Skocz do zawartości

Zdjęcie

Magiczny deszcz?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#81 Old Death

Old Death

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 03.03.2006 - |15:05|

W 15 odcinku też deszcz zaczął padać blisko drzwi od bunkra
  • 0

#82 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 03.03.2006 - |15:08|

Znowu ten deszcz :censored: przecież teraz nic się złego niedziało...
  • 0

Dołączona grafika

#83 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 03.03.2006 - |15:10|

Mamrot! od początku odcinka nad oceanem widać ciemne chmury, nie ma słońca, zbiera się na deszcz.

a was lekko nie rozumiem. Łykacie czarną chmurę, ludzi-zombie, Liczby i inne rzeczy jak pelikany, a kontrolowania pogody - nie? To jest zbyt fantastyczne? Gdzie wy mieszkacie? Po drugiej stronie lustra?

Ludzie-zombie? Jaki Ty serial oglądasz? Chyba nie LOST. Poza tym wszsytko to ma sens, to są elementy fabuły, które mają jakieś znaczenie. Pytanie brzmi: po co kontrolować pogodę? Nie ma odpowiedzi, bo to głupi pomysł i tyle.

Użytkownik Eko edytował ten post 03.03.2006 - |15:12|

• 0

#84 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 03.03.2006 - |16:05|

Nie bardzo wiem co masz na myśłi pisząc o biedronce,

Sieć supermarketów

Nie ma dalszych pytań.

Ja je zadałem.

W teorii deszczow sterowanych, choc znanmy założenia technologiczne wywoływania deszczu ciagle nie wiemy w jaki sposób jest to realizowane.

A po co nam to wiedzieć? Wystarczy, że wiemy, że jest to technicznie wykonalne.

Jest jeszcze drugie pytanie, być może wazniejsze Po co Dhramie, deszcz padajacy w określonych godzinach.

Podejście naukowe tym się różni od np. teologicznego, że nie odpowiada na pytanie "po co", tylko "w jaki sposób"

To zależy jak jest wykonany.

M.in z czarnej chmury :) Nawet gdy czarna chmura jest zrobiona z nanorobotów to jest to wizja dość obiegająca od realiów.

Ludzie-zombie? Jaki Ty serial oglądasz? Chyba nie LOST.

Nie wiem. Na początku mówią 'Previously on LOST' Może to ten sam, co wy oglądacie. W każdym razie na tym forum o grupie Innych którą widzieli Eko i Jin mówiono zombie.

Arwen: :clap:

A tak unikałem spoilerów
  • 0

#85 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2006 - |16:32|

Ja je zadałem.

Zadałes pytanie "skąd Locke wie, że będzie padać?". odpowieda na nie moja teoria. czyżbyśmy wracali do punktu wyjscia?
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#86 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 03.03.2006 - |16:45|

to że Locke wie że będezie padać nic nie oznacza ....

założe sie że wielu mieszkańców tamtej strefy klimatycznej ma podobne zdolnosci... potrafia przewidziec( zaobserwowac ? oczywiscie ze zaobserwować .. wiatr , chmury ...mają swoje sposoby) ... doszukiwanie się w tym nadzwyczajnych zdolności nie ma sensu ... siedział w dżungli dzień w dzień .. może opanował także przepowiadanie pogody....

(ktoś sie pewnie zaraz przyczepi ze tamte osoby się tam wychowały itd. oleje ten argument bo wszystkiego można się nauczyć a Locke zdolny jest co wiemy ;] ... )

W tym momencie nie ma chyba podstaw zeby to ruszać. Ale zapamiętać można;]

@ Ja też unikałem spoilerów :D ... ale unikam dalej... przyodrobinie szczęścia dzisiaj wieczorem zobacze 2x15

Pozdrawiam , martinczesiek.
  • 0

#87 gilfuin

gilfuin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 03.03.2006 - |17:11|

Nie rozumiem, czemu twierdzice, że Locke nie może przewidzieć deszczu? Przecież ludzie od wieków potrafią to robić.
Nisko latające owady, otwierające sie sosnowe szyszki, kolor zachodu słońca, rodzaj chmur - to wszystko mówi nam, jaka w danym dniu będzie pogoda...

Z meteorologia online:

Najdokładniejsza i najbardziej szczegółowa prognoza pogody jest zbyt ogólna, aby przewidzieć stan aury w danej chwili i miejscu, w którym się znajdujemy. Prognoza obejmująca dość duży obszar, nie uwzględnia zjawisk lokalnych, jest mocno przybliżona, a w konsekwencji może być mylna. Dlatego trafna w danym terenie prognoza pogody, uwzględniająca specyfikację niewielkiego obszaru, musi zawierać element obserwacji zjawisk pogodowych w tym właśnie obszarze. Na podstawie ich wyników doświadczony obserwator może w dużym stopniu przewidzieć stan pogody na swoim terenie nawet na kilka dni naprzód. Istnieje wiele oznak przepowiadających takie a nie inne zachowanie się aury:
* ciśnienie powietrza
* Słońce i Księżyc
* tęcza
* wiatr
* chmury

• 0

#88 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2006 - |17:14|

[quote name='gilfuin' date='3.03.2006 |11:11|' post='163025']
Nie rozumiem, czemu twierdzice, że Locke nie może przewidzieć deszczu? Przecież ludzie od wieków potrafią to robić.
Nisko latające owady, otwierające sie sosnowe szyszki, kolor zachodu słońca, rodzaj chmur - to wszystko mówi nam, jaka w danym dniu będzie pogoda...

Z meteorologia online:

Ciach...

pominieto inne fenomeny naturalne, takie jak zmiany w zachowaniu zwierząt. Od dawno już ludzie wiedza, że jak "jaskółki nisko latają do będzie deszcz"
  • 0
Genesis

#89 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 03.03.2006 - |17:17|

Dokładnie. Z tym deszczem to w tej chwili wydaje się szukanie 'czegoś' na siłe ;]
  • 0

#90 Corristo

Corristo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoChrzanów

Napisano 03.03.2006 - |17:25|

pominieto inne fenomeny naturalne, takie jak zmiany w zachowaniu zwierząt. Od dawno już ludzie wiedza, że jak "jaskółki nisko latają do będzie deszcz"

Ale nie zaczynają latać 20 sekund przed spadnięciem deszczu
  • 0
4 8 15 16 23 42

#91 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 03.03.2006 - |17:35|

Ale nie zaczynają latać 20 sekund przed spadnięciem deszczu

Inna strefa klimatyczna ... .więc niczego to nie dowodzi...

Jaskółki ? hmmm ;]

Odczepcie się od zwierząt ... zmiana ciśnienia .. wiatr i chmury - to chyba bardziej prawdopodobne... po tym LOcke spokojnie mógł to przewidzieć...

Użytkownik martinczesiek edytował ten post 03.03.2006 - |17:38|

• 0

#92 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2006 - |17:37|

Inna strefa klimatyczna ... .więc niczego to nie dowodzi...

ale może milkną koniki polne. (wild guess)
  • 0
Genesis

#93 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 03.03.2006 - |17:40|

ale może milkną koniki polne. (wild guess)

bardzo prawdopodobne ....
  • 0

#94 Corristo

Corristo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoChrzanów

Napisano 03.03.2006 - |17:42|

bardzo prawdopodobne ....

martinczesiek ty mówisz na powarznie?
  • 0
4 8 15 16 23 42

#95 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 03.03.2006 - |20:09|

heh ;] (to chyba wystarczy za odpowiedź) ;]
  • 0

#96 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 03.03.2006 - |23:22|

po tym LOcke spokojnie mógł to przewidzieć...

racja Lock jest na tyle tajemniczą postacią, że spokojnie poradzi sobie z przepowiadaniem deszczu... pozatym w S02E15 deszcze przy bunkrze niepadał bo działo się coś złego - cały dzień nad wyspą zbierały się chmury...
  • 0

Dołączona grafika

#97 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 04.03.2006 - |00:01|

Nie przeczę, że można przewidzieć pogodę. Jak są chmury, to może będzie padać, jak mgła opada, to coś tam. Też rano to robię. Ale jeszcze mi się nie udało stwierdzić, że za minutę +- 5 sekund będzie padać. I tu jest słaby punkt twojej prostej teorii, Jonasz. Tego się po prostu nie da zrobić. Ale będę adwokatem diabla i załóżmy, że są koniki polne, które świetnie wyczuwają nadchodzący deszcz na minutę przed. Co takiemu owadowi z tego przyjdzie? Przez minutę nawet porządnej modlitwy nie można zmówić, a co dopiero uciec przed deszczem. U nas owady wiedzą o deszczu znacznie wcześniej, dlatego jaskółki nisko latają. Jeśli miałyby tylko minutę na wyżerkę, to chyba by im się nie opłacało wychodzić z gniazda. Czyli generalnie świat biologiczny nie jest zainteresowany minutowym powiadomieniem. To może jakieś fizyczne zjawiska? Jak mówi znane powiedzenie trzepot skrzydeł motyla na drugiej półkuli może wywołać huragan.
Mam nadzieję, że temat meteorologiczny szybko się wyjaśni, bo się naszukałem tych informacji o pogodzie w internecie :)
  • 0

#98 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.03.2006 - |01:03|

Nie przeczę, że można przewidzieć pogodę. Jak są chmury, to może będzie padać, jak mgła opada, to coś tam. Też rano to robię. Ale jeszcze mi się nie udało stwierdzić, że za minutę +- 5 sekund będzie padać. I tu jest słaby punkt twojej prostej teorii, Jonasz. Tego się po prostu nie da zrobić. Ale będę adwokatem diabla i załóżmy, że są koniki polne, które świetnie wyczuwają nadchodzący deszcz na minutę przed. Co takiemu owadowi z tego przyjdzie? Przez minutę nawet porządnej modlitwy nie można zmówić, a co dopiero uciec przed deszczem. U nas owady wiedzą o deszczu znacznie wcześniej, dlatego jaskółki nisko latają. Jeśli miałyby tylko minutę na wyżerkę, to chyba by im się nie opłacało wychodzić z gniazda. Czyli generalnie świat biologiczny nie jest zainteresowany minutowym powiadomieniem. To może jakieś fizyczne zjawiska? Jak mówi znane powiedzenie trzepot skrzydeł motyla na drugiej półkuli może wywołać huragan.
Mam nadzieję, że temat meteorologiczny szybko się wyjaśni, bo się naszukałem tych informacji o pogodzie w internecie :)

Zgadza się to jest słaby punkt mojej teorii, ale jedyny. Generalnie moja teoria zasadze się na swietrdzeniu, że pogodę w niewielkim ekosystemi, da się przywidzieć ze spora dokłanoscią. Szczególnie, że takie zjawiska jak deszcz powtarzają się często i regularnie. Oczywiście nie koneicznie z dokłanościa do minuty give or take a few seconds. Nie rozmawiamy o tym w oderwaniu od rzeczywistości, a w tym przypadku jest to rzeczywistość LOST. Być może Locke chce zronić wrażenie na Boone. Mówi to co mówi. Może blefuje. A nóz zacznie padać i wyjdzie na supermena. cóz jeśłi zacznie padać za dwie minuty, za pięć, za dziesięć. I tak zrobi to na Booone wrażenie. Przecież nie będzie miał do niego pretensji jeśli deszcz sóźni się kilka minut. Udaje mu się? Według filmowego czasu descz zaczyna padać po dwudziestu sekundach. Pomylił się o czterdziesci sekund. Scena nie jest przerwana, przez cały czas trwa ten sam dialog. Czas filmowy jest więc czasem rzeczywistym.

Zanim to się stało Locke kilkukrotnie spojżał w niebo. Może zobaczył samolo rozpylającu jodek potasu?
  • 0
Genesis

#99 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 04.03.2006 - |01:14|

Czas filmowy nigdy nie jest czasem rzeczywistym. Przecież nie zmarnują 40 sekund filmu na to, by potwierdzić doświadczalnie rację Locke'a. Widz ma być przekonany, że po minucie zaczęło padać i tyle. Spojrzał w niebo, dlatego żebyśmy zwrócili uwagę, że ważne jest nie tylko to o czym mówią, ale i że ma zacząć padać.
Kilka razy wspomniałeś, że Locke chciał zaimponować Boonowi. Chyba nie musiał tego robić (jeśli chciał oczywiście) bo i tak był wielkim myśliwym z walizką noży. A ryzyko było duże, że wyjdzie na głupca.
  • 0

#100 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 04.03.2006 - |13:05|

maslot, kolejny raz Cię popieram. :) Nie jestem meteorologiem, ale wydaje mi się niemożliwe przewidzenie deszczu na kilka sekund przed. Oczywiście, można go przewidzieć, tak jak każdą zmianę pogody, ale potrzebny jest na to czas. Chociażby minuty, ale sekundy? - to tylko możliwe na lościańskiej wyspie. :)
Zresztą jak pisałam wcześniej - Walt zatrzymał deszcz w ułamku sekundy w 3 odcinku pierwszego sezonu. Dlaczego Locke miałby być gorszy. :) Może nie jest takim medium jak Walt, ale nie jest też zwykłym pasażerem Lotu 815. :)
Nie zapominajcie, że na wyspie nie mamy tylko eksperymentu z elektromagnetyzmem, ale również m.in. meteorologią i parapsychologią. To nie jest zwykłe miejsce. Nie można go mierzyć tylko realiami czysto fizycznymi, chemicznymi i logicznymi. Chyba, że logikę można połączyć z parapsychologią. Ale to chyba mało prawdopodobne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych