Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lost w TVP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
217 odpowiedzi w tym temacie

#81 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.11.2005 - |21:14|

Gdyby serial był puszczony w formacie 16:9 z napisami to oglądalność automatycznie spada do zera. Istnieje większe prawdopodobieństwo że odcinki obejrzą osoby które jeszcze ani razu go nie oglądały (np. na kompie) niż by ktoś oglądał je po raz drugi. Przykładowo mój ojciec dosłownie wścieka się gdy jest 16:9 a i czytanie napisów nie jest dla niego wielką przyjemnością. Fakt, faktem tłumaczenia spłycają sens wypowiedzi.
Log65: Happy camper

#82 dryzga

dryzga

Szeregowy

• Email
  • 25 postów

Napisano 03.11.2005 - |21:19|

SGTokar to prawda ze my ktorzy widzielismy serial wybrzydzamy ale jak ktos ogloda 1 raz to to w tv moze mu przypasc do gustu
  • 0

#83 wojtek

wojtek

Zagubiony

• VIP
  • 359 postów
  • MiastoZielona Góra, Ośno Lub.

Napisano 03.11.2005 - |21:51|

no jak dla mnie to slabo lektor gorszy niz na AXN :/
  • 0

#84 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.11.2005 - |21:57|

Obejrzałem po raz pierwszy (przy okazji namówiłem na to kumpla :D) i jestem zadowolony. W końcu TVP daje nam coś porządnego. Idę szukać następnych odcinków na torrencie. :D

I jeszcze pytanie - zawsze będą dwa odcinki czy tylko teraz zrobili wyjątek?
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#85 Karla

Karla

Fotoreporter

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoSulejówek

Napisano 03.11.2005 - |22:00|

A ja jestem właśnie taką osobą która mimo możliwości obejrzenia już "dawno" Losta to nie żałuję że dopiero teraz oglądam. I jak dla mnie to lektor OK bo przynajmniej wszyscy mogą oglądać a nie tylko ci co mają albo duży monitor albo dobry wzrok albo znają angielski. A u mnie akurat tylko ja mam duży monitor dobry wzrok znam angielski i chce mi się cokolwiek na kompie oglądać . A tak to właśnie całą rodzinką wkręciliśmy się w ten serial więc jak ktoś oglądał już Losta i nie podoba mu się to co dziś zobaczył w TV to radzę w tym czasie nie ogladać TVP1 źeby się nie denerwować i nie stresować tych co nie oglądali wcześniej i w ogóle.
Ktoś napisał że lepiej niech leci taki jak leci niżby miał wcale LOST nie lecieć więc...

A ja będę oglądała i tyle.

Pozdrawiam wszystkich nie ważne czy juz wiedzą jak to się skończy czy nie wiedzą i tak jak ja będą czekać na wieczorny seans w TVP1 :)
  • 0

#86 makron

makron

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 03.11.2005 - |22:10|

Obejzalem sobie te dwa odcinki i musze przyznac, ze wtedy tez nic sie nie dzialo tak jak i teraz, co do 4:3 no to chyba dobrze ze jest w takiej formie czyz nie ?
bym zapomnial, ja tez losta nie lubie.
  • 0

#87 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 03.11.2005 - |22:15|

nigdy nie widziałem wersji na axn, no a ta z tvp coż nie była doskonała ale chyba dało się znieść :)
teraz przybędzie nowych lostowiczów na forum już dziś nawet to widać :D

co tu dużo mówić Lost jest jak prawdziwek wśród muchomorów i o ile wcześniej nie wszystkim w pl było dane wejść do lasku, o tyle tvp wpuściła wszystkich do lasku, a czy ktoś wrzuci Lost do swojego koszyczka, to już kwestia gustu, czy ktoś woli prawdziwki czy muchomorki :P

pzdr
  • 0
back from the dead :D

#88 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.11.2005 - |22:19|

Żenada ...... tylko z sieci i tylko z napisami a to w TVP 1 to tylko dla rodziców i ludzi co kompa i sieci nie mają hiiiiiiiiiiii współczuje

No i dzięki takiemu podejściu mamy tele SF-a w TVP.

A swoją drogą widziałem już gożej "dubingowane " filmy w TVP . Niebyło tak żle . A swoją drogą , zapowiad się na tyle ciekawie że na przyszły czwartek mam już Duży telewizor zarezerwowany na LOST-a (oglądam z rodzinką :D ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#89 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 03.11.2005 - |22:39|

Widzę ze niektórzy nie mogą przestać narzekać, po pierwszym odcinku czułem niesmak bo rzeczywiście tłumacz trochę zmieniał sens słów, trochę opuszczał, ale postanowiłem zacisnąć żeby i udawałem ze oglądam go po raz pierwszy, głównie po to żeby zmotywować rodzinkę do wspólnego posiedzenia przed TV. Wieciejuż w drugiej części mi to już nie przeszkadzało. Dzięki lepszej jakości obrazu w TV można było dostrzec więcej szczegółów (no: piegi na nosie Kate :P ), a oglądanie po raz wtóry pomogło dostrzec inne perełki. Mojej rodzince się podobało, oczywiście nie wiedzą ze oglądałem go po raz drugi, rozśmieszyło mnie na przykład szukanie przez nich ukrytych znaczeń, np. kiedy Jin częstuje wszystkich jakimiś ślimakami ktoś to skomentował ze chce sprawdzić czy to jest jadalne :D. Sumując będę oglądał Losta z rodzinka dlatego ze fajnie jest raz na tydzień obejrzeć coś razem, a do tego fajnie się bawić. Dlatego nie szukajcie błędów na sile bo jesteście po prostu upierdliwi.

Edit:

Żenada ...... tylko z sieci i tylko z napisami a to w TVP 1 to tylko dla rodziców i ludzi co kompa i sieci nie mają hiiiiiiiiiiii współczuje

Niema jak inteligentna wypowiedz. Dla mnie to żadna żenada, najgorzej jak ktoś chce pokazać ze jest lepszy bo ogłada "oryginalną" wersje, a właśnie ze nie prawda, bo moglbys sie pochwalic jakbyś widział to po angielsku i rozumiał byś wszystkie smaczki, żarty i gry słów które w języku polskim są nie do odwzorowania. Wiec trochę pokory

Użytkownik Widar edytował ten post 03.11.2005 - |22:44|

• 0

#90 Katei

Katei

Szeregowy

• Email
  • 5 postów

Napisano 03.11.2005 - |22:57|

Musze przyznać że lektor rzeczywiście taki sobie, ale nagorsze było to, że często kompletnie zmieniał sens zdania. Ale najbardziej mnie rozbawiła moja mama, która po pierwsze: przyszła w połowie pierwszego odcinka i oczywiście zaczęła zadawać głupie pytania bo nie wiedziała co sie dzieje, a po drugie tak jak Widar napisał zaczęła sie doszukiwać ukrytych zamiarów JINa, Sun i oczywiście Kate kiedy zobaczyła ją w kajdankach, co mnie strasznie dobijało B)
  • 0

#91 hydro2

hydro2

Starszy szeregowy

• Email
  • 87 postów

Napisano 03.11.2005 - |23:47|

Po 1 nie Lucjan Szolajski a Janusz Szydlowski>profesjonalny lektor ktory jest z nami od ponad 10 lat jak nie wiecej.Fakt,ze np myslalem ze bedzie albo Piotr Borowiec,albo Zdzislaw Szczotkowski (ew.Jacek Brzostynski),ale Janusz jest dobry i podobalo mi sie tlumaczenie.A jakbyscie mieli z napisami to czesc by narzekala ze nie dali z lektorem i kolko sie zamyka.Ja np wole wersje z lektorem bo przynajmniej jest dla wszystkich.Popatrzcie takze na inny motyw.Fajnie ze chcialoby Wam sie ogladac to poraz drugi (teraz moze tak,ale po kilku odcinkach [ja ogladalem sezon 1 3x] watpie) z napisami.Tutaj macie jakas odmiane i rownie dobrze moglibyscie obejrzec to sobie na komputerze bo praktycznie kazdy z Was widzial wszystkie odcinki a jak nie kazdy to 95% tego forum - amen
  • 0

#92 Bruce

Bruce

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 04.11.2005 - |00:17|

Według mnie:

Wersja na TVP1 była ok.
Oglądałem Lost-a z dwoma kolegami którzy go jeszcze nie oglądali..
Muszę powiedzieć że wrażnie było doskonałe.. krótko mówiąc serial im się
podobał. I wogóle nie zwracali uwagi na lektora.. tylko na akcję..
więc sądze że nie wyszło żle!!!.
Szkoda tylko że nie tłumaczą filmów tak normalnie.. jak Hurley przeliterował
B-O-D-Y.. to przetłumaczyli coś w stylu.. że trzeba się TEGO pozbyć..
a lepiej było by gdyby przetłumaczyli trzeba się pozbyć C-I-A-Ł[jeżeli dobrze pamiętam].
Choć prawdę mówiąc wolę oglądać na komputerze..
lepszy klimat.. i dobrze słychać głosy..
Ale wersja TVP nie wyszła żle!!
Niech żyje LOST : D
  • 0

#93 KerimBlack

KerimBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów
  • MiastoBielsko Biała

Napisano 04.11.2005 - |08:07|

Ja sie ciesze że puścili LOSTA w TVP i nie narzekam na lektora. Z chęcią obejrzę 1 serie po raz 3 :), a do tego wciągnąłem jeszcze rodzinke i kolegów z pracy :hyhy:
  • 0

#94 bulasty666

bulasty666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów
  • MiastoSłupsk

Napisano 04.11.2005 - |09:17|

I jeszcze pytanie - zawsze będą dwa odcinki czy tylko teraz zrobili wyjątek?

Na sronie TVP znalazłem info, że w KAŻDY czwartek będą puszczane 2 odcinki. Link
  • 0

#95 jurandzik

jurandzik

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 131 postów
  • Miastopomorskie

Napisano 04.11.2005 - |09:28|

Po 1 nie Lucjan Szolajski a Janusz Szydlowski>profesjonalny lektor ktory jest z nami od ponad 10 lat jak nie wiecej.Fakt,ze np myslalem ze bedzie albo Piotr Borowiec,albo Zdzislaw Szczotkowski (ew.Jacek Brzostynski),ale Janusz jest dobry i podobalo mi sie tlumaczenie.

Kurde, pomyliłem się. Myślałem o czym innym, pisałem co innego :). I to prawda, że ten lektor jest bardzo dobry. A co do tłumaczenia, to nie jego wina co ktoś wpisał w polskim sktypcie. On tylko czyta. Żeby nawet niektórzy tego nie wiedzieli :(. Żałosne. Przecież na końcu jest powiedziane kto tłumaczył. ;]
  • 0

#96 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 04.11.2005 - |10:07|

Janusz Szydlowski to jeden z moich ulubionych lektorów, ale jakoś w LOSTcie mnie nie przekonuje. Może to jednak też wina tłumaczenia które najlepsze nie jest. A Jacek Brzostynski to chyba był lektorem LOSTa na AXN.

Swoją drogą i AXN i TVP emitują ten serial w 4:3 ale jakoś w AXN jakość obrazu lepsza. Ja tam jestem wielkim zwolennikiem 16:9 więc 4:3 bardzo mnie wkurza, no ale rozumiem że nie każdy ma telewizor przystosowany do odbioru 16:9, a TVP to w końcu telewizja publiczna - czyli teoretycznie dla wszystkich.
Ja już nie musiałem na TVP oglądać LOSTa bo dwa razy 1 sezon oglądałem na AXN, ale mój kuzyn zaczął to dopiero oglądać na TVP więc musiałem obejrzeć po raz 3 żeby potem wymienić się z nim SMS-ami. I też doszukiwał się różnych ukrytych znaczeń, ale nic się ode mnie nie dowiedział. Niech ogląda.

Ciekawi mnie jaka była oglądalność wczorajszych odcinków.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#97 Maggie1

Maggie1

Szeregowy

• Email
  • 4 postów

Napisano 04.11.2005 - |10:07|

No , no TVP zarobiła u mnie plusa :) . Wątpię jednak , by była to stała tendencja , gdyż nasz telewizja wydajesię pracować równie chaotycznie jak nasz rząd :( . Ciągle pamiętam , co zrobili z "Earth:Final Conflict" ("Ziemia:ostatnie starcie") cztery lata temu - najpierw emitowali 2 serie w niedzielę , późno w nocy , a potem powtórzyli je w okresie wakacyjnym . Skończyło się potem na pokrętnym usprawiedliwianiu , że telewizja :
a) nie przewiduje tego w swojej ramówce
B) ma kłopoty ze zdobyciem licencji
c)ma słabą oglądalność .
Ale powiedzcie mi , jak tu mieć oglądalność , skoro serial emituje się wtedy , gdy większość ludzi jest już tak zmęczona o w pół do dwunastej w nocy, że nie ma już siły na wytrzymanie tych 45 min. przed telewizorem ?! Ten samo robią teraz z "Krymalnymi zagadkami Las Vegas" , choć serial jest interesujący i sądzę , że gdyby był emitowany wcześniej niż o północy , wielu ludzi by z chęcią oglądnęło. Niestety , jestem sceptycznie nastawiona do nasze polskiej TVP. :( Serial wydaje się być bardzo atrakcyjny i nie powininno być problemów typu "mamy niską oglądalność". ^_^ No coż - pożyjemy , zobaczymy.

Użytkownik Maggie1 edytował ten post 04.11.2005 - |10:09|

• 0

#98 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 04.11.2005 - |11:28|

Przez jakiś czas Kryminalne Zagadki Las Vegas były na Dwójce emitowane o 21:00 i wtedy miały średnio ponad 2,5mln widzów.
Na szczęście na AXN jest już 4 sezon CSI, a teraz dojdzie jeszcze 3 sezon CSI:Miami.

Ale to tak na marginesie ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#99 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 04.11.2005 - |11:34|

Obejrzałem ten serial tylko przez wypowiedzi na tym forum, dziwilo mnie to ze, ludzie kochający SF stawiają LOST jako serial number one w swoich rankingach. Co do wersji TVP to mnie tam pasuje, lektor tez nie jest taki tragiczny. Serial mnie zaciekawił, tak jak wielu moich znajomych i w Czwartki wieczorem wiem co bede robił. Mam nadzieje, ze na jednej serii sie w TVP nie skończy, a jak nie to od czegosz mamy "wymianę" odcinków. A tak baj de łej, ciekawe czy ktoś robił z tego jakiegoś TV-ripa :P
  • 0
Dołączona grafika

#100 hydro2

hydro2

Starszy szeregowy

• Email
  • 87 postów

Napisano 04.11.2005 - |11:53|

A tak baj de łej, ciekawe czy ktoś robił z tego jakiegoś TV-ripa :P

Np dwoch moich kolesi do mnie dzwonilo jak sie nagrywa obraz na komputer z karty tv bo chca nagrac losta,choc dziwila mnie ta reakcja jak ja mam wszystkie odciny :) ale moze wolal z lektorem,tak jak ja bym wolal :) A co do tlumaczenia to tez wydaje mi sie,ze jakbyscie nie znali orginalnego to byscie nie narzekali na tlumaczenie czytane przez pana Janusza
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych