The Unit
Napisano 28.09.2006 - |14:59|
Napisano 28.09.2006 - |17:43|
Ja mam pytanie, W zeszłym tygodniu pojawiły się 2 odcinki Unitu. A w tym tygodniu jeden. Jeszcze ich nie widziałerm, ale w rospisce serialu, drugiego odcinka z zeszłego tygodnia nie ma. Czy może ktoś wie o co tu chodzi?
No to w skrócie:
Drugi odcinek z zeszłego tygodnia nie był emitowany jeszcze w tv a dostępny w sieci plik jest "wyciekiem" ze stacji. Jest to najprawdopodobniej odcinek nr 3 pt. Kill zone który będzie emitowny w przyszłym tygodniu.
Napisano 28.09.2006 - |20:21|
Napisano 30.09.2006 - |19:45|
Napisano 09.10.2006 - |21:24|
W odcinku 2x02 w kilku momentach slowo 'operator' zostało przetłumaczone jako 'łącznościowiec';
[14288][14318]Musisz mieć minimum 24 lata,|by zostać łącznościowcem.
W tym kontekście znaczy to jednak tylo, co członek grupy szturmowej/uderzeniowej i określenie użyte w napisach może być mylące. Co do polskich odpowiedników - 'operator' (zwłaszcza, że bodajże w książce pt. 'GROM' użyto tego słowo, jeśli mnie pamięć nie myli, jak i w kilku wywiadach z polskimi żołnierzami jednostek specjalnych), ewentualnie 'szturmowiec też byłoby na miejscu :-)
Pozdrawiam tłumacza :-)
Napisano 11.10.2006 - |21:53|
PLUSY:
+ po raz pierwszy spotykamy się z tematem broni biologicznej, a to temat ciekawy, tylko ostatnimi czasy trochę zapomniany przez wszystkich. Obecnie ludzie bardziej boją się ataku terrorystycznego z wykorzystaniem normalnych ladunków wybuchowych, bądz rozbicia samolotu. Temat broni typu B nie jest obecnie w mediach poruszany, dlatego dobrze, że ktoś w The Unit zająl się tą sprawą
+ najwiecej się działo tym razem w centrum operacyjnym. W 1 sezonie tez był jeden czy dwa odcinki, w których dużą część akcji widzieliśmy z perspektywy "muzgu i oczy Jednostki", ale dobrze było widzieć to jeszcze raz. Widać, że mają tam naprawdę sprawną ekipę
+ dobra decyzja państwa Gerhardt, na pewno obie postacie dużo wnosiły do serialu, iszkoda było się znimi rozstawać. Cieszę się, że jednka zostają. W związku z tym, ciekawe, czy Mack wróci do Jednostki, czy też będzie na innym, bardziej bezpiecznym stanowisku? No i ciekawe, czy scenarzyści zaplanowali w 2 sezonie kontynuację watku romansu pułkownika z żoną Macka.
+ dobrze ukazano realny problem opuszczonych przez CIA agentów w różnych częściach świata. Tutaj kobieta była aż 2 lata w ukryciu, czekając na sygnał, a na koniec została zarażona ospą.
MINUSY:
- zbyt krótka akcja początkowa na granicy afgańsko-pakistańskiej
- brak nawiązania do tematów z końca 1 sezonu. Czy ktoś zapomniał o tym, czy też było to działanie celowe? Jeśli specjalnie odeszli scenarzyści od pewnych rzeczy z 1 sezonu, to ja to uważam za duży minus
- nie za bardzo wciągający wątek Sama, czyli tego chlopaka. W 1 sezonie, wątki dziejace się w bazie były bardziej interesujące
Dziękuję oczywiscie Grupie Hatak, za kontynuowanie tworzenia napisów do tego serialu. Myślałem, że jednak nie weźmiecie się za 2 sezon. :clap:
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 16.10.2006 - |23:02|
PLUSY:
+ fajnie Blane namówił naczelnika wiezienia na te chipy dla więźniów
+ interesujacy wątek Deckarda, od pobytu w więzieniu, wyjście z niego w szafce, nagocjacje jakie prowadził aż do ucieczki
+ Molly jak widać doprowadził swoimi działaniami jeszcze z 1 sezonu całą rodzinę na skraj bankructwa i jak to tonacy mają w zwyczaju, brzytwy się chwyta. Zrazi do siebie wielu ludzi, ale jakby nie patrzeć kasę dostanie.
+ Blackthorne się rozwija, kolejne odziały, coraz wiecej zatrudnionych, kasa przepływa, ze aż miło
MINUSY:
- wątek romansu pani Gerhard i pułkownika "zamrożony"
- wcześniej było dużo Kim, teraz pojawia się sporadycznie. Cześć serialu w bazie, widzimy tylko poprzez Molly, a to nie jest zbyt dobre rozwiązanie
- ten test samochodowy jakiś króciutki był :/
Napisano 19.10.2006 - |16:08|
1. To prawda, że pierwszy sezon ma 13 odcinków i drugi też będzie tyle miał?
2. Jeśli 1=TRUE to w jakim odstępie czasu jest jeden sezon, jeden na rok czy dwa?
3. Na którym odcinku serial teraz stoi?
4. Czy ten serial dorównuje takim serialom jak Prison Break lub chociarz Lost?

Napisano 19.10.2006 - |16:38|
at1: Tak 1 sezon miał 13 odcinków (2 zdaje się że jeszcze nie wiadomo)
at2: między 1 a 2 minęło kilka miesięcy (czerwiec - sierpień)
at3: 2x05 (wczoraj)
at4: Przestań porównywać wszystko do Losta... Lost to shit pod publiczkę...
Np dla mnie lost jest beznadziejny.. nudny a te retrospekcję .. jak je widzę zmieniam serial...
Więc odpowiadając na Twoje pytanie, to Unit jest znacznie lepszy od Losta... Mniej więcej ten sam poziom co PB.. jak nie ma nic lepszego do roboty, to można zobaczyć....
Napisano 19.10.2006 - |19:14|
Napisano 19.10.2006 - |20:34|
Użytkownik Juki edytował ten post 19.10.2006 - |20:36|

Napisano 19.10.2006 - |21:06|
a co akcji... to są one zazwyczaj najprostrze , najkrótsze... jak to na wojsko przystało (od A do Z, jak najmniej trupów, nie zbaczać z trasy, jeśli nie trzeba)...
A życie w bazie jest irytujące.. szczególnie. (a nie będę wymieniał imienia, bo sie jeszcze zezłoszcze [pamiętam je, jakby ktoś wątpił - Molly]) choć w 2 sezonie mniej niż w pierwszym...
Użytkownik Toudi edytował ten post 19.10.2006 - |21:09|
Napisano 20.10.2006 - |18:51|
Juki nawet nie zaczynaj oglądać tego serialu. On nie jest dla Ciebie, to nie Lost....
Jesteś bardzo nadpobudliwy kiedy słyszysz o Lost... ;] powiem ci szczerze, że ten serial nie jest wysoko w mojej top-liście i właśnie się ciesze, że to nie jest Lost bo jak widzisz 2 sezon Losta zrypał całą atmosferę a 3 próbuje ją wskrzesić. Jak zacznę oglądać The Unit to nie chcę wiedzieć, że 2 sezon będzie pogorszony. Pewnie jesteś uczulony na większość oglądających-Losta ale powiem ci, że do nich się nie zaliczam ;]

Napisano 20.10.2006 - |18:57|
i na porównywanie wszystkiego do jednego, nawet jeśli w ogóle nie ma wspólnego mianownika...
Napisano 20.10.2006 - |19:10|
Napisano 20.10.2006 - |19:19|
Użytkownik waski edytował ten post 20.10.2006 - |19:20|
Napisano 20.10.2006 - |19:53|
nie, nie jestem uczulony na lostowiczów, jestem uczulony na bezmyślność...
i na porównywanie wszystkiego do jednego, nawet jeśli w ogóle nie ma wspólnego mianownika...
Pytałem tylko czy jest równy poziomem do Prison Break lub Lost a to są teraz najsławniejsze seriale i każdy zna ich poziom więc poziomem do nich można porównać, zeby człowiekowi ułatwić sprawę. Popatrz jeszcze raz jak na mnie wyjechałeś.

Napisano 20.10.2006 - |21:03|
a potem Twój post nr 91, jest totalnie bez sensu.. jak można porównywać takie seriale do CSa? To nie ta kategoria..
a co do:
się całkowicie nie zgodzę. A dlaczego nie dałeś jako porównania SG? (to jest forum o tym serialu, więc tu na pewno wszyscy znają ten poziom?Pytałem tylko czy jest równy poziomem do Prison Break lub Lost a to są teraz najsławniejsze seriale i każdy zna ich poziom więc poziomem do nich można porównać, zeby człowiekowi ułatwić sprawę.
A jeśli o kultowości mowa, to dlaczego nie porównać serialów do Star Treka, tu się wszyscy ze mną zgodzą, ze to kult już jest. Albo do nowej BSG? Przecież to najlepsza produkcja od 2003 roku?
Porównania trzeba dobierać adekwatnie do serialu. Nie da się porównać poziomu BSG do Klanu, ale można już próbować porównać BSG do ST....
Tak samo nie da się porównać Jednostki do Ucieczki z Więzienia, czy Zagubionych...
Napisano 21.10.2006 - |09:53|
A jeśli o kultowości mowa, to dlaczego nie porównać serialów do Star Treka, tu się wszyscy ze mną zgodzą, ze to kult już jest. Albo do nowej BSG? Przecież to najlepsza produkcja od 2003 roku?
Porównania trzeba dobierać adekwatnie do serialu. Nie da się porównać poziomu BSG do Klanu, ale można już próbować porównać BSG do ST....
BSG oglądałem dopiero 1 odcinek a Star Treka wogule jeszcze nie oglądałem więc nie mam jak porównywać.
W poscie #92 napisałeś, że serial nie dla mnie i to tylko przezto, że spytałem czy jest z poziomem równy Lostowi. Myślisz pewnie, że oglądam tylko takie seriale jak Lost i Prison Break. Widzę, że serial jest dobry to oglądam, ściągne sobie kilka pierwszych odcinków The Unit, oglądnę i się dopiero wypowiem.

Napisano 23.10.2006 - |18:51|
Odcinek troszkę gorszy niz poprzedni, ale nadal dobra forma 2 sezonu utrzymana
PLUSY:
+ poruszany był tutaj bardzo dobry wątek śmierci, i widzieliśmy to z punktu widzenia żon w bazie, jak i żołnierzy w środku Ameryki Południowej. A podsumowaniem tego było symboliczne pudelko śmierci jakie zostawił jeden z żołnierzy Jednostki.
+ fajne ćwiczenia snajperów z kolorowymi kurami
+ pani Ryan, mimo, iż nadal nie do końca lubiana przez resztę żon, to jednak przydaje się w cieżkich sytuacjach
MINUSY:
- trochę głupio zachowywał się sierżant Brown w sprawie tej polisy na życie. Dla niego ważniejszy był jakis przesąd, niż dobro jego rodziny. Na szcześćie na końcu zmienił zdanie i podpisał ten papierek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »