc raczej można uznać ją za dobrą mapę do poszukiwań następnych bunkrów (co Locke napewno będzie próbował zrobić).
  • 0

#94 mawelpac

mawelpac

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 01.04.2006 - |14:51|

A czy "suspected shutdown date 10.28.84" nie sugeruje, że mapa musiała być wykonana wcześniej? :> Bo serial przecież dzieje się w naszych czasach.

Tak w ogóle to autorzy losta nie przewidywali chyba takiego boomu na tym punkcie, więc spekulacje na temat trwałości markerów można chyba pominąć. :P
  • 0

#95 Lizard

Lizard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01.04.2006 - |15:00|

A czy "suspected shutdown date 10.28.84" nie sugeruje, że mapa musiała być wykonana wcześniej? :> Bo serial przecież dzieje się w naszych czasach.

Moze to rowniez oznaczac ze ktos np w 2000 roku napisal ze "przewidywane zamkniecie systemu NASTAPILO w 1984" to nie koniecznie znaczy ze przewiduje "do przodu" choc raczej jest to bardziej prawdopodobne. W tym przypadku trzeba rozwazyc 3 teorie:
- mapa jest tworzona przez ponad 20 lat i kilka 'pokolen' operatorow ja uzupelnialo - najbardziej prawdopodobne wg mnie, choc nie wiem jak jest z trwaloscia takich zapisek i czy by tyle przetrwaly, choc mozna zalozyc ze je poprawiano z czasem zeby nie zanikly
- mapa jest sporzadzona w miare niedawno, daty sa przypuszczeniami albo przepisanymi z kartek zapiskami poprzednich operatorow kiedy nastepywaly awarie albo cos (mniej prawdopodobne)
- mapa jest sporzadzona dawno temu i wszystkie daty na niej sa datami kiedy cos ma sie wydarzyc (scheduled time of... ) - wg mnie najmniej prawdopodobne

Sklaniam sie ku teorii 1 - to mogloby tez oznaczac ze ostatnia data awarii (shutdown of Dharmatel intranet) nastapila w 2005 roku i ze obecnie jest rok conajmniej 2005. Ale to tylko przypuszczenia na podstawie odczytanej daty i zalozen, ze sa to daty awarii ktore juz nastapily.
  • 0

#96 eneldo

eneldo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 01.04.2006 - |16:46|

Uczę się łaciny w liceum, więc MOŻE poproszę nauczycielke, by rozkminiła napisy.
A póki co, moje wersje (dosłowne tłumaczenia, żadnych literackich metafor):

Mus uni non fidit antro. - Nie jednej dziurze mysz ufa/wierzy.

Credo nos in fluctu eodem esse. - Sądzę, że jesteśmy tam(że), w morskiej fali. (w słowniku także bałwan - lol)

Hic sunt dracones. - Tutaj są smoki/węże/gady.

Cogito ergo doleo<doceo>. - Myślę, więc cierpię. (fizycznie lub psychicznie) <uczę (kogoś)>

Sursum corda. - W górę serca.

Malum consilium quod mutari non potest. - Zła narada/decyzja/sugestia/rozwaga; zły plan/rozum, ponieważ/który nie może być zmieniony.

Nil actum reputa si quid superest agendum. - Nie rozważaj czynu jeżeli jakiś góruje/sprosta/ocali/pozostaje/wystarcza ... /?agendum?/.

to zdanie to luźna interpretacja, bo nie znam jeszcze coniunctivusu :P, ale tak na moje:
Ut sit magna, tamen certe lenta ira decorum est. - Byłaby wielka, jednak z pewnością (lenta - tryb rozkazujący od lento, lentare? zgina /moim zdaniem źle odczytane/ raczejlente - powoli) gniew jest zaszczytem/nagrodą/wyróżnieniem.
Jeżeli zaś magna odniesiemy do ira (zgodność rodzajów) - Gniew byłby wielki, jednak z pewnością /lenta/ jest zaszczytem...
Ut sit magna, tamen certe lenta ira deorum est. - Gniew bogów byłby wielki, jednak z pewnością /lenta/powoli? staje się.

również nie spotkałem się z końcówką -endo:
Aegrescit medendo. - Choruje (medeor, mederi - leczyć kogoś) /?medendo?/

I zdanie, niby krótkie i proste, ale albo jeszcze się takiego cuś nie uczyłem, albo jest błędnie gramatycznie:
Liberate te ex inferis/infernis.
sęk w tym, że nie może raczej być te - ciebie, bo libero, liberare łączy się z ablativusem (właśnie forma te). tylko to oznaczałoby: Uwolnijcie od/z ciebie, z/na zewnątrz podziemia. ==> trochę bez sensu.
Mogłoby być jeszcze liberte co oznaczałoby : "wyzwoleńcu", i wtedy sens byłby: "wyzwoleńcu, tobą na zewnątrz podziemia.
/coś nie tak/

Użytkownik eneldo edytował ten post 01.04.2006 - |19:50|

• 0

#97 qazimen

qazimen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 01.04.2006 - |18:29|

a moze by kros zrobił ampke po PL bo ja umiem tylko jeden napis odcztać(Tu jestem:P)
  • 0

#98 tasior

tasior

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 01.04.2006 - |19:16|

Na dole mapy jest taki tekst "No connection to islandwide e.e.p network"
Poszperałem w necie i pod skrótem e.e.p znalazłem Enforcing Environmental Policy Network jest to jakas organizacja zajmująca sie miedzyinnymi zmianami kilmatycznymi.
  • 0

#99 PaWs

PaWs

Kapral

• Użytkownik
  • 163 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 01.04.2006 - |19:25|

Na mapce jest wiele lacinskich zwrotow ale takze duzo matemtycznych badz fizycznych wzorow. Niektore latwiejsze inne trudniejsze. Z tego nasuwa mi sie wniosek ze osoba znajaca lacine (Desmond-prawie lekarz) rownie dobrze radzi sobie z matematyka. Wiec musialo to napisac kilka osob. Chyba ze Desmond znalazl gdzies podobny rysunek i tylko go przeniosl na drzwi (dziwny pomysl) :P
  • 0

#100 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 01.04.2006 - |19:36|

Na mapce jest wiele lacinskich zwrotow ale takze duzo matemtycznych badz fizycznych wzorow. Niektore latwiejsze inne trudniejsze. Z tego nasuwa mi sie wniosek ze osoba znajaca lacine (Desmond-prawie lekarz) rownie dobrze radzi sobie z matematyka. Wiec musialo to napisac kilka osob. Chyba ze Desmond znalazl gdzies podobny rysunek i tylko go przeniosl na drzwi (dziwny pomysl) :P

Lekarze w USA nie używają łaciny.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych