Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 21 - S02E01 - The Siege (Part 3)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (200 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (79 głosów [42.93%])

Procent z głosów: 42.93%

2. 9.5 (38 głosów [20.65%])

Procent z głosów: 20.65%

3. 9 (31 głosów [16.85%])

Procent z głosów: 16.85%

4. 8.5 (11 głosów [5.98%])

Procent z głosów: 5.98%

5. 8 (13 głosów [7.07%])

Procent z głosów: 7.07%

6. 7.5 (1 głosów [0.54%])

Procent z głosów: 0.54%

7. 7 (5 głosów [2.72%])

Procent z głosów: 2.72%

8. 6.5 (3 głosów [1.63%])

Procent z głosów: 1.63%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (2 głosów [1.09%])

Procent z głosów: 1.09%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.54%])

Procent z głosów: 0.54%

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 10.09.2005 - |09:50|

w końcu obejrzałem odcinek,
po takiej przerwie głod był wielki, ogladało się bardzo fajnie, wartka akcja, naprawde świetne efekty specjalne. szczególnie podobał mi się nowy ziemski statek dedalus. odcinek pod wzglecem akcji bardzo dobry, trzymał w napięciu, daje 8.5/10

ALE

jako serial Atlantis stacza się bardzo dramatycznie. przeczytałem wasze recenzje i łatwo zauważyć, że wiekszość chwali odcinek za efekty, bo pozatym za co?? niemal nikt za fabułe, bo fabułe niestety jest kiepska, a na wyliczanie buraków nie starcza palców u rąk.

po tym odcinku cały przedstawiony świat w galaktycze pegaza i balas sił między róznymi rasamy jest bez sensu. dobrze opisał to Promethe. ja tylko dodam:
1. osłona zasilana przez ZPM wytrzymuje ciągły ostrzał 10 statków rojów przez wiele dni (btw: skąd oni mają tyle energi??)
2. jeden strzał z broni pradawnych (satelita) niszczy statek-rój
wniosek:
3. wystarczy pare statków Pradawnych z osłonami i bronią aby oczyścić galaktykę z Upiorów (odcinek potwierdza że Upiory nie posiadają technologi osłon)

plusem o którym nikt nie wspomniał jest zdolność Upiorów do adaptacji i przeciwdziałania (zakłócenie trasportera po 2 atomówce)

jeśli chodzi o postacie, to jasne punkty w odcinku to:
- Ford - w końcu ciekawy charakter (po przemianie - tylko czemu nie wcześniej). niestety postać zostanie porzucona (?) akurat wtedy gdy zrobiło się ciekawie... :(
- Everet - niestety postać też porzucona
- Asgardczyk - liczę że jego dalszą obecność

ten nowy płk jakiś taki drętwy, ale może się zmieni.

posumowując
- odcinek bardzo dobry, swietnie się go ogląda, jak ktoś napisał przy coli i chipsach, ja miałem piwko i oprzeszki :)
- serial niestety jest bardzo niespójny, a fabuła kuleje, w zasadzie sg-a to taki zlepek rożnych pomysłów, niestety często sprzecznych ze sobą

ps. mam nadzieje że nie naraziłem się fanom
  • 0

#82 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 19.12.2005 - |10:43|

No i stało się, zacząłem druga serię SGA :) I w doddatku nie zawiodłem się :] Ale po kolei...

+ Dedal - oj bardzo fajny, efektowniej sie prezentuje od Prometeusza, ma rozsadnego dowodce, no i Asgardczyka na pokladzie :D

+ akcja - dużo akcji :) wiec wymienie w podpunktach:

++ pierwsza polowa odcinka, byla dokladnie tym, czego sie spodziewalem sie po odcinku, czyli pojawia sie Dedal, ratuje wiazka Sheparda, niszczony jest pierwszy stateczek Wraith, nastepnie Dedal juz sam rozprawia sie z ostanim okrecikiem :) Tylko, ze spodziewalem sie tego z drobnymi komplikacjami po calym odcinku, a tu jest jeszcze druga polowa :)

++ druga polowa, czyli ta wizyta Dedala u panstwa Wraith ;) Po prostu przesympatyczne. A tu jeszcze mini-oblezenie miasta i glowna sila naszych, czyli podstep.

++ Watek z Fordem - o dziwo ciekawy. Do tej pory Ford byl nijaki, niczego nie wnosil do zespolu, a teraz ma takie fajne oczko :)

+ efekty specjalne - oj, cos czuje, ze bedzie nagroda w tej kategorii dla SGA :)

+ Co tu duzo pisac, po prostu Rodney :)

- No a jeden minusik za to, ze cos nie zgadza mi sie tu uklad sil Tauri - Asgard - Pradawni - Wraith. No wiec po kolei. Na szczycie lancuch pokarmowego Wraith, ktorzy pokonali Pradawnych, ktorzy z kolei byli potezniejsi od Asgardczykow. Sam Thor w ktoryms odcinku SG1 nadmienil, ze udalo im sie kiedys skopiowac baze danych Pradawnych i jak dotad niewiele z tego udalo im sie rozgryzc. No a na samym dole Tauri, ktorzy (pomimo sukcesow w walce z Gouald i Robocikami) z Asgardem rownac sie nie moga. No a teraz po takim ustaleniu sil scenarzysci kaza nam wierzyc w to, ze Tauri przy stosunkowo niewielkim wysilku ot tak sobie rozwalaja kolejne Hive-shipy Wraith... Ja rozumiem, ze Pradawni mogli byc wielkimi pacyfistami i na wojnie to oni sie mogli nie znac za bardzo, do tego jeszcze tan ich kodeks honorowy, ale mimo wszystko, to troszke za malo patrzac na te superbronie w naszej galaktyce... Tak wiec na razie sukces Ziemian tlumacze sobie kilkoma elementami: zaskoczenie, brak potrzeby utrzymywania jakich wiekszych sil zbrojnych przy obecnym wygladzie galaktyki Pegaza, brak zrozumienia dla taktyki Ziemian - mimo wszystko Pradawni pewnie grali wedlug innych regul.

No dobra, dosc marudzenia. Pomimo tego minusa, odcinek dostaje 10, bo powyzszy minus dotyczy raczej calego SGA, niz konkretnego odcinka. I moze wcale nie jest minusem, tylko jeszcze nie wszystko wiadomo :)
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#83 kajutka

kajutka

Szeregowy

• Email
  • 20 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 14.01.2006 - |12:39|

było ciekawie. Chociaż tak właściwie można było przewidzieć, że Atlantis przetrwa. Trudno by im było kręcic serial bez miasta. Mimo to troche zaskoczyło mnie uratowanie Shepparda. i to przez kogo?! Stoimy na progu zagłady a tu zjawia sie Dedal. Mocny odcinek tyle powiem.
  • 0

#84 I. Thorne

I. Thorne

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 05.03.2006 - |11:43|

Odcinek słabszy od poprzedniego. Efekty fajne, fabuła trzyma w napięciu, Dedal wysadza kolejne Hive Shipy (przez chwile miałem wrażenie, że rozwali calą 12 i odcinek sie skończy).

A teraz minuty.
1. Coldwell mówi "uwaga na nasze myśliwce" i do jasnej cholery nie widzę obok Dedala ni sztuki. Gdzie sie podziały, może atakują z zamaskowania :)?
2. Podstęp. Niestety z Wraith znowu zrobili durni. Ja tam bym strzelał, aby sprawdzić czy napewni miasto wybuchło, no i szukałbym szczątków (nie wszystko wyparuje).
  • 0

#85 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.03.2006 - |20:33|

odcinek dostaje 10 ale zgadzam sie z Thorne - Wraith za latwo uwierzyli ze miasta nie ma :)
przeciez jak juz bylo napisane wyzej, to nie bylo nawet sladu po miescie. zgoda, moglo od razu zatonac ale woda byla rowna wokol miasta a po wybuchu atomowym napewno morze/ocean bylo by wzburzone :)
czasami mam wrazenie ze producenci i rezyserowie nie roba wszystkiego zbyt dokladnie tylko nie wiem dlaczego :(
ja na ich miejscu odwzorowalbym wszystko tak jakby wygladalo. wiem ze przez to koszta by sie zwiekszyly ale realizm powinien byc wazny pomimo tego ze to serial SciFi :)

Użytkownik szymcio edytował ten post 05.03.2006 - |20:36|

• 0

#86 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 05.03.2006 - |22:26|

Powiedziałbym raczej ..właśnie dlatego, że to serial SciFi ...w końcu to Sci(ence)..powinno zobowiązywać do popracowania głową nad fabułą i realizmem . ;)
  • 0

#87 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 15.05.2006 - |22:36|

No i nareszcie mamy koniec Oblężenia :) Odcinek był wyśmienity, podobnie jak dwa poprzednie. Widać, że 2 sezon ruszył na całego.

Ocena: 10

PLUSY:

+ akcja, efekty, akcja, efekty - wow, takiego pokazu to już dawno nie było. Odcinek oglądało się z wypiekami na twarzy, co chwile jakieś zaskakujące ujęcie, zwrot akcji, nowe postacie, efekty specjalne i epizod przeleciał szybciutko
+ Dedal - owo, to jak widać nanowocześniejsza produkt Made by Earth. Bardzo podoba mi się to, że w 2 sezonie będziemy go co jakiś czas widywać. Dodaje on kolorytu serialowi, bo jak zauważyłem Stargate to nie tylko Stargate. Podobają mi sie rówenież akcje prowadzone przez Prometeusza, czy też teraz Dedala
+ Mitch Pileggi (znany z X-Files) - świetna decyzja dokonana przez twórców serialu. bardzo lubię tago aktora i fajnie, ze zagościł w SGA. No i przyda się nowy płkownik, po śmierci Everetta
+ nowy super duet Novak-Hermiod :D Fajna parka, czkawka i asgardzkie przekleństwa pod nosem to jest to! Fajnie pokazali w odcinku niezadowolenie małego szaraczka z powodu użycia transportera asgardzkiego z atomową zawartością
+ porucznik (juz chyba nie :P ) Ford ver 2.0 :) Świetny pomysł, z nowym obliczem Forda, bo nistety ale w 1 sezonie dla mnie Aiden Ford t\był jakiś taki bezpłciowy, kompletnie bez wyrazu. teraz natomiast, po przejściu Forda na "ciemną stronę mocy" ta postać zyskuje sporo w moich oczach. A skoro o oczach, to bardzo ładnie pokazali to jedno czarne oczko :>
+ standardowo - humor doktora McKay'eya :D Równie śmieszny jak w 1 sezonie. Fajnie, ze nie próbowali nic zmienić w tej postaci. podobał mi się tekst:
[3745][3775]Co to ma być?|To jest moja ochrona?
[3776][3799]- W tej chwili nasze środki są ograniczone.|- No dobra.
[3800][3836]Gdy dojdzie do walki, musicie|chronić mnie kosztem własnego życia.
[3837][3867]Znaczy się ZPM.|Ochraniajcie ZPM za wszelką cenę.
[3868][3892]I mnie.|A co, mylę się?

MINUSY:

- hmm 5 sekund wystarczyło po wybuchu bomby atomowej? :/ Sorry, ale jakoś to jest moco naciągane według mnie. Zbyt szybko McKay zdjął tę osłonę. Zapewne w kolejnych odcinkach zarowno Atlantis, ocean jak i najbliższe lądy na planecie będła wtglądały jak kiedyś, jakgdyby wybuch bomby atomowej to byó nic a nic
-

zgadzam sie z Thorne - Wraith za latwo uwierzyli ze miasta nie ma

też się zgadzam, mogli chociaż te kilka minut spojrzeć co tam zostalo po mieście Pradawnych
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#88 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 16.05.2006 - |23:04|

co do tej atomówki to nie precyzowali co to było, więc można założyć ze np.:

Bomba neutronowa to specjalny rodzaj bomby termojądrowej, pozbawiona ekranu odbijającego neutrony, w której energia powstaje w wyniku reakcji syntezy deuteru z trytem; siła jej wybuchu jest relatywnie niewielka, małe jest również skażenie promieniotwórcze terenu; czynnikiem rażącym jest promieniowanie przenikliwe - neutronowe (szybkie neutrony - stąd nazwa), przenikające przez materię (w tym opancerzenie), ale zabójcze dla żywych organizmów.

A że samo miasto też stanowi jakąś ochronę przed promieniowaniem to byłoby takie coś możliwe ;)
  • 0

#89 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 17.05.2006 - |15:21|

A że samo miasto też stanowi jakąś ochronę przed promieniowaniem to byłoby takie coś możliwe ;)

ja niepamiętam, aby gdzieś było mówione, że miasto posiada jakieś specjalne zabezpieczenia przeciwko promieniowaniu. No chyba, że w późniejszych odcinkach ^_^
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#90 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 17.05.2006 - |22:08|

A odcinek Hot Zone (1x13)? Miasto odgrodziło część miasta zainfekowaną nanorobotami (i w domyśle pewnie miało izolować też inne niebezpieczne infekcje). Co za tym idzie ściany Atlantis muszą stanowić jakąś ochronę (bo i po co to całe odgradzanie skoro te ściany by nie pomagały?)

:)
  • 0

#91 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.05.2006 - |01:02|

najwazniejsze ze odcinek byl super. wraith uwierrzyli ze miasta nie ma, dzieki temu my mozemy dalej ogladac SGA, a rodney moze dalej nas rozsmieszac dzieki temu :)
mam nadzieje ze z Fordem wszystko bedzie ok i wkoncu wroci na Atlantis :(
  • 0

#92 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 01.07.2006 - |09:03|

Jeszcze więcej akcji co bardzo dobrze wpłynęło na całośc odcinka. Samobujcza misja Shepardda okaząła się niepotrzebna bo pojawił się Dedalus :hyhy:
Akcja goni akcje bardzo dobrze, lecz zniszcze kilku statków Wraith to wcale nie koniec lecz dopiero oczątek walki!!!
Plan oszukania Wraith zakończył się powodzeniem, tylko ciekawe na jak długo :unsure:

Ocena 10

Użytkownik Tishi edytował ten post 01.07.2006 - |09:05|

• 0

#93 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 06.09.2006 - |20:02|

NOrmalnie mordownia dla mnie taki odcinek!!!Widok oslony bardzo mnie ucieszyl gdyz zaczynalem watpic...Ciekawe co dalej bedzie z Fordem, w sumie powinien dzialac na szkode wraith, mozliwe cos z niego zostalo.Dobrze bylo zobzaczyc asgardczyka, wymiataja.Coz, jak dla mnie to swietny poczatek sezonu, tylko 10.
  • 0

#94 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 14.02.2007 - |17:17|

9,5/10 za ciosanie siekierą.
Z pułapki, co robić skoro Atlantis będzie oblegana wybrnęli, że Wriths przestali strzelać. Dla mnie naiwne.

Ale reszta świetna.
Szkoda, że Ford miał kontrakt na 1 sezon i go wygumowali. Dawał się lubić.
Dzięki Bogu Dedalus nie jest maszynką do Wriths, bo byłoby nudno.
Sporo dobrego humoru, napięcia.
Ciekawe jak dalszy ciąg sezonu.
  • 0

#95 Thor_SGA

Thor_SGA

Szeregowy

• Email
  • 20 postów
  • MiastoTczew

Napisano 11.04.2007 - |18:39|

10 za ten odcinek ale troche dziwna wydaje mi sie sprawa zaraz na początku.Polegała ona na tym że Ford i grupa komandosów stała na jakims pomoście i byli oni otoczeni przez wrogów-tylko ze oni niestrzelali....no właśnie,ludzie wymiatali a wraith stali i nic....druga sprawą jest promieniowanie pozostałem powybuchu tej atomicy nad osłoną...co z nim?reszta jest po prostu SUPER!!!!! :clap:
  • 0

#96 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 27.05.2007 - |15:31|

Brdzo dobry odcinek. Daje 9.

Nie bylo bez naiwnosci (eksplozja nuklerana nad miastem i nikt nei przejmuje sie opadem?) ale akcja miodzio i nie ma sie co do "szczegolow" zbytnio czepiac, to nie ksiazka Lema tylko serial popularny.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#97 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 30.05.2007 - |05:46|

opad, jaki opad... chmur nie bylo, nie mialo co opadac...
poza tym, wiatr powial i rozwial atomy na cala planete ...

a tak powaznie, zasdtanawiam sie, skad sie bierze tzw opad radioaktywny? kiedy eksplozja ma miejsce na ziemi, to wznosi w gorne czesci atmosfery pyly z miejsca wybuchu, ktore sa napromieniowane - i stad opad radioaktywny; ale jesli wybuch ma miejsce niemal w prozni, nie bardzo ma sie co napromieniowywac... jedynie resztki bomby... wiec opad powinien byc proporcjonalnie o wiele mniejszy, nie?

nie bijcie mocno, nie mam nic wspolnego z fizyka ;)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#98 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 04.07.2007 - |10:31|

Niestety jest tak jak w części 2, akcja jeszcze przyspiesza, ale w to miejsce mamy jeszcze więcej buraków. Motyw z ukryciem miasta i odlatującymi Wraith to oczywiście burak maksymalny, nie wspominając juz o nieporadności Wraith ich beznadziejnej technologii, lataniu kolumną 12 Hivów - ogólnie jeśli chodzi o pomysły scenarzystów, to lepiej o nich za dużo nie myśleć, bo dziurawe to bardziej niż szwajcarski ser.

Akcją odcinek broni się na 7/10, ciekawa przemiana Forda, mam nadzieję, że pokażą go chociaż w 1 odcinku, chociażby w celu uśmiercenia ;) Dedal - super, jego dowódca - bez charakteru, bez charyzmy, brak pomysłu na postać. Asgardczyk - ciekawy pomysł, taka komandor T'Pol, tylko tu chyba na stanowisku oficera naukowego.
  • 0

#99 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 04.07.2007 - |20:12|

nie bijcie mocno, nie mam nic wspolnego z fizyka ;)

Ja też mam niewiele wspólnego, dlatego to wytłumaczenie mi jak najbardziej odpowiada. :laugh2:
Dałam 9,5 (10 są dla wyjątków :) )
Najbardziej podobały mi się przekleństwa Hermioda + czkawka Novak. Świetne.
Co do Caldwella- kim on jest, dowiesz się później. To wcale nie taka głupia postać... :>

Użytkownik pixey edytował ten post 04.07.2007 - |20:14|

• 0
WACKO!!

#100 teyla

teyla

Starszy szeregowy

• Email
  • 90 postów
  • MiastoAlwernia/Kraków

Napisano 06.09.2007 - |23:20|

no tak miałam przez wakacje skomentować każdy ep jako, że w końcu mam stały dostęp do neta, a tu brak czasu <_< ale nie na ponowne ogladniecie SGA :P a więc odcinek jak dla mnie na wysokim poziomie-świetna kontynuacja-dobrze że nie musiałam czekać po 1sezonie... ;)
naszego Hero Shepparda uratował od misji kamikaze-Dedal, naprawde fajny statek...osłany w ataku z orbity i wybuch nuklarny nad miastem-extra! Rodney jak zwykle wymiata, asgardczyk to samo :P a co do płk. Caldwall'a mam narazie mieszane uczucia...
  • 0
.::][ open the gate and dream ][::.

http://chevronone.com ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych