Skocz do zawartości

Zdjęcie

Replikatory

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#81 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.11.2006 - |22:47|

No swietny argument, brawo kurde. Radze dlaje słuchac discovery channel/

A tak na marginesie, to takie to odtajnienie, że wiadomo o tym od dwudziestu lat. Geee, ale ten discovery channel madry.

To ja jeszcze uściślę jak się tak czepiasz kolego słówek nie napisałem,że te dokumeny odtajniono w tym roku jeno iż program ten ogladałem w tym roku.
Poza tym wciąż widzę z uporem lepszej sprawy forsujesz swoje "argumenty" a właściwe ich brak w czymś co tam sobie akurat wydumałeś i nic poza tym nie starasz się przedstawić poza prychaniem i fukaniem na posty innych. Kropka.

Użytkownik biku1 edytował ten post 05.11.2006 - |22:53|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#82 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 07.11.2006 - |00:02|

Nie muszę. Wiara czyni cuda, mój padawanie! Pewnego dnia okaże sie, że miałem rację, a wam będzie łyso, buahahahaaa!

(w przecwinym razie udam, że to nie ja pisałem te posty)

Mój argument jest prosty i niezawodny: historia z replikatorami wyrywającymi sie spod kontroli Reese jest bez sensu. W dodaktu tworzenie androida zdolnego do tworzenia replikatorów bez zabezpieczeń jest bez sensu. Wniosek-coś się za tym kryje i nie znamy całej historii do końca. Moje założenie jest takie, że Pradawni wykorzystali nie swoje odkrycie do walki z Wraith. Nie mówię, że to nie oni stworzyli Replikatory. Mówię tylko, że nie cała zasługa leży po ich stronie. Po prostu kilka faktów nie pasuje do tej teorii: brak zabezpieczeń w repliaktorach Reese, fakt ze nie mogła ich kontrolować oraz "wsteczna ewolucja' replikatorów. Dla mnie ta historia ma sens, jeśli by wygladała tak:
1. Pradawni odkrywają cos, co nazwę pre-replikatorem (to mógł być człon, jednostka, plany, wskazania, forma życia)
2. pradawni badają pre-replikatora i dochodzą do wniosku, ze byłby swietna bronią na Wraith
3. Pradawni tworzą Asuran
4. Pradawni porzucają swój eksperyment
5. Pradawniw wracają do naszej galaktyki, jedne z nich che kontnuować eksperyment i tworzy n"iedorozwinietego" androida opartego na tej technologii, wierząc że jeśli uda mu sie go nauczać odpowiednio, to stworzy "wierną" wersję replikatorów
6. plan okazuje sie do kitu, bo Reese była do kitu i nie mogła kontrolowac swoich własnych wytworów.
  • 0

#83 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 07.11.2006 - |00:25|

maly klocek to chyba te lego, z ktorego robia sie replikatory jedzace statki Asgardu.
a nanity trzeba pod porzadnym mikroskopem ogladac.... to zupelnie ni to samo.. ja sie w tej historii replikatorow gubie. im dalej w las, tym wiecej drzew

edit:
przepraszam, nie wiem, co sie stalo, moj post jest odpowiedzia na inny z poprzedniej strony, ta w ogole mi sie nie wyswietlala, zanim go nie napisalam :) wiec pewnie dziwnie tu wyglada :) sorki :)

Użytkownik elam edytował ten post 07.11.2006 - |00:28|

• 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#84 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.11.2006 - |16:10|

Mój argument jest prosty i niezawodny: historia z replikatorami wyrywającymi sie spod kontroli Reese jest bez sensu.
W dodaktu tworzenie androida zdolnego do tworzenia replikatorów bez zabezpieczeń jest bez sensu. Wniosek-coś się za tym kryje i nie znamy całej historii do końca.

W końcu porządny post. :)
To ja mam jedno pytanie dlaczego zakładasz,że uczeń nie może przerosnąć mistrza???
Mówiąc w najprostszy sposób w tym wypadku nasze "klocki lego" pradawnych.

Istnieje również możliwośc PO PROSTU nieudanego eksperymentu.
Podobnie jak to było z [ kurcze już nie pamiętam] działem , bronią czy co to było które Shepard, McKay próbowali uruchomić na opuszczonej planecie z placówką badawczą pradawnych. I jeden z członków ekipy się poparzył. Tam również mieliśmy do czynienia z nieudanym eksperymentem pradawnych. I ,,nawet" McKay nie umiał sobie z tym poradzić.
Niestety jak widzimy nie wszystkie "wynalazki" wychodziły pradawnym. :)

Odnośnie ostatniego Twojego zdania to prawda,że nie znamy całej historii do końca.

Użytkownik biku1 edytował ten post 07.11.2006 - |16:12|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#85 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 07.11.2006 - |19:10|

W końcu porządny post. :)
To ja mam jedno pytanie dlaczego zakładasz,że uczeń nie może przerosnąć mistrza???
Mówiąc w najprostszy sposób w tym wypadku nasze "klocki lego" pradawnych.

Dlatego ponieważ to mało prawdopodobne i nierealistyczne, dziwaczne, bizzare i wogóle be. To tak, jakby siekiera zaczeła mnie kontrolowac. No dobra, przesadziłem-na przykałd komputer. To tylko narzedzie. Wydaje sie unlikely, żeby Reese nie potrafiła kontrolować czegoś, co sama stworzyła, a przeciez były rzekome zabezpieczenia na Repliaktory... wniosek-były, ale tylko dla form z nanitów, Asuran.

Poza tym nalezy zauwazyć, że forma humanoidalna replikatorów nie wydaje się ich samorzutnym tworem, lecz sugestią poczynioną przez kogoś-pewno Pradawnych. Wiemy, ze wsyzsktie człony replikatorów łacza sie przez subspace link, wymieniajac informacje. Tak wiec możliwe że replikatory "właściwe" otrzymały informacje o eksperymencie Pradawnych i gdy miały czas "ewoluowały" w formę z nanitów. To by leciało tak:
1. Pradawni odkrywaja pre-replikatory
2. Tworzą Asuran
3. porzucaja Asuran
4. prereplikatory otrzmują przez subspace link informajce o asuranach
5. Replikatory, po pożywieniu sie Asgard, budują formę z nanitów.

To wydaje sie logiczne, jeślki patrzec na to od storny "ewolucyjnej". Ma jeną dziure-dlaczego asuranie nie mieliłącnzosci z reszta replikatorów? odpowiedzi jest kilka. Mógłbym sie zagłębić w ten fikcyjny na maksa temat, by objasnic swoja wizję, ale powstrzymam się i zaprzeczę częsciowo swojej teorii: a co jesli Pradawni odkryli replikatory, skopiowali je, lekko zmienajac i odkryli prawdziwy ich potencjał ewolucyjny i pomogli im przejsć w forme Asuran? to by tłumacyzło "wsteczna ewolucję" replikatorów. Full circle. Koło sie zamyka.

Uwazma ze to atrakcyjna alternatywa dla niespójnej hitorii z Reese.
  • 0

#86 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.11.2006 - |19:59|

Dobra. To się kupy nie trzyma. Nie było żadnych prereplikatorów. Troche znam anglika i wiem, że tlumaczenie hataka często jest upraszczane dla skrócenia formy. Stracileś ważne szczegóły w opowieści przedstawionej dr Weir przez replikanta:
"The Ancients - as You called them were desperate in their search for better way to fight the Wraith. Though greatly outnumbered, they relied on their technological superiority to give them a needed advantage. Soon, they succeeded in creating one. Instead of building bigger, more powerful weapons, they chose to build smaller ones..."
Creating - to powinno wystarczyć. Stworzyli nanity, a te następnie:
"They grew in numbers, evolving at a rate that took the Ancients by surprise. The molecular machines began interlocking, assembling themselves to form even more complex organisms, eventually evolving into the most effective and efficient form they knew of. This is how we were born."
Reese nie jest taka sama, to prawda. Ale to prawdopodobnie próba wprowadzenia usprawnień w celu zmniejszenia skłonności do agresji itd oraz ograniczenia mozliwości bojowych w razie kłopotów. Reese miała być bardziej ludzka. That's all.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 07.11.2006 - |20:00|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#87 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 07.11.2006 - |19:59|

replikatory ziemskie nie były z NANITÓW !! tylko z małych klocków (widać to jak obrywa jeden z nich na statku Thora z broni pradawnych). Czemu dopiero późnie zrobiły wersje humanoidalne? Bo poznały Reese i uznały że najdoskonalsza forma, to forma stwórcy. Pozatym potrzebowały do tego neutrinum od Asgardu (bo tylko dzieki niemu mogły pewnie tworzyć mniejsze bloczki).
  • 0

#88 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.11.2006 - |21:17|

Reese nie miała zamiaru tworzyć humanoidów tylko zabawki i nie ma znaczenia czy zrobiła je z takich czy takich części. To jej indywidualny projekt. Te szybko wyszły spod jej kontroli i mając ograniczone możliwości ewoluowały inaczej niż nanity ale analogia jest prosta. Z małych stworków zaczęły wychodzić coraz większe twory z coraz wiekszymi możliwościami. Dostęp do nowych surowców umożliwiał ulepszenia i w końcu doszło do stworzenia humanoida. Nie ma znaczenia jakich rozmiarów i kształtów są te "klocki", gdyby dać tej ewolucji troche czasu z pewnościa humanoidy doszłyby do poziomu podobnego co Asuranie. Nanity to nie jest żaden patent, którego nie można w żaden sposób naruszyć.
  • 0

#89 Dlord

Dlord

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 07.11.2006 - |22:38|

Ten odcinek był troche pogmatwany.
Poniewaz wyraznie powiedzieli ze to sa nanity. A Nanity to takie małe(bardzo,bardzo,bardzo....x1000 cos) wiec dziwie sie ze mogli az tak ewoulowac(miliony nanitów- nie wierze)
Gdyby to były replikatory to tak.
Ale w tym odcinku było powedizane ze nanity stworzyli a nie replikatory. Replikatory mogły jakos ewoulowac z Nanitów, i dlatego były takimi robakami.
Zreszta nie wiem to sie napewno wyjasni jak nie w SGA to w SG-1
  • 0

#90 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 08.11.2006 - |00:04|

To bezczelnosć uważać, że korzystam z tłumaczeń Hataka. Niestety, ur wrong. Nie korzystam z napisów bo, z całym szacunkiem dla ekipy:
1. Znam angielski
2. Napisy Hataka są do piiip bo za każdym razem muszę ję poprawiać z timingiem, a poniewą zto zbaiera mi czas, to mi sie nie chce. Pkt. 1+ pkt 2= nie używam napisów bo są i zbędne i meczące.

Poza tym twój cytat proves my point-Pradawni stworzyli nanity. Nie replikaotry for God sake! I dodatkowo z cytatu wynika jasno, że cos poszło incredibly wrong. I to naprawde fatalnie-ze pomimo zabezpieczeń, pomimo tego,ze Pradawni mieli ponoć być kreatorami (totalnymi!) Replikatorów, one zdołały zrobić ich w konia. Przeciez to nonsens. To tak jakby mi sie toster dobrał do przyrodzenia albo żółw zaczał skakac na bungee. Twoje cytaty nie zbijają mojej teorii, tylko ja umocniają. Still, pozstaje ona tylko teoria, bo w zadnym źródle kanonicznym nie pojawiło się żadne potwierdzenie. Czyli- 0:1 gentelmens. Zarrow out.
  • 0

#91 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.11.2006 - |00:22|

mam dość...

replikator to nazwa!!! tylko. tak jak nanit...

oba to ROBOTY, które się mnożą kopiując siebie... to jest dokładnie to samo, różnią się tylko wielkością....

Zorrow, ty lepiej wywal tostera z domu zawczasu, bo jeszcze ci się naprawdę do przyrodzenia dobierze....

a co do "inteligencji" i programu:

każde żywe stworzenia ma kilka prostych poleceń:
Przetrwań, rozmnóż się, wychowaj potomstwo.

i co, człowiek kieruje się tym samym, a patrz jak wygląda nasz świat? a świat np wilków...

to dlaczego robot z takimi samymi poleceniami nie może się rozwinąć?

#92 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 08.11.2006 - |12:06|

ja wlasnie ogladam 5 ty sezon i przed chwila zaliczylam odcinek z Reese.
Reese jest robotem, w ktorym sa te jakies nanity, ale poczatkowo nie ma nic wspolnego z replikatorami.

Mozna przyjac, ze Pradawni - jej tworcy - opanowali nanotechnologie, ze zasiedlali wiele planet, i galaktyk, i ze podobnych odkryc dokonywali w miare rownolegle w roznych czesciach wszechswiata. .

Reese z nudow stworzyla zabawki : replikatory - klocki. te replikatory zniszczyly jej swiat i poszly dalej - zapewne do galaktyki Asgardu.

Ludzkoksztaltne replikatory (-Asuranie, tak? ) zostaly najprawdopodobniej stworzone zupelnie NIEZALEZNIE od replikatorow Reese, na innej planecie, przez innych Pradawnych, ktorzy zapewne nic nie wiedzieli o tym, co wydarzylo sie z Reese. Dzialaja rowniez na nieco innych zasadach, bo nie z klockow, ale z nanitow.
Moglo sie to wydarzyc w podobnym czasie, co tlumaczyloby, ze jedni nic nie wiedzieli o drugich.

Replikatory pochodzace od Reese tez nic nie wiedza o asuranach. Ale nauczyly sie ewoluowac, wiec przybieraja w koncu ludzka forme - forme Reese wlasciwie, poniewaz nie przejmuja wszystkich cech czlowieka, pozostaja robotami, moga wplywac na materie podobnie jak to robila Reese. To normalne, ze stworzenie chce sie upodobnic do stworzyciela.

Tak to sobie kombinuje... :)
  • 0

#93 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 08.11.2006 - |21:47|

No i jest to lepsza teoria niż "wszystko pochodzi od Pradawnych". Mógłbym sie pod nią podpisać.

Co do tego, ze poniektórzy "maja dosć"-no przykro mi, ale nie jesteście w stanie mnie przekonać do swoich argumentów, bo one sie po prostu kupy nie trzymają. Mamy zbyt niepewne informacje a was wkurza właściwie tylko to, że wam to wypunktowałem, rozwalając wasz uporządkowany świat Stargate. Hasta lavista, więcej was męczyć nie będę. Zobaczymy, co nam scenarzyści zafundują i wtedy topic sie skonczy.

Aha, a tak poza tym twoja definicja życia Toudi jest do kitu, bo ją spełniałyby np. wirusy komputerowe. Gratulacje, dostałbyś pewnikiem nobla.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 08.11.2006 - |21:48|

• 0

#94 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.11.2006 - |22:07|

Aha, a tak poza tym twoja definicja życia Toudi jest do kitu, bo ją spełniałyby np. wirusy komputerowe. Gratulacje, dostałbyś pewnikiem nobla.

a czym ty kierujesz sie w życiu?

#95 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.11.2006 - |22:32|

No wszystko od Pradawnych nie pochodzi ale przecież dostałeś na tacy cytat, w którym jest jasno powiedziane, że nie było żadnej inspiracji w badaniach nad nanitami.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#96 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 09.11.2006 - |00:30|

No dude. Otrzymałem jasno na tacy cytat który NIE zaprzecza tej teorii. I o to chodzi. Ale zanim popchniemyy dyskusję dalej, zadam pytanie dyletanta:
Gdzie pokazywały sie formy replikatorów z "członów" a gdzie humanoidalne?

EDIT: odpowiedź jest nastepująca:
formy humanoidalne wystepowały w obu serialach z tym, że forma z nanitów jest jedyną w Atlantis. And no doubts you can explain me that? tylko proszę bez argumentu, że człony zbudowała Reese, bo jasno pokazałem, że uważanie jej za "matkę" replikatorów to bzdura.

EDIT2: A poza tym co wyście tacy madrzy? Cytatami sypiecie, a zapominacie, że cała baza danych odnośnie Asuran została wykasowana.

Użytkownik Zarrow edytował ten post 09.11.2006 - |16:02|

• 0

#97 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 12.11.2006 - |16:30|

(...)
"The Ancients - as You called them were desperate in their search for better way to fight the Wraith. Though greatly outnumbered, they relied on their technological superiority to give them a needed advantage. Soon, they succeeded in creating one. Instead of building bigger, more powerful weapons, they chose to build smaller ones..." (...)

"They grew in numbers, evolving at a rate that took the Ancients by surprise. The molecular machines began interlocking, assembling themselves to form even more complex organisms, eventually evolving into the most effective and efficient form they knew of. This is how we were born." (...)

Reese nie jest taka sama, to prawda. Ale to prawdopodobnie próba wprowadzenia usprawnień w celu zmniejszenia skłonności do agresji itd oraz ograniczenia mozliwości bojowych w razie kłopotów. Reese miała być bardziej ludzka. That's all.

moim zdaniem, Reese nie ma NIC wspolnego z replikatorami, a nawet Pradawnymi z Atlantis.
A oto jak replikatory w naszej galaktyce odkryly technologie nanitow i zaczely budowac sie na podobienstwo ludzi :

SG-1 sezon 6, odcinek 12. 30-ta minuta mniej-wiecej:

- Kiedy nasi bracia|odkryli androida Reese, zdali sobie sprawê,|ze to ich stworzycielka.
Badali jej budowê i formê, az znalezli lepsze elementy|technologii od nich samych.
Nasi bracia sa zbudowani|z jednakowych bloków. My zas z milionów mikroskopijnych jednostek komórkowych, które tworza tê formê. (-Numer 1)
- Jak nanity. (- Carter)

• 0

#98 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.11.2006 - |16:35|

elam przytoczony przez ciebie cytat, dokładnie pokazuje, że są z nanitów...

czego jeszcze trzeba wam?

Ludzka forma replikatorów z naszej galaktyki,przyznaje sie, ze jest z nanitów, że tą technologię wzięli od Reese... od tej która stworzyła pajęczaki...

#99 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 12.11.2006 - |17:38|

no, niby w sumie tak :)

- z tym, ze Carter mowi : "JAK nanity" - mozna to zrozumiec w ten sposob, ze to NIEDOKLADNIE to samo, co nanity :) wiec jesli ktos sie bedzie upieral, ze nie z nanitow, ja go nie zastrzele :)
- po drugie, to wyraznie pokazuje, ze humanoidalne replikatory z naszej galaktyki nie maja nic wspolnego z Asuranami, bo powstaly dopiero teraz, po przestudiowaniu Reese.

ale ja z nikim nie polemizuje, tylko donosze, co ogladam. akurat zaliczam 6ty sezon... :)
  • 0

#100 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.11.2006 - |17:42|

wyobraź sobie, chcesz powiedzieć komuś, kto nie ma pojęcia co to jest nanit, co to jest i jak to wygląda...

jak to opiszesz... (załóźmy że oni takie roboty nazywają scytki - tak wyraz, u nich to znaczy to samo co nanit) to jak ktoś zrozumie, co opisujesz, to powie reszcie, "-Jak Scytki." prawda?

- po drugie, to wyraznie pokazuje, ze humanoidalne replikatory z naszej galaktyki nie maja nic wspolnego z Asuranami, bo powstaly dopiero teraz, po przestudiowaniu Reese.

tak, ale ktoś stworzył Reese, i ja zakładam, że któryś z pradawnych który pracował na projektem w Pegazie, bądź jakiś jego uczeń...

Należy pamiętać, że i Asuranie i nasze ludzkie replikatory stosują taką samą technikę, jeśli idzie o czytanie w ludzkich myślach, to na pewno coś więcej niż zbieg okoliczności..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych