Skocz do zawartości

Zdjęcie

108 minut

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

#81 vollt

vollt

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.02.2006 - |15:34|

tylko ze ta bomba nie odlicza do 0 tylko do -5 :)

W jaki sposób do -5?? Bierzesz czas zaczynając od 4 minut to zera a póżniej jeszcze minutę?? Czy jak... w ogóle nie rozumiem, może możesz jakoś to wyjaśnić??
  • 0

#82 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 25.02.2006 - |15:54|

Hmmmm...

Ktoś zasugerował ze komputery znajduja się we wszystkich 6 bunkrach...

Skąd to wywnioskowaliście ?

Film jest specjalnie dla tej jednej stacji i zdaje sie mówi o wypadku [w tej stacji / na terenie stacji / na obszarze za który ta stacja odpowiada] , więc wpisywanie kodu wydaje się być poleceniem tylko dla osób w tej stacji. O innych zdaje sie ze nic nie wiemy....[w sensie wpisywania kodu]

wróć....
W Strzale nie było kompa...(?) o ile mi dobrze wiadomo ;]

i tyle wiemy ;]

Użytkownik martinczesiek edytował ten post 25.02.2006 - |15:55|

• 0

#83 jamesbond6

jamesbond6

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 25.02.2006 - |16:06|

vollt -> Do polozenia wypy mozna dojsc. Po pierwsze trzeba znalesc droge powietrzna miedzy Sydney a Los Angeles. Po drugie trzeba od kazdego punktu tej trasy wyznaczyc droge w kierunku Fiji. Po trzecie trzeba zaznaczyc obaszar do tysiaca mil od Tahiti ( wedlug Danielle - ok trzech dni ) i godzies tam przecinaja sie wspolrzedne ze znanych nam liczb: 4 8' 15" ( S ) oraz 162 34' 2" ( bodajze W ). No i gdzies tam znajduje sie wyspa.

Wzialem przykladowo plany lotow Quantas i United Airlines z dzisiaj na trasie Sydney-Los Angeles. Ale ogolnie loty Australia-Ameryka opieraja sie na kilku drogach lotniczych polozonych mniej wiecej rownlegle. Zreszta, analogiczna sytuacja jest nad Atlantykiem. Drogi te przebiegaja np w miare blisko Hawajow, jest to zwiazane z procedurami awaryjnymi dla samolotow dwusilnikowych. Ale biorac pod uwage, ze nasz 747 mial 4 silniki, mozemy mu dac dowolna trase nad Pacyfikiem.

Przyjalem linie laczaca Fidżi (jesli samolot wracal na Fidżi, to na pewno po linii prostej) i punkt 4 8' 15" / 162 34' 2" W. Przedluzylem te linie o 1000 mil morskich w kierunku od Fidżi, dalej za podane wspolrzedne. 1000 mil, bo z tego co pamietam, lecieli circa 2h od momentu zawrocenia (chyba ze mi sie liczby myla, poprawce, chcetnie sprawdze na dobrych). Z tego wynika jednoznacznie, ze ktorakolwiek trasa by nie probowali leciec, i tak mieli do Hawajow okolo polowy drogi tej, jaka mieli do Fidżi.

Mam nadzieje, ze nie zamacilem, ale decyzja pilota byla dokonana tak, zeby samolot znalazl sie na kompletnym pustkowiu po owych 2 godzinach od momentu zawrocenia. A wystarczylyby im niecale 3, zeby doleciec do Hawajow.
  • 0

#84 TrAwKa

TrAwKa

Starszy szeregowy

• Email
  • 105 postów
  • MiastoŚwidnica

Napisano 25.02.2006 - |17:16|

Skad wiecie ze wszystkie bunkry sa na wyspie ? i czy wogule jest jakis prucz labedzia? do ostatniego odcinka niebedziecie tego pewni!
  • 0

#85 rychu16

rychu16

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 25.02.2006 - |22:40|

Skad wiecie ze wszystkie bunkry sa na wyspie ? i czy wogule jest jakis prucz labedzia? do ostatniego odcinka niebedziecie tego pewni!

wszystkie 6 bunkrów znajduje się na wyspie :P
zostało to potwierdzone przez jednego z twórców Lost w jakimś wywiadzie- czytalem o tym w Lost Magazine #2 ;) :D
PS. a tak w ogóle to witam, jestem owy na forum :)

Użytkownik rychu16 edytował ten post 25.02.2006 - |22:41|

• 0

#86 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 26.02.2006 - |15:59|

wszystkie 6 bunkrów znajduje się na wyspie :P
zostało to potwierdzone przez jednego z twórców Lost w jakimś wywiadzie- czytalem o tym w Lost Magazine #2 ;) :D
PS. a tak w ogóle to witam, jestem owy na forum :)

Powitać, powitać :)

Wiemy o przynajmniej 3 bunkrach (Łabędź, Strzała i ten z zwiastunu 15odc...)

gdzie można dorwać taki magazyn??? Nigdzie, w żadnym kiosku niebyło :(
  • 0

Dołączona grafika

#87 rychu16

rychu16

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 27.02.2006 - |15:14|

LOST MAGAZINE
temat o lost magazine :] poszukaj w nim aktualnych linkow z rapidshare :]
  • 0

#88 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 27.02.2006 - |17:05|

Wracając do tematu :

Pojawiłą się teoria że 108 minut dlatego aby satelita odbierał sygnał.

Ktoś nawet się pofatygował i sprawdził że niby jest taki satelita.

Pewnie już to ktoś napisał .. ale przyjmijcie do wiadomości że oni mają na wpisanie tych liczb kilka minut ( mozliwe że 3 minuty , nie pamietam a nie chce mi się sprawdzać) ...

Czyli czas wpisania kombinacji różni się pierw o max. 3minuty(jeśłi to jest inna liczba to trudno ale chodzi o sam schemat) .... to po 24h moga wciskać a satelita jest po drugiej stronie globu ... bezsens....

Użytkownik martinczesiek edytował ten post 27.02.2006 - |17:21|

• 0

#89 spok

spok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 27.02.2006 - |17:12|

Nie wiem czy ma to jakieś znacznie, ale AFAIR alarm w bunkrze włącza się gdy do wpisania liczb pozostają cztery minuty. Cztery minuty to dokładnie tyle ile Ziemia potrzebuje aby obrócić się o 1 sopień długości geograficznej (wokół własnej osi) - łopatologicznie: 360 stopni = 24 godziny. ;-)
  • 0

#90 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 27.02.2006 - |17:50|

Nie wiem czy ma to jakieś znacznie, ale AFAIR alarm w bunkrze włącza się gdy do wpisania liczb pozostają cztery minuty. Cztery minuty to dokładnie tyle ile Ziemia potrzebuje aby obrócić się o 1 sopień długości geograficznej (wokół własnej osi) - łopatologicznie: 360 stopni = 24 godziny. ;-)

Tak na marginesie: Ziemia obraca się wokół własnej osi w czasie 23h 56m 6s - dlatego mamy co 4lata rok przestępny... :]
  • 0

Dołączona grafika

#91 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.02.2006 - |18:01|

Wracając do tematu :

Pojawiłą się teoria że 108 minut dlatego aby satelita odbierał sygnał.

Ktoś nawet się pofatygował i sprawdził że niby jest taki satelita.

Pewnie już to ktoś napisał .. ale przyjmijcie do wiadomości że oni mają na wpisanie tych liczb kilka minut ( mozliwe że 3 minuty , nie pamietam a nie chce mi się sprawdzać) ...

Czyli czas wpisania kombinacji różni się pierw o max. 3minuty(jeśłi to jest inna liczba to trudno ale chodzi o sam schemat) .... to po 24h moga wciskać a satelita jest po drugiej stronie globu ... bezsens....

Ciag liczb ma byc wpsiany nie pózniej niz ostatnaiu sakunda 108 minuty od poprzedniego wpisania. Drobne nawet kilkusekUndowe przyśpeiszeniE w przeciągu lat kumuluja sie w całe godziny. Synchronizacja z satelitą jest neimożliwa. Nawet gdyby robił to automat, to i tak koneiczna by była synchronizacja.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#92 Vol 7

Vol 7

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 27.02.2006 - |23:26|

Ciag liczb ma byc wpsiany nie pózniej niz ostatnaiu sakunda 108 minuty od poprzedniego wpisania. Drobne nawet kilkusekUndowe przyśpeiszeniE w przeciągu lat kumuluja sie w całe godziny. Synchronizacja z satelitą jest neimożliwa. Nawet gdyby robił to automat, to i tak koneiczna by była synchronizacja.

...a co za tym idzie... łączność ze światem zewnętrznym, co było surowo zabronione...
  • 0

Dołączona grafika

#93 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 11.03.2006 - |21:40|

4+8+15+16+23+42=108
może to ma jakiś związek (jeżeli nikt wcześniej o tym niedyskutował)
może to 108 min związane jest z tym polem magnetycznym które w 1 odc 2 serii przyciągneło kluczyk jacka jak ten szukał locke i kate w bunkrze??
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#94 boone

boone

Sierżant

• Email
  • 686 postów
  • MiastoPodgorica

Napisano 12.03.2006 - |00:06|

tu niedługo nie będzie o czym dyskutować bo wszytko już było:):):)

po prostu musimy czekac na nowe odcinki i czekac na nowe fakty ktore moga nas zaskoczyc, albo rozpatrywac cos co ktos odkryl niedawno
  • 0
Cause you never think the last time is the last time, you think there'll be more.

#95 Don Vito

Don Vito

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 05.08.2006 - |18:04|

Na początku przywołano tu postać Gagarina, który okrążył Ziemię w 108 minut.
Warto pamiętać tu, iż zmarł on na skutek katastrofy lotniczej.
Znajomo?
  • 0

#96 Henry

Henry

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 05.08.2006 - |21:05|

A ja myślę (może to jest głupie),że gdy przestaną wpisywać liczby wyspa stanie się widzialna może dlatego Wolt mówił żeby nie wciskać tego przycisku....co o tym sądzicie??
  • 0

#97 kadaj

kadaj

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 11.08.2006 - |22:47|

Witam wszystkich podobnie jak was strasznie zafascynowała mnie numerologia w ym serialu. Aby rozwikłać tajemnice dlaczego co 108 min trzeba wpisywac kod i dlaczego akurat te liczby sa wazne nalezy najpierw odgadnac ich znaczenie. Ja zastanawiam sie nad nim od jakiegos juz czasu ale nic konkretnego nie przyszło mi do glowy jak cos wymysle napewno sie podziele
-=EDIT=-

Wpadłem na pewnien pomysł co do wpisywanego kodu tzn celu. samo pole które jest generowane wewnątrz bunkra przywodzi na myśl eksperyment filadelfia. cytując wikipedię "Eksperyment miał dowieść realnego istnienia wykazanego teoretycznie jednolitego (względnie jednobiegunowego) pola magnetycznego. Teorię taką miał opracować Albert Einstein w latach 1925-1927. Według tej teorii jednobiegunowe pole magnetyczne mogło powodować odchylenie promienia światła odbitego nawet o kilka procent, powodując niewidzialność obiektu, który mógł znajdować się w obszarze działania takiego pola". tak wiec w myśl tego moznaby stwierdzic że temu słuzy generator znajdujący sie na wyspie. byłaby ona niewidzialna dla świata i moznaby tam spokojnie przeprowadzac eksperymenty. samo wpisywnie kodu było potrzebne do kontroli generatora . taka teorie potwierdza również ostatnio odcinek sezonu drugiego. jest jeszcze kilka innych przesłanek ku temu jednakże nie chciałbym pisac spojlerów ci którzy ogladali odcinek ostani sezonu 2 powinni domyślec sie o co chodzi (awaria systemu spowodowana przez desmonda co spowodowało chwilową widzialnośc wyspy dlatego samolot sie mógł na niej rozbic oraz później uwolnione gigantyczne pole elektromagnetyczne). a samo wpisywanie liczb jest eksperymentem psychologicznym który ma pokazac ze ludzie sa zdolin robic cos co nie wiedza czemu ma slozyc jezeli w gre wchodzi zagrozenie. Ot moja skromna teoria co o niej sadzicie ??

Użytkownik kadaj edytował ten post 12.08.2006 - |23:27|

• 0

#98 Lvs

Lvs

Starszy szeregowy

• Email
  • 125 postów
  • MiastoZ Matrixa ;D

Napisano 31.08.2006 - |11:50|

Czyli wciskanie buttona co 108 minut służy temu, by wyspa była niewidzialna?? W ostatnim odcinku nie wcisnęli przycisku i stacja na biegunie (tych dwóch "szachistów") wykazała istnienie wyspy... O to chodzi?
  • 0

#99 Patryk-0077

Patryk-0077

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 02.09.2006 - |10:40|

Prawdopodobnie ten "incydent" o którym mowią w filmie instruktażowym to wyciek lub jakaś awaria tego generatora przez co trzeba rozładowywać ( wpisywać liczby) żeby sprzęt ciągle działał (tz. wyspa była ciągle niewidzialna)
  • 0

#100 Buzzek

Buzzek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów
  • MiastoSg-1

Napisano 14.09.2006 - |15:41|

Może 9 coś znaczy. W moich obliczeniach znalazły się wyniki mnożenia przez dziewięć i nawet 108 min to wynik mnożenia przez 9.
Spójrzcie 4+8+15+16+23+42=108 10+8=18 1+0+8=9 18+9=27 2+7=9 9 , 18 , 27 , 36 , 45 , 54 , 63 , 72 , 81 , 90 , 99 , 108

EDIT

Te liczby piszą po to żeby nie było końca świata a w 2012 zapomną hihihihihi.
jeśli nie napiszą tych liczb w ciągu 108 min to będzie koniec świata.
Kiedy Desmond przez przypadek szczelił w komputer to mówił że to koniec.
HISTORIA DESMONDA
Desmond kiedy przypłynął na wyspe ktoś przybiegł i kazał mu biec za sobą.
Kiedy doszli do włazu Desmond usłyszał dziwny głos.
Ten ktoś podszedł do komputera i wpisał liczby : > 4 8 15 16 23 42
Desmond pytał sie co on robi a on odpowiedział ratuje świat i tak Desmond
był kolejny po tamtym facecie i co 108 min pisał : > 4 8 15 15 23 42
KONIEC
EDIT
Znarazłem nowe dodawania: 8+15=23 23+15+4=42
Tym razem nie mają nic wspólnego z 9 :)

Użytkownik Buzzek edytował ten post 06.10.2006 - |11:19|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych