Skocz do zawartości

Błędy w serialu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#81 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.02.2006 - |21:07|

Nie no sorry... albo mówimy o nitroglicerynie albo o dynamicie (TNT robiona na ziemi okrzemkowej). Pierwsze wybucha od ciepła i wstrząsu, drugie potrzebuję zapalnika :D Więc mój poprzedni post jest prawdziwy.

Trzeba było uważać w podstawówce na fizyce, ewentualnie oglądać MacGyvera lub słuchać co Arntzt mówił w "Exodusie". ;) Dynamitu nie robi się z ziemi okrzemkowej, bo ona sama z siebie nie wybucha. Dynamit to właśnie zmiemia okrzemkowa nasączona nitrogliceryną, co sprawia, że nie jest on tak wrażliwy na wstrząsy, uderzenia itp., co nie oznacza, że nie jest wcale na nie czuły. A po jakimś czasie (a z cała pewnością po 200 latach) dynamit zaczyna się zachowywać prawie tak samo jak fiolka z nitrogliceryną, a więc taki bieg przez dżunglę Kate najparwdopodobniej przypłaciłaby życiem...
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#82 SpideR

SpideR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 05.02.2006 - |20:13|

Mam jeszcze kilka niescisłosci :
1)W odcinku 8 serii 2 , kiedy Michael wybiega z dżungli, Sun spogląda na niego odwracając się przez prawe ramię. Jednak na zbliżeniach patrzy nad lewym ramieniem.
2)W odcinku "Exodus: Part 2", Arzt trzyma laskę dynamitu i zaczyna ją zawijać w ubłoconą koszulę. W następnym ujęciu rozpoczyna zawijanie z przeciwnego końca dynamitu.
3)W odcinku 16 serii 1 , srebrne ogrodzenie jest widoczne u góry ekranu, gdy Saywer zostaje powalony na ziemię przez dzika. Ogrodzenie widać też w następnym ujęciu, gdy dzik ucieka
4)W odcinku 21 serii 1 , kiedy Sayid wysiada z białego vana, w drzwiach które zamyka widać odbicie kamery i operatora.
  • 0

#83 Poi2on

Poi2on

Szeregowy

• Email
  • 37 postów

Napisano 09.02.2006 - |15:52|

S02E13 - The Long Con
29:15

Kiedy Sawyer rzuca Jackowi pudełeczko z tabletkami, Jack wystawia lewą rękę aby złapać, następnie z drugiego ujęcia kamery widać, że leki łapie ręką prawą. ;)
  • 0

#84 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 09.02.2006 - |16:42|

Kiedy Sawyer rzuca Jackowi pudełeczko z tabletkami, Jack wystawia lewą rękę aby złapać, następnie z drugiego ujęcia kamery widać, że leki łapie ręką prawą.

Taki jest szybki :D

3)W odcinku 12 serii pierwszej, podczas napadu na bank, Kate zostaje uderzona w twarz przez swojego wspólnika / kochanka. Kate otrzymała cios w lewy policzek, ale kiedy wychodzą z biura do głównego holu banku to prawy policzek jest zaczerwieniony.

Wydaje mi się, że raz to on jej nie uderzył. A na policzku miała rozsmarowaną krew.
Żeby "lepiej" wyglądać.
  • 0

#85 SpideR

SpideR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 11.02.2006 - |14:41|

Wydaje mi się, że raz to on jej nie uderzył. A na policzku miała rozsmarowaną krew.
Żeby "lepiej" wyglądać.

Sorry , ale sie mylisz . On ją uderza co dokładnie widac (12 odcinek 26 minuta i 26 sekunda )
  • 0

#86 Mi$iek

Mi$iek

Szeregowy

• Email
  • 3 postów

Napisano 11.02.2006 - |20:01|

Nie oglądałam tego odcinka, ale słyszałam gdzieś , że jak Kate widzi w dżungli czarnego konia
to widać jak ktoś z czarną rękawiczką go wprowadza ] :huh:

Użytkownik Mi$iek edytował ten post 11.02.2006 - |20:02|

• 0

#87 Shig

Shig

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 11.02.2006 - |20:11|

Dynamit to właśnie zmiemia okrzemkowa nasączona nitrogliceryną, co sprawia, że nie jest on tak wrażliwy na wstrząsy, uderzenia itp., co nie oznacza, że nie jest wcale na nie czuły. A po jakimś czasie (a z cała pewnością po 200 latach) dynamit zaczyna się zachowywać prawie tak samo jak fiolka z nitrogliceryną,

Nitroglicerynę wynaleziono w 1846, dynamit w 1866. Nie wiem skąd ci się to 200 lat wzięło :rolleyes:
  • 0

#88 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 11.02.2006 - |23:33|

ee przeciez jemu chodziło o wrażliwość dynamitu na wstrząsy po upływie 200 lat, a nie o to kiedy co wynaleziono...

jeżeli dynamit pochodzi z wraku black rock to jest bardzo stary, więc i bardzo czuły na wstrząsy
  • 0

#89 Basiasta

Basiasta

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 13.02.2006 - |17:03|

Ostatnio właczyłam sobie AXN a tu leciał bodajże drugi odcinek drugiej serii czyli "Adrift". W słynnej scenie z rekinem a raczej na kilka minut przed nią jest dość rażąca niekonsekwencja:) Mianowicie Michael i Sawyer sobie 'gawędzą' a ten drugi raz ma włosy w totalnym nieładzie a raz ładnie zaczesane do tyłu :P Nie żebym oglądała te odcinki po 10 razy to sie poprostu od razu rzuca w oczy. Pozdrawiam wszystkich spostrzegawczych :lol:

Użytkownik Basiasta edytował ten post 13.02.2006 - |17:16|

• 0

#90 Lizard

Lizard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 25.02.2006 - |21:45|

Mnie razila niescislosc zwiazana z trumna ojca Jacka. Nie wiem czy w USA jest takie kiepskie drewno, czy oszczedzaja na materialach ale bardzo naciagane wydaje mi sie to, ze drewniana palka mozna rozwalic trumne. Trumny sa robione z reguly z dosc solidnego drewna (przysypywane sa kilkuset kg ziemi przeciez) i dosc ciezko je rozwalic nawet porzadnymi narzedziami a doktorek ja rozbil jakby z tektury byla.

Nie pamietam gdzie, ale w retrospekcji Sawyera dziwilo mnie ze kierownica auta jest po lewej. Wydawalo mi sie ze jest w Australii wiec skad tam auto z ruchu lewostronnego? Ale moglem cos pomerdac wiec jesli to nie Australia to zwracam honor :]
  • 0

#91 mr.Eko

mr.Eko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 25.02.2006 - |22:35|

Bo Australia to dawna brytyjska kolonia i obowiązuje tam ruch lewostronny, ale w sumie chyba ci o to chodziło bo coś pomieszałeś.

A co do tej trumny. Zobacz z czego robione są domy w USA ;)
  • 0

#92 dzajant

dzajant

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKwidzyn

Napisano 25.02.2006 - |23:07|

Nie pamietam gdzie, ale w retrospekcji Sawyera dziwilo mnie ze kierownica auta jest po lewej. Wydawalo mi sie ze jest w Australii wiec skad tam auto z ruchu lewostronnego? Ale moglem cos pomerdac wiec jesli to nie Australia to zwracam honor :]

Bo Australia to dawna brytyjska kolonia i obowiązuje tam ruch lewostronny, ale w sumie chyba ci o to chodziło bo coś pomieszałeś.

Lizard coś ci się pomyliło, niemam prawka ale wiem że kierowca siedzący po lewej jest w ruchu prawostronnym :) chyba chodziło ci że siedział po prawej i że niby skąd w Australii jest ruch lewostronny? no bo jest tak jak napisał mr.Eko :)

Użytkownik dzajant edytował ten post 25.02.2006 - |23:09|

• 0

#93 TrAwKa

TrAwKa

Starszy szeregowy

• Email
  • 105 postów
  • MiastoŚwidnica

Napisano 26.02.2006 - |15:05|

Radar na tratwie powinien sie krecic...
  • 0

#94 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 26.02.2006 - |19:46|

Radar na tratwie powinien sie krecic...

Racja bo inaczej sygnał na ekranie stałby w jednym miejscu a nie kręcił się do okoła... <_<
  • 0

Dołączona grafika

#95 Lizard

Lizard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 26.02.2006 - |20:56|

Lizard coś ci się pomyliło, niemam prawka ale wiem że kierowca siedzący po lewej jest w ruchu prawostronnym :) chyba chodziło ci że siedział po prawej i że niby skąd w Australii jest ruch lewostronny? no bo jest tak jak napisał mr.Eko :)

Ech, oczywiscie ze sie rypnalem ;) literowka glupia - chodzilo mi o auto z ruchu prawostronnego. Mowiac po ludzku - Sawyer byl w Australii (tak mi sie przynajmniej wydaje) a auto ktorym jechal mialo kiere po lewej stronie, czyli dostosowane do ruchu prawostronnego ktory jest u nas i w wiekszosci swiata, ale w Australii akurat nie :)
pardon za zamieszanie :)

Użytkownik Lizard edytował ten post 26.02.2006 - |20:57|

• 0

#96 TrAwKa

TrAwKa

Starszy szeregowy

• Email
  • 105 postów
  • MiastoŚwidnica

Napisano 27.02.2006 - |07:10|

desmond jak wybiegl z wlazu powinien dostac szok w oczy, tak dlugo siedzial w ciemnym pomieszczeniu... Gdyby tak naprawde siedzial niemoglby podniesc wzroku do slonca...
  • 0

#97 radeksz

radeksz

Szeregowy

• Email
  • 52 postów
  • MiastoJarocin | Mechatronik

Napisano 27.02.2006 - |08:35|

masz racje z tym wzrokiem, ja mam tak samo jak sie kisze w domu przy kompie przez pare dni to jak wyjde to prawie nic nie widze :bag:
  • 0

#98 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 27.02.2006 - |18:00|

W sumie to pomieszczenie niebyło takie ciemne... były tam przecież lampy imitujące światło słoneczne...
  • 0

Dołączona grafika

#99 gilfuin

gilfuin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 27.02.2006 - |18:24|

Ech, oczywiscie ze sie rypnalem wink.gif literowka glupia - chodzilo mi o auto z ruchu prawostronnego. Mowiac po ludzku - Sawyer byl w Australii (tak mi sie przynajmniej wydaje) a auto ktorym jechal mialo kiere po lewej stronie, czyli dostosowane do ruchu prawostronnego ktory jest u nas i w wiekszosci swiata, ale w Australii akurat nie smile.gif
pardon za zamieszanie smile.gif

A czy po Australijskich drogach nie mogą sie poruszać pojazdy przystosowane do "zwykłego" ruchu? :)
  • 0

#100 mr.Eko

mr.Eko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 27.02.2006 - |18:34|

Według przepisów pewnie nie(tak jak w Polsce, nie mozna zarejestrować), chyba, że to obcokrajowiec, na obcych blachach, ale Australia z nikim nie graniczy, więc nie wiem, komu by się chciało wozić ze sobą samochód.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych