Skocz do zawartości

Zdjęcie

11. Star Trek (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
232 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena filmu (70 użytkowników oddało głos)

Ocena

1. 10 (14 głosów [23.33%])

Procent z głosów: 23.33%

2. 9 (19 głosów [31.67%])

Procent z głosów: 31.67%

3. 8 (11 głosów [18.33%])

Procent z głosów: 18.33%

4. 7 (2 głosów [3.33%])

Procent z głosów: 3.33%

5. 6 (1 głosów [1.67%])

Procent z głosów: 1.67%

6. 5 (5 głosów [8.33%])

Procent z głosów: 8.33%

7. 4 (2 głosów [3.33%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 2 (1 głosów [1.67%])

10. 1 (1 głosów [1.67%])

11. JJA - yyy, nie zobaczę ;) (2 głosów [3.33%])

12. po prostu - nie zobaczę :) (2 głosów [3.33%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 15.11.2008 - |20:21|

Jakby nie było to bardzo odświeżone spojrzenie na ST a czy nam się spodoba?
Hm ... to ocenimy jak zobaczymy.

Biku czytasz trek.pl?

Między innymi :) ...... zresztą sporo ja różnych rzeczy czytam w necie.

Użytkownik biku1 edytował ten post 15.11.2008 - |20:22|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#82 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.11.2008 - |06:36|

Jestem coraz bardziej przerażony, im bliżej premiery tym bardziej nie podobami się pomysł tego filmu.
Nie dość że mają zmienić "zasady walki", akcja ma się dziać wcześniej niż oryginalny serial - przez co już zmieniają historię, by Kirk spotkał Spoka wcześniej.. to jeszcze dziś trafiłem na nowy wygląd NCC 1701 :(

Dołączona grafika

I nie chodzi o to że mi się nie podoba, bo ogólnie mógłby być, ale co on ma wspólnego z TOSem?
Na trek.pl przeczytałem w komenatarzach:

A ja Wam coś powiem: to oczywisty hołd dla stylu lat 60tych. Tak właśnie wyglądał by Entek gdyby TOSa po raz pierwszy kręcono dziś

Dziś twórcy powiedzą: "tak na prawdę wyglądał Enterprise Kirka, wtedy tylko nie mieliśmy środków by go pokazać".

jak to czytam, to aż we mnie się gotuje, co to za herezje?, przecież twórcy odrestaurowali TOS mniej niż dwa late temu, i czy zmienili tak drastycznie wygląd NCC 1701? Że nie wspomnę o serialu Enterprise, gdzie również pojawia się wersja z TOSa i nie jest jakość szczególnie różna od oryginału, czy te 8 lat temu, twórcy nie mogli zaczać już zmian , gdyby chcieli (tak retorycznie pytam).
Dla przypomnienia tak wyglądał oryginał:
Dołączona grafika
tak wersja remestared:
Dołączona grafika
a co chcą zrobić każdy widzi...

i nie mówcie mi, że jestem przewrażliwiony, że przesadzam - tylko zobaczcie że tych zmian jest tyle, że już tylko tytuł i postacie staniowią łącznik z serią... Naprawdę źle wróżę temu "experymentowi".

Podsumowująć, mamy inną linie fabularną, niż tą znaną nam z 10 filmów i 5 seriali.
Nowe zasady walki, a do tego wprowadzone gdzieś w połowie linii fabularnej - to tak jakby ktoś dziś powiedział, że w kosowie używano skałkówek, zamiast półautomatów...
Nowy wygląd statku (ciekawe czy moźliwości też?), który nie pasuje ani to linii w której ma być, ani do wyglądu z TNG, ani nawet to wczęśniejszych.
Czyli co nam zostaje? Czcionka którą napisano Star Trek? Osobiście wątpię by nawet ona nawiązywała do treka... :(

Użytkownik Toudi edytował ten post 16.11.2008 - |06:37|

#83 karbon

karbon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 16.11.2008 - |13:43|

Ostatnio tak przeglądałem sobie różne fora poświęcone Star Trekowi a w szczególności jedenastemu z kolei filmowi z serii Star Trek i muszę powiedzieć, że saga Star Trek zakończyła się tak naprawdę po X filmie i po serialu Voyager . Entek już nie był prawdziwym Star Trekiem, i co gorsza po obejrzeniu zwiastuna film XI zapowiada się że będzie kontynuował tradycje Entka . Otóż, twórcy wpadli na pomysł w 2000r. by nowy serial osadzić w realiach przed TOS-em . Spaprali sprawę , założyli plantacje buraków, namieszali w kanonie itp. Pomysł osadzenia serialu w czasach przed TOS był niewypałem . J.J Abrams powinien wziąć lekcje z tego , że lepiej dać sobie spokój z czasami przed TOS , bo to nie wypaliło , to on osadził fabułę znowu przed TOS . To jest tak jak wejść w psią kupę i zamiast z niej wyjść ,to brnąć dalej i głębiej w nią . Porażka . Abrams dobrze wiedział , że będzie musiał naginać kanon , a raczej go olewać , bo przecież film nie będzie celował w fanów tylko w młodych ludzi nie znających Star Treka . W tym właśnie momencie wystawia pośladki do fanów . Co więcej , w 2 minutowym zwiastunie jest więcej buraków niż w całym 1 sezonie Entka . Dobra ponarzekałem na czas akcji .

Teraz przyczepię się do aktorów. Simon Pegg w roli Scotiego . Postać znana z komedii gra w poważnym filmie . Fakt oryginalny Sccoty był wesoły i śmieszny ale swoim zachowaniem i tekstami , a nie tym że po prostu się pojawił . Mi Simon nie pasuje to tej roli , ten film to a nie komedia i ani nie parodia . Ogólnie wszyscy ci aktorzy wyglądają strasznie cukierkowo , idealnie zbudowani, przystojni , kobiety nienagannej urody . Nie podoba mi się to .

Ponarzekałem do aktorów to przejdę do statku. Jeśli chodzi o jego design to naprawdę ładnie wygląda . Można nawet powiedzieć, że wygląda nowocześnie . Ale na tym się kończą zalety jego wyglądu . Oryginalny TOS-owy Enterprise był bardziej archaiczny , nie tylko z wyglądu zewnętrznego ,ale także z designu wewnętrznego . I tutaj robi się problem , gdyż ten Enterprise wygląda nowocześniej niż ten Enterprise z TMP . A przecież film XI będzie się rozgrywać dużo dużo wcześniej niż TMP . I znowu mamy kompleks Entka , że NX-01 był nowocześniejszy niż Enterprise z TOS .

Podsumowując jeśli ktoś powie że fabuła filmu XI będzie się rozgrywała w alternatywnej lini czasowej która nie ma nic wspólnego z linią czasową znaną nam do tej pory i to będzie ta sama linia w której Archer walczył z Xindi i założył federacje to będzie można zapomnieć o burakach oraz kanonie i będzie można spokojnie delektować się i Entkiem i filmem XI oraz skreślić 1 część mojego posta. Natomiast jak się okaże , że to ta sama linia, którą znamy dotychczas z filmów i seriali , to brak mi po prostu słów .

Użytkownik karbon edytował ten post 16.11.2008 - |13:47|

• 0

#84 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.11.2008 - |15:08|

Teraz przyczepię się do aktorów. Simon Pegg w roli Scotiego . Postać znana z komedii gra w poważnym filmie . Fakt oryginalny Sccoty był wesoły i śmieszny ale swoim zachowaniem i tekstami , a nie tym że po prostu się pojawił . Mi Simon nie pasuje to tej roli , ten film to a nie komedia i ani nie parodia . Ogólnie wszyscy ci aktorzy wyglądają strasznie cukierkowo , idealnie zbudowani, przystojni , kobiety nienagannej urody . Nie podoba mi się to .

Akurat śmieszny argument. Obejrzyj sobie choć jeden odcinek TOS i spójrz jak Shattner klatę pręży. On do dzisiaj uważa, że ST bez niego byłby niczym i taka pewnie jest prawda. A te wszędobylskie laski w miniówach, to pewnie też tylko błąd montażysty.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#85 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 17.11.2008 - |09:17|

Co więcej , w 2 minutowym zwiastunie jest więcej buraków niż w całym 1 sezonie Entka .

Wymień chociaż jeden.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#86 karbon

karbon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 17.11.2008 - |16:53|

Proszę - Kirk nie umiał jeździć samochodem w jednym z odcinków TOS i raczej jak był młody też nie umiał .
Kirk nie był buntownikiem za młodu .
Ten Darth Marul to najprawdopodobniej policjant a wiemy że nie było wtedy policji bo nie było przestępstw .
Okrętów raczej nie budowano na ziemi gdyż nawet w prymitywnym Entku budowano okręty na orbicie .
Kirk się nazywa James Tiberius Kirk a nie James Severius Kirk . ( chyba, że ten aktor seplenił strasznie )

I wiele wiele więcej , jak chce ktoś się dowiedzieć o tym to niech poczyta sobie forum na startrek.pl bo tam dyskusja wre .

Użytkownik karbon edytował ten post 17.11.2008 - |16:56|

• 0

#87 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.11.2008 - |17:23|

I wiele wiele więcej , jak chce ktoś się dowiedzieć o tym to niech poczyta sobie forum na startrek.pl bo tam dyskusja wre .

To ja sobie pozwolę również na kolejny cytat teraz z tej strony:

"..............I'm a life long Trekkie. From TOS, all the spin offs and movies. To all the Trek fans who have nothing good to say about this new movie. Remember back when TNG was about to come out. All the Trekkies were talking crap about it. Like "Star Trek without Kirk and Spock, that's SUCK!" and "this will be the end of Trek." They were all WRONG. My point is KEEP AN OPEN MIND. Don't make the same mistake like the Trekkies did when TNG first came out. ................."

Podsumowując bo wydaje mi się to całkiem rozsądnym podejściem - spokojnie, nie ma co siać paniki, poczekamy zobaczymy.

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.11.2008 - |17:25|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#88 karbon

karbon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 17.11.2008 - |17:36|

Owszem , ale TNG opowiadał o czasach po Kirku i ludzie nie mogli sobie wyobrazić Star Treka bez Kirka a co za tym idzie w TNG większość rzeczy była nowa nie tylko fabuła i czas akcji ale także nowi bohaterowie . A teraz mamy akcje która dzieje się przed innymi wydarzeniami i ludzie się boją tego że Abrams wypnie się na kanon i co więcej zrobi z tego Gwiezdne wojny w realiach Star Treka . Podsumowując moje przemyślenia powiem tylko że robienie prequel-li jest błędem
  • 0

#89 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.11.2008 - |18:44|

biku, dobrze wiesz, że TNG przeniosło akcję o 100 lat do przodu i bodaj o 70 od ostatniego filmu, więc można było sobie pozwolić na zmiany wyglądu, taktyki, technologii, STXI ma dziać się gdzieś w latach 50-tych 23 stulecia...

a że nie zgadzają się fakty już w trailerze, z tym co wiemy... to mamy zastować zasadę prawicy? (tym gorzej dla faktów).

#90 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 17.11.2008 - |19:14|

Podsumowując moje przemyślenia powiem tylko że robienie prequel-li jest błędem

Jesli tylko posuna sie wstecz do czasu z przed wynalezienia tych ich mundurkow, to bedzie dobrze.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#91 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.11.2008 - |19:23|

Podsumowując moje przemyślenia powiem tylko że robienie prequel-li jest błędem

Też tak uważam i też mam obawy.
A już szczególnie tak późno kiedy dane uniwersum już okrzepło i ma swój "kanon" itp .
W takie sprawy można się bawić w miarę na początku kiedy to umiejscowienie akcji "-przed-" nie będzie kolidowało z mnóstwem faktów które narosły w miarę kolejnych produkcji.

a że nie zgadzają się fakty już w trailerze, z tym co wiemy... to mamy zastować zasadę prawicy? (tym gorzej dla faktów).

Hm......... właśnie czasami mnie "wkurza" to zasłanianie się "kanonem" i tym, że wszystko musi być pod niego skrojone.
Owszem logika by tak nakazywała tylko jak sami wiemy twórcy w miarę robienie kolejnych produkcji [nie mówię tylko o Treku] czasami zmieniają-naginają jakieś "fakty" - o których wcześniej być może nie myśleli, nie brali pod uwagę, nie byli świadomi - aby dostosować je do bieżącej historii. Aby poprawić co wcale nie musi oznaczać czegoś złego.
Tyle, że tutaj mamy niestety taki babol , że akcja dzieje się przed- , no i do tego nie wiemy czy nie zrobią z tego jak pisaliście Star Wars - strzelanki.
Poczekamy zobaczymy.

Oryginalny TOS-owy Enterprise był bardziej archaiczny , nie tylko z wyglądu zewnętrznego ,ale także z designu wewnętrznego . I tutaj robi się problem ,

O matko ale to było kręcone 40 lat temu i teraz nie da się robić takiego retro.
Niestety albo stety technika idzie na przód i nie da się pokazywać teraz małego modelu zawieszonego na sznurku tylko korzysta się z zdobyczy CGI. To może i było wtedy szczytem ich osiągnięć ale obecnie było by tylko wielką kpiną.

ps. "kanon" to nie jest alfa i omega. Pewne modyfikacje nie muszą mu zaszkodzić byle zostały zrobione z głową. :P

KEEP AN OPEN MIND

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#92 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.11.2008 - |19:48|

KEEP AN OPEN MIND

Tu póki co pasuje, KEEP NO MIND...

matko ale to było kręcone 40 lat temu i teraz nie da się robić takiego retro

Nie da się? Jesteś pewien? Ale jesteś na pewno tego pewien? Tak stuprocentowo? To co powiesz o tym: Star Trek: Phase II Wcześniej znane jako Star Trek- New Voyages.

nie da się pokazywać teraz małego modelu zawieszonego na sznurku

Małego? Jak małego? 5cm, 10 cm? Bo zdaje się w TOSie, mniejszy miał 90cm.... a zdaje się, że tylko w TOSie wisiały one na sznurkach, potem już stały na podnośnikach :)
osobiście nie mam nic do dobrego CGI, Ale obserwując często to, co prezuntuje nam grafika, to jednak wolę małe modele... Dla porówniania wyjazd KI2Ta z cieżarówki ponad dwadzieścia lat temu a wyjazd KI3Ta w nowym pilocie z samolotu... itd itp...

#93 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.11.2008 - |20:06|

Tu póki co pasuje, KEEP NO MIND...

Udzieliła się negatywna energia zaskoczonych fanów i histeryzujesz. ;) :P

Nie da się? Jesteś pewien? Ale jesteś na pewno tego pewien? Tak stuprocentowo?

Wiadomo, że wszystko się da tylko po co - napisałem już nikt nie zrobi teraz tego takimi retro sposobami bo byłaby to kpina - że się tak powtórzę.

osobiście nie mam nic do dobrego CGI, Ale obserwując często to, co prezuntuje nam grafika, to jednak wolę małe modele... Dla porówniania wyjazd KI2Ta z cieżarówki ponad dwadzieścia lat temu a wyjazd KI3Ta w nowym pilocie z samolotu... itd itp...

???? :blink:
Nie wiem nie oglądałem tego nowego szajsu, szkoda mi na bzdury czasu.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#94 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.11.2008 - |20:15|

Udzieliła się negatywna energia zaskoczonych fanów i histeryzujesz

yyy, ale to ja jestem tym zaskoczonym fanem, poza tym do poziomu histerii jeszcze nie doszedłem, ale poziom ten rośnie, z każdym nowym faktem jakie poznajemu :(

Nie wiem nie oglądałem tego nowego szajsu, szkoda mi na bzdury czasu

ehh, jak wrócę do domu, to sprbuję znaleźć ekranizację moim obaw odnośnie CGI...

#95 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.11.2008 - |08:32|

Ja obejrzę spokojnie, bez przejmowania się kanonem. Szczególnie, że nie przeszkadzały mi drobne nieścisłości w Entku i lubiłem tamten serial mimo wszystko (mimo wielu odcinków-zapychaczy).
  • 0
http://magory.net - moja strona

#96 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.11.2008 - |11:28|

ehh, jak wrócę do domu, to sprbuję znaleźć ekranizację moim obaw odnośnie CGI...

Czekamy, czekamy.......... by zobaczyć o co chodzi.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#97 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 18.11.2008 - |13:36|

Wyszedł trailer nowego serialu Star Trek:

• 0

#98 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.11.2008 - |21:10|

ST XI Suks oraz Analiza trailera ST XI - zapowiada się kicha :(

#99 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 25.11.2008 - |22:31|

Najpierw trzeba oglądnąć film, potem oceniać. Po szczegółowej analizie stwierdzam, że pokazane niespójności w kanonie są akceptowalne. Z całego trailera nie podobała mi się początkowa scena, nie mówiąc o wyskakiwaniu z samochodu.

Jeżeli chcemy dostać nowy serial, to Star Trek musi zostać odmieniony, kanon musi zostać złamany. Trzeba to tylko zrobić mądrze. (Nie jak ENTek)
  • 0
VeeDee

#100 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.11.2008 - |23:06|

Jeżeli chcemy dostać nowy serial, to Star Trek musi zostać odmieniony, kanon musi zostać złamany

to ja wolę poczekac 20 lat na kolejnego treka, niż pozwolić na takie łamanie kanonu..
Chcą robić nowego treka? Proszę bardzo, ale niech idą do przodu lini czasowej, tam mogą zmieniać zasady walki, utopię, czy nawet kształty statków... ale nie wolno zmieniać przeszłości tak mocno, szczególnie że TNG, DS9 oraz VOY są oparte na TOS... jeśli zmienimy TOS, one też stracą swóją logiczność...

Najpierw trzeba oglądnąć film, potem oceniać

Ale zapowiedzi można oceniać, bo już są. I znich póki co można wnioskować, że będzie to kicha...

Trzeba to tylko zrobić mądrze. (Nie jak ENTek)

Ino, problem w moim odczuciu (i nie tylko, czytając różne fora) jest taki, że ENT to zrobił mądrze porównując to z obecnymi informacjami o filmie...

Użytkownik Toudi edytował ten post 25.11.2008 - |23:08|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych